Mika Mäkelä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mika Mäkelä (s. 1965) on suomalainen näyttelijä ja yrittäjä.

Rauni Mollberg kiersi ympäri Suomea etsiessään tuoreita kasvoja näyttelijöiksi elokuvaansa Tuntematon sotilas (1985). Mollberg oli innokas raveissa kävijä ja näissä piireissä hän sattumalta kohtasi myös toisen innokkaan ravimiehen, Mika Mäkelän. Mollberg pyysi 18-vuotiasta nuorukaista koekuvauksiin. Tämä johti lopulta siihen, että hämäläiselle Mäkelälle lankesi pohjoiskarjalaisen lunkin ja pinnarin sotamies Rahikaisen rooli.

Armeijaa vielä käymättömälle Mäkelälle toimiminen Tuntemattoman sotilaan näyttelijänä nostatti pasifistisia tuntoja, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että hän olisi jättänyt armeijan väliin. Asepalveluksensa Mäkelä suoritti Turun 2. erillisessä autokomppaniassa. Elokuva sai ensi-iltansa hänen armeijassa ollessaan. Mäkelä otti yhteyttä Finnkinoon ja järjesti komppanialleen ilmaisen erikoisnäytöksen.

Mäkelälle ei kuitenkaan syntynyt Tuntemattomasta sotilaasta erityistä hinkua päästä näyttelijäksi. Hinku maailmalle oli suurempi ja Mäkelä ryhtyi ajamaan rekkaa ympäri Eurooppaa. Mutta näyttelemistä hän ei kuitenkaan kokonaan lopettanut. Hän toimi avustajana muutamissa dokumenteissa ja opetusfilmeissä. Hänellä oli myös pieni rooli Carl Mestertonin suositussa televisiosarjassa Metsolat (1993–1995). Hän esitti myös pientä lehtimiehen osaa Mollbergin elokuvassa Ystävät, toverit (1985).

Nykyisin Mäkelä toimii yrittäjänä Tampereella. 2000-luvun alussa hän perusti kukkien maahantuontiyrityksen. Mäkelällä on mökki Somerolla, jossa hän viettää puolet vuodesta avovaimonsa kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]