Luettelo valtioista taloudellisen vapauden mukaan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuvassa on sinisellä vapaat maat, vihreällä enimmäkseen vapaat, keltaisella kohtalaisen vapaat, oranssilla ei kovin vapaat, punaisella ei vapaat ja harmaalla arvioimattomat vuonna 2008.

Luettelo valtioista taloudellisen vapauden mukaan on luettelo, jossa valtiot on asetettu järjestykseen taloudellisen vapauden mukaan. Se perustuu amerikkalaisen konservatiivisen ajatushautomon Heritage Foundationin ja taloussanomalehti The Wall Street Journalin vuosittaiseen raporttiin valtioiden taloudellisesta vapaudesta. Raportti on ilmestynyt vuosittain vuodesta 1995.

Valtiot on pisteytetty ottamalla huomioon samalla painolla kymmenen osa-aluetta:

  1. Yritystoiminnan vapaus
  2. Kaupankäynnin vapaus
  3. Verotuksen keveys
  4. Julkisen sektorin koko
  5. Rahapoliittinen vapaus kuten hintasäännöstelyn laajuus
  6. Sijoitustoiminnan vapaus
  7. Rahoitusmarkkinoiden vapaus
  8. Omistusoikeuksien toteutuminen
  9. Vapaus korruptiosta
  10. Työmarkkinoiden vapaus

Kullakin osa-alueella määritellään kuinka lähellä maa on prosentuaalisesti vapautta. Kokonaispistemäärä on osa-alueiden prosenttilukujen keskiarvo. Maat voidaan sitten asettaa järjestykseen taloudellisen vapauden toteutumisen mukaan.

Fraser-instituutti julkaisee kilpailevaa mittaria Economic freedom of the world.

Taloudellisen vapauden vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Empiiristen tutkimusten mukaan taloudellisen vapauden indeksi korreloi positiivisesti elintason, talouskasvun, tulojen tasaisuuden, korruption vähyyden ja poliittisen väkivallan vähyyden kanssa.[1][2][3][4][5]

Ympäristön tila, eliniänodote, ihmisoikeustilanne, talouskasvu, keskitulot ja köyhimmän kymmenyksen tulotaso olivat sitä parempia ja korruptio vähäisempää, mitä korkeampi maan taloudellinen vapaus oli (vuonna 2007). Köyhimmän kymmenyksen osuus maan tuloista ei riippunut taloudellisesta vapaudesta. [6]

Onnellisuus oli selvästi sitä korkeampi, mitä taloudellisesti vapaampi jokin maa oli (korrelaatio oli vahva).[7]

Korkea taloudellinen vapaus estää erittäin tehokkaasti sotia, noin 54 kertaa tehokkaammin kuin demokratia (Democracy Score -mittarilla mitattuna).[8]

Valtioiden järjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla olevassa taulukossa on valtioiden sijoitus taloudellisen vapauden indeksissä vuosina 1995-2012. Maat saa kunkin vuoden mukaiseen järjestykseen painamalla vuosilukua.Jos maa ei ollut mukana jonakin vuonna, on sijoituksen tilalla viiva.

