Jarmo Porola

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jarmo Jouni Juhani Porola (29. maaliskuuta 1943 Lapua17. toukokuuta 2005 Nueva Andalucia, Espanja) oli televisiotuottaja ja -ohjaaja.

Porola aloitti uransa suomalaisen televisiotoiminnan alkuaikoina. Hän oli Tesvision studio- ja televisio-ohjaajana 1960-luvun alkuvuodet. Tesvisiosta hän siirtyi Yleisradion TV 2:n viihdetoimitukseen, jossa työskenteli vuosina 1964–1987 toimittajana, toimituspäällikkönä ja suunnittelupäällikkönä. Vuodet 1973–1974 hän toimi Mainos-TV:n viihdepäällikkönä. Hän perusti VipVisionin yhdessä Kalervo Kummolan kanssa 1986.

”Porski” Porola arvioi itse ohjanneensa uransa aikana noin 2 400 televisio-ohjelmaa. Elämänsä loppuvaiheet hän vietti Espanjassa.

Suomeen karaoke rantautui 1990-luvun alussa, kun Jarmo Porola paluumatkallaan kaukomailta teki välilaskun Aasiassa. Hän palasi tarkistamaan ”tyhjän huoneen” -tapausta sillon Fazer-musiikissa työskennelleen ystävänsä Jaakko Karilaisen kanssa. Yhteistyön hedelmänä syntyivät Finnkaraoke-levyt, jotka ovat Suomessa arvostetuimpia alan harrastajien keskuudessalähde?. Oliko Jarmo Porola suomalaisen karaoken isä, siitä voidaan keskustella. Finnkaraoke on kuitenkin ehdottomasti hänen ideansa, jonka toteuttamiseen osallistuivat huippuammattilaiset ääni- ja kuvatuotannon aloilta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.