Arvoliberalismi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Arvoliberalismi tarkoittaa liberalismin ei-taloudellisia aspekteja (ja on siis yhteistä klassiselle sekä markkina- ja sosiaaliliberalismille ja libertarismille). Niihin kuuluvat mm. ihmisoikeudet: sananvapaus, uskonnonvapaus, yhdistymisvapaus, yleensäkin ihmisten oikeus päättää itse omista ei-taloudellisista asioistaan.lähde?

Liberalismin suuntaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvoliberalismi on yksi liberalismin eri suuntauksista ja sijoittuu poliittiseen keskustaan. Arvoliberalismilla on kuitenkin erilaisia aspekteja. Arvoliberalismin ihannetta kuvastaa yhteiskunnallinen konsensus ja liberaali demokratia.

Vasemmistolainen liberalismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasemmistolaista liberalismia kuvastaa yhteiskunnallisen vapauden kunnioittaminen ja hyvinvointi. Vasemmistossa vierastetaan hallitsematonta markkinataloutta demokraattisen yhteiskunnan kustannuksella. Perinteisiä vasemmiston suuntauksia ovat vasemmistolibertarismi ja sosiaaliliberalismi.

Keskustalainen liberalismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskustalaista liberalismia kuvastaa perinteisin liberalistinen ajattelu, klassinen liberalismi ja liberaaliin demokratiaan tähtääminen. Sekä sosiaaliliberalismille ja markkinaliberalismille löytyy jalansijaa. Yksi keskustalaisen liberalismin suuntaus on kansallisliberalismi.

Oikeistolainen liberalismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikeistolaista liberalismia kuvastaa julkisen markkinatalouden rajoittamattomuus ja palveluiden riippumattomuus. Oikeistossa kannatetaan julkisen sektorin yksityistämistä talouskasvun aikaan saamiseksi. Perinteisiä oikeiston suuntauksia ovat liberaalikonservatismi ja markkinaliberalismi.

Arvoliberalismi Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa ei ole perinteistä liberalistista puoluetta kuten esimerkiksi Ruotsissa on Kansanpuolue Liberaalit Folkpartiet Liberalerna. Suomen politiikassa arvoliberalismia on kannatettu eri puolueiden piirissä. Erityisesti Vihreä liitto ja Suomen ruotsalainen kansanpuolue ovat katsoneet edustavansa arvo- ja sosiaaliliberalismia, osittain myös Suomen Sosialidemokraattinen Puolue ja Kansallinen Kokoomus, joissa on omat liberalismin kannattajakuntansa.[1][2][3][4].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ihmisoikeudet ja yksilönvapaudet arvokonservatiivien tulilinjalla, Ville Niinistö 9.7.2010
  2. Vasemmalla vai oikealla? kasvi.org 26.10.2006.
  3. Kaikkien puolueiden persut, Jarkko Tontti, Vihrealanka.fi 23.11.2009
  4. Rkp yrittää pelastaa itsensä viikonloppuna, Vihrealanka.fi 10.6.2010

Tietoa muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.