Ihanat naiset rannalla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihanat naiset rannalla
Underbara kvinnor vid vatten
Ihanat naiset rannalla.jpg
Ohjaaja Claes Olsson
Käsikirjoittaja Tove Idström
Tuottaja Claes Olsson
Säveltäjä Yari
Kuvaaja Pertti Mutanen
Leikkaaja Lena Paersch
Pääosat Marika Krook
Åsa Karlin
Nicke Lignell
Micke Rejström
Onni Thulesius
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Kinoproduction Oy
Ensi-ilta 16. tammikuuta 1998
Kesto 99 minuuttia
Alkuperäiskieli ruotsi
Budjetti 9 598 917 mk
Edeltäjä Akvaariorakkaus
Seuraaja Onnen varjot
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Ihanat naiset rannalla on suomalainen elokuva vuodelta 1998. Claes Olssonin ohjaama ja tuottama komedia kertoo suomenruotsalaisen keskiluokan elämänmenosta kolmen 1960-luvun kesän aikana. Kolmihenkisen Engblomin perheen elämässä alkavat puhaltaa uudet tuulet, kun heidän Kesäparatiisiinsa saapuu Ängelin perhe. Elokuva perustuu Monika Fagerholmin vuonna 1994 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin, joka on käännetty yhdelletoista kielelle. Ihanat naiset rannalla on ruotsinkielinen. Se esitettiin televisiosarjana syyskuussa 1999. Elokuva on julkaistu myös VHS:nä ja myöhemmin DVD:nä. DVD:llä on myös elokuvan tekovaiheista kertova dokumentti Onni ja ihanat naiset sekä traileri.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Marika Krook  … Bella, nuorena äidiksi tullut haaveilija  
 Åsa Karlin  … Rosa Ängel, elämäänsä tympiintynyt edustusrouva  
 Nicke Lignell  … Gabriel Ängel, Gabbe, naisiin menevä kauppamies, viljelee englanninkielisiä sanoja ja sanontoja  
 Onni Thulesius  … Thomas Engblom, maailmaa ja sen menoa kummasteleva pikkupoika  
 Micke Rejström  … Kajus Engblom, musiikin ja kirjojen parissa viihtyvä perusinsinööri  

Sivuosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Outi Paasivirta  … Renée Ängel yhdeksänvuotiaana  
 Natasha Lommi  … Nina Ängel 13-vuotiaana  
 Johan Storgård  … Pusu Johansson  
 Hellen Willberg  … Maj Johansson  
 Minna Kettunen  … Maggi Johansson 13-vuotiaana  
 Edward Heerman  … Erkki Johansson yhdeksänvuotiaana  
 Christian Lindblad  … Johan Wikblad  
 Silva Lillrank  … Helena Wikblad  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäinen kesä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Engblomin perhe viettää kesää vuonna 1964 Kesäparatiisissaan. Perheen äiti, Isabella Engblom on tupakoiva "vedenneito", joka sai ensimmäisen lapsensa Thomasin jo seitsentoistavuotiaana. Insinööri Kajus Engblom on perheen isä, sisäänpäin kääntynyt kotikissa, joka pitää Chet Bakerista vaan ei Paul Ankasta. Kesänviettoon tulee aivan uusia ulottuvuuksia, kun naapurihuvilan nousukasmainen pintaliitäjä Gabriel Ängel eli Gabbe tuo tyttärensä Ninan ja Renéen sekä vaimonsa Rosan kesänviettoon valkoisella Ford Galaxie 500 -autollaan. Ängelit ovat asuneet Kaliforniassa, ja Gabbe esittelee mielellään amerikkalaista elämäntyyliä kesänaapureilleen sinivalkoisessa huvilassaan. Bella ja Rosa ystävystyvät ensimmäisen kesän aikana ja hulluttelevat rannalla ja merellä alasti ja vaatteet päällä. Bella on mielissään naapureista, Kajus viettäisi aikaa mieluummin oman perheen parissa. Thomas saa leikkitoverin syrjään vetäytyvästä Renéestä. Erään kerran lasten leikkiessä Thomas joutuu ampiaisten hyökkäyksen kohteeksi ja saa niin vakavan allergisen reaktion, että hänet on vietävä yöllä lääkäriin. Gabbe lähtee viemään Bellaa ja poikaa terveyskeskukseen, kun Kajuksen vaaleansininen Mini ei käynnisty.

