Mauri Kuosmanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mauri Seppo Juhani Kuosmanen (22. joulukuuta 1945 Kotka[1]11. maaliskuuta 2008[2] Tampere) oli suomalainen näyttelijä. Mittavan teatteriuran ohella hänellä oli useita roolisuorituksia elokuvissa ja televisiosarjoissa, kuten komediasarjassa Reinikainen.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuosmanen opiskeli Tampereen yliopiston näyttelijäkurssilla ja valmistui 1960-luvun lopulla. Hän oli kiinnitettynä Tampereen Työväen Teatteriin vuodesta 1969 vuoteen 2007, jolloin jäi eläkkeelle. Kaikkiaan hänelle kertyi yli sata roolisuoritusta TTT:ssa. Hänelle itselleen läheisiä olivat osat Teuvo Pakkalan näytelmässä Tukkijoella (1970), Franz Kafkan näytelmässä Amerikka (1972) sekä William Shakespearen Myrskyssä (1974)[3]. Kuosmanen toimi myös ohjaajana sekä teatterissa että oopperassa. Hänen ohjaustöihinsä lukeutuu muun muassa Rakastettu Johansson (2001). Hän työskenteli niin ikään näytelmäkirjailijana. Kuosmasen käsialaa on muun muassa näytelmä Kuka rapsuttaisi nenääni (2003).

Kuosmanen teki useita televisio- sekä elokuvarooleja. Hänet muistetaan esimerkiksi rooleistaan poliisi Ek:nä komediasarjassa Reinikainen, isän veljenä sarjassa Mummo sekä isännöitsijä Hölttänä sarjassa Paavo ja Raili. Lisäksi hän näytteli Pekka Puupäätä Visa Mäkisen elokuvassa Pekka & Pätkä ja tuplajättipotti ja perheen naapuria televisiosarjassa Kyllä isä osaa.

Kuosmanen kuoli 62-vuotiaana. Hänet on haudattu Kalevankankaan hautausmaan uurna-alueelle. Näyttelijäntyönsä ohella Mauri Kuosmasella oli luottamustehtäviä TTT:n hallituksessa sekä sen näyttelijäyhdistyksen hallituksessa. Lisäksi hän toimi näyttelijäntyön opettajana ja rehtorina Eino Salmelaisen näyttelijäkoulussa.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen teatterit ja teatterintekijät 1993, Tammi 1993
  2. Yle: Näyttelijä Mauri Kuosmanen on kuollut
  3. Helsingin Sanomat 15.3.2008: Suuri tamperelainen muistetaan Reinikaisesta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]