Luettelo Suomen kaupungeista perustamisvuoden mukaan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Suomen tasavallan alueella sijaitsevista tai sijainneista kaupungeista perustamisvuoden mukaisessa järjestyksessä.

Ennen vuotta 1959 perustetut kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen vuotta 1959 perustetut kaupungit ovat niin sanottuja vanhoja kaupunkeja. Niille on hallitsijan päätöksellä myönnetty kaupunkioikeudet, ja ne olivat aikoinaan monella tavalla lainsäädännöllisesti erikoisasemassa maaseutuun ja muihin asutuskeskuksiin nähden. Muutamat uusimmat niistä olivat ennen kaupungiksi tuloaan olleet jonkin aikaa kauppaloita.

Nro Nimi Perustamisvuosi Muuta Viite
1. Turku  ? Syntyi 1200-luvun lopulla. Nykytulkinnan mukaan kaupunki perustettiin sen sijaan että se olisi syntynyt vähitellen, mutta perustamisvuotta ei tiedetä.
2. Ulvila 1365 (2000) Lakkasi olemasta kaupunki 1558, kun kaupunki siirrettiin Poriin. Ulvilan kunnasta tuli uudestaan kaupunki vuonna 2000. [1]
3. Porvoo 1347
tai noin 1380
Lakkautettiin kahdesti 1500-luvulla, perustettiin viimeisen kerran vuonna 1602. [2][3]
4. Viipuri 1403 Sai kaupunginoikeudet vuonna 1403, mutta ei tiedetä, oliko kyseessä jo aiemmin myönnettyjen oikeuksien vahvistaminen vai kokonaan uusien myöntäminen. Ruotsi luovutti Viipurin Venäjälle vuonna 1721 Uudenkaupungin rauhassa. Vuonna 1812 kaupunki liitettiin Viipurin kuvernementin mukana osaksi Suomen suuriruhtinaskuntaa. Talvisodan jälkeen Suomi luovutti Viipurin Neuvostoliitolle vuonna 1940. Jatkosodan aikana vuosina 1941–1944 Viipuri oli jälleen Suomen hallussa, mutta sodan päätyttyä se luovutettiin uudelleen Neuvostoliitolle.
5. Rauma 1442 [4]
6. Naantali 1443 [5]
7. Tammisaari 1546 Yhdistyi vuonna 2009 Karjaan kaupungin ja Pohjan kunnan kanssa Raaseporin kaupungiksi [6]
8. Helsinki 1550 [7]
9. Pori 1558 [8]
10. Oulu 1605 [9]
11. Vaasa 1606 Alun perin Mustasaari, vuodesta 1611 Vaasa. Siirrettiin 1852 nykyiselle paikalleen ja uudeksi nimeksi tuli Nikolainkaupunki, vuodesta 1917 jälleen Vaasa. [9]
12. Uusikaupunki 1617 [10]
13. Käkisalmi 1618 Novgorodilaiset perustivat 1294 Vuoksen suuhun linnan, jonka viereen syntyi kaupunkimainen yhdyskunta. Ruotsi sai Käkisalmen Stolbovan rauhassa 1617 ja myönsi slle kaupunginoikeudet seuraavana vuonna. Kaupunki tuhoutui suuressa Pohjan sodassa, jonka päätteeksi alue liitettiin Venäjään. Vuonna 1784 kaupunki perustettiin uudestaan. Vuonna 1812 kaupunki liitettiin Viipurin kuvernementin mukana osaksi Suomen suuriruhtinaskuntaa. Talvisodan jälkeen Suomi luovutti Käkisalmen Neuvostoliitolle vuonna 1940. Jatkosodan aikana vuosina 1941–1944 Käkisalmi oli jälleen Suomen hallussa, mutta sodan päätyttyä se luovutettiin uudelleen Neuvostoliitolle.