Toinen kesä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen kesä alkaa kohdasta 36'25". Kesänvietto paratiisissa jatkuu päällisin puolin entiseen malliin. Rosa saa oman ateljeen Kesäparatiisiin, snapsilaulut raikuvat ja vesisukset liitävät meren laineilla. Tupperware-kutsujakin järjestetään. Mutta jotain särkyy. Gabben Ford Galaxie vierii kalliolta mereen Gabben rakastellessa sen takapenkillä Bellan kanssa. Rosa huomaa tilanteen, mutta hän on jo turtunut miehensä syrjähyppyihin. Bellan ja Rosan välit viilenevät loppukesäksi.

Kolmas kesä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas kesä alkaa kohdasta 58'10". Bella ja Gabbe jatkavat teerenpeliään, jota Rosa ja Kajus eivät ole huomaavinaan. Rosan ja Bellan välit kuitenkin lämpenevät edelliskesän jääkaudesta. Naiset kertovat toisilleen haaveistaan ja turhautumisestaan elämiinsä. He päättävät häipyä Kesäparatiisista Kööpenhaminaan. Bellalle se on ensimmäinen matka ulkomaille, hän ei ole aiemmin käynyt edes Ruotsissa. Samaan aikaan Kajus on Lapissa ja Thomas jää naapureiden vastuulle joksikin aikaa. Bella on raskaana ja aikoo matkustaa Kööpenhaminasta Puolaan tekemään abortin. Rantanaisten tarina päättyy Tanskassa, kun Bella häipyy omille teilleen ja Rosa palaa Suomeen Gabbensa luo. Kajus ja Thomas jättävät Kesäparatiisin lopullisesti. Myöhemmin he saavat kuulla Bellan työskentelevän matkaoppaana Espanjassa. Hän on synnyttänyt tyttären, Julia Ängelin. Renéetä Thomas ei enää tapaa, eräänä iltana tämä katoaa merelle. Elokuva päättyy Thomasin kahdeksantoistavuotispäiviin vuonna 1974, kun Bella soittaa esikoiselleen onnittelupuhelun Mallorcalta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Arvioinnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Kuvalehti arvioi: "Elokuva ei juuri herätä tunteita. Pari kertaa käy sääliksi Kajusta, ja kohtaus, jossa Thomas lukee askeleenmuotoisia viestejä, on vaikuttava. Isabellaan ei ole kovin helppo samastua, hänen ratkaisunsa tuntuu olevan enemmän myyttisellä kuin psykologisesti perustellulla tasolla."

Levottomat sukupolvet -kirjan mukaan Ihanat naiset rannalla toistaa Säädyllisen murhenäytelmän kuvion sovitettuna 1960-luvun keskiluokkaiseen suomenruotsalaiseen ympäristöön. Alkuasetelma on idyllinen, mutta kulissit romahtavat synnin ja intohimon järistyksessä. Likapyykki pestään kotona ja tunteita ei näytetä, vaan ne naamioidaan hyvän käytöksen alle. Ohjaaja Claes Olsson näki tässä huomattavan eron suomensuomalaisen ja suomenruotsalaisen kulttuurin välillä: "Suomalaiset jöröttävät, suomenruotsalaiset ovat iloisia ja periaatteessa avoimia, mutta jättävät määrättyjä asioita puhumatta, varsinkin ulkopuolisille. Suomenruotsalaiset suhtautuvat ilman muuta eri tavalla ongelmiin, niistä ei romahdeta heti depression syvimpään rotkoon. --- ollaan diskreettejä, piilotellaan tunteita eikä kauheasti näytetä niitä, ja annetaan ulospäin kuva että kaikki on hyvin. --- Puhumattomuudessakin on siis eroja."[1]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa nähdään sivuosassa muun muassa Irina Björklund, joka näyttelee Renéetä seitsentoistavuotiaana, osaan ei kuulu vuorosanoja. 23-vuotias Janina Frostell vilahtaa pikkuosassa Viviannena. Ihanat naiset rannalla kuvattiin Hangon ja Tammisaaren ympäristössä 15. toukokuuta20. syyskuuta 1997. Talvikohtaus kuvattiin 13. maaliskuuta 1997. Kaitafilmikohtauksessa näkyvä Ängelin perheen amerikantalo on Villa Ervi Helsingissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen kansallisfilmografia 12, ISBN 951-37-3970-8
  • Levottomat sukupolvet. SKS, Gummerus Kirjapaino Oy Jyväskylä 2002. ISBN 951-746-424-X sivut 185–187
  • Elonet Underbara kvinnor vid vatten

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toiviainen, Sakari: Levottomat sukupolvet, SKS 2002, sivu 187