Lääkärit tulessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lääkärit tulessa
DVD-julkaisun kansikuva.
DVD-julkaisun kansikuva.
Tyyli komedia
Kestoaika 30 min / jakso
Pääosissa Timo Kahilainen
Heikki Vihinen
Esko Roine
Jyrki Kovaleff
Alkuperämaa Suomi
Alkuperäiskieli suomi
Verkko Yle TV2
Esitetty 18. lokakuuta 1998 – 6. joulukuuta 1998
Jaksoja 8
Tuotanto
Ohjaaja(t) Matti Grönberg
Käsikirjoittaja(t) Timo Kahilainen
Heikki Vihinen
Leikkaaja(t) Anssi Hursti
Kuvaaja(t) Hannu Moijanen
Pekka Valkama
Aiheesta muualla
IMDb

Lääkärit tulessa on vuonna 1998 esitetty Kummeli-ryhmän tekemä kahdeksanosainen komediasarja. Sarja kertoo arkkiatri Volmari Kuulapään klinikan lääkäreiden työelämästä ja toilailuista.

Lääkärit tulessa sai katsojien keskuudessa ristiriitaisen vastaanoton.lähde? Sarja esitettiin loka-joulukuussa 1998, eikä sitä ole toistaiseksi esitetty uusintana. Se julkaistiin DVD:nä 2007 nimellä Kummeli – Lääkärit tulessa, Vanaja-trilogia osa 2.

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi Ensiesitys
1. Leikkaussali valmiiksi 18.10.1998
2. Shakin Stevens, apu Amerikasta 25.10.1998
3. Lihapiirakkaa kannusvurstilla ja munalla 01.11.1998
4. Kuulapään klinikka, nuoruuden lähde 08.11.1998
5. Leonardo Da MacGyver, humanisti 15.11.1998
6. Kuulapää, lääketieteen Äiti Teresa 22.11.1998
7. Kuka ampui Volmari Kuulapäätä? 29.11.1998
8. Ebola, tuliaisia Zairesta 06.12.1998

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Leikkaussali valmiiksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuulapään klinikka potee vaikeaa talousongelmia. Arkkiatri Volmari Kuulapää kertoo ongelmistaan lääkäreille Sulo Köntälle, Roger Kaarelalle ja Urmas Syväniemelle. Kuulapää kertoo, että sairaalaan haetaan uutta emeritusta. Samanaan aikaan Pertti Mela saapuu klinikalle jossa kertoo vastaanottoapulaiselle Kirsi Misulle kuolevansa pian, vaikka Mela on täysin terve. Mela otetaan kuitenkin sisään, koska tämä paljasti Köntälle olevansa lottovoittaja. Kuulapää hyödyntää Melan luulosairatta ottamalla tämän sisään ja määräämällä hänet jatkotutkimuksiin. Sihteeri Kristiina Isomunkki kertoo löytäneensä sopivan henkilön ottamaan emerituksen paikan. Pian selviää, että kyseessä on Päärynämäen Poliisiaseman entinen päällikkö Jukka Emil Vanaja, joka suostuu ottamaan paikan itselleen. Työhönottohaastettelussa Kuulapää tykästyy Vanajaan heti, mutta Kristiina epäröi Vanajan ottamista sairaalaan töihin. Vanajasta ja Kuulapäästä tulee parhaita ystäviä ja he alkavat johtaa sairaalaa yhdessä. Kuulapää matkustaa Rio De Janeiroon kuuntelemaan eri maiden lääkäreiden lausuntoja. Vanaja suostuu samalla kuvamaan sairaalan televisiomainosta, jotta asiakkaat tulisivat heidän klinikalleen hoitoon. Kuulapää palaa takaisin Riosta ja huomaa sairaalassa olevan hiljaista. Ainoastaan Kristiina pystyy paljastamaan, että Vanaja leikatutti koko klinikan henkilökunnan työkyvyttömäksi. Kuulapää näkee lyhyen ja onnettoman televisiomainoksen, mutta tykästyy tähän. Vanaja kuitenkin kertoo, että mainosta ei esitetä kuin kerran. Pian Tampereen yliopistollisen keskussairaalaan ylilääkäri Eino Siltala soittaa ja kertoo sairaalassa olevan homevaurioiden korjaus, ja kaikki potilaat evakoidaan heidän klinikalleen.

