Paratiisin lapset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo suomalaisesta vuoden 1994 elokuvasta. Vanhemmasta ranskalaisesta elokuvasta kertoo Paratiisin lapset (vuoden 1945 elokuva)
Paratiisin lapset
Elokuvan juliste, Boy Huldén, 1994.
Elokuvan juliste, Boy Huldén, 1994.
Ohjaaja Rauni Mollberg
Käsikirjoittaja Jouni Lompolo, Rauni Mollberg
Säveltäjä Kari Rydman
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Ensi-ilta 1994
Kesto 1:44
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Paratiisin lapset on Rauni Mollbergin vuonna 1994 ohjaama suomalainen komediaelokuva. Se kertoo neljäkymppisestä liikenaisesta Eeva Salmisesta, hänen äidistään Hartikaiskasta ja tyttärestään Päivikistä. Eevan unelmien kohde on kylpylähotelli, jonka hän aikoo rakennuttaa byrokratiasta ja muista esteistä välittämättä.

Elokuva jäi ohjaaja Rauni Mollbergin viimeiseksi pitkäksi näytelmäelokuvaksi.[1] Paratiisin lapset sai elokuvateattereissa 2 478 katsojaa.[2]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tatjana Vasiljeva  Eeva Salminen  
 Helge Herala  kaupunginjohtaja Eino Raivola  
 Heikki Kinnunen  kaavoituspäällikkö Veijo Suurmetsä  
 Pertti Sveholm  johtaja Antti Kirveli  
 Titta Antti-Poika  Helena Hartikainen, "Hartikaiska"  
 Taru Valkeapää  Päivikki Salminen  
 Uula Laakso  Pölli-Kalle  
 Asko Sarkola  Mjölkstrandin ukko  
 Ria Kataja  nuori Eeva  
 Pentti Helin  Ilmari Salminen  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paratiisin lapset sai valtaosin murskaavat arvostelut ensi-iltakriitikoilta. Helsingin Sanomissa Mikael Fränti sanoi, ettei Mollbergin komedia ole lainkaan hilpeä tai hauska. Ilta-Sanomien Tarmo Poussun mielestä elokuvan ”henkilöt pukeutuvat mauttomasti, puhuvat teennäisesti ja jahkailevat loputtomiin”. Iltalehden Olli Manninen sanoi jo otsikossa elokuvan olevan ”fiasko”. Keskisuomalaisessa Jarmo Valkola kirjoitti, että ”Paratiisin lapset on täynnä monenlaista oivallusta ja kuvallisia ja äänellisiä vastapareja”.

Vastineeksi pääkaupungin lehtien heikkoihin arvioihin Mollberg julkaisi Helsingin Sanomissa isona maksettuna ilmoituksena Jarmo Valkolan myönteisen arvion Keskisuomalaisesta. Katsojamäärät jäivät kuitenkin niin pieniksi, että Ilta-Sanomat sai aiheen lööppiin ”Mollbergin elokuva teki historiaa: teatteriin ei tullut yhtään katsojaa!”[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paratiisin lapset KAVA
  2. Suomen katsotuimmat elokuvat vuonna 1994 www.elokuvauutiset.fi. Viitattu 13.10.2019. (englanniksi)
  3. Salminen, Kari: ”Ilmestyskirja taas! Suomalaisen elokuvan apokalyptiikkaa”, Elävän kuvan vuosikirja 1995, s. 9, 17–19. Suomen elokuvasäätiö, Edita. ISBN 951-37-1581-7.
  4. Paratiisin lapset Elonet. , Lehdistöarvio.