Happy hour

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hattie's Hat 03.jpg

Happy hour (suom. ”onnentunti”) on anniskelupaikoissa ajanjakso tiettyyn aikaan päivästä, jolloin juomia myydään halvemmalla.[1] Yleensä happy hour koskee tiettyjä alkoholijuomia, yleensä hanatuotteita kuten olutta, siideriä ja mahdollisesti long drink -juomia. Happy hourin ajankohta on yleensä alkuillasta tai muulloin ravintolan kannalta hiljaisena aikana.

Happy hour tuli Suomeen vuonna 1984, jolloin alkoholilainsäädäntö teki sen toteuttamisen kuitenkin hankalaksi. Jos ravintola halusi mainostaa lehdessä happy houriaan, se ei saanut mainita alennushinnoista eikä käytännössäkään tarjota alkoholijuomia alennuksella. Jos mainosti, saattoi kuitenkin tarjota drinkkien mikserivesiä ja esimerkiksi suolapähkinöitä vaikka ilmaiseksi. Jos taas mainontaa ei käytetty, alkoholia sai myydä happy hourin aikana normaalia halvemmalla. Silloin happy hour -mainintaa ei saanut näkyä edes ravintolan ovessa eikä ikkunassa, ainoastaan asiallinen hinnasto eri kellonaikoihin jaoteltuna.[2]

Vuoden 1994 alkoholilaki salli mietojen alkoholijuomien mainonnan ja sai happy hour -ilmiön yleistymään suomalaisissa anniskelupaikoissa seuraavan vuosikymmenen aikana.[3] Vuosien 2008–2017 välillä happy hourien mainonta ravintolan ulkopuolella oli kiellettyä.[4] Vuoden 2018 tammikuusta lähtien voivat ravintolat Suomessa jälleen mainostaa happy hourejaan.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. Karo, Leena: Illansuun alennusmyynti ravintoloissa. Helsingin Sanomat, 2.8.1984, s. 12. HS Aikakone (digitilaajille).
  3. Savolainen, Terttu & Montonen, Marjatta & Vasara, Mariatta: Alkoholimainontatyöryhmän muistio 2007, s. 51. Sosiaali- ja terveysministeriö, 2007. Teoksen verkkoversio.
  4. Tiesitkö? Happy hour -termi on "kielletty" Suomessa mtv.fi. Viitattu 15.12.2017.
  5. Näin alkoholilaki muuttuu: Pian voi tilata tuplaviskin, Alko auki pidempään, festareilla ei tarvita kalja-aitauksia... Ilta-Sanomat. 15.12.2017. Viitattu 15.12.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.