Maa 12 11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 99 98 97 96 95
Hongkong 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Singaporen lippu Singapore 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Australian lippu Australia 3 3 3 3 4 4 7 9 8 10 11 8 5 5 7 9 10 8
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 4 4 4 5 6 5 4 3 3 3 3 4 3 3 3 3 3 -
Flag of Switzerland.svg Sveitsi 5 5 6 9 9 9 9 6 5 6 6 10 6 4 4 4 4 -
Kanada 6 6 7 7 7 10 10 12 12 13 14 21 20 24 27 26 19 18
Chilen lippu Chile 7 11 10 11 8 8 8 8 11 12 9 12 12 12 9 7 13 14
Mauritiuksen lippu Mauritius 8 12 12 18 18 32 35 35 51 52 33 45 36 30 - - - -
Irlanti 9 7 5 4 3 3 3 4 4 4 4 3 10 11 11 13 26 20
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 10 9 8 6 5 6 5 5 7 7 8 6 8 7 8 8 5 4
Tanskan lippu Tanska 11 8 9 8 11 12 13 13 17 20 23 33 33 32 34 30 30 -
Bahrainin lippu Bahrain 12 10 13 16 19 24 22 22 13 11 12 11 11 8 6 6 6 5
Luxemburg 13 13 14 15 15 14 12 11 6 5 5 5 7 15 13 12 15 -
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 14 16 11 10 10 7 6 7 9 9 7 7 4 6 5 5 7 3
Alankomaiden lippu Alankomaat 15 15 15 12 13 15 15 18 14 14 13 16 21 57 24 19 22 -
Viron lippu Viro 16 14 16 13 12 11 14 14 10 8 10 9 24 13 15 23 38 25
Suomen lippu Suomi 17 17 17 17 16 16 16 21 16 15 16 27 50 54 55 40 47 -
Taiwanin lippu Taiwan 18 25 27 35 25 25 29 19 26 21 22 18 17 18 20 21 9 7
Macaon lippu. Macao 19 19 20 21 - - - - - - - - - - - - - -
Kypros 20 18 24 24 22 20 20 20 15 19 20 22 35 33 29 27 29 -
Ruotsin lippu Ruotsi 21 22 21 26 27 33 27 27 24 24 24 43 47 51 53 55 55 41
Japani 22 20 19 19 17 18 17 36 50 34 39 23 19 26 21 20 14 6
Liettua 23 24 29 30 26 21 21 23 18 27 43 53 67 67 74 78 104 -
Saint Lucian lippu Saint Lucia 24 26 25 39 - - - - - - - - - - - - - -
Qatarin lippu Qatar 25 27 39 48 66 58 60 53 39 45 63 79 66 63 - - - -
Saksan lippu Saksa 26 23 23 25 23 22 24 28 27 26 25 29 43 40 52 29 24 17
Islannin lippu Islanti 27 44 18 14 14 13 11 10 19 16 19 15 15 19 18 18 - -
Itävalta 28 21 22 23 30 26 30 34 32 35 36 37 31 53 43 41 25 16
Uruguayn lippu Uruguay 29 33 33 38 40 34 43 33 37 25 30 24 28 29 26 31 46 37
Tšekin lippu Tšekki 30 28 34 37 37 39 40 47 35 36 40 26 30 22 28 24 28 23
Etelä-Korea 31 35 31 40 41 40 39 40 31 32 27 30 26 21 12 22 12 9
Jordania 32 38 52 51 58 54 58 41 43 48 41 34 34 35 37 54 61 36
Botswanan lippu Botswana 33 40 28 34 36 35 31 26 25 30 42 42 42 59 60 72 56 57
Georgia 34 29 26 32 32 31 54 93 78 84 104 87 107 115 122 125 123 -
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 35 47 46 54 63 59 61 44 34 18 18 13 14 17 16 15 17 -
Espanjan lippu Espanja 36 31 36 29 31 28 32 31 29 28 29 36 41 45 62 68 65 34
Barbadoksen lippu Barbados 37 42 40 22 21 27 19 24 28 23 17 20 27 37 33 48 53 -
Belgian lippu Belgia 38 32 30 20 20 17 23 30 30 33 34 57 55 60 48 46 36 -
Armenian lippu Armenia 39 36 38 31 28 30 26 25 23 37 32 46 62 97 117 123 125 -
Norjan lippu Norja 40 30 37 28 34 37 34 45 42 39 37 41 22 28 31 43 39 -
El Salvadorin lippu El Salvador 41 39 32 33 33 29 28 16 22 22 21 17 9 9 22 17 20 19
Perun lippu Peru 42 41 45 57 55 62 71 65 47 51 53 28 29 25 46 51 51 55
