Ilkka Järvi-Laturi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilkka Järvi-Laturi (s. 28. marraskuuta 1961 Valkeakoski) on suomalainen elokuvaohjaaja, jonka tunnetuin teos on vuonna 1999 valmistunut elokuva History is Made at Night – Historiaa tehdään öisin. Elokuvan pääosassa nähdään Hollywood-tähti Bill Pullman. Elokuva on kuvattu lähes kokonaan Suomessa, ja se sijoittuu Helsinkiin.

Ennen edellä mainittua ohjaustaan hän ohjasi elokuvat Tallinnan pimeys (1993) ja Kotia päin (1989). Hän on myös käsikirjoittanut Tallinnan pimeys- ja Kotia päin -elokuvien lisäksi Nuoruuteni savotat -elokuvan vuodelta 1988. Näytellyt hän on pikkuroolin elokuvissa Historiaa tehdään öisin, Nuoruuteni savotat sekä Tuntematon sotilas (1985). Viimeiseksi mainitussa hän toimi myös apulaisohjaajana.

Hän voitti Jussin parhaasta käsikirjoituksesta vuonna 1990 elokuvasta Kotia päin. Nykyään hän asuu New Yorkissa.

Nuoruus ja uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilkka Järvi-Laturi varttui Valkeakoskella opettajan ja sairaanhoitajan poikana, luki ahkerasti kirjaston kirjoja ja kiinnostui teini-iässä elokuvakerhotoiminnasta. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1980 hän pääsi Helsingin yliopistoon opiskelemaan aluksi elektroniikkaa, mutta sitten kirjallisuutta. Parin vuoden kuluttua Järvi-Laturi pääsi Teatterikorkeakoulun näyttelijälinjalle ja vaihtoi sitten Taideteollisen korkeakoulun elokuvaosastolle. Hänen ensimmäinen elokuvansa, 8 millimetrin kaitafilmille kuvattu Arsenikkia ja wanhoja peniksiä joutui elokuvatarkastamon kieltämäksi uskonnollisia tunteita loukkaavana.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sinisalo, Kati: ”Mainetta päin. Ilkka Järvi-Laturi teki vaikuttavan debyytin”, Elävän kuvan vuosikirja 1990, s. 102–105. Toim. Matti Apunen. Valtion Painatuskeskus, 1990. ISBN 951-861-951-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]