Elsa Saisio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Elsa Saisio (s. 19. heinäkuuta 1981 Helsinki) on suomalainen näyttelijä.

Saisio on kasvanut Helsingissä, käynyt Kallion ilmaisutaidon lukion ja valmistuttuaan ylioppilaaksi aloitti näyttelijäopinnot Teatterikorkeakoulussa, josta valmistui teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2004. Hänen lopputyönsä julkaistiin kirjana nimellä Katseen alaiset. Kirjassa haastatellaan Suomen eturivin naisnäyttelijöitä (muun muassa Seela Sellaa, Ritva Valkamaa ja Laura Malmivaaraa) heidän suhteestaan näyttelemiseen, yleisöön ja katseen kohteena olemiseen sekä peilataan näyttelijäntyön ja etenkin naisnäyttelijöiden aseman ja työn muutosta Suomessa viimeisten vuosikymmenten aikana.

Työura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatterissa Saisio on nähty muiden muassa Kansallisteatterin Romeossa ja Juliassa Julian roolissa, pedofiliaa käsittelevässä näytelmässä Blackbird Unan roolissa, Teatteri Jurkan Hamletissa Ofeliana, Leea Klemolan Kohti kylmempää -näytelmässä Touretten syndroomasta oireilevan neanderthal-teinin roolissa, Mikko Roihan ohjauksessa Villisorsa Hedvigin roolissa ja Hilkka-Liisa Iivanaisen ohjauksessa Kissa kuumalla katolla Maggien roolissa. Lisäksi hän on tehty useita musikaalirooleja, kuten Sally Bowles Tampereen teatterin Cabaret'ssa, Edith Piaf Lahden kaupunginteatterin Edith Piafissa, Nancy Oliver! -musikaalissa, Sheila Hair-musikaalissa ja Velma kelly Chicagossa. Tällä hetkellä Elsa Saisio toimii freelancer-näyttelijänä Helsingissä. Lahden kaupunginteatterissa Elsa Saisio toimi kiinnitettynä näyttelijänä vuosina 2009–2014.

Elsa Saisio on tehnyt myös lukuisia elokuvarooleja ja näytellyt useissa televisiosarjoissa. Saision merkittävimmät elokuvasuoritukset ovat Tulennielijä (1998), Pelon maantiede (2000) ja Pahat pojat (2003). Mainittavimpiin televisiotöihin kuulunee prostituoidun Tinan rooli Tove Idströmin käsikirjoittamassa sarjassa Jumalan kaikki oikut ja kenkäsuunnittelija Veran rooli Pirkko Saision käsikirjoittamassa TV-sarjassa Tehdas.

Saisio on tehnyt paljon äänitöitä niin kuunnelmissa, piirretyissä elokuvissa ja tv-sarjoissa kuin myös lukenut useita äänikirjoja.

Elsa Saisio on pitänyt lukuisia näyttelijäntyön kursseja nuorille ja ollut perustamassa Tampereella nuorten teatterifestivaali Murrosta.

Saisio myös laulaa ja keikkailee aktiivisesti näyttelijäntyön ohella.

Henkilökohtainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elsa Saision vanhemmat ovat näyttelijä-kirjailija Pirkko Saisio ja näyttelijä Harri Hyttinen.[1] Lisäksi hänen perheeseensä kuuluu Pirkko Saision puoliso Pirjo Honkasalo.[1][2]

Saisio elää avoliitossa näyttelijä Timo Välisaaren kanssa ja heillä on vuonna 2010 syntynyt poika.[3]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Elsa Saisio Lahden kaupunginteatteri. Viitattu 30.11.2012.
  2. Puhto, Sanna: Pirjo Honkasalo ja Elsa Saisio (Perhesiteitä) Kuukausiliite. heinäkuu 2004. Helsingin Sanomat. Viitattu 30.11.2012.
  3. Poikavauva tuli! Iltalehti. 28.3.2010. Viitattu 30.11.2012.