Mallorca

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mallorca
Localització de Mallorca respecte les Illes Balears.svg
Maantiede
Sijainti Välimeri
Saariryhmä Baleaarit
Pinta-ala 3 624,08 [1] km²
Valtio
Valtio Espanja
Väestö
Väkiluku 846 210 [1] (2008)
Suurin kaupunki Palma
Kielet espanja, katalaani

Mallorca eli Majorca on Espanjalle kuuluva saari Baleaareilla, Välimerellä. Mallorca on erittäin suosittu matkakohde. Saksassa ja Britanniassa kiinnostuttiin Mallorcasta jo 1950-luvulla, ja nykyään Mallorcaa pidetään massaturismikohteena. Mallorcan suurin kaupunki on Palma.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallorca satelliittikuvassa.

Mallorca on ollut asuttu jo antiikin ajoilta saakka. Saaren hallitsija on kuitenkin vaihtunut tiuhaan tahtiin historian aikana. Vuoden 1716 Decretos de Nueva Planta -asetusten myötä Mallorcasta tuli osa Espanjalle kuuluvaa Baleaarien maakuntaa.

1950-luvulta lähtien massaturismi muutti saaren ja Palman olemusta tehden paikasta vetovoimaisemman sekä matkailua että manner-Espanjasta tulevia työntekijöitä kohtaan. Saarelle suuntautuva matkailu on kasvanut räjähdysmäisesti. Vuonna 1960 Mallorcalla kävi 500 000 matkailijaa, ja 1997 6,7 miljoonaa matkailijaa. Vuonna 2013 noin 22,7 miljoonaa matkailijaa kävi Palma de Mallorcan lentoasemalla[2]. Vesitse saarelle saapui 1,5 miljoonaa ihmistä.

14. marraskuuta 2005 paikallinen sanomalehti Diario de Mallorca kertoi CIA:n käyttäneen saaren lentoasemaa kuljettaessaan vangitsemiaan ihmisiä.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallorcan kunnat

Useat kuuluisat ovat asuneet saarella. Frédéric Chopin sekä George Sand ostivat molemmat maata saarelta. Robert Graves asui saarella elämänsä loppuun saakka, julkaistuaan ensin Good-Bye to All That -teoksensa. Joan Miró kuoli Son Abrinesissa, Palmassa 25. joulukuuta 1983, vietettyään jo useita vuosia saarella. Catherine Zeta-Jones ja Michael Douglas omistavat talon saaren pohjoispäästä. Myös Michael Schumacher, Claudia Schiffer, Annie Lennox, Julian Lennon, Cynthia Charles, tennispelaaja Boris Becker, Steve McManaman sekä Felipe González omistavat kukin oman talon saarella. Kuuluisiin mallorcalaisiin kuuluu kirjailijoita ja filosofeja, kuten Ramon Llull ja Junípero Serra. 2000-luvulta lähtien armeijan komentaja Joaquin Jovellar y Soler ja kaksinkertainen Espanjan pääministeri Antonio Maura Montaner ovat asuneet saarella.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallojoukkue RCD Mallorca pelaa toiseksi korkeimmalla ja lentopallojoukkue CV Pòrtol lajissaan Espanjan korkeimmalla sarjatasolla. Koripallojoukkue Bàsquet Mallorca pelaa maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Kuuluisia mallorcalaisia urheilijoita ovat esimerkiksi Rafael Nadal ja Carlos Moya. Rafael Nadalin setä, Miguel Ángel Nadal, on entinen Espanjan jalkapallomaajoukkueen pelaaja. 2006 mallorcalainen Jorge Lorenzo voitti 250-kuutioisten moottoripyörien maailmanmestaruuden.

Aluejako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saari on jaettu seuraaviin osiin:

Ruoka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensaïmada

Tyypillisiä Mallorcalaisia ruokia ovat ensaïmada, saïm ja sobrassada. Mallorcalla syödään myös paellaa.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallorca on perinteinen rantalomakohde. Saarella on hyvät patikointi- ja urheilumahdollisuudet. Suomesta on tehty seuramatkoja Mallorcalle jo 1960-luvulta lähtien.

Mallorcan luonnonnähtävyyksiin kuuluvat tippukiviluolat, joista tunnetuimmat ovat Porto Criston kaupungissa sijaitsevat Coves del Drac -luolat, joiden kautta pääsee myös Euroopan suurimmalle maanalaiselle järvelle, Martelin järvelle.

Kuuluisia mallorcalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Instituto Nacional de Estadística
  2. AENA: Pasajeros, operaciones y carga

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]