Luettelo Suomen valtionyhtiöistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo suomalaisista valtionyhtiöistä eli Suomen valtion osittain tai kokonaan omistamista yhtiöistä. Tilanne 3. maaliskuuta 2014:[1]

Kokonaan tai enemmistöllä omistetut valtionyhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtionyhtiöt
Valtionyhtiö Toimiala Omistajaohjaus Osuus % Alaraja %
Alko Oy alkoholijuomien vähittäiskauppa STM 100 100
Altia Oyj alkoholijuomateollisuus VNK 100 50,1
Arctia Shipping Oy jäänmurto VNK 100 100
Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal Oyj (selvitystilassa) omaisuudenhoito VM 100 0,0
Boreal Kasvinjalostus Oy kasvinjalostus VNK 60,8 50,1
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy tietojenkäsittely OKM 100 100
Finavia Oyj lentoliikenne LVM 100 100
Fingrid Oyj sähkönsiirtopalvelu VM 53,1 0,0
Finnair Oyj lentoliikenne VNK 55,8 50,1
Finnpilot Pilotage Oy luotsauspalvelut LVM 100 100
Finnvera Oyj erityisrahoituslaitos TEM 100 100
Fortum Oyj energia VNK 50,8 50,1
Governia Oy rahoitus, kiinteistöt VNK 100 100
Hansel Oy yhteishankinnat VM 100 100
HAUS kehittämiskeskus Oy koulutus ja konsultointi VM 100 100
Itella Oy posti- ja kuriiritoiminta VNK 100 100
Kemijoki Oy energian tuotanto VNK 50,1 50,1
Leijona Catering Oy ravitsemispalvelut VNK 100 100
Meritaito Oy vesiväylät VNK 100 100
Motiva Oy energiankäytön tehostaminen VNK 100 100
Neste Oil Oyj öljyn jalostus VNK 50,1 50,1
Nordic Morning Oyj painaminen ja kustantaminen VNK 100 0,0
Patria Oyj puolustusvälineet VNK 73,2 50,1
Raskone Oy raskaiden moottoriajoneuvojen huolto VNK 85,0 0,0
Solidium Oy sijoitustoiminta VNK 100 100
Suomen Erillisverkot Oy teleliikenne VNK 100 100
Suomen Lauttaliikenne Oy (Finferries) lauttaliikenne VNK 100 100
Suomen Rahapaja Oy kolikoiden ja mitalien valmistus VNK 100 51,0
Suomen Teollisuussijoitus Oy pääomasijoitus TEM 100 100
Suomen Viljava Oy viljan käsittely ja varastointi VNK 100 100
Teollisen yhteistyön rahasto Oy (Finnfund) erityisrahoituslaitos UM 90,4 50,1
Tietokarhu Oy verohallinnon tietotekniset palvelut VM 20 (80) 50,1
VR-Yhtymä Oy rautatieliikenne VNK 100 100
Vapo Oy turve- ja puuteollisuus VNK 50,1 50,1
Veikkaus Oy rahapelit OKM 100 100
Yleisradio Oy yleisradiotoiminta LVM 100 100
SKOP Oyj (selvitystilassa) Pankkitoiminta VM 95,2 0,0

Omistajaohjaus:

VNK Valtioneuvoston kanslia
TEM Työ- ja elinkeinoministeriö
LVM Liikenne- ja viestintäministeriö
MMM Maa- ja metsätalousministeriö
OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö
PLM Puolustusministeriö
STM Sosiaali- ja terveysministeriö
UM Ulkoasiainministeriö
VM Valtiovarainministeriö
YM Ympäristöministeriö

Alaraja tarkoittaa osakkeiden myyntioikeuksien alarajaa.

Vähemmistöosakkuusyhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osakkuusyhtiöt
Osakkuusyhtiö Toimiala Omistajaohjaus Osuus % Alaraja %
Aalto-Yliopistokiinteistöt Oy kiinteistöt VM 33,3 -
Art and Design City Helsinki Oy Ab yhdyskuntasuunnittelu VNK 35,2 0,0
Elisa Oyj tietoliikenne Solidium Oy 10,0 0,0
Ekokem Oy Ab ongelmajätteiden käsittely VNK 34,1 0,0
Gasum Oy maakaasun tukkukauppa VNK 24,0 0,0
Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy kiinteistöt VM 33,3 -
Hevosopisto Oy hevosalan koulutus OKM 25,0 0,0
Kemira Oyj kemianteollisuus Solidium Oy 16,7 0,0
Kuntarahoitus Oyj luottolaitostoiminta YM 16,0 0,0
Metso Oyj metalliteollisuus Solidium Oy 11,1 0
Outokumpu Oyj metallit ja teknologia Solidium Oy 29,9 0,0
Outotec Oyj metallit ja teknologia Solidium Oy 10,4 0,0
Rautaruukki Oyj metalliteollisuus Solidium Oy 39,7 0,0
Sampo Oyj pankki- ja vakuutustoiminta Solidium Oy 11,9 0,0
Stora Enso Oyj metsäteollisuus Solidium Oy 12,3 0,0
Suomen Ilmailuopisto Oy erikoisoppilaitos OKM 49,5 0,0
Suomen Siemenperunakeskus Oy perunalajikkeiden tuotanto VNK 22,0 0,0
Suomen Yliopistokiinteistöt Oy kiinteistöt VM 33,0 -
Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj kaivosteollisuus Solidium Oy 16,7 0,0
TeliaSonera AB telepalvelut Solidium Oy 10,1 0,0
Tieto Oyj informaatioteknologiapalvelut Solidium Oy 10,3 0,0
Valmet Oyj sellu, paperi ja teknologia Solidium Oy 11,1 0,0

Liikelaitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. VALTION OMISTUSOSUUDET JA EDUSKUNTAVALTUUDET Valtioneuvoston kanslia. Viitattu 27.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]