Luettelo Suomen puolueista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo puolueista, jotka ovat vaikuttaneet Suomen politiikassa. Oikeusministeriö on vuodesta 1969 lähtien ylläpitänyt puoluerekisteriä, johon merkityllä yhdistyksellä on oikeus asettaa ehdokaslistoja kunta-, eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa. Puolue määritellään oikeusministeriön määritelmän mukaisesti puoluerekisteriin merkityksi rekisteröidyksi yhdistykseksi.[1] Puoluerekisterissä oleva puolue voi merkitä nimensä perään rp.

Nykyiset rekisteröidyt puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen eduskunnan suurin puolue on tällä hetkellä keskusta-oikeistolainen Kansallinen Kokoomus.

Nimi Lyhenne Puheenjohtaja Aate Kansan-
edustajia
Eduskuntapuolueet
Kansallinen Kokoomus Kok. Jyrki Katainen Keskusta-oikeistolainen liberaalikonservatismi 44
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue SDP Jutta Urpilainen Sosiaalidemokratia 42
Perussuomalaiset PS Timo Soini Kansallismielinen arvokonservatismi 38
Suomen Keskusta Kesk. Juha Sipilä Keskustalainen sosiaaliliberalismi 35
Vasemmistoliitto Vas. Paavo Arhinmäki Vasemmistolainen ekososialismi 12
Vihreä liitto Vihr. Ville Niinistö Vihreä sosiaaliliberalismi 10
Suomen ruotsalainen kansanpuolue RKP Carl Haglund Keskustalainen arvoliberalismi, ruotsinkielisyys 10
Suomen Kristillisdemokraatit KD Päivi Räsänen Keskusta-oikeistolainen arvokonservatismi 6
Muutos 2011 M11 Jari Leino Suorademokraattisuus, liberaalinationalismi 1
Muut rekisteröidyt puolueet
Itsenäisyyspuolue IPU, Ipu Antti Pesonen Euroskeptismi, talousdemokraattisuus
Kommunistinen Työväenpuolue - Rauhan ja Sosialismin puolesta KTP Hannu Harju kommunismi, marxismi-leninismi
Köyhien asialla KA Terttu Savola Altruismi
Piraattipuolue PIR Harri Kivistö Piraattiaate, sosiaaliliberalismi
Suomen Kommunistinen Puolue SKP Juha-Pekka Väisänen Kommunismi, marxismi, leninismi
Suomen työväenpuolue STP Juhani Tanski Ekososialismi
Sinivalkoinen Rintama VP Olavi Mäenpää Kansallismielinen euroskeptismi

Puolueet Ahvenanmaalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahvenanmaan suurin puolue maakuntapäivillä on Ahvenanmaan keskusta.


vaalit paikat
C Lib. FS/M Soc. Ob. Gröna Åfg ÅF
1979 14 9 4 3
1983 11 9 5 5
1987 9 8 5 4 2 2
1991 10 7 6 4 3 --
1995 9 8 6 4 3
1999 9 9 4 3 4 1
2003 7 7 4 6 3 1 2
2007 8 10 3 3 4 2
2011 7 6 4 6 4 3
Lähteet: Ålands statistik- och utredningsbyrå[2], JCI Mariehamn[3]

Kaikki puolueet perustamisjärjestyksessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

nimi lyh. toim.vuodet kv. järj. muuta
Suomalainen Puolue SP 1863-1918
Ruotsalainen Puolue RP 1870-1906 seuraaja: RKP
Liberaalinen Puolue LP 1880-1885
Nuorsuomalainen Puolue NSP 1894-1918 SP:n sisällä 1894-1905
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Suomen Työväenpuolue (STP 1899-1903)
SDP 1899 → SI, ESP
Suomen aktiivinen vastustuspuolue SAVP 1904-1908
Suomen ruotsalainen kansanpuolue RKP 1906 → ELDR edeltäjä: RP
Suomen Kristillisen Työväen Liitto SKrTL 1906-1922 irtautui SDP:stä
Suomen Keskusta
Keskustapuolue (KePu, Kepu 1965-1988)
Maalaisliitto (ML 1919-1965)
Suomen Maalaisväestön Liitto (SML 1906-1919)
Kesk. 1906 → LI, ELDR
Sosialistinen Työpuolue
Sosialidemokraattinen Uudistuspuolue (SUP)
STP 1917-1919
Kansallinen Työväenpuolue
Kansallissosialistinen Puolue (KSP)
KTP 1917-?
