Luettelo Suomen kansallispuistoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Finland locator map.svg

Tämä artikkeli on luettelo Suomen kansallispuistoista. Suomen luonnonsuojelulaki määrittää kansallispuiston yhdeksi tyypiksi Suomen luonnonsuojelualueista. Suomessa on 38 kansallispuistoa.

Kansallispuisto Maakunta Kunta Pinta-ala (km²) Perustettu
Etelä-Konneveden kansallispuisto Pohjois-Savo ja Keski-Suomi Rautalampi ja Konnevesi 15 2014
Helvetinjärven kansallispuisto Pirkanmaa Ruovesi 49,8 1982
Hiidenportin kansallispuisto Kainuu Sotkamo 45 1982
Isojärven kansallispuisto Keski-Suomi Kuhmoinen 19 1982
Itäisen Suomenlahden kansallispuisto Kymenlaakso Pyhtää, Kotka, Hamina ja Virolahti 6,7 1982
Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuisto Etelä-Pohjanmaa ja Satakunta Kauhajoki ja Karvia 57 1982
Kolin kansallispuisto Pohjois-Karjala Joensuu, Kontiolahti ja Lieksa 30 1991
Koloveden kansallispuisto Etelä-Savo Enonkoski, Heinävesi ja Savonlinna 23 1990
Kurjenrahkan kansallispuisto Varsinais-Suomi Aura, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Pöytyä, Rusko ja Turku 29 1998
Lauhanvuoren kansallispuisto Etelä-Pohjanmaa Kauhajoki ja Isojoki 53 1982
Leivonmäen kansallispuisto Keski-Suomi Joutsa 29 2003
Lemmenjoen kansallispuisto Lappi Inari ja Kittilä 2 850 1956
Liesjärven kansallispuisto Kanta-Häme, Uusimaa ja Varsinais-Suomi Tammela, Somero ja Karkkila 22 1956
Linnansaaren kansallispuisto Etelä-Savo ja Pohjois-Savo Rantasalmi, Savonlinna ja Varkaus 38 1956
Nuuksion kansallispuisto Uusimaa Espoo, Kirkkonummi ja Vihti 45 1994
Oulangan kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi Kuusamo ja Salla 270 1956
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Lappi Enontekiö, Kittilä, Kolari ja Muonio 1 020 2005
Patvinsuon kansallispuisto Pohjois-Karjala Lieksa ja Ilomantsi 105 1982
Perämeren kansallispuisto Lappi Kemi ja Tornio 2,5 1991
Petkeljärven kansallispuisto Pohjois-Karjala Ilomantsi 6 1956
Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto Pirkanmaa ja Satakunta Huittinen, Kokemäki ja Sastamala 27 1993
Pyhä-Häkin kansallispuisto Keski-Suomi Saarijärvi 13 1956
Pyhä-Luoston kansallispuisto Lappi Sodankylä, Pelkosenniemi ja Kemijärvi 142 2005
Päijänteen kansallispuisto Päijät-Häme Padasjoki, Asikkala ja Sysmä 14 1993
Repoveden kansallispuisto Kymenlaakso ja Etelä-Savo Kouvola ja Mäntyharju 15 2003
Riisitunturin kansallispuisto Lappi Posio 77 1982
Rokuan kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu Vaala ja Utajärvi 8,8 1956
Saaristomeren kansallispuisto Varsinais-Suomi Parainen ja Kemiönsaari 500 1982
Salamajärven kansallispuisto Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomi Perho, Kivijärvi ja Kinnula 62 1982
Seitsemisen kansallispuisto Pirkanmaa Ylöjärvi ja Ikaalinen 45,5 1982
Selkämeren kansallispuisto Satakunta ja Varsinais-Suomi 912 2011
Sipoonkorven kansallispuisto Uusimaa Helsinki, Vantaa ja Sipoo 23 2011
Syötteen kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi Pudasjärvi, Posio ja Taivalkoski 299 2000
Tammisaaren saariston kansallispuisto Uusimaa Raasepori 52 1989
Tiilikkajärven kansallispuisto Pohjois-Savo ja Kainuu Rautavaara ja Sotkamo 34 1982
Torronsuon kansallispuisto Kanta-Häme Tammela 25,5 1990
Urho Kekkosen kansallispuisto Lappi Inari, Sodankylä ja Savukoski 2 550 1983
Valkmusan kansallispuisto Kymenlaakso Pyhtää ja Kotka 17 1996

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]