Shakin Stevens, apu Amerikasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pertti Mela palaa takaisin Kuulapään klinikalle ja kertoo jälleen olevansa sairas, vaikka on oikeasti terve. Mela menee Köntän puheille ja tämä kertoo suostuvansa vaikka mihin. Könttä ilmoittaa Melan läsnäolosta Kuulapäälle ja he käskevät Melan mähmätautitutkimukseen. Mela tutkitaan ja hänelle kerrotaan, että tällä on salaperäinen mähmätauti. Kuulapää kertoo klinikan muille työntekijöille harvinaisesta löydöstä, mutta muut epäilevät tämän olevan taas klinikan juonia. Kuulapää kutsuu Las Vegasista kirurgi Stevensin (Tapio Liinaoja), joka ainoana kirurgina maailmassa pystyy suorittamaan mähmänpoisto-operaation. Kuulapää paljastaa Vanajalle, että Stevensin lempinimi on Shaker, joka johtuu tämän vakavasta alkoholiongelmastaan. Stevens matkustaa Suomeen ja juo itsensä lennon aikana kovaan humalaan. Saavuttuaan Suomeen, tämä on jo sammunut. Kuulapään epäonneksi paikalle saapuu lääkärialan opiskelijoita, jotka saapuvat seuraamaan mähmänpoisto-operaatiota. Kärskäs saa Stevensin heräämään, mutta tämä ei kynene leikkaamaan. Pian Vanaja katkoo sairaalan sähköt, huomaten sähkölaskurin nousevan.

Lihapiirakka kannusvurstilla ja munalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sairaalan pihalle ilmestyy grillimyyjä, josta sairaalan henkilökunta ja potilaat ostavat evästä. Ainoastaan Roger Kaarela, Kuulapää, Vanaja ja kokki vastustavat grillituotteita. Kuulapää ja Vanaja alkavat punnita sairaalan väkeä ja osoittavat, että grilliruoka on epäterveellistä. Uhkauksista huolimatta sairaalan väki syö edelleen grilliruokaa ja Kuulapää tekee päätöksen, jossa he alkavat valmistaa sairaalan ruokalassa myös henkilökunnalle ruokaa. Sairaalan väelle tarjotaan seuraavana päivänä säynevää, joka ei maistu kuitenkaan kaikille, vaan ainoastaan Vanajalle. Seuraavana päivänä koko sairaalan henkilökunta sekä Mela ja Kuivanen alkavat oksentaa ja ripuloida. Ainoastaan Kuulapää, Vanaja, Kaarela ja kokki pysyvät terveinä. Sairaat alkavat syyttää grillimyyjä Rauhalaa, ja päättävät pahoinpidellä tätä ja tuhoavat koko grillikojun. Seuraavana päivänä Roger kertoo Kuulapäälle, että oli myöhemmin edellisenä iltana myös ripuloinut. Paljastuu, että Vanaja oli kalastanut säyneviä likavedestä. Pian Kuulapää haastetaan oikeuteen Rauhalan pahoinpitelystä ja tahattoman salmonellan levittämisestä. Käräjillä Kuulapää joutuu maksamaan mittavat korvaukset.