14. Taipale 1618 Lakkautettiin vuonna 1646. Alue kuuluu nykyisin Venäjän Leningradin alueeseen. [11]
15. Kokkola 1620 [9]
16. Uusikaarlepyy 1620 [9]
17. Tornio 1621 [9]
18. Salmi 1632 Lakkautettiin 1650. Alue kuuluu nykyisin Venäjän Karjalan tasavaltaan.
19. Sortavala 1632 tai 1643 Luovutettiin Venäjälle 1721, jolloin menetti kaupunginoikeudet, uudestaan kaupungiksi 1783. Vuonna 1812 kaupunki liitettiin Viipurin kuvernementin mukana osaksi Suomen suuriruhtinaskuntaa. Talvisodan jälkeen Suomi luovutti Sortavalan Neuvostoliitolle vuonna 1940. Jatkosodan aikana vuosina 1941–1944 Sortavala oli jälleen Suomen hallussa, mutta sodan päätyttyä se luovutettiin uudelleen Neuvostoliitolle.
20. Hämeenlinna 1639
21. Savonlinna 1639 Tuhoutui sodassa 1650-luvulla ja vuonna 1683 kaupunginoikeudet peruutettiin, uudestaan kaupungiksi 1784. Ruotsi luovutti Savolinnan Venäjälle vuonna 1743. Vuonna 1812 Viipurin kuvernementtiin kuulunut Savonlinna liitettiin silloiseen Suomen suuriruhtinaskuntaan. [9]
22. Lappeenranta 1649 Ruotsi luovutti Lappeenrannan Venäjälle vuonna 1743. Vuonna 1812 Viipurin kuvernementtiin kuulunut Lappeenranta liitettiin silloiseen Suomen suuriruhtinaskuntaan. [9]
23. Raahe 1649 Nimeltään alun perin Salo. [9]
24. Kristiinankaupunki 1649 Alun perin Koppöstad, vuodesta 1651 Kristiinankaupunki.
25. Kajaani 1651 [9]
26. Brahea 1652 Lakkautettiin vuonna 1681. Lieksa, jonka alueella Brahea sijaitsi, tuli kauppalaksi 1936 ja kaupungiksi 1973.
27. Kuopio 1652 Taantui tavalliseksi kirkonkyläksi 1670-luvulla, uudestaan kaupungiksi v. 1775.
28. Pietarsaari 1652 [9]
29. Hamina 1653 Alun perin Vehkalahden Uusikaupunki, joka tuhoutui Suuressa Pohjan sodassa. Sodan jälkeen uudelleenrakennettu kaupunki ristittiin Haminaksi 1723. Ruotsi luovutti Haminan Venäjälle vuonna 1743. Vuonna 1812 Viipurin kuvernementtiin kuulunut Hamina liitettiin silloiseen Suomen suuriruhtinaskuntaan. [12]
30. Kurkijoki 1668 Lakkautettiin noin vuonna 1700. Alue kuuluu nykyisin Venäjän Karjalan tasavaltaan.
31. Loviisa 1745 Alun perin Degerby, vuodesta 1752 Loviisa. [9]
32. Tampere 1779 [9]
33. Kaskinen 1785 [9]
34. Jyväskylä 1837 [9]
35. Mikkeli 1838 [9]
36. Heinola 1839 [9]
37. Joensuu 1848 [9]
38. Maarianhamina 1861 [9]
39. Kemi 1869 [9]
40. Hanko 1874 [9]
41. Kotka 1879 Epäitsenäinen Kotkan etukaupunki vuodesta 1868, täydet kaupunginoikeudet 1879. [13]
42. Iisalmi 1891 Epäitsenäinen kauppala vuodesta 1860. [9]
43. Lahti 1905 Epäitsenäinen kauppala vuodesta 1878. [9][14]
 HuomautusPunaisella taustalla on korostettu kaupungit, joita ei ollut olemassa vuonna 1959, jolloin Suomessa oli 35 kaupunkia.

