Intohimonäytelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Intohimonäytelmä
Passion Play
DVD-julkaisun valikko. Kuvassa Kate (Pirkko Hämäläinen) ja James (Pentti Siimes).
DVD-julkaisun valikko. Kuvassa Kate (Pirkko Hämäläinen) ja James (Pentti Siimes).
Ohjaaja Seppo Wallin
Kuvaaja Seppo Saarinen
Pääosat Pentti Siimes
Tiina Rinne
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö MTV Teatteriohjelmat
Ensi-ilta 28. huhtikuuta 1986
Kesto 90 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Intohimonäytelmä on suomalainen televisioelokuva vuodelta 1986.[1] Se perustuu englantilaisen Peter Nicholsin näytelmään Passion Play ja kertoo keski-ikäisen pariskunnan avioliiton kriisiytymisestä nuoren naisen tultua kuvioihin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James ja Eleanor ovat olleet pitkään naimisissa ja heillä on kaksi aikuista tytärtä. Jamesilla on vakiintuneet tapansa ja kunniallinen ammatti taidekauppiaana. Eleanorin mielestä hän ja James ovat luontaisesti yksiavioinen pari. Heidän elämänsä monimutkaistuu kun James ihastuu intohimoisesti nuoreen Kateen, joka on Eleanorin vanha ystävä. Kate on tosin kertonut Eleanorille pitävänsä Jamesia kiinnostavana miehenä, mutta James on vakuuttanut Eleanorille, ettei tunne vetoa Katea kohtaan.

Kahvilassa Eleanorin ystävätär Agnes näyttää Eleanorille kirjeen, josta Jamesin ja Katen suhde käy ilmi. Eleanor esittää päällepäin välinpitämätöntä, mutta pohjimmiltaan järkyttyy perusteellisesti. Toisaalta Eleanorilla on ollut aikoinaan suhde erään Albertin kanssa, mihin James vetoaa puolustautuessaan.

Jamesin ja Katen suhde alkaa rakoilla ja osoittautuu pian pelkäksi intohimoksi, jolla ei ole tulevaisuutta. Niinpä James ja Eleanor pysyvät yhdessä ja avioliitto jatkuu.

Intohimonäytelmän erikoisuutena on Jamesin ja Eleanorin alter egot Jim ja Nell, jotka sanovat suoraan päähenkilöiden todelliset tunteet ja ajatukset. James ja Eleanor käyvät tahoillaan pitkiä keskusteluja Jim ja Nellin kanssa ja saavat neuvoja näiltä.

Tuotanto ja julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englantilaisen Peter Nicholsin näytelmän Passion Play suomensi Leena Virtanen. Suomalaisen televisioversion tapahtumat on sijoitettu Englantiin. Ulkokohtauksissa englantilaisuutta on haettu asentamalla autoihin englantilaiset rekisterikilvet ja käyttämällä autoja, joissa on oikeanpuoleinen ohjaus. Puhelinkopit ovat englantilaistyylisiä. Intohimonäytelmä ensiesitettiin MTV1:n Aitiopaikalla keväällä 1986 ja MTV Oy julkaisi sen DVD:nä sarjassaan Suomiviihteen klassikot vuonna 2013. Intohimonäytelmä on sarjan 28:s julkaisu.

Lopputeksteissä on mainittu neljän keskeisen henkilön lisäksi näyttelijät Uolevi Vahteristo ja Anu Panula. Intohimonäytelmässä on lisäksi joukko nimeämättömiä avustajia.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Pentti Siimes  James/Jim  
 Tiina Rinne  Eleanor/Nell  
 Pirkko Hämäläinen  Kate  
 Katriina Rinne  Agnes  

Lähteet ja viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti: Intohimonäytelmä (1986) Elonet. 2013. Viitattu 14.3.2016.