Kuulapään klinikka, nuoruuden lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klinikassa Könttä, Kärsäkäs ja Syväniemi irtisanovat itsensä koska heidän palkkansa leikataan ja lomapäiviä vähennetään. Klinikalle saapuu samaan aikaan kuuluisa laulaja "John" Elton-koiransa kanssa John haluaa leikkauttaa itsensä takaisin hoikaksi ja komeaksi nuorukaiseksi kuin ennen. Kuulapää ottaa Johnin klinikalle sisälle, mutta heillä ei ole kirurgia. Samalla Johnin oikeaksi nimeksi paljastuu Eetu Ruhanen (sanaleikkinä Eturauhanen). Kuulapää onnistuu saamaan Syväniemen takaisin ja antaa tälle kirurgin oppikirjan. Klinikalla John alkaa turhautua kun hänen leikkauksensa ei ole vielä alkanut. Samalla Mela tunnustaa rakkautensa Kuivaseen. Pitkän odotuksen jälkeen John leikataan. Leikkaus onnistuu ja John palaa takaisin arkielämään. Muutamia päiviä myöhemmin lehdessä kerrotaan Johnin levinneen kesken keikan.

Leonardo Da MacGyver, humanisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klinikalle saapuu kuuluisa humanisti Leonardo Da MacGyver potilas Pertti Melan kutsusta. Volmari Kuulapää ei kuitenkaan ole kuitenkaan iloinen. Leonardo saa sairaalassa hyvän vastaanoton ja pitää jokaiselle sairaalan henkilökunnalle luennon. Kuulapää päättää haastaa Leonardon luentokaksintaisteluun, jonka Leonardo hyväksyy. Kaikki kuuntelevat Leonardon luentoa erittäin huomaavaisesti, mutta Kuulapään luennon aikana kaikki nuokkuvat. Luennon päätteeksi Leonardo osoittaa raikuvan suosion osoituksen Kuulapäälle. Vanaja jakoi kaikille äänestyspaperin, jossa olevassa viestissä kiristettiin kaikkia äänestmään Kuulapäätä potkujen uhalla. Tämän myötä kaikki alkavat äänestää Kuulapäätä ja tämä julistetaan voittajaksi.

Kuulapää, lääkitieteiden Äiti Teresa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pertti Mela päättää lähteä klinikalta, koska hänen ihastuksensa Raili kotiutui muutama päivä aiemmin. Kuulapää kuitenkin pakottaa Melan jäämään sairaalaan lopputarkastuksen takia. Samana päivänä Kuulapää ja Vanaja käyvät Railin luona kahvilla. Kuulapää kehottaa Railia käymään klinikalla tarkastuksessa, mutta Raili vakuuttaa Kuulapäälle pärjäävänsä kotihoidossa. Epähuomiossa Raili ei näe Kuulapään laittavan huumaavia pillereitä hänen kahviinsa. Raili juo kahvin ja pyörtyy välittömästi. Raili herää sairaalasta ja Mela päättää lopulta jäädä itsekin klinikalle, koska tunsi jälleen olevansa sairas. Vanaja käy Kärsäkkään luona ja kertoo, että tällä on ollut viime aikoina kovia mahakipuja. Kärsäkäs ottaa Vanajalta röntgenkuvan, ja Vanajan sisältä löytyy vanha pistooli, jonka hän oli epähuomioissa poliisikoulun aikana niellyt. Sairaalassa Kuulapään käytös hermostuttaa ja tämä sanoo Köntälle ja Syväniemelle, että palkkaa ei tästä päivästä tule. Seuraavana päivänä valtion hygieniatarkastaja Sakari Pornanen saapuu yllätysvierailulle. Tämä kauhistelee sairaalan epähygieenistä kuntoa ja jopa henkilökunta toivoo sairaalan suljettavaksi. Kuulapää kuitenkin keksii idean. Hän pakottaa Kirsi Misun viettelemään Pornasen kanssa ison palkankorotuksen kera. Kirsi ei aluksi suostu, koska Pornanen itse on myös epähygieeninen, mutta lopulta suostuu tähän. Kun Kirsi viettelee Pornasta, ja samalla Kuulapää ja Vanaja ottavat salakuvia ja äänityksiä. Pornanen tuo Kuulapäälle kansioita, missä kerrotaan sairaalan puutteista ja asioista, joissa olisi parantamisen varaa. Vuoden päästä mitään ei kuitenkaan ole tehty ja Pornanen uhkaa sulkea sairaalan, mutta Kuulapää kiristää tätä salakuvilla ja äänityksillä. Seuraavana yönä Kuulapään ollessa yksin klinikalla, joku saapuu hänen toimistoonsa ja ampuu tätä rintakehään.

