Hiljaisuuden talo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiljaisuuden talo
Tystnadens hus
Ohjaaja Rune Carlsten
Eric Malmberg
Käsikirjoittaja Anders Djurberg
Perustuu Øvre Richter Frichin romaaniin Fredagen den 13de
Tuottaja Johan Westerlin
Säveltäjä Tapio Ilomäki
Kuvaaja Harry Hasso
Pääosat Fritiof Billquist
Signe Larsson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ruotsi
Suomi
Ensi-ilta 1933
Kesto 78 minuuttia
Alkuperäiskieli ruotsi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Svensk Filmdatabas

Hiljaisuuden talo (ruots. Tystnadens hus) on ruotsalais-suomalainen rikoselokuva vuodelta 1933. Elokuvan ohjasivat Rune Carlsten ja Eric Malmberg. Sen käsikirjoitti Anders Djurberg.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalainen Kingsley Smith saapuu Tukholmaan tuomaan terveisiä pankkiiri Hassemanille tämän pojalta Alfredilta. Smith murhaa pankkiirin ja taloudenhoitaja Karinin. Hän lavastaa murhan näyttämään siltä, että pankkiiri ja taloudenhoitaja olisivat murhanneet toisensa. Seuraavana päivänä Karinin tyttärentytär Susanna saapuu paikalle ja hälyttää poliisin, koska ei pääse sisään. Poliisiasessori Portan ei usko, että Hasseman ja Karin olisivat tappaneet toisensa, eikä myöskään Susanna. Ilmenee, että Alfred on kuollut Chicagossa. Alfredina esiintyvä Gus Harryson keplottelee itsensä pankkiirin asuntoon, jossa säilytetään suuria rahasummia ja testamenttia, jossa määrätään huomattava omaisuus Susannalle.

Asianajaja Juliani lähtee mukaan Smithin juoneen, mikäli saa osan rahoista. Smith ja Juliani kidnappaavat Susannan ja syöttävät hänelle unilääkkeitä. Gusin omatunto alkaa kolkuttaa. Smith ja Juliani ampuvat Gusia ja sysäävät hänet samaan huoneeseen Susannan kanssa. Gus paljastaa Susannalle todellisen henkilöllisyytensä ja kuolee. Susannan onnistuu paeta. Portan on alkanut etsiä Susannaa ja saapuu hiljaisuuden taloon poliisien kanssa. Roistot saadaan satimeen. Myös Susanna löydetään. Toivuttuaan hän pyytää, että saisi jäädä Portanin luo.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiljaisuuden talo sai ruotsalaislehdistöltä varsin negatiivisen vastaanoton. Dagens Nyheterin Cyrano kirjoitti: "Man frågar sig hur fullvuxna människor kunnat åstadkomma någonting sådant som detta ---" (Herää kysymys, kuinka aikaihmiset ovat saaneetkaan aikaan moista ---). Jälkeenpäin Hiljaisuuden taloa on kutsuttu ruotsalaisen elokuvan ensimmäiseksi suureksi fiaskoksi.[1]

Tuotanto ja esitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiljaisuuden talo oli osa turkulaisen Lahyn-Filmin suunnitelmaa, johon kuului kuusi kokoillan teatterielokuvaa. Suunnitelmasta toteutui vain Hiljaisuuden talo ja Vale-Greta. Hiljaisuuden taloa ei esitetty Suomessa lainkaan, Vale-Greta esitettiin Helsingissä helmikuussa 1934.[1]

Hiljaisuuden talon pääosia näyttelivät ruotsalaiset näyttelijät. Sivuosissa nähtiin neljä suomalaista näyttelijää: Edith Lamroth, Bengt Lindroos, Bruno Lindroos ja Paul Troupp.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Fritiof Billquist  … Kingsley Smith  
 Signe Larsson  … Susanna  
 Sigge Fürst  … Gus  
 Gösta Lycke  … Juliani  
 Eric Laurent  … Portan  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hiljaisuuden talo Elonetissä