Kansanpuolue KP 1917-1918
Jäsenjärjestöyhdistys Tähti
Suomen Kommunistinen Puolue (SKP 1920-1994)
Suomalainen Kommunistinen Puolue (SKP 1918-1920)
Tähti 1918-1990 (pol.) Komintern pol. toiminta irtautui SDP:stä, kiellettiin 1944:een,
SKDL:n jäsenjärjestö 1944-1996, seuraajat: Vas. ja uusi SKP
Kansallinen Edistyspuolue Ed. 1918-1951 LI
Kansallinen Kokoomus
Kansallinen Kokoomuspuolue (1918-1951)
Kok. 1918 → IDU, EPP
Ruotsalainen vapaamielinen puolue
Ruotsalainen vasemmisto (RV 1919-1947)
RVP 1919-1951 RKP:n sisällä 1919-1931
Suomen Sosialistinen Työväenpuolue
Suomen Työväenpuolue (1923)
STP 1920-1923 kiellettiin 1923, seuraaja: STPV
Talonpoikain vaaliliitto TV 1924-1926 seuraaja: TKP
Sosialistinen työväen ja pienviljelijöiden vaalijärjestö STPV 1924-1930 edeltäjä: STP, kiellettiin 1930
Talonpoikaiskansan puolue TKP 1926-? edeltäjä: TV
Maanviljelijäin puolue MP 1927-1929
Suomen pienviljelijäin puolue SPP 1929-1936 yhdistyi PMP:hen 1936
Kansanpuolue KP 1932-1936 yhdistyi PMP:hen 1936
Isänmaallinen Kansanpuolue IKP 1932-1933
Isänmaallinen Kansanliike IKL 1932-1944 kiellettiin 1944, seuraaja: uusi IKL
Suomalaissosialistinen puolue
Suomen Kansallissosialistinen Liitto (SKSL 1932-1934)
SSP 1932-1937
Uusi Suomalainen Puolue
Suomalaisen Työn Puolue (STP 1933-1939)
Oikeisto-Työväen ja Talonpoikain Puolue (OTTP 1932-1933)
USP 1932-?
Iskumiehet 1933-1934 irtautui SKSL:stä
Suomen Työväen ja Talonpoikain Liitto
Iskujoukot (1933-1934)
STTL 1933-? irtautui Iskumiehistä
Suomen Kansan Järjestö SKJ 1933-1936
Suomalaissosialistinen Työväen Puolue SSTP 1934-? irtautui SKJ:stä
Suomen Työrintama ST 1936-1939
Pienviljelijäin puolue
Pienviljelijäin ja maalaiskansan puolue (PMP 1936-194?)
PP 1936-195? edeltäjät: KP ja SPP
Yhteisrintama 193?-1940
Suomalais-Kansallisen Työn Puolue SKTP 1939-?
