Kuopion kaupunginorkesteri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Logo kuopion kaupunginorkesteri.jpg

Kuopion kaupunginorkesteri (engl. Kuopio Symphony Orchestra) on 46 muusikosta koostuva kunnallinen sinfoniaorkesteri Kuopiossa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1909 Kuopion Musiikinystäväin yhdistys perusti 23-jäsenisen Kuopion orkesterin. Soittajisto laajeni myöhemmin varuskunnan soittajien ja orkesterin yhdistyessä. Vuonna 1963 Pohjois-Savon prikaati kuitenkin muutti Kajaaniin, ja yhteistyö sotilassoittajien kanssa päättyi. Vuodesta 1976 orkesteri on toiminut kunnallisena, samalla sen nimi muuttui Kuopion kaupunginorkesteriksi.

Kapellimestarina ovat aiemmin toimineet Lauri Siimes, Nicholas Smith, Pertti Pekkanen, Robert Black, Atso Almila, Shuntaro Sato, Vello Pähn ja Sascha Goetzel.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orkesteri konsertoi pääasiallisesti Kuopion Musiikkikeskuksessa, jonka pääsali on 1 064-paikkainen. Se myös järjestää kesäisin ilmaisen ravintolakonsertin kaupunkilaisille Väinölänniemellä. Orkesterilla on vuosittain keskimäärin 40.000 kuulijaa.lähde?

Orkesterin pääkapellimestariksi on nimitetty syyskuusta 2013 alkaen espanjalaissyntyinen Alberto Hold-Garrido. Toisena kapellimestarina jatkaa Atso Almila ja kunniakapellimestarin roolissa maestro Jorma Panula.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]