Lääkärit tulessa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lääkärit tulessa
DVD-julkaisun kansikuva.
DVD-julkaisun kansikuva.
Tyyli komedia
Kestoaika 30 min / jakso
Luoja(t) Matti Grönberg (ohjaus)
Pääosissa Timo Kahilainen
Heikki Vihinen
Esko Roine
Jyrki Kovaleff
Alkuperämaa Suomi
Verkko Yle TV2
Esitetty 18. lokakuuta 1998 – 6. joulukuuta 1998
Jaksoja 8

Lääkärit tulessa oli vuonna 1998 esitetty Kummeli-ryhmän tekemä kahdeksanosainen komediasarja. Sarja kertoi Kuulapään klinikan lääkäreiden työelämästä ja toilailuista.

Lääkärit tulessa sai katsojien keskuudessa ristiriitaisen vastaanoton.lähde? Sarja esitettiin loka-joulukuussa 1998, eikä sitä ole toistaiseksi esitetty uusintana. Se julkaistiin DVD:nä 2007 nimellä Kummeli – Lääkärit tulessa, Vanaja-trilogia osa 2.

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi Ensiesitys
1. Leikkaussali valmiiksi 18.10.1998
2. Shakin Stevens, apu Amerikasta 25.10.1998
3. Lihapiirakkaa kannusvurstilla ja munalla 01.11.1998
4. Kuulapään klinikka, nuoruuden lähde 08.11.1998
5. Leonardo Da MacGyver, humanisti 15.11.1998
6. Kuulapää, lääketieteen Äiti Teresa 22.11.1998
7. Kuka ampui Volmari Kuulapäätä? 29.11.1998
8. Ebola, tuliaisia Zairesta 06.12.1998

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Leikkaussali valmiiksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuulapään klinikka potee vaikeaa talousongelmia. Arkkiatri Volmari Kuulapää kertoo ongelmistaan lääkäreille Sulo Köntälle, Roger Kaarelalle ja Urmas Syväniemelle. Kuulapää kertoo että sairaalaan haetaan uutta emeritusta. Samanaan aikaan Pertti Mela saapuu klinikalle jossa kertoo vastaanottoapulaiselle Kirsi Misulle kuolevan pian, vaikka Mela on muutenkin terve. Mela otetaan kuitenkin sisään, koska tämä paljasti Köntälle olevan lottovoittaja. Kuulapää hyödyntää Melan luulosairauden ottamalla tämän sisään ja määrää jatkotutkimuksiin. Sihteeri Kristiina Isomunkki kertoo löytäneensä hyvän henkilön ottamaan emerituksen paikan. Pian selviää että kyseessä on Päärynämäen Poliisiaseman entinen päällikkö Jukka Emil Vanaja, joka suostuu ottamaan paikan itselleen. Työhönottohaastettelussa Kuulapää tykästyy Vanajaan heti, mutta Kristiina epäröi Vanajan ottamista sairaalaan töihin. Vanajasta ja Kuulapäästä tulevat parhaita ystäviä ja alkavat johtaa sairaalaa yhdessä. Kuulapää matkustaa Rio De ja Reinoon kuuntelemaan erimaiden lääkäreiden lausuntoja. Vanaja suostuu samalla kuvamaan sairaalan televisiomainosta, jotta asiakkaas tulisivat heidän klinikalle hoitoon. Kuulapää palaa takaisin Riosta ja huomaa sairaalassa olevan hiljaista. Ainoastaan Kristiina pystyy paljastamaan, että Vanaja leikatutti koko klinikan henkilökunnan työkyvyttömäksi. Kuulapää näkee lyhyen ja onnettoman televisiomainoksen, mutta tykästyy tähän. Kuitenkin Vanajaa kertoo, että mainosta ei esitetä kuin kerran. Pian Tampereen yliopistollisen keskussairaalaan ylilääkäri Eino Siltala soittaa ja kertoo sairaalassa olevan homevaurioiden korjaus ja kaikki potilaat evakoidaan heidän klinikalle.

