Panu Raipia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Panu Raipia
Henkilötiedot
Syntynyt 9. tammikuuta 1969 (ikä 50)
Tampere
Ammatti näyttelijä
teatteriohjaaja

Panu Juhani Raipia (s. 9. tammikuuta 1969 Tampere) on Tampereen Komediateatterin johtaja vuodesta 1998. Hallinnollisten töiden lisäksi hän toimii näyttelijänä, ohjaajana ja näytelmäkirjailijana. Hän on myös Suomen Teatteriopiston rehtori. Koulutukseltaan Panu Raipia on kasvatustieteen maisteri (Tampereen Yliopisto 1994) sekä Ilmaisutaidon opettaja (Jyväskylän avoin Yliopisto).

Panu Raipialla on yksi tytär (s. 2004). Panu Raipian isä on näyttelijä-teatterinjohtaja Esko Raipia ja äiti koreografi Maija-Leena Raipia. Panu Raipia on ollut naimisissa näyttelijä Anu Raipian kanssa. Pari jätti avioerohakemuksen joulukuussa 2014.[1]

Ohjaustyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panu Raipian ohjaustöitä ovat mm. komedia Kvartetti Tampereen Komediateatteriin, suurmusikaalit The Sound of music ja Annie Tampere-taloon, draama Kultalampi Tampereen Komediateatteriin, jännityskomedia 39 askelta Riihimäen Teatteriin sekä farssi Linjat kuumina Seinäjoen Kaupunginteatteriin.

Roolityöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roolitöitään ovat mm. Jake Quinn (Kiviä taskussa), Pierre Brochant (Se parhaiten nauraa), Leevi Backman (Juoruja), Näyttelijä (Mustapukuinen nainen) sekä Risto (Vaimoni on toista maata). Lisäksi Panu Raipia on näytellyt monissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Viimeisimpänä Komisarion roolin elokuvassa Leijonasydän (ohjaus Dome Karukoski) sekä Kirkkoherra tv-sarjassa Pirunpelto (ohjaus Jukka Mäkinen).

Kirjoitustyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panu Raipian kirjoittamia ja dramatisoimia näytelmiä on kantaesitetty jo yli 20 kappaletta. Tunnetuimpia hänen teoksistaan ovat laulunäytelmä Tänä iltana Georg Ots (v. 1995), Känkkäränkkä (v. 1996) sekä yhdessä Rauli Jokelinin kanssa kirjoitetut komediat Kuin tuhka tuuleen (2004), Hyvää syntymäpäivää, Vivian (2005) sekä Lekaa ja leivoksia (2009). Viimeisimpiä ovat kasarimusikaali Levottomat jalat (2013), kirkkonäytelmä Joulu -39 (2012), musiikkiseikkailu Aarresaari (2012), yhdessä Rauli Jokelinin kanssa kirjoitettu komedia Ei tolkun häivää (2012) sekä yhdessä Anu Raipian kanssa kirjoitettu Tirkistelyä (2013).

Muut työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panu Raipia toimii myös juontajana, kouluttajana ja puhujana.

Huomionosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen tasavallan presidentti on myöntänyt Panu Raipialle Suomen Leijonan ritarimerkin vuonna 2015. Suomen Yrittäjät on myöntänyt Panu Raipialle kultaisen yrittäjäristin v. 2009 ja Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto hopeisen ansiomerkin v. 2011. Tammerkosken Yrittäjät on palkinnut Panu Raipian vuoden yrittäjänä v. 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]