Ne Suomen kaupungit, jotka saivat perustettaessa vuoden 1959 lain mukaisen ns. uuden kaupungin aseman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä olivat aikaisemmin olleet kauppaloita. Vuonna 1959 säädetyn lain mukaan ne voitiin muuttaa kaupungeiksi ilman, että tietyt vanhoja kaupunkeja koskevat erityissäännökset kuitenkaan koskivat niitä.

  1. Hyvinkää v. 1960 [9], kauppala vuodesta 1926.
  2. Kouvola v. 1960 [9], kauppala vuodesta 1923.
  3. Riihimäki v. 1960 [9], kauppala vuodesta 1922.
  4. Rovaniemi v. 1960 [15], kauppala vuodesta 1929.
  5. Salo v. 1960 [16], rajoitetut kauppalan oikeudet 1860, täydet oikeudet 1887, tuhoutuu tulipalossa 1888, uudet kauppalanoikeudet 1890.
  6. Seinäjoki v. 1960 [9], kauppala vuodesta 1931.
  7. Pieksämäki v. 1962 [9], Pieksämän kauppala 1930, vuodesta 1948 Pieksämäki.
  8. Varkaus v. 1962 [9], kauppala vuodesta 1929.
  9. Valkeakoski v. 1963, kauppala vuodesta 1923.
  10. Forssa v. 1964, kauppala vuodesta 1923.
  11. Vammala v. 1965, epäitsenäinen kauppala 1912, kauppala 1915, yhdistyi 2009 Mouhijärven ja Äetsän kanssa Sastamalan kaupungiksi.
  12. Järvenpää v. 1967, kauppala vuodesta 1951.
  13. Lohja v. 1969, kauppala vuodesta 1926.
  14. Loimaa v. 1969, kauppala vuodesta 1922.
  15. Kerava v. 1970, kauppala vuodesta 1924.
  16. Imatra v. 1971, kauppala vuodesta 1948.
  17. Ylivieska v. 1971, kauppala vuodesta 1965.
  18. Espoo v. 1972, kauppala vuodesta 1963.
  19. Kankaanpää v. 1972, kauppala vuodesta 1967.
  20. Kauniainen v. 1972, kauppala vuodesta 1920.
  21. Kemijärvi v. 1973, kauppala vuodesta 1957.
  22. Kuusankoski v. 1973, kauppala vuodesta 1957, yhdistyi 2009 Kouvolaan.
  23. Mänttä v. 1973, kauppala vuodesta 1948, yhdistyi 2009 Vilppulan kunnan kanssa Mänttä-Vilppulan kaupungiksi
  24. Äänekoski v. 1973, kauppala vuodesta 1932.
  25. Nurmes v. 1974, epäitsenäinen kauppala 1876, kauppala 1901.
  26. Raisio v. 1974, kauppala vuodesta 1966.
  27. Vantaa v. 1974[17], kauppala vuodesta 1972.

Vuonna 1977 kaupungeiksi muuttuneet kauppalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1977 alussa tuli voimaan uusi kunnallislaki, johon ei enää sisältynyt kauppalan käsitettä. Kaikki silloiset kauppalat muuttuivat kaupungeiksi lukuun ottamatta Karhulaa, joka liitettiin Kotkaan. Kaupunki-nimityksellä ei näiden kaupunkien osalta kuitenkaan enää ollut juridista merkitystä.

  1. Alavus v. 1977, kauppala vuodesta 1974.
  2. Anjalankoski v. 1977, kauppala vuodesta 1975; yhdistettiin Elimäen, Jaalan, Kouvolan, Kuusankosken ja Valkealan kanssa uudeksi Kouvolan kaupungiksi vuonna 2009.
  3. Haapajärvi v. 1977, kauppala vuodesta 1967.
  4. Harjavalta v. 1977, kauppala vuodesta 1968.
  5. Huittinen v. 1977, kauppala vuodesta 1972.
  6. Ikaalinen v. 1977, kauppala vuodesta 1858.
  7. Jämsä v. 1977, kauppala vuodesta 1969.
  8. Karjaa v. 1977, kauppala vuodesta 1930, yhdistyi Tammisaaren kaupungin ja Pohjan kunnan kanssa Raaseporin kaupungiksi 2009.
  9. Karkkila v. 1977, kauppala vuodesta 1932.
  10. Kokemäki v. 1977, kauppala vuodesta 1972.
  11. Kurikka v. 1977, kauppala vuodesta 1966.
  12. Lapua v. 1977, kauppala vuodesta 1964.
  13. Nokia v. 1977, Pohjois-Pirkkalan kauppala 1937, vuodesta 1938 Nokia.
  14. Oulainen v. 1977, kauppala vuodesta 1967.
  15. Outokumpu v. 1977, kauppala vuodesta 1968.
  16. Parainen v. 1977, kauppala vuodesta 1948, yhdistyi Nauvon, Korppoon, Houtskarin ja Iniön kanssa vuonna 2009 Länsi-Turunmaan kaupungiksi, joka vuoden 2012 otti nimekseen uudelleen Parainen.
  17. Parkano v. 1977, kauppala vuodesta 1972.
  18. Suolahti v. 1977, kauppala vuodesta 1932, liittyi Äänekosken kaupunkiin 2007.
  19. Suonenjoki v. 1977, kauppala vuodesta 1967.
  20. Toijala v. 1977, kauppala vuodesta 1946, yhdistyi Viialan kanssa Akaan kaupungiksi 2007.
  21. Virrat v. 1977, kauppala 1974.