Kuka ampui Volmari Kuulapäätä?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuulapää herää potilashuoneesta ja kuulee, että hänet löydettiin ammuttuna lattialta. Kuulapää ei muista kuka häntä ampui. Kuulapää päättää lähteä Tampereen keskussairaalaan ja antaa Vanajalle tehtäväkseen hoitaa sairaalaa ja selvittää kuka häntä ampui. Keskussairaalassa Eino Siltala ihmettelee miksi luotia ei poistettu hänen klinikallaan vaikka siellä on töissä kirurgeja. Siltala itse päättää poistaa luodin antamatta Kuulapäälle edes puudutusta ja nukutusta. Klinikalla Syvänniemi kuulee Melan voittavan paljon rahaa raveista. Vanaja kuulustelee kaikkia, mutta Kaarela kertoo että Vanaja itse olisi ampunut Kuulapäätä. Kuulustelun jälkeen Vanaja ei ota enää Melaa kuulusteltavaksi. Kuulapää haluaa palata takaisin klinikalle koska ei pidä sairaalan käytöksestä. Kuulapää ja Vanaja näkevät kamerasta kuinka Syvänniemi ja Könttä saavat Melalta seuraavan Viking Loton numeron. Syvänniemen ja Köntän käydessää oluella, Vanaja käy varastamassa lottokupongin. Myöhemmin Vanaja paljastaa Kuulapäälle, että hän itse oli ampuja. Vanaja oli saapumassa Kuulapään toimistolle syömään kultakaloja ja yllättäen ase laukesi. Jakso päättyy, kun paljastuu, että Melan antamat numerot eivät olleetkaan oikeita.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Timo Kahilainen  arkkiatri Volmari Kuulapää  
 Heikki Vihinen  emeritus Jukka Emil Vanaja  
 Esko Roine  kirurgi-gynekologi Urmas Syväniemi  
 Jyrki Kovaleff  yleislääkäri Sulo Könttä  
 Ilkka Heiskanen  homeopaatti Roger Kaarela  
 Heikki Silvennoinen  eläinlääkäri Väinö Kärsäkäs  
 Mari Turunen  sihteeri Kristiina Isomunkki  
 Miia Selin  vastaanottoapulainen Kirsi Misu  
 Heikki Hela  potilas Pertti Mela  
 Ritva Jalonen  potilas Raili Kuivanen  

Vierailijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Karoliina Blackburn  Marketta (1/98)  
 Otto Kanerva  Juha (1/98)  
 Antti Virmavirta  Eino Siltala (1/98, 7/98 ja 8/98)  
 Tapio Liinoja  Eric "Shakin" Stevens (2/98)  
 Tommi Reponen  Aulis Rauhala (3/98)  
 Oiva Lohtander  Eetu "John" Ruhanen (4/98)  
 Vesa-Matti Loiri  Leonardo Da MacGyver (5/98)  
 Aimo Räsänen  Sakari Pornanen (6/98)  
 Kari Väänänen  Mark Messier (8/98)  

Mukana myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DVD-julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ja vuodet Julkaisu Levy 1 Levy 2 Extrat
Kummeli
Lääkärit tulessa
Vanaja-trilogia osa 2
1998
28. marraskuuta 2007
  • Osa 1. Leikkaussali valmiiksi
  • Osa 2. Shakin Stevens, apu Amerikasta
  • Osa 3. Lihapiirakkaa kannusvurstilla ja munalla
  • Osa 4. Kuulapään klinikka, nuoruuden lähde
  • Osa 5. Leonardo Da Mac Gyver, humanisti
  • Osa 6. Kuulapää, lääkitieteiden Äiti Teresa
  • Osa 7. Kuka ampui Volmari Kuulapäätä?
  • Osa 8. Ebola, tuliaisia Zairesta
  • Haastattelu
  • Hutikuteja
  • Vanaja-trilogian -trailereita

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]