Suomen Kansallissosialistinen Työväenpuolue
Suomen Kansallissosialistinen Työjärjestö (SKT 1940-1942)
Kansallisen Uudistustyön Työjärjestö (KUT 1940)
SKTP 1940-1943 yhdistyi SKS:ään
Kansallissosialistien Järjestö KSJ 1940-1944
Uus-sosialistinen puolue USP 1940-? irtautui SKT:stä
Suomen Kansallissosialistinen Kansanpuolue SKK 1941-? irtautui SKT:stä
Suomen Kansallissosialistit SKS 1941-1944 irtautui KSJ:stä
Aseveljien Työjärjestö ATJ 1942 irtautui KSJ:stä
Suomen Kansan Demokraattinen Liitto SKDL 1944-1990 (pol.) seuraaja: Vas., jonne pol. toiminta siirtyi
Radikaalinen Kansanpuolue RadKP 1944-1951
Sosialistinen yhtenäisyyspuolue SYP 1946-195? SKDL:n jäsenjärjestö 1946-1955
Kristillinen Työväenpuolue KrTP 194?-
Itsenäinen Keskiluokka IK 1949-1951 yhdistyi KP:hen
Suomen Kansanpuolue KP 1951-1965 yhdistyi LKP:hen
Vapaamielisten liitto VL 1951-1965 LI yhdistyi LKP:hen
Suomalainen kansanpuolue SuomKP
Suomen Kristillisdemokraatit
Suomen Kristillinen Liitto (SKL 1958-2002)
KD 1958 → EPP (tarkk.)
Suomen Maaseudun Puolue
Suomen Pientalonpoikien Puolue (SPP 1959-1966)
SMP 1959-1995 irtautui ML:stä, seuraaja: PS
Työväen ja Pienviljelijäin Sosialidemokraattinen Liitto
Työväen ja Pienviljelijäin Sosialistinen Liitto (1972–1973)
TPSL 1959-1973 irtautui SDP:stä, poistettiin puoluerekisteristä omasta pyynnöstään
Suomen keskustapuolue SK 1961-1962 irtautui ML:stä
Liberaalit
Liberaalinen Kansanpuolue (LKP 1965-2000)
Lib. 1965 → LI edeltäjät: KP ja VL, Kepun jäsenjärjestö 1982-1986,
rekisterissä 1969-1999, 2002-2007
Itsenäisyyspuolue Ipu
Suomen Yksityisyrittäjäin Puoluejärjestö SYP, Syp 1972-1979
Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolue
(SKYP, 1982–1983 Kansalaisvallan Liitto)
KVL 1972-1983 irtautui SMP:stä
Sosialistinen Työväenpuolue STP 1973 → irtautui TPSL:stä, rekisterissä 1973-1979
Perustuslaillinen Oikeistopuolue
Suomen Perustuslaillinen Kansanpuolue (SPK 1972-1980)
PPO, Pop 1973-1992? rekisterissä 1973-1991
Suomen Eläkeläisten Puolue SEP, Sep 1985-1999 rekisterissä 1985-1991, 1992-1999
Demokraattinen Vaihtoehto DeVa, Deva 1986-1990 (pol.) irtautui SKDL:stä, pol. toiminta siirtyi Vas:oon,
rekisterissä 1986-1995
Yhteisvastuupuolue
Eläkkeensaajien ja Vihreä Yhteisvastuu Puolue (EVY, Evy 1987-1995)
YVP 1987-2007 rekisterissä 1987-1995, 2002-2007
Kirjava ”Puolue” – Elonkehän Puolesta
Ekologinen puolue Vihreät (EPV 1992-1998)
Vihreät (1988-1992)
KiPu, Kipu 1988-2003
Vihreä liitto Vihreät 1988 → EGP
Kommunistinen Työväenpuolue - Rauhan ja Sosialismin puolesta
Rauhan ja Sosialismin puolesta - Kommunistinen Työväenpuolue (1988-2008)
KTP 1988 → irtautui vanhasta SKP:stä,
rekisterissä 1989-1995, 1996-2003, 2004-2011
Vasemmistoliitto Vas. 1990 → ELP, NGLA edeltäjät: vanha SKP, käyt. enemmistö ja sen johtama SKDL
Ihmisyydenpuolue IPu, Ipu 1991-1995
Naisten puolue
Naisliike (Naisl. 1990)
Naisp. 1990-1995
Suomen Senioripuolue
Eläkeläiset Kansan Asialla (EKA, Eka 1991-2006)
Riippumattomat Sitoutumattomat Eläkeläiset Suomessa (RSES 1991)
SSP 1991 → rekisterissä 1991-1995, 1996-2003, 2004-2011
Suomen Kansan Sinivalkoiset
