Esko Roine

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Esko Roine
Esko Roine 1960-luvun alussa.
Esko Roine 1960-luvun alussa.
Syntymäaika 5. syyskuuta 1944 (ikä 73)
Syntymäpaikka Tampere
Oikea nimi Esko Antero Roine
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit Ylikomisario Rautakallio, Ensio Haavisto
Puoliso Ritva Jalonen
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Esko Antero Roine (s. 5. syyskuuta 1944 Tampere) on näyttelijä, joka on työskennellyt pääasiassa Tampereen Työväen Teatterissa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen Teatterissa hän työskenteli noin kaksikymmentä vuotta, ensin hallintojohtajana 1979–88 ja sitten toimitusjohtajana 1988–1998. Koko johtajakautensa hän näytteli aktiivisesti muun muassa musikaaleissa Ghetto ja Evita. TT:stä Roine siirtyi Tampereen Työväen Teatteriin, jota johti ansiokkaasti, tehden myös koko teatterin katsojaennätyksen 2000-luvulla. Hän jätti johtajan tehtävät kesällä 2006. Jäähyväisnäytelmäkseen hän valitsi Kauppamatkustajan kuoleman, jonka Willy Loman oli kaikkien kriitikoiden ylistämä. Tämän jälkeen Roine siirtyi vapaaksi näyttelijäksi. Hän näyttelee Tampereella, Helsingissä ja Turussa.

Esko Roineelle myönnettiin vuonna 1994 Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton kultainen kunniamerkki[1] ja vuonna 2004 Pro Finlandia -mitali[2].

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roineen vaimo on Tampereen teatterin näyttelijä Ritva Jalonen.[3] Roineen ensimmäinen vaimo (1966–1976) oli näyttelijä Marjukka Halttunen, jonka kanssa hänellä on tytär, näyttelijä Susanna Roine ja poika, Sami Roine.[4][3] Hänen isänsä oli näyttelijä Eero Roine ja setänsä, kansanedustaja Eino Roinelähde?.[3] Esko Roineella on veli, Olavi, ja kaksi sisarta, jotka molemmat ovat näyttelijöitä, Eila Roine ja Liisa Roine.[3]

Roine jäi kiinni rattijuopumuksesta marraskuussa 2016. Hän sai tuomiona 40 päiväsakkoa ja kolmen kuukauden ajokiellon.[5]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.