Nenäpäivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo hyväntekeväisyystapahtumasta. Nenäpäivä on myös Mikko Rimmisen romaani.
Nenäpäivän uusi logo.
Nenäpäivän uusi logo.

Nenäpäivä on Nenäpäivä-säätiön (ent. Ylen Hyvä Säätiön) järjestämä hyväntekeväisyyskampanja, joka kutsuu suomalaiset auttamaan maailman kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia. Nenäpäivän slogan on "Hauska auttaa", ja huumori sekä viihde ovat keskeisiä kampanjassa.

Nenäpäivää on järjestetty Suomessa joka syksy loka–marraskuussa vuodesta 2007 lähtien[1]. Muutaman viikon mittainen kampanja huipentuu marraskuussa vietettävään varsinaiseen Nenäpäivään suorina lähetyksinä Ylen kanavilla. Nenäpäivä-säätiö ja Yleisradio ilmoittivat vuonna 2024, että yhteystyö päättyy huhtikuussa 2024, eikä kampanjaa enää nähdä Ylen kanavilla. Nenäpäivä-säätiö irtisanoi kaikki työntekijänsä.[2]

Nenäpäivän esikuva on BBC:n ja Comic Reliefin luoma Red Nose Day, jota on järjestetty Isossa-Britanniassa vuodesta 1988. lähde?

Yhdeksän järjestöä vie avun perille

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nenäpäivän tarkoituksena on edistää maailman lasten mahdollisuuksia hyvään ja turvattuun elämään. Nenäpäivän lahjoitusten avulla yhä useampi lapsi pääsee kouluun, saa riittävästi ravintoa, rokotetaan tappavien tautien ehkäisemiseksi ja kasvaa turvallisemmassa ympäristössä.lähde?

Nenäpäivän apua vie perille yhdeksän järjestöä. Mukana kampanjassa ovat Suomen Punainen Risti (SPR), Kirkon Ulkomaanapu, Suomen UNICEF, Pelastakaa Lapset, Plan Suomi, Suomen Lähetysseura, Fida International, Solidaarisuus ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus (SASK). Yleisradio tukee Nenäpäivää ohjelmatoiminnallaan.

Työllä saadaan aikaan kestäviä tuloksia, joista hyötyvät lasten perheiden lisäksi ympäröivät yhteisöt. Nenäpäivä ja järjestöt auttavat vuosittain tuhansia lapsia Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Tähän mennessä esimerkiksi yli miljoonaa lasta on tuettu koulutiellä ja yli kahden miljoonan ihmisen terveyttä on edistetty[3].

Yle tukee Nenäpäivää ohjelmatoiminnallaan

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nenäpäivä-kampanjan aloittaa Yle TV1:llä suorana lähetettävä konsertti, jonka Yle toteuttaa yhteistyössä Radion Sinfoniaorkesterin tai jonkin muun tahon kanssa.

Varsinaisena Nenäpäivänä Ylellä nähdään koko illan mittainen suora TV-lähetys, jossa joukko julkisuuden henkilöitä, artisteja, koomikoita ja näyttelijöitä kannustaa kotikatsomoita osallistumaan hyvän tekemiseen ja lahjoittamaan. Nenäpäivän lähetyksessä nähdään tositarinoita maailmalta Nenäpäivän kehitysyhteistyökohteista, live-musiikkiesityksiä ja sketsejä. Illan aikana seurataan, kuinka suureksi Nenäpäivän keräystuotto kasvaa[4].

Monet Ylen ohjelmat ja kanavat osallistuvat Nenäpäivään omilla ohjelmasisällöillään. Nenäpäivää on vietetty esimerkiksi Puoli seitsemässä, Yle Puheella, Yle Radio Suomessa, Svenska Ylellä, Yle Vegalla, Yle X3M:llä, Ylen aamussa, Summerissa sekä YleX:llä, jonka YleX Aamun Nenäpäivän erikoislähetys "Naurumaraton" voitti vuoden 2019 parhaan ohjelman Kultaisen Venlan [5].

Ujuni Ahmedin mukaan Nenäpäivä perustuu vanhanaikaiseen rasistiseen kuvastoon. Kampanja vahvistaa valkoisen pelastajan syndroomaa ja epätasa-arvoisia kolonialistisia valtarakenteita. Ahmedin mukaan kampanja on "kurjuuspornoa" ja avunsaajat näytetään passiivisina ilman mitään kontekstia. Valkoisen pelastajan syndroomalla tarkoitetaan, että etuoikeutettu valkoinen auttaa huonommassa asemassa olevaa ihmistä tai pelastaa hänet, mikä saattaa ylläpitää rasistisia stereotypioita ja palvella enemmänkin auttajaa kuin autettavaa.[6][7]

Myös Voima-lehdessä Åbo Akademin mediatutkija Leonardo Custódio on arvostellut Nenäpäivää. Custódion mukaan valkoiset suomalaistoimittajat käyttäytyvät epäkunnioittavasti paikallisia kohtaan ja media näyttää valkoisen näkökulman maailmasta.[8]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]