Kuopion kaupunginorkesteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo kuopion kaupunginorkesteri.jpg

Kuopion kaupunginorkesteri (engl. Kuopio Symphony Orchestra) on 46 muusikosta koostuva kunnallinen sinfoniaorkesteri Kuopiossa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1909 Kuopion Musiikinystäväin yhdistys perusti 23-jäsenisen Kuopion orkesterin. Soittajisto laajeni myöhemmin varuskunnan soittajien ja orkesterin yhdistyessä. Vuonna 1963 Pohjois-Savon prikaati kuitenkin muutti Kajaaniin, ja yhteistyö sotilassoittajien kanssa päättyi. Vuodesta 1976 orkesteri on toiminut kunnallisena, samalla sen nimi muuttui Kuopion kaupunginorkesteriksi.

Kapellimestarina ovat aiemmin toimineet Elias Kahra, Lauri Siimes, Nicholas Smith, Pertti Pekkanen, Robert Black, Atso Almila, Shuntaro Sato, Vello Pähn, Arvo Uro ja Sascha Goetzel.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuopion kaupunginorkesteri esiintymässä Eläkeläiset-yhtyeen kanssa Ilosaarirockissa 2014.

Orkesteri konsertoi pääasiallisesti Kuopion Musiikkikeskuksessa, jonka pääsali on 1 064-paikkainen. Orkesterilla on vuosittain keskimäärin 40 000 kuulijaa.[1]

Orkesterin ylikapellimestarina on toiminut syyskuusta 2013 alkaen espanjalaissyntyinen Alberto Hold-Garrido. Toisena kapellimestarina toimii Atso Almila ja kunniakapellimestarina maestro Jorma Panula. Elokuussa 2018 alkavalla kolmivuotiskaudella ylikapellimestarina toimii Jaakko Kuusisto.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nykänen, Helmi: Kuopion kaupunginorkesterin yleisömäärässä notkahdus – "Esityksen merkitys ei ole määrästä kiinni" Yle Kuopio. 16.1.2014. Viitattu 15.9.2017.
  2. Koskinen, Jerri: Jaakko Kuusisto Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi Savon Sanomat. 15.9.2017. Viitattu 15.9.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]