Kaisu Leppänen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaisu Leppänen 1930-luvun alussa.

Katri Sisko ”Kaisu” Leppänen (13. lokakuuta 1904 Turku4. maaliskuuta 1993 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä. Hän teki Suomen Kansallisteatterissa yli neljä vuosikymmentä kestäneen uran, valkokankailla hän tulkitsi väkevästi niin vuorineuvoksettaria kuin mökin akkojakin. Hän oli näyttelijä Aarne Leppäsen sisar. Kaisu Leppänen palkittiin Jussi-patsaalla vuonna 1949 naissivuosasta Mettälän Santrana elokuvassa Ihmiset suviyössä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leppäsen teatteriura alkoi 17-vuotiaana, jolloin hän pääsi Suomen Kansallisteatteriin kuiskaajaksi. Suomen Näyttämöopiston hän suoritti 1927–1928. Leppänen sai koulun jälkeen kiinnityksen Kansallisteatteriin, jossa hän näytteli yli sadassaviidessäkymmenessä roolissa. Hän jäi teatterista eläkkeelle 1970. Hänen vaikuttaviin roolisuorituksiinsa kuuluivat muun muassa Niskavuoren Loviisa, Elisabetin osa näytelmässä Maria Stuart, leskirouva Gurmyskajan osa Aleksandr Ostrovskin näytelmässä Metsä, Irina Arkadina Anton Tšehovin näytelmässä Lokki sekä äidin osa Veren häissä.

Leppänen debytoi valkokankailla 25-vuotiaana huonepalvelijan osassa mykkäelokuvassa Korkein voitto. Hänen tunnetuimpia roolejaan ovat Mettälän Santra Valentin Vaalan elokuvassa Ihmiset suviyössä ja Töyryn emäntä Edvin Laineen suurelokuvassa Täällä Pohjantähden alla. Onnistuneita tulkintoja olivat myös matami Röhelin elokuvassa Kun on tunteet sekä apuvaimo Lindgreenska Pastori Jussilaisessa. Leppänen itse piti merkittävimpänä roolinaan Astrid Jönssonia Wilho Ilmarin elokuvassa Vieras mies tuli taloon vuodelta 1938. Leppäsen viimeiseksi filmityöksi jäi ruotsinkielisen rouvan osa Taavi Kassilan elokuvassa Petos vuonna 1988.

Kaisu Leppäsen ensimmäinen aviopuoliso oli ohjaaja Ilmari Unho ja toinen näyttelijä Tauno Majuri. Molemmat liitot päättyivät eroon. Leppäsen ja Unhon poika oli kuvaaja Pentti Unho (1928–1970).

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]