Luettelo kadonneista suomalaisista elokuvista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo kokonaan tai osittain kadonneista suomalaisista kokoillan elokuvista. Kadonneiksi elokuviksi lasketaan ne elokuvat, joista ei ole kopiota KAVA:n tai muun tahon, esimerkiksi puolustusvoimien, kokoelmissa.

Kokoillan elokuviksi on laskettu ne elokuvat, jotka on omana otsikko-ohjelmanaan esitetty elokuvateatterin maksullisessa yleisönäytöksessä, ja joiden esityskesto on vähintään 37 minuuttia. Poikkeuksina ovat eräät varhaisemmat näytelmäelokuvat.[1]

Luettelossa ei ole elokuvia, joista puuttuvat pelkästään välitekstit tai joiden kohtaukset ovat väärässä järjestyksessä elokuvakäsikirjoituksen puuttumisen takia.

Kadonneet elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listatuista elokuvista ei ole säilynyt kuva- ja äänimateriaalia ellei toisin ole mainittu.

Mykkäelokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet 1907–1919[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuvan nimi Ohjaaja Pääosat Huomioitavaa Lähde
1907 Salaviinanpolttajat Teuvo Puro tai
Louis Sparre (?)
Teppo Raikas
Teuvo Puro
Jussi Snellman
Eero Kilpi
Alex Rautio
Suomen ensimmäinen näytelmäelokuva. Elokuvan käsikirjoituskin on kadonnut ja juoni tunnetaan vain lehti-ilmoituksissa olleista selostuksista. Juho Kuosmanen ohjasi elokuvasta vuonna 2017 uusintaversion, joka noudattelee löyhästi alkuperäisestä juonesta säilyneitä tietoja.[2] [3]
1908 Vasikan häntä ei tiedossa Riika Raunio-Pakarinen
Waldemar Raunio
Wäinö Wiljamaa
[4]
1912 Margaretaa ajetaan takaa Karl Emil Ståhlberg Herra Bengelsdorf
Bror Berger
[5]
1912 Rusthollari Pettersonin Helsinginmatka Bror Berger Bror Berger [6]
1913 Sylvi Teuvo Puro Teuvo Puro
Aili Rosvall-Somersalmi
Teppo Raikas
Elokuvasta säilynyt n. 13 minuuttia (345 m) järjestämätöntä kuvamateriaalia. Sen pohjalta on koostettu 7 minuutin mittainen lyhytkuvatoimite vuonna 1934. Vuonna 1980 tästä versiosta editoitiin äänellä varustettu toisinto.
Vuonna 1944 uusi elokuvasovitus.
[7]
1913 Verettömät Kaarle Halme Oskar Krabbe
Hilma Rantanen
John Precht
[8]
1913 Nuori luotsi Kaarle Halme Konrad Tallroth
Hilma Rantanen
John Precht
Vuonna 1927 uusi elokuvasovitus [9]
1913 Kosto on suloista Hjalmar V. Pohjanheimo Viipurin Matti [10]
1913 Kun onni pettää Konrad Tallroth Axel Precht
Sigrid Precht
Konrad Tallroth
[11]
1914 Se kolmas ei tiedossa Birger Pohjanheimo
Hilarius Pohjanheimo
Adolf Pohjanheimo
Elsa Auermaa
[12]
1914 Pirteä ja kadonnut kori ei tiedossa Birger Pohjanheimo
William Räisänen
Hilda Räisänen
[13]
1914 Salainen perintömääräys ei tiedossa Hilarius Pohjanheimo
Helinä Svensson
Birger Pohjanheimo
[14]
1914 Väärennetty osoite ei tiedossa ei tiedossa [15]
1914 Nainen, jonkas minulle annoit ei tiedossa ei tiedossa [16]
1914 Tuiskusen kuherruskuukausi ei tiedossa ei tiedossa [17]
1914 Kalle Pettersson ei tiedossa [18]
1914 Käpäsen rakkausseikkailu ei tiedossa ei tiedossa [19]
1914 Vieraalla maaperällä Kaarle Halme Tyyne Halme
Kaarle Halme
rouva Enroth
[20]
1914 Kaksi sankaria ei tiedossa ei tiedossa [21]
1915 Kesä Kaarle Halme Hilma Rantanen
Mandi Terho
Oskar Krabbe
[22]
1915 Rikosten runtelema ei tiedossa Eino Salmela
