Petri Lairikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Petri Johannes Lairikko (s. 1. syyskuuta 1965lähde? Kisko[1]) on suomalainen näyttelijä, teatteriohjaaja ja teatterinjohtaja, joka työskentelee tuottajana ja ohjaajana Suomen musiikkiteatterissa.lähde?

Varsinais-Suomessa syntynyt Lairikko muutti yhdeksänvuotiaana perheensä mukana Harjavaltaan, jossa hän aloitti teatteriharrastuksen näytelmäkerhossa.[1] Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Harjavallan lukiosta Lairikko valmistui näyttelijäksi Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta. Hänen ensimmäinen kiinnityksensä oli Turun kaupunginteatterissa, josta hän lähti opiskelemaan teatteriohjaajaksi Teatterikorkeakouluun.lähde?

Lairikko on toiminut teatterinjohtajana Salon Teatterissa, Valkeakosken kaupunginteatterissa, Seinäjoen kaupunginteatterissalähde? sekä Musiikkiteatteri Palatsissa[1]. Lairikko on tehnyt myös lukuisia vierailuohjauksia ympäri Suomea sekä näytellyt useissa televisiosarjoissa.lähde?

Helmikuussa 2020 Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Lairikon kahden vuoden ja yhden kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeistä talousrikoksista ja viiden vuoden liiketoimintakieltoon. Lisäksi hänet tuomittiin yli 730 000 euron korvauksiin Musiikkiteatteri Palatsin, Palatsiteatterin ja Tampereen Yo-talon konkurssipesille. Syytteet koskivat pääasiassa Musiikkiteatteri Palatsin ja Tampereen Yo-talon rahaliikennettä ja kirjanpitoa vuosina 2012–2017. Oikeuden päätöksen mukaan Lairikko oli siirtänyt itselleen tai lähipiirilleen Musiikkiteatteri Palatsin varoja yli 200 000 euron arvosta, kirjanpitoa oli laiminlyöty ja rahat olivat menneet sekaisin eri yhtiöiden tileillä. Rikosnimikkeinä olivat törkeä velallisen epärehellisyys ja törkeä kirjanpitorikos. Tuomio ei ole lainvoimainen.[2]

TV- ja elokuvarooleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Rauhalammi, Pia: Teatterinjohtaja tuntee lukkarinrakkautta Satakuntaan 31.8.2013. Satakunnan Viikko. Viitattu 26.2.2018. (Internet Archive)
  2. Tamperelaiselle teatteriyrittäjälle yli kahden vuoden vankeustuomio törkeistä talousrikoksista 13.2.2020. Yle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.