Järjestysoikeus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Järjestysoikeus oli yleistä hallintoa, järjestystä ja taloutta käsittelevä julkinen hallintoviranomainen ja tuomioistuin Suomen kauppaloissa ja uusissa kaupungeissa. Uusissa kaupungeissa sen toimivalta oli hieman laajempi kuin kauppaloissa. Järjestysoikeuden puheenjohtajan virkanimike oli järjestysmies. Kaupungeissa puheenjohtajana toimi pormestari ja jäsenet olivat neuvosmiehiä. Syyttäjänä järjestysoikeudessa oli nimismies tai erikseen määrätty syyttäjä.

Järjestysoikeuden puheenjohtajan tuli olla kaupungeissa aina ja kauppaloissa ensisijaisesti lakimies. Puheenjohtajan lisäksi järjestysoikeuteen kuului kaksi jäsentä. Oikeuden ohjesäännön hyväksyi kaupunginvaltuusto ja sen vahvisti sisäasiainministeriö. Oikeuden työjärjestyksen vahvisti lääninhallitus kaupunginvaltuustoa kuultuaan. Järjestysoikeuksia koskeva lainsäädäntö uudistettiin 1959 ja oikeudet lakkautettiin huhtikuun alussa 1978, jolloin pääosa niiden tehtävistä siirrettiin rakennuslautakunnille.

Järjestysoikeus on yleistä hallintoa, järjestystä ja taloutta käsittelevä viranomainen kauppalassa tai sellaisessa kaupungissa, missä ei ole raastuvanoikeutta ja maistraattia,. Missä järjestysoikeus on olemassa, siellä siihen kuuluu järjestysmies puheenjohtajana ja tarpeellinen määrä apujäseniä. Oikeudellisessa suhteessa järjestysmiehellä varustettu kaupunki ja kauppala on asianomaisen kihlakunnanoikeuden alainen. Suomen kaupungeista oli 1910-luvun alussa ainoastaan Maarianhaminassa järjestysoikeus.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uusi tietosanakirja, Tietosanakirja Oy 1962
  • Otavan iso tietosanakirja, Otava 1962
  • Facta 2001, WSOY 1983
  • Laki kaupungin järjestysoikeudesta 21/1959

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]