Shakin Stevens, apu Amerikasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pertti Mela palaa takaisin Kuulapään klinikalle ja kertoo jälleen olevan sairas, vaikka on oikeasti terve. Mela menee Köntän juttusille ja tämä kertoo suostuvansa vaikka mihin. Könttä ilmoittaa Melan läsnäolosta Kuulapäälle ja käskevät Melan Mähmäntauti tutkimukseen. Mela tutkitaan ja hänelle kerrotaan, että tällä on salaperäinen Mähmätauti. Kuulapää kertoo klinikan muille työntekijöille harvinaisesta löydöstä, mutta muut epäilevät tämän olevan taas klinikan juonia. Kuulapää kutsuu Las Vegasista kirurgin Stevensin (Tapio Liinaoja) joka on ainoa maailmassa pystyy suorittamaan Mähmänpoisto operaation. Kuulapää paljastaa Vanajalle, että Stevensin lempinimi on Shakin, joka johtuu tämän vakavasta alkoholiongelmasta. Stevens matkustaa Suomeen ja juo lennonaikana kovaan humalaan. Saavuttuaan Suomeen, tämä oli jo sammunut. Kuulapään epäonnekseen paikalle saapuu lääkäri-alan opiskelijat jotka saapuivat katsomaan Mähmänpoisto operaatiota. Kärskäs saa Stevensin heräämään, mutta tämä ei kynene leikkaamaan. Pian Vanaja katkoo sairaalan sähköt, huomaten sähkölaskurin nousevan.

Lihapiirakka kannusvurstilla ja munalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sairaalan pihalle ilmestyy grillimyyjää josta sairaalan henkilökunta ja potilaat ostavat evästä. Ainoastaan Roger Kaarela, Kuulapää, Vanaja ja kokki vastustavat grillituotteita. Kuulapää ja Vanaja alkavat punnita sairaalan väkeä ja osoittaa että grilliruoka on epäterveellistä. Uhkauksista huolimatta sairaalan väki syö edelleen grilliruokaa ja Kuulapää tekee päätöksen, jossa he alkavat valmistaa sairaalan ruokalassa henkilökunnalle myös ruokaa. Sairaalan väelle tarjotaan seuraavana päivänä säynevää jotka eivät maistu kuitenkaan kaikille ainoastaan Vanajalle. Seuraavana päivänä koko sairaalan henkilökunta ja Mela ja Kuivanen alkavat oksentaan ja ripuloida. Ainoastaan Kuulapää, Vanaja, Kaarela ja kokki eivät sairasta. Sairaat alkavat syyttää grillimyyjää Rauhalaa tästä ja päättävät pahoinpidellä tätä ja tuhoavat koko grillikojun. Seuraavana päivänä Roger kertoo Kuulapäälle, että oli myöhemmin edellisenä iltana myös ripuloinut. Paljastuu myöhemmin että Vanaja oli kalastanut säyneviä likavedestä. Pian Kuulapää haastetaan oikeuteen Rauhalan pahoinpitelystä ja tahattoman salmonellan levittämisestä. Käräjällä Kuulapää joutuu maksamaan mittavat korvaukset.

Kuulapään klinikka, nuoruuden lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klinikassa Könttä, Kärsäkäs ja Syväniemi irtisanovat itsensä koska heidän palkkansa leikataan ja lomapäivät vähennetään. Klinikalle saapuu samaan aikaan kuuluisa laulaja "John", joka haluaa leikkauttaa itsensä takaisin hoikaksi ja komeaksi nuorukaiseksi kuin ennen. Kuulapää ottaa "Johnin" klinikalle sisälle, mutta heillä ei ole yhtään kirurgia. Samalla "Johnin" oikeaksi nimeksi paljastuu Eetu Ruhanen (sanaleikkinä Eturauhanen) Kuulapää onnistuu saamaan Syväniemen takaisin ja antaa tälle kirurgin oppikirjan. Klinikalla "John" alkaa turhautua kun hänen leikkauksensa ei ole vielä alkanut. Samalla Mela tunnustaa rakkautensa Kuivaniemeen. Pitkän odotuksen jälkeen "John" leikataan. Leikkaus onnistuu ja "John" palaa takaisin arkielämään. Muutamia päiviä myöhemmin lehdessä kerrotaan "Johnin" levinneen kesken keikan.

