Tuomas Sallinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuva- ja televisio-ohjaajasta. Tuomas Sallinen on myös entinen kolmiloikkaaja.

Tuomas Sallinen (s. 1958) on suomalainen elokuvaohjaaja ja muusikko. Hän opiskeli ensin ammattimuusikoksi Sibelius-Akatemiassa pääaineenaan sello. Hän on toiminut ammattimuusikkona vuosina 1978–1983 soittaen muun muassa Helsingin, Kuopion ja Kotkan kaupunginorkestereissa.

Sallisen ehkä tunnetuin työ on hänen ainoa valkokangaselokuvansa Routasydän (1993), joka on tulevaisuuteen sijoittuva tarina EU-Suomesta. Televisiolle hän on ohjannut muun muassa televisiosarjan Mikset sä soita? (1994). Sallinen on ohjannut lukuisia dokumenttielokuvia (osan Ranskassa) ja televisiodraamaa sekä toiminut myös tuottajana. Tuottajana hänen ohjelmistonsa on laaja aina realitysarjoista kansainvälisiin yhteistuotantoihin. Realitysarjoista hän on tuottanut muun muassa Suurta Seikkailua ja Unelmakämppää.

Sallinen valittiin 1990-luvun alussa niin sanottuun "sparrausrinkiin", jonka rahoittamana hän ohjasi elokuvan Kuvia kuolemasta. Sallisen menestynein ohjaustyö on fiktio Yön lapsi (1991), jota on myyty yli kahteenkymmeneen maahan.

Sallinen on säveltäjä Aulis Sallisen poika. Hän on tehnyt isästään elokuvan Kohtaamisia isäni Aulis Sallisen kanssa (2006).

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.