Helinä Svensson
[23]
1915 Peski, Lappa ja poliisit Bror Berger Bror Berger
Harald Sandberg
[24]
1916 Katoavia timantteja Bror Berger Bror Berger
Harald Sandberg
Arvid Hammarlund
[25]
1916 Tuhlaajapoika Sven Bergvall Svea Peters
Hjalmar Peters
Märta Hallström
[26]
1916 Eräs elämän murhenäytelmä Konrad Tallroth Mia Backman
Oscar Tengström
Konrad Tallroth
Sensuurin kieltopäätöksen vuoksi elokuva takavarikoitiin eikä se koskaan saanut suunniteltua (21.8.1916) ensi-iltaa. Syynä oli ensimmäisen maailmansodan olosuhteissa arveluttavaksi nähty juoni: venäläisen upseerin sekaantuminen mustasukkaisuudesta aiheutuvaan ampumisvälikohtaukseen. Ainoa suomalainen elokuva, jonka esityskieltoa ei ole myöhemmin purettu. [27]
1919 Kuvia Suomen vapaussodasta Erik Estlander (tuottaja) Finlandia Filmin dokumenttikooste talven ja kevään 1918 tapahtumista [28]
1919 Bolshevismin ikeen alla Georgi Krol Ljubov Jegorova
Raisa Lork
[29]
1919 Venusta etsimässä eli erään nuoren miehen ihmeelliset seikkailut Konrad Tallroth Topo Leistelä
Aleko Lilius
Waldemar Wohlström
[30]

Vuodet 1920–1932[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuvan nimi Ohjaaja Pääosat Huomioitavaa Lähde
1920 Ylioppilas Pöllövaaran kihlaus Erkki Karu Väinö Lehmus
Elli Karu
Martti Tuukka
Elokuvasta on säilynyt työkopiokatkelmia (160 m) ilman välitekstejä [31]
1920 Sotagulashi Kaiun häiritty kesäloma Erkki Karu Väinö Lehmus
Elli Karu
Martti Tuukka
Erkki Karu
Elokuvasta on säilynyt n. 15 minuuttia (437 m) leikkaamatonta alkuperäisnegatiivia ilman välitekstejä [32]
1920 Kihlaus Oski Talvio ei tiedossa Uudet elokuvasovitukset vuonna 1922 ja vuonna 1955 [33]
1920 Kilu-Kallen ja Mouku-Franssin kosioretki Hjalmar V. Pohjanheimo Väinö Lehmus
Saima Lehmus
Hildur Lehmus
[34]
1921 Kun solttu-Juusosta tuli herra Hjalmar V. Pohjanheimo Väinö Lehmus
Birger Pohjanheimo
Saima Lehmus
[35]
1921 Sunnuntaimetsästäjät Hjalmar V. Pohjanheimo Väinö Lehmus
Birger Pohjanheimo
Saima Lehmus
[36]
1924 Myrskyluodon kalastaja Erkki Karu Wilho Ilmari
Irja Lindström
Alarik Korhonen
Axle Slangus
Elokuvasta on säilynyt n. 37 minuutin (1130 m) mittainen alkupuoli ilman välitekstejä. Elokuvan viides osa on tuhoutunut. [37]
1924 Kihlauskylpylä Yrjö Nyberg Uuno Laakso
Sally Friberg
Rurik Ekroos
Elokuvasta on säilynyt 4 minuuttia (76 m) kuvamateriaalia [38]
1925 Suvinen satu Erkki Karu Sven Hildén
Maire Heide
Volmar Neiro
Kuvamateriaali osittain turmeltunut [39]
1925 Ruotsin kuningas Suomessa Kurt Jäger Dokumenttielokuva [40]
1926 Salpausselän hiihto 4–7.2.1926 Kurt Jäger (kuvaus ja tuotanto) Urheiludokumentista on säilynyt 53 minuuttia kuvamateriaalia alkuperäisestä 79 minuutista. [41]
1926 Kyllä kaikki selviää Oscar Tengström Birgit Sergelius
Favo Walters
Leo Golowin
[42]
1926 Meren ja lemmen aallot Uuno Hirvonen Annie Mörk
Aku Käyhkö
Ellen Sylvin
Elo Kuosmanen
Elokuva tuhoutui Adams Filmin varaston tulipalossa vuonna 1959 [43]
1927 Ei auta itku markkinoilla Uuno Eskola Uuno Eskola
Helge Ranin
Saara Ranin
Rakel Tarpila
Elokuva tuhoutui Adams Filmin varaston tulipalossa vuonna 1959
Teuvo Tulio lainasi Erakon Poika -hevosen juoksukohtauksia omiin 1940-luvun elokuviinsa.
