Hittimittari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hittimittari
Ohjelman tunnuskuva.
Ohjelman tunnuskuva.
Tyyli musiikkiohjelma
Kestoaika 50 minuuttia (kaudet 1–2)
45 minuuttia (kausi 3)
30 minuuttia (kausi 4)
60 minuuttia (erikoisjaksot)
Pääosissa Timo T. A. Mikkonen
Mikko Alatalo
Alkuperämaa  Suomi
Verkko Yle TV2, Yle Teema
Esitetty 15. syyskuuta 1984 – 18. toukokuuta 1988
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Yleisradio Viihdetoimitus
Aiheesta muualla
IMDb

Hittimittari oli Ylen vuonna 1984 aloittama iskelmä- ja rock-ohjelma, joka paikkasi Suomen television musiikkitarjonnan aukkoja.[1] Ohjelmaa lähetettiin Yle TV2-kanavalta ja ensimmäisen kauden ajan sitä juonsi Timo T. A. Mikkonen, jonka jälkeen juontajana toimi Mikko Alatalo.[2] Hittimittarin tunnusmusiikkina oli Hipnosis-yhtyeen remiksaama versio Jean-Michel Jarren kappaleesta "Oxygene Part 4". Juontojen taustamusiikkina kuultiin usein saman yhtyeen Windland-kappaletta.

Hittimittari oli samantyyppinen musiikin ja musiikkivideoiden arviointiohjelma kuin jo vuosikymmeniä televisiossa esitetty Levyraati, mutta videotarjonnan pääpaino oli selvästi nuorisomusiikissa. Joka viikko kappaleita arvioivat yleisöraadit ravintoloissa ympäri Suomea. Kappaleet laitettiin järjestykseen raatien antamien pisteiden pohjalta ja kolme eniten pisteitä saanutta kappaletta (4. kaudella vain voittajakappale) selvisivät seuraavan lähetyksen raadin arvioitaviksi. Saman kappaleen oli mahdollista päästä jatkoon kolme kertaa, jonka jälkeen se siirrettiin uusien kappaleiden tieltä ns. "superhittien" joukkoon.[3][4]

Ensimmäisen, ainoastaan kotimaisia hittejä esitelleen Hittimittarin voitti Eppu Normaalin "Pimeyden tango". Viikkoa myöhemmin aloitetun ulkomaalaisten hittien lähetysten ensimmäinen voittaja oli Wham!:in "Wake Me Up Before You Go-Go". Viimeiset Hittimittarin voittajat olivat ulkomaisten sarjassa Joe Cockerin "Unchain My Heart", sekä kotimaisten sarjassa Popedan "Optinen O".

Hittimittarissa esitettiin ajan henki huomioiden sangen ennakkoluulottomasti muun muassa heavy metal -videoita, joita 1980-luvun alussa ja puolivälissä näkyi Suomessa enimmäkseen vain satelliittikanavien kautta.

Normaalien jaksojen lisäksi Hittimittarista tehtiin erikoislähetyksiä, kuten 20. toukokuuta 1987 esitetty "Hittimittari Special: Rock-talvi 86-87".

Viimeinen Hittimittarin jakso oli nimeltään "Jäähyväiset Hittimittarille, Hittimittari-special" ja se esitettiin 18. toukokuuta 1988. Ohjelma sisälsi parhaita videoita vuosien varrelta.

Juontajat ja alueraatien puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Juontaja Etelä-Suomi Länsi-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi Pohjois-Suomi
1984–1985 Timo T. A. Mikkonen Pekka "Takku" Kotilainen Tapio Karhunen (jaksot 1, 3–14)
Marja Parikka (jakso 2)
Pentti Teräväinen Ilkka Pettersson Liisa Lääveri
1985–1986 Mikko Alatalo Tapio Karhunen Timo Nykyri
1986–1987 Liisa Lääveri (jaksot 1, 2)
Timo Nykyri (jaksot 3–?)
1987–1988

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]