Suomen Teatteriopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Teatteriopisto on Tampereella toimiva teatterikoulu. Se perustettiin vuonna 1995 Tampereen Komediateatterin yhteyteen, ja vuosina 1995–2004 se toimi Tampereen Komediateatterin oppilaskoulun nimellä. Teatteriopisto tarjoaa teatteri-ilmaisun perusopetusta niin harrastajille kuin ammattiin aikovillekin. Opistolla on noin 50 päiväopiskelijaa kerrallaan ja noin 150 teatteriharrastajaa viikoittain. Komediateatterin tilojen lisäksi opisto toimii lähistöllä sijaitsevassa Hovissa. Teatteriopiston rehtorina toimii Panu Raipia ja toiminnanjohtajana Teemu Ojala.

Ammattiin ohjaava koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammattiin ohjaavassa koulutuksessa on kolme suuntautumisvaihtoehtoa: näyttelijäntyön peruslinja, näyttelijäntyön jatkolinja ja musiikkiteatteripainotteinen näyttelijäntyön peruslinja. Näyttelijäntyön peruslinjalla annetaan monipuolista näyttelijäntyön opetusta: improvisaatio, tanssi, laulu, teatterimiekkailu, akrobatia, puhetekniikka, dramaturgia, teatterihistoria sekä pääaineena näyttelijäntyö. Musiikkiteatterilinjalla opetuksen pääpaino on tanssissa, laulussa ja näyttelijäntyössä. Näyttelijäntyön jatkolinjalla syvennetään ensimmäisen vuoden opintoja sekä valmistetaan kaksi opinnäytetyötä.

Opetusta harrastajille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatteri-ilmaisun opetusta annetaan harrastajille ikäryhmittäin. Alle kymmenenvuotiaat opiskelevat puolitoista tuntia viikossa ja sitä vanhemmat kolme tuntia viikossa. Suomen Teatteriopiston ryhmiä on Tampereella, Ylöjärvellä ja Lempäälässä. Vuosittain teatterin harrastajia näissä ryhmissä on yli 200.

Teatteriopiston entisiä oppilaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Teatteriopiston oppilaita on monissa teatterialan ammateissa. Näyttelijöinä toimivat mm. Johanna Kokko, Anu Niemi, Maija Siljander, Joni Kuokkanen, Ville Orttenvuori, Heidi Niemi, Pekka Hänninen, Ella Mustajärvi, Seppo Paajanen, Helena Puska, Jere Riihinen, Pauliina Puurila, Juha Lagström, Janne Turkki, Heidi Rantakeisu, Mikko Töyssy, Armi Toivanen, Suvi Hurme, Panu Mikkola ja Antti Lang.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]