Leonardo Da MacGyver, humanisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klinikalle saapuu kuuluisa humanisti Leonardo Da MacGyver potilas Pertti Melan kutsusta. Volmari Kuulapää ei kuitenkaan ole kuitenkaan iloinen. Leonardo saa sairaalassa hyvän vastaanoton ja pitää jokaiselle sairaalan henkilökunnalle luennot. Kuulapää päättää haastaa Leonardon luentokaksintaisteluun jonka Leonardo hyväksyy. Kaikki kuuntelevat Leonardon luentoa erittäin huomaavaisesti, mutta Kuulapään luennon aikana kaikki nukkuvat. Luennon päätteeksi Leonardo osoittaa raikuvan suosion osoituksen Kuulapäälle. Kun Vanaja oli jakamassa kaikille äänestyspaperin niin paperissa olikin viesti missä kiristettiin kaikkia äänestävän Kuulapäätä tai muuten kaikki saavat potkut. Tämän myötä kaikki alkavat äänestää Kuulapäätä ja tämä julistetaan voittajaksi.

Kuulapää, lääkitieteiden Äiti Teresa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pertti Mela päättää lähteä klinikalta koska hänen ihastuksensa Raili kotiutui muutama päivä aiemmin. Kuulapää kuitenkin pakottaa Melan jäämään lopputarkastuksen takia. Samana päivänä Kuulapää ja Vanaja käyvät Railin luona kahvilla. Kuulapää kehottaa Railia käymään klinikalla tarkastuksessa, mutta Raili sanoo Kuulapäälle pärjäävänsä kotihoidossa. Epähuomiossaan Raili ei näe Kuulapään laittavan unipillereitä hänen kahviinsa. Raili juo kahvin ja nukahtaa välittömästi. Raili herää sairaalasta ja Mela päättää lopulta jäädä kans klinikalle, koska tunsi jälleen olevansa sairas. Vanaja käy Kärsäkkään luona ja kertoo että tällä on ollut viime aikoina kovia mahakipuja. Kärsäkäs ottaa Vanajalta röntgenkuvan ja Vanajan sisältä löytyy vanha pistooli, jonka hän oli epähuomioissaan poliisikoulun aikana niellyt. Sairaalassa Kuulapään käytös hermostuttaa ja tämä sanoo Köntälle ja Syväniemelle että palkkaa ei tästä päivästä tule. Seuraavana päivänä valtion hygieniatarkastaja Sakari Pornanen saapuu yllätys vierailulle. Tämä kauhistelee sairaalan epähygieenistä kuntoa ja jopa henkilökunta toivoo sairaalan suljettavaksi. Kuulapää kuitenkin keksii idean. Hän pakottaa Kirsi Misun viettelemään Pornasen kanssa ison palkankorotuksen kera. Kirsi ei aluksi suostu koska Pornanen itse on myös epähygieeninen, mutta lopulta suostuu tähän. Kun Kirsi vietteli Pornasta, samalla Kuulapää ja Vanaja ottivat salakuvia ja äänityksiä. Pornanen tuo Kuulapäälle kansioita, missä kerrotaan sairaalan puutteista ja mistä pitäisi parantaa. Vuoden päästä mitään ei kuitenkaan tehty ja Pornanen uhkaa sulkea sairaalan, mutta Kuulapää kiristää tätä salakuvilla ja äänityksellä. Seuraavana yönä Kuulapään ollessaan yksin klinikalla, joku saapuu hänen toimistoonsa ja tätä ammutaan rintakehään.

