Kauppamatkustajan kuolema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee näytelmää. Muista merkityksistä katso täsmennyssivu.

Kauppamatkustajan kuolema (engl. Death of a Salesman) on Arthur Millerin käsikirjoittama näytelmä vuodelta 1949. Näytelmä on noussut klassikon asemaan ja se on palkittu muun muassa Pulitzer-palkinnolla. Elia Kazanin ohjaamana sitä esitettiin Broadwaylla 742 kertaa. Pääroolissa nähtiin Lee J. Cobb. New York Drama Critics’ Circle palkitsi näytelmän vuoden parhaana amerikkalaisnäytelmänä.[1]

Näytelmä kertoo keski-ikäisestä kaupparatsusta nimeltä Willy Loman, joka menettää työnsä ja jonka elämä lähtee alamäkeen. Hän joutuu luopumaan amerikkalaisesta unelmastaan ja hyväksymään, ettei pysty lunastamaan kaikkia odotuksia ja muun muassa läheisilleen tekemiään lupauksia. Näytelmä kritisoi rahan saamaa valtaa ja siinä käsitellään runsaasti muun muassa yksinäisyyttä, pettymystä ja henkilökohtaista tragediaa.

Näytelmästä on tehty runsaasti eri ohjaajien omia sovituksia eri teattereihin eri puolilla maailmaa. Lisäksi siitä on olemassa muutamia TV-versioita sekä kaksi elokuvaa. Elokuvat ovat ohjanneet László Benedek (1951) ja Volker Schlöndorff (1985).

  1. Past Awards, New York Drama Critics’ Circle. Viitattu 11.10.2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]