Arkkiatri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arkkiatri (m.kreik. ἀρχή, arkhē 'yli-/pää-' ja ἰατρός iatros 'lääkäri') on korkein Suomessa lääkärille myönnettävä arvonimi. Tasavallan presidentti myöntää sen, ja Suomessa voi olla vain yksi arkkiatri kerrallaan.

Arkkiatreilla on pitkä historia. He ovat alun perin olleet hallitsijoiden henkilääkäreitä. Rooman valtakunnassa arkkiatrit olivat keisarin henkilääkäreitä (archiatri palatini). Neron lääkäri Andromakhos vanhempi oli ensimmäinen jota kutsuttiin arkkiatriksi.

Ruotsin kuninkaan hovilääkäreitä alettiin kutsua arkkiatreiksi: ensimmäisenä Kasper Fidleriä eli Casparus Fidlerusta (15701613) Kaarle IX:n aikana. Myöhemmin arkkiatriksi nimettiin hovilääkärien lisäksi muitakin ansioituneita lääkäreitä. Arvonimeä myönnettiin Ruotsissa aina vuoteen 1856 ja uudelleen se otettiin käyttöön 1995.

Arkkiatrin arvon Suomessa on saanut kaikkiaan 12 lääkäriä, joista itsenäisyyden aikana vuoden 1928 jälkeen kuusi. Nykyiselle arkkiatrille Risto Pelkoselle arvonimi myönnettiin vuonna 1995.

Suomalaiset arkkiatrit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l Forsius, Arno: Arkkiatrin arvonimi ja Suomen arkkiatrit saunalahti.fi. 2010. Viitattu 18.7.2020.