Myöhemmin kaupungeiksi nimitetyt kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään kunta voi omalla päätöksellään julistautua kaupungiksi, mutta tällä nimityksellä ei uusimpien kaupunkien osalta ole alun alkaenkaan ollut mitään juridista merkitystä.

  1. Alajärvi v. 1986
  2. Jämsänkoski v. 1986, yhdistyi 2009 Jämsän kaupunkiin
  3. Kannus v. 1986
  4. Kauhava v. 1986
  5. Keuruu v. 1986
  6. Kuhmo v. 1986 [18]
  7. Laitila v. 1986
  8. Orivesi v. 1986
  9. Saarijärvi v. 1986
  10. Ähtäri v. 1986
  11. Kitee v. 1992
  12. Nivala v. 1992
  13. Orimattila v. 1992
  14. Kaarina v. 1993
  15. Kiuruvesi v. 1993
  16. Närpiö v. 1993
  17. Pyhäjärvi v. 1993, nimi vuosina 1993–1995 Pyhäsalmi, vuodesta 1996 jälleen Pyhäjärvi
  18. Somero v. 1993
  19. Haapavesi v. 1996
  20. Viitasaari v. 1996
  21. Paimio v. 1997
  22. Juankoski v. 1998
  23. Nilsiä v. 1998, yhdistetty Kuopioon 2013
  24. Kuusamo v. 2000
  25. Ulvila v. 2000 (Ulvilan kaupunki oli ollut olemassa aiemmin myös vuosina 1365–1558)
  26. Kauhajoki v. 2001
  27. Kalajoki v. 2002
  28. Pudasjärvi v. 2004
  29. Ylöjärvi v. 2004
  30. Joutseno v. 2005, yhdistetty Lappeenrantaan 2009

Kuntaliitoksissa muodostuneet kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräitä uusia kaupunkeja on muodostunut kuntaliitoksissa. Osa näistä on saanut perustettaessa kokonaan uuden nimen. Osassa tapauksia aiempi samanniminen kaupunki on kuntaliitoksessa lakkautettu ja sen seuraajaksi tullut uusi perustettu kaupunki, joka joko heti tai lyhyen munnimisyyden jälkeen on ottanut liitoksessa mukana olleen aiemman kaupungin nimen.

Kaupungin nimi muuttunut kuntaliitoksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Akaa v. 2007, muodostui Toijalan kaupungin ja Viialan kunnan yhdistyessä
  2. Länsi-Turunmaa v. 2009, muodostui Nauvon, Korppoon, Houtskarin ja Iniön kuntien ja Paraisten kaupungin yhdistyessä. Vuoden 2012 alusta kaupunki otti uudestaan käyttöön yhtenä liitoskunnista olleen kaupungin vanhan nimen Parainen.
  3. Mänttä-Vilppula v. 2009, muodostui Mäntän kaupungin ja Vilppulan kunnan yhdistyessä
  4. Raasepori v. 2009, muodostui Tammisaaren ja Karjaan kaupunkien ja Pohjan kunnan yhdistyessä
  5. Sastamala v. 2009, muodostui Vammalan kaupungin ja Mouhijärven ja Äetsän kuntien yhdistyessä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Iltanen, Jussi: Urbes Finlandiae. Suomen kaupunkien historiallinen kartasto. Genimap Oy, 2004. ISBN 951-593-915-1.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1] viitattu 9.3.2008
  2. Iltanen, s.16
  3. [2] viitattu 9.3.2008
  4. [3] viitattu 9.3.2008
  5. [4] viitattu 9.3.2008
  6. [5] viitattu 9.3.2008
  7. [6] viitattu 9.3.2008
  8. [7] viitattu 9.3.2008
  9. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab Ajastaika 2008, luettelo sivuilla 159-161, Ajasto Oy 2007
  10. [8] viitattu 11.3.2008
  11. Iltanen
  12. Määritä nimeke! Haminan kaupunki. Viitattu 21.5.2008.
  13. Määritä nimeke! Kotkan kaupunki. Viitattu 21.5.2008.
  14. http://www.stat.fi/tup/hyvinvointikatsaus/hyka3-04niemi.pdf, Lahti nuorin kaupunki vuoteen 1960.
  15. http://www.rovaniemi.fi/?Deptid=14931
  16. Kaupunkitieto > Historia Salon kaupunki. Viitattu 13.3.2008.
  17. Tietoja Vantaasta Vantaan kaupunki. Viitattu 13.3.2008.
  18. http://www.kuhmo.fi/menu.asp?id=40&menupath=40