[44]
1927 Villilintujen parissa Heikki Aho
Björn Soldan
Dokumenttielokuvasta puuttuvat Hangossa, Sanskerissa ja Suursaaressa kuvatut jaksot [45]
1928 Kuningaspäivät Helsingissä toukok. 15–17 p. 1928 Erkki Karu (tuottaja) Dokumenttielokuvasta puuttuvat välitekstit ja osio Kadettikoulun taistelunäytöksestä Munkkiniemessä [46]
1928 Miekan terällä Kalle Kaarna Hannes Närhi
Eero Leväluoma
Joel Rinne
Elokuva tuhoutui Adams Filmin varaston tulipalossa vuonna 1959 [47]
1929 Mustat silmät Valentin Vaala Theodor Tugai
Regina Ekroth
Valentin Vaala
Elokuvasta on säilynyt kuuden ja puolen minuutin (200 m) verran katkelmia [48]
1929 Lumisten metsien mies Uuno Eskola Simo Kaario
Viljo Hurme
Elokuvasta on säilynyt n. 60 metrin mittainen katkelma [49]
1929 Työn sankarilaulu Kalle Kaarna Kalle Kaarna
Einar Rinne
Urho Somersalmi
Elokuva tuhoutui Adams Filmin varaston tulipalossa vuonna 1959 [50]
1929 Juhla meren rannalla Kalle Kaarna Urho Somersalmi
Yrjö Tuominen
Heidi Blåfield
Kaarlo Angerkoski
Elokuva tuhoutui Adams Filmin varaston tulipalossa vuonna 1959 [51]
1932 Suomi kutsuu Heikki Aho
Björn Soldan
Dokumenttielokuvasta jäljellä parinkymmenen minuutin verran katkelmia [52]

Äänielokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuvan nimi Ohjaaja Pääosat Huomioitavaa Lähde
1931 ”Sano se suomeksi” Yrjö Nyberg Markus Rautio Elokuvasta on säilynyt kaksi parin minuutin mittaista leikkauspoistoa [53]
1931 Laveata tietä Valentin Vaala Theodor Tugai
Eeva Virtanen
Alli Riks
Elokuvasta on säilynyt mykkäversio ja erillinen musiikkinauha [54]
1931 Erämaan turvissa Friedrich von Maydell
Kalle Kaarna
Carl von Haartman
Bernhard Goetzke
Aarne Leppänen
Elisabeth Frisk
Elokuvasta puuttuu n. 15 minuuttia [55]
1933 Pikku myyjätär Georg Malmstén Hilja Jorma
Martta Kontula
Kaarlo Angerkoski
Elokuvasta on säilynyt 15 minuuttia [56]
1933 Vale-Greta John W. Brunius Karin Albihn
Adolf Jahr
Suomalais-ruotsalainen yhteistyöelokuva [57]
1935 Kalevalan mailta Kalle Kaarna Vanja Tallas
Ahri Vornanen
Timo Lipitsä
Dokumenttielokuvasta on säilynyt n. 32 minuuttia [58]
1936 Seikkailu jalkamatkalla Jussi Snellman Kaarlo Angerkoski
Taito Mäkelä
Liisa Pakarinen
[59]
1936 Tee työ ja opi pelaamaan Kalle Kaarna Unto Salminen
Anton Soini
Lea Rihte
[60]
1936 Taistelu Heikkilän talosta Teuvo Tulio Regina Linnanheimo
Matti Lehtelä
Unto Salminen
Elokuvasta on säilynyt alku- ja loppukohtaukset, yhteensä seitsemän minuuttia. Täydellinen kopio tuhoutui Adams Filmin varaston tulipalossa 1959. [61]
1937 Nuorena nukkunut Teuvo Tulio Regina Linnanheimo
Otso Pera
Kille Oksanen
Kaarlo Angerkoski
Elokuvasta on säilynyt noin 20 minuuttia elokuvan keskeltä. Täydellinen kopio tuhoutui Adams Filmin varaston tulipalossa 1959. [62]
1938 Markus setä kertoo... Vilho Syrjälä
Eino Itänen
Markus Rautio Esityskopio osittain vajavainen [63]
1938 Kiusaus Teuvo Tulio Regina Linnanheimo
Unto Salminen
Yrjö Hämäläinen
Elokuva tuhoutui Adams Filmin varaston tulipalossa 1959 [64]
1938 Ulkosaarelaiset Kalle Kaarna Santeri Karilo