Kansallinen Rintama (KR 1997-2001)
Sitoutumaton kansanrintama (SKR 1993-1997)
SKS 1993-2010 rekisterissä 2002-2007, yhdistyi VP:hen
Suomen Kommunistinen Puolue
Pakinkylän Veljet (PaVe, Pave 1948-1994)
SKP 1994 (pol.) → ELP edeltäjä: vanha SKP, josta vähemmistön pol. toim. irtautui,
rekisterissä 1997-2003, 2003-2011, 2011→
Itsenäisyyspuolue
Itsenäisyyspuolue Vapaan Suomen Liitto (VSL 2004-2006)
Vapaan Suomen Liitto (VSL 1994-2004)
IPu, Ipu 1994 → rekisterissä 1994-1999, 2000-2007, 2008 →
Luonnonlain puolue LLP 1994-2001 rekisterissä 1994-1999
Nuorsuomalaiset
Nuorsuomalainen puolue (1994-1997)
Nuors. 1994-1999
Perussuomalaiset PS 1995→ edeltäjä: SMP
Remonttiryhmä Rem. 1998-2001
Suomen Työväenpuolue
Vaihtoehtoväki (VEV 1999-2006)
STP 1999 → rekisterissä 1999-2007, 2007 →
Muutosvoimat Suomi MVS 2002-200? rekisterissä 2002-2007
Köyhien Asialla KA 2002 → rekisterissä 2002-2007, 2008 →
Isänmaallinen Kansanliike
Suomen Isänmaallinen kansanliike (2006-2007)
Suomi-Isänmaa (SI 2003-2006)
Suomi Nousee - Kansa Yhdistyy (SNKY 2002-2003)
IKL 2002 → edeltäjä: vanha IKL,
rekisterissä 2002-2007
Piraattipuolue PP 2008 → PPI rekisterissä 2009 →
Muutos 2011 M11 2009 → rekisterissä 2010 →
Vapauspuolue (VP) – Suomen tulevaisuus VP 2009 → rekisterissä 2010 →

Puolueiden jäsenmäärät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

vuosi puolue
Kesk.
(aik. Kepu ja ML)
SDP Kok. RKP KD
(aik. SKL)
Vas. SKP Vihreät PS
(Vanhan) SKP:n joht. SKDL SMP (aik. SPP)
2011 [4]163 000 [4]50 000 [4]41 000 [4]28 000 [4]13 000 [4]9 100 [4]4 600 [4]5 000
2008 [5]176 000 [5]51 000 [5]40 000 [5]32 000 [5]12 000 [5]9 600 [5]2 700 [5]3 100
[6]3 800
2007 [7]180 000 [7]53 000 [7]50 000 [7]9 500 [8]3 000 [7]2 500
2004 [5]206 000 [5]57 000 [5]39 000 [5]32 000 [5]13 000 [5]11 000 [9]4 000 [5]2 000 [5]2 000
2000 [10]216 506 [10]61 089 [10]40 000 [10]29 444 [10]14 000 [10]12 108 [10]1 480
1995 [5]257 000 [5]70 000 [5]47 000 [5]37 000 [5]16 000 [5]16 000 [5]1 000
1990 [11]204 000
[10]276 859
[11]79 000
[10]81 896
[11]64 000
[10]68 091
[10]42 042 [10]16 770 [10]34 000 [10]875
1989 [12]286 000 [12]85 000 [12]70 000 [12]33 000
1980 [5]305 000 [5]100 000 [5]77 000 [5]42 000 [5]20 000 [5]45 000
[13]51 139 (SKP)
[5]20 000
1979 [12]306 000 [12]99 000 [12]72 000 [12]55 000
[13]49 248 (SKP)
1970 [10][5]288 093 [10][5]60 707 [10][5]81 116 [10][5]49 197 [10][5]3 376 [10][5]51 529
[13]47 094 (SKP)
[10][5]27 000
1962 [12]270 000 [12]44 000 [12]86 000 [12]61 000
1960 [10][14]253 339 [10][14]42 926 [10][14]78 270 [10][14]50 593 [14]59 000
[10]61 000
[10]9 000
1951 [12]169 000 [12]71 000 [12]81 000 [12]63 000
1950 [14]170 000
[10]143 096
[10][14]67 268 [14]72 000
[10]72 500
[10][14]35 000 [14]58 417
[10]52 000
1945 [10]29 509 [10]63 745 [10]60 000 [10]35 000 [10]54 041
1938 [15]36 953 [15]37 144
1932 [15]25 464
1922 [15]9 645 [15]31 806 [16]24 398 (SSTP)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Borg, Sami (toim.): Puolueet 1990-luvulla: Näkökulmia suomalaiseen puoluetoimintaan. Valtio-opillisia tutkimuksia n:o 53. Turku: Turun yliopisto, 1997. ISBN 951-29-1037-3.