Kuka ampui Volmari Kuulapäätä?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuulapää herää potilashuoneesta ja kerrotaan että hänet löydettiin ammuttuna lattialta. Kuulapää ei muista kuka häntä ampui. Kuulapää päättää lähteä Tampereen keskussairaalaan ja antaa Vanajalle tehtäväkseen hoitaa sairaalaa ja selvittää kuka häntä ampui. Keskussairaalassa Eino Siltala ihmettelee miksi luotia ei poistettu hänen klinikallaan vaikka siellä on töissä kirurgeja. Siltala itse päättää poistaa luodin antamatta Kuulapäälle edes puudutusta ja nukutusta. Klinikalla Syvänniemi kuulee kuinka Mela voittaa paljon rahaa ravista. Vanaja kuulustelee kaikkia, mutta Kaarela kertoo että Vanaja itse olisi ampunut Kuulapäätä. Kuulustelun jälkeen Vanaja ei ota enää Melaa kuulusteltavaksi. Kuulapää haluaa palata takaisin klinikalle koska ei pidä sairaalan käytöksestä. Kuulapää ja Vanaja näkevät kamerasta kuinka Syvänniemi ja Könttä saavat Melalta seuraavan Viking Loton numeron. Syvänniemi ja Köntän käydessään oluella, Vanaja käy varastamassa lottokupongin. Myöhemmin Vanaja paljastaa Kuulapäälle että tämä oli ampuja. Vanaja oli saapumassa Kuulapään toimistolle syömään kultakaloja ja yllättäen aselaukesi. Jakso päättyy kun Melan antamat numerot eivät ollutkaan oikeita.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Timo Kahilainen  … arkkiatri Volmari Kuulapää  
 Heikki Vihinen  … emeritus Jukka Emil Vanaja  
 Esko Roine  … kirurgi-gynekologi Urmas Syväniemi  
 Jyrki Kovaleff  … yleislääkäri Sulo Könttä  
 Ilkka Heiskanen  … homeopaatti Roger Kaarela  
 Heikki Silvennoinen  … eläinlääkäri Väinö Kärsäkäs  
 Mari Turunen  … sihteeri Kristiina Isomunkki  
 Miia Selin  … vastaanottoapulainen Kirsi Misu  
 Heikki Hela  … potilas Pertti Mela  
 Ritva Jalonen  … potilas Raili Kuivanen  

Vierailijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Karoliina Blackburn  … Marketta (1/98)  
 Otto Kanerva  … Juha (1/98)  
 Antti Virmavirta  … Eino Siltala (1/98, 7/98 ja 8/98)  
 Tapio Liinoja  … Eric "Shakin" Stevens (2/98)  
 Tommi Reponen  … Aulis Rauhala (3/98)  
 Oiva Lohtander  … Eetu "John" Ruhanen (4/98)  
 Vesa-Matti Loiri  … Leonardo Da MacGyver (5/98)  
 Aimo Räsänen  … Sakari Pornanen (6/98)  
 Kari Väänänen  … Mark Messier (8/98)  

Mukana myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DVD-julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ja vuodet Julkaisu Levy 1 Levy 2 Extrat
Kummeli
Lääkärit tulessa
Vanaja-trilogia osa 2
1998
28. marraskuuta 2007
 • Osa 1. Leikkaussali valmiiksi
 • Osa 2. Shakin Stevens, apu Amerikasta
 • Osa 3. Lihapiirakkaa kannusvurstilla ja munalla
 • Osa 4. Kuulapään klinikka, nuoruuden lähde
 • Osa 5. Leonardo Da Mac Gyver, humanisti
 • Osa 6. Kuulapää, lääkitieteiden Äiti Teresa
 • Osa 7. Kuka ampui Volmari Kuulapäätä?
 • Osa 8. Ebola, tuliaisia Zairesta
 • Haastattelu
 • Hutikuteja
 • Vanaja-trilogian -trailereita

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]