Matti Turunen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matti Turunen

Matti Turunen on joensuulainen kanttori ja oopperalaulaja, äänialaltaan basso. Hän työskentelee Suomen kansallisoopperan oopperalaulajana.

Matti Turunen on opiskellut pianonsoittoa Joensuun konservatoriossa vuosina 1990–2000 sekä laulua Helsingin konservatoriossa 2001–2002 ja Joensuun konservatoriossa 2005–2007. Hän on opiskellut kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2007 ja valmistunut sieltä musiikin kandidaatiksi 2012 ja musiikin maisteriksi 2014.[1] Hän opiskelee laulua Jaakko Ryhäsen johdolla.[2]

Matti Turunen työskenteli Joensuun ev.lut. seurakunnassa kanttorin virassa (2016-2020). Hän on sivutoiminen tuntiopettaja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Kuopiossa ja Itä-Suomen yliopiston filosofisen tiedekunnan teologian osastolla läntisen teologian soveltavissa opinnoissa. Hän on ollut aktiivisesti mukana Suomen kristillisen rauhanliike ry:n, Suomen ekumeenisen neuvoston, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n, Joensuun Gospel ry:n ja Eettisesti Innovatiiviset Kulttuurin Uudistajat Eiku ry:n toiminnassa.

Matti Turunen on tullut tunnetuksi myös oopperanäyttämöillä. Vuosina 2008–2010 hän oli solistiharjoittelijana Suomen Kansallisoopperassa Matti Salminen -säätiön stipendiaattina.[1] [3] Hän on esiintynyt solistina useissa Kansallisoopperan sekä Savonlinnan oopperajuhlien tuotannoissa. Kausina 2014–2016 Turunen lauloi Suomen Kansallisoopperan kuorossa II bassoa. Vuonna 2017 Matti Turuselle myönnettiin Suomen Wagner-Seuran Bayreuth-stipendi.

Turunen on laulanut muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin,[4] Tampere Filharmonian,[5] Oulu Sinfonian,[6] Lappeenrannan kaupunginorkesterin,[7] Kuopion kaupunginorkesterin ja Joensuun kaupunginorkesterin[8] solistina esimerkiksi teoksissa Beethovenin 9. sinfonia, Mozartin Requiem, Mozartin Kruunajaismessu, Bachin Johannes-passio (Jeesus ja bassoaariat) ja Dvořákin Requiem.

Turunen on osallistunut Savonlinnan oopperajuhlien kansainväliseen laulukilpailuun, Toivo Kuula -laulukilpailuun 2012 sekä Lappeenrannan valtakunnallisiin laulukilpailuihin 2013 ja saavuttanut näissä kaikissa finaalipaikan.[9][10][11]

Matti Turunen esiintyy myös yhtyeiden Middle East Music co., Narrow-Way, Jamming-C, ja historiaan jääneiden Tulenluojat ja Extreme Misery kanssa. Hänen johtamansa kuorot Huopalahden seurakunnan Lähde-kuoro ja Noljakka Gospel & Musajuttu esiintyivät tiiviisti ekumeenisissa, monikulttuurisissa, kulttuuri- ja rauhantapahtumissa ja krIstillisessä mediassa seurakuntatyötä unohtamatta. Radio Dein lähettämä Radiokirkkokuoro ohjelmasarja muodostui kevään 2020 suosituksi ohjelmaksi.

Turunen esiintyy Joensuun Ortodoksisen Mieskuoron levyillä Vaeltajan lauluja 1, Vaeltajan lauluja 2, ja Suuren perjantain ehtoopalvelus. Yhteistyössä Radio Dein kanssa levytettiin Hiljaiset virret 1, 2 ja 3. Huopalahden seurakunnan Lähde-kuoron kanssa hän on levyttänyt kolme levyä ”River of love”, "Virsiä Lähteellä" ja "Joensuulaista Gospelia".[12] Matin soololevyjä ovat ”Kairos-live 2018”, ”Matti ja ystävät”, sekä ”Lauluja itärajalta”.

Turunen toimittaa Radio Dein ohjelmasarjaa Radiokirkkokuoro- Se on korona-ajan kuorokorvikkeeksi tarkoitettu ohjelmasarja, jossa opitaan virsien kautta lauluoppia ja äänenmuodostusta, virsihistoriaa, kirkkomusiikin historiaa, messujen syvyyksiä ja kristityn elämänkaareen kuuluvien seurakunnan toimintamuotojen ja toimitusten luonnetta ja musiikkia.

Sävellyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nuoren uskon messu (1997)
  • Rauhan messu – Service of Peace (2004)[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]