  • Mickelsson, Rauli: Suomen puolueet: Historia, muutos ja nykypäivä. Tampere: Vastapaino, 2007. ISBN 978-951-768-217-6.
  • Niskanen, Paavo: Puolueet luokkaetujen vaalijoina Suomen eduskunnassa 1960-luvulta 1990-luvulle. Väitöskirja, Tampereen yliopisto. Acta Universitatis Tamperensis 1366. Tampere: Tampere University Press, 2008. ISBN 978-951-44-7516-0. Teoksen verkkoversio (PDF).
  • Paloheimo, Heikki & Raunio, Tapio (toim.): Suomen puolueet ja puoluejärjestelmä. Helsinki: WSOY Oppimateriaalit, 2008. ISBN 978-951-0-33188-0.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oikeusministeriö: Puolueet Viitattu 25.2.2008.
  2. De politiska grupperingarnas röstetal och antal invalda i landstings-lagtingsval 1979-2003 (Ålands statistik- och utredningsbyrå)
  3. Lagtings- och kommunalvalet på Åland 2007 (JCI Mariehamn)
  4. a b c d e f g h Perussuomalaisilla hurja tahti: "Jäseniä tulee ovista ja ikkunoista" (Kauppalehti 13.3.2011)
  5. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak Tietoja puolueiden jäsenmääristä 1970–2008 (Oikeusministeriö/kansanvalta.fi)
  6. http://www.vihreat.fi/node/26
  7. a b c d e Puoluetoiminta ei innosta kansaa (Hämeen Sanomat 7.8.2007)
  8. Järjestö (SKP 2007)
  9. Some facts about the CPF (SKP 2004)
  10. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak Rauli Mickelsson: Suomen puolueet (Vastapaino 2007), s. 404.
  11. a b c Puolueiden jäsenmäärät laskeneet (MTV3 15.01.2001)
  12. a b c d e f g h i j k l m n o p Kyösti Pekonen: Poliittisten puolueiden ajankohtaiset haasteet. teoksessa Pasi Saukkonen (toim.): Suomen poliittinen järjestelmä (2007)
  13. a b c Veli-Pekka Leppänen: Kivääri vai äänestyslippu (Edita 1999), s. 459.
  14. a b c d e f g h i j Puolueiden jäsenmäärät vuosina 1950–2004 (Oikeusministeriö/kansanvalta.fi) luettu 2.1.2008
  15. a b c d e Outi Hölttä: Suomen puolueiden organisaatiot 1918–39, s. 158–161,162–167. Julkaisuja C: 17. Turun yliopiston poliittisen historian laitos, 1982. ISBN 951-642-188-1 / ISSN 0356-8652.
  16. Tauno Saarela: Suomalaisen kommunismin synty 1918–1923 (Kansan Sivistystyön Liitto 1996), s. 314, 317.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]