Meren kasvojen edessä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuoden 1926 mykkäelokuvasta. Vuoden 1967 samannimisestä televisioelokuvasta on oma artikkeli.
Meren kasvojen edessä
Ylioppilaat purjehtimassa, Lasse (Ilmari Unho), Pentti (Kaarlo Kytö) ja Kristoffer (Urho Seppälä).
Ylioppilaat purjehtimassa, Lasse (Ilmari Unho), Pentti (Kaarlo Kytö) ja Kristoffer (Urho Seppälä).
Ohjaaja Teuvo Puro
Käsikirjoittaja Teuvo Puro
Tuottaja Kurt Jäger
Kuvaaja Kurt Jäger
Leikkaaja Kurt Jäger
Pääosat Ilmari Unho
Axel Slangus
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Komedia-Filmi
Ensi-ilta 31. lokakuuta 1926
Kesto 88 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti ei tiedossa
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Meren kasvojen edessä on vuonna 1926 valmistunut suomalainen mykkäelokuva, jonka on ohjannut Teuvo Puro. Elokuva perustuu Arvid Mörnen romaaniin Inför havets anlete vuodelta 1921 (suom. 1926) ja sen ensi-ilta oli 31. lokakuuta 1926 Capitol-teatterissa Helsingissä.

Komedia Filmin ensimmäinen elokuva sekoittaa kauhuelementtejä mysteeriin. Se on tarina pahamaineisessa Hylkysaaressa sijaitsevasta talosta ja sen pitkään vaietuista tapahtumista. Elokuvan käsikirjoituksesta vastasi Komedia Filmin osakas, Kansallisteatterin pääohjaaja Teuvo Puro, joka oli mieltynyt kirjallisiin aiheisiin. Puro käyttää elokuvan teknisiä keinoja elävöittämään kerrontaa: niihin kuuluvat onnistuneet unijaksot ja takaumat. Tuloksena on ajan eurooppalaiselle kauhuelokuvalle tyypillistä painostavuutta.

Meren kasvojen edessä oli varsin suosittu elokuva ja se myytiin Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Elokuvan säilyminen oli vaakalaudalla, sillä ehyttä esityskopiota ei ollut. Elokuvan restaurointi tehtiin useammasta eri lähtömateriaalista, jotka oli pelastuskopioitu 2000-luvun alussa Suomen elokuva-arkistossa. Koska säilynyt alkuperäinen kuvamateriaali ja sen pelastuskopiot eivät olleet esitysjärjestyksessä, käytettiin epäselvissä tilanteissa hyväksi Mörnen romaania, sillä myöskään elokuvan alkuperäiskäsikirjoitusta ei ole säilynyt. Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa vuonna 2014 toteutetun restauroinnin tuloksena elokuvasta on olemassa 4K-tasoinen digitoitu esityskappale.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.