Maija-Liisa Fredman
Irja Simola
[65]
1939 Vänrikki Stoolin tarinat Roland af Hällström John Ericsson
Carl-Michael Runeberg
Elokuva on tuhoutunut osaa 8 (300 m) lukuun ottamatta. Ääniraita on säilynyt lähes täydellisenä huonolaatuisena magnetofoninauhatallenteena. Kyseessä oli lyhyemmäksi leikattu ja suomeksi jälkiäänitetty versio vuonna 1926 valmistuneesta kaksiosaisesta ruotsalaisesta elokuvasta Vänrikki Stoolin tarinat. [66]
1939 Herrat ovat herkkäuskoisia Helmer Adler Arvi Tuomi
Anni Hämäläinen
Mirjami Kuosmanen
Elokuvasta puuttuu alkuosa. Säilynyttä materiaalia on noin 50 minuuttia. [67]
1939 Herra Lahtinen lähtee lipettiin Nyrki Tapiovaara Fritz-Hugo Backman
Märtha Jaatinen
Hertta Leisten
Lauri Korpela
Elokuvasta on säilynyt noin 43 minuuttia, josta ensimmäiset 12 minuuttia ilman ääntä. Täydellinen kopio tuhoutui Adams Filmin varaston tulipalossa 1959. [68]
1939 Katsaus Suomen väestönsuojelutoimintaan Matti Juntto Kopio epätäydellinen [69]
1939 Pikku pelimanni Toivo Särkkä Heimo Haitto
Aku Korhonen
Regina Linnanheimo
Vuonna 1948 elokuvan loppuun lisättiin noin 15 minuutin täydennysjakso, ja samalla alkuperäistä elokuvaa lyhennettiin 40 minuuttia. Leikattu versio sai nimekseen Pikku pelimannista viulun kuninkaaksi, ja on ainoa säilynyt versio. [70]
1940 Simo Hurtta Roland af Hällström Santeri Karilo
Aili Tikka
Hannes Veivo
[71]
1940 Ketunhäntä kainalossa Hugo Hytönen Mirjami Kuosmanen
Aune Häme
Elokuvan lopusta puuttuu noin 10 minuuttia [72]
1942 Dollari-miljoona Nils Dahlström
Oscar Tengström
Liisa Rahola
Sven Relander
Oscar Tengström
Vilho Ruuskanen
[73]
1943 Tyttö astuu elämään Orvo Saarikivi Ansa Ikonen
Eino Kaipiainen
Laila Rihte
Ääninegatiivit osittain tuhoutuneet [74]
1943 Miehen vankina Olavi Kallas Mailis Marne
Markku Vikla
Annie Mörk
Esityskopio epätäydellinen ja huonolaatuinen [75]
1943 Hevoshuijari Ossi Elstelä Leif Wager
Kyllikki Forssell
Thure Bahne
Ääninegatiivit osittain tuhoutuneet [76]
1945 Rakkautensa uhri Martin Söderhjelm
Kalle Rouni
Laila Rihte
Eeva Savonen
Onni Korhe
[77]
1945 Tähtireportterit tulevat Jorma Nortimo Eija Karipää
Veikko Itkonen
Uuno Laakso
Elokuvasta puuttuu noin 30 minuuttia ja lisäksi 10 minuuttia ääntä. [78]
1946 Minä jätän sinut Toivo Hämeranta Toivo Hämeranta
Martta Aho
Valtteri Virmajoki
[79]
1947 Suomen suurkisat 1947 Toivo Särkkä Kopiot ovat epätäydellisiä [80]

Animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuvan nimi Ohjaaja Huomioitavaa Lähde
1927 Vaimo on viisaampi kuin mies Ola Fogelberg Sarjakuvapiirtäjä Fogelbergin kokonaan yksin tekemä n. 13-minuuttinen animaatio Pekka Puupäästä ja Justiinasta. Mahdollisesti ainoa kopio tuhoutui Elannon varaston tulipalossa. [81]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen kansallisfilmografia 1, s.9
  2. Veli-Pekka Lehtonen: Suomen ensimmäinen elokuva on kadonnut arvoitus – viinakauppiaista kertonutta fiktiota on etsitty vuosia, nyt valmistuu uusversio Helsingin Sanomat 18.3.2017. Viitattu 22.5.2017.
  3. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 59
  4. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 68
  5. Suomen Kansallisfilmografia 1, s. 72
  6. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 73
  7. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 80
  8. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 92
  9. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 95
  10. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 97
  11. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 100
  12. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 104
  13. Suomen kansallisfilmografia 1, s.106
  14. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 108
  15. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 111
  16. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 113
  17. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 114
  18. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 117
  19. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 119
  20. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 121
  21. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 123
  22. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 129
  23. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 132
  24. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 134
  25. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 139
  26. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 143
  27. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 144
  28. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 152
  29. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 155
  30. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 157
  31. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 162
  32. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 164
  33. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 168
  34. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 170
  35. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 179
  36. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 186
  37. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 266
  38. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 272
  39. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 279
  40. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 292
  41. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 303–304
  42. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 310
  43. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 323
  44. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 340
  45. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 352
  46. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 366
  47. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 377
  48. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 406
  49. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 409
  50. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 418–419
  51. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 428
  52. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 521
  53. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 473
  54. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 478–479
  55. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 497
  56. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 560
  57. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 575
  58. Suomen kansallisfilmografia 1, s. 612
  59. Suomen kansallisfilmografia 2, s. 58
  60. Suomen kansallisfilmografia 2, s. 69
  61. Harri Römpötti: Teuvo Tulion palaneen esikoiselokuvan alku ja loppu löytyivät 15.3.2007. Helsingin Sanomat. Viitattu 27.2.2014.
  62. Suomalainen filmilöytö Ranskasta: Teuvo Tulion kadonnut klassikko herää henkiin 8.4.2015. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 10.4.2015.
  63. Suomen kansallisfilmografia 2, s. 204
  64. Suomen kansallisfilmografia 2, s. 243
  65. Suomen kansallisfilmografia 2, s. 308
  66. Suomen kansallisfilmografia 2, s. 344
  67. Suomen kansallisfilmografia 2, s. 398
  68. Suomen kansallisfilmografia 2, s. 431–432
  69. Suomen kansallisfilmografia 2, s. 457
  70. Suomen kansallisfilmografia 2, s. 462
  71. Suomen kansallisfilmografia 2, s. 561
  72. Suomen kansallisfilmografia 2, s. 624
  73. Suomen kansallisfilmografia 3, s. 113
  74. Suomen kansallisfilmografia 3, s. 169
  75. Kaisa Kujanpää: Kadonneeksi luultu Miehen vankina palaa valkokankaalle 13.4.2007. Turun Sanomat. Viitattu 26.7.2018.
  76. Suomen kansallisfilmografia 3, s. 202
  77. Suomen kansallisfilmografia 3, s. 402
  78. Suomen kansallisfilmografia 3, s. 427
  79. Suomen kansallisfilmografia 3, s. 499
  80. Suomen kansallisfilmografia 3, s. 626
  81. Jukka Rislakki ja Rainer Sandell: Varsinainen Puupää! Ola Fogelbergin ja hänen Pekkansa tarina, s. 73–75. Tammi, Helsinki 2005