Makedonian lippu. Makedonia 43 55 56 78 71 71 78 91 96 71 88 - - - - - - -
Costa Rican lippu Costa Rica 44 49 54 46 49 49 42 37 40 41 35 40 32 34 41 38 33 21
Kolumbia 45 45 58 72 67 79 73 72 65 55 55 52 58 44 42 35 42 26
Bahaman lippu Bahama 46 46 47 27 24 19 18 15 20 17 15 14 16 10 10 10 11 11
Omanin lippu Oman 47 34 43 43 42 44 51 38 36 50 58 39 52 46 47 47 37 15
Israelin lippu Israel 48 43 44 42 46 47 50 60 63 62 38 47 46 31 32 57 54 40
Unkarin lippu Unkari 49 51 51 44 43 52 46 55 58 60 54 51 49 78 88 88 79 62
Maltan lippu. Malta 50 57 48 47 47 43 36 29 56 68 62 64 85 82 65 77 84 58
Slovakian lippu Slovakia 51 37 35 36 35 36 33 42 48 77 76 85 108 106 85 87 75 46
Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit 52 50 49 60 - - - - - - - - - - - - - -
Malesian lippu Malesia 53 53 59 58 51 51 62 59 71 69 74 76 40 27 30 33 21 10
Meksikon lippu Meksiko 54 48 41 49 44 42 45 43 44 47 60 72 79 88 84 79 58 31
Panaman lippu Panama 55 59 60 55 50 48 44 49 45 31 31 25 18 14 14 14 16 12
Latvia 56 56 50 45 38 38 37 39 33 44 52 44 57 50 56 58 86 -
Albanian lippu Albania 57 70 53 62 56 63 67 76 82 97 103 98 110 109 98 90 91 80
Jamaika 58 58 57 52 45 45 38 32 38 42 64 59 44 48 36 28 32 27
Ruandan lippu Ruanda 59 75 93 124 116 132 126 130 117 137 126 137 146 145 142 140 - -
Thaimaan lippu Thaimaa 60 62 66 67 54 46 48 51 54 46 28 31 38 36 35 36 18 13
Bulgarian lippu Bulgaria 61 60 75 56 59 64 56 63 73 95 99 116 131 134 127 119 107 77
Romanian lippu Romania 62 63 63 65 68 69 88 128 134 130 131 124 115 121 95 109 117 89
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago 63 52 55 41 29 23 25 17 21 29 26 19 13 16 17 16 23 -
Puolan lippu Puola 64 68 71 82 83 90 84 77 80 66 51 67 75 79 75 80 73 76
Kazakstan 65 78 82 83 76 83 76 117 135 122 119 117 120 128 136 - - -
Kap Verde 66 65 78 77 88 95 80 79 84 103 94 99 116 118 120 118 103 -
Ranskan lippu Ranska 67 64 64 64 48 60 64 64 67 76 89 91 94 84 80 71 48 28
Portugalin lippu Portugali 68 69 62 53 53 50 55 57 46 49 47 49 45 42 45 53 41 38
Slovenian lippu Slovenia 69 66 61 68 75 76 59 70 74 92 91 68 84 69 69 86 99 -
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 70 74 72 61 57 55 53 58 41 40 56 58 54 58 51 56 50 44
Kuwait 71 61 42 50 39 41 41 48 55 43 46 35 25 23 38 44 35 -
Montenegron lippu Montenegro 72 76 68 94 - - - - - 144 138 - - - - - - -
Turkin lippu Turkki 73 67 67 75 74 87 90 132 123 124 110 73 56 83 68 65 80 49
Saudi-Arabia Saudi-Arabia 74 54 65 59 60 66 52 52 69 59 48 65 39 43 23 25 27 -
Madagaskarin lippu Madagaskar 75 81 69 73 65 70 68 56 68 61 102 109 106 114 111 94 94 72
Namibian lippu Namibia 76 73 77 71 72 57 72 66 59 38 49 55 37 39 39 62 - -
Belizen lippu Belize 77 71 79 66 61 56 47 50 57 57 45 50 59 72 77 49 57 32
Ugandan lippu Uganda 78 80 76 63 52 53 49 54 53 72 68 74 88 47 49 34 34 33
Paraguayn lippu Paraguay 79 77 81 79 77 84 100 114 98 86 78 75 53 56 44 32 31 24
Dominican lippu Dominica 80 72 70 70 - - - - - - - - - - - - - -
Mongolian lippu Mongolia 81 94 88 69 62 78 66 75 100 94 105 102 83 87 86 100 113 82
Guatemala 82 79 83 87 78 68 74 68 72 65 61 54 51 38 40 37 45 39
Kroatia 83 82 92 116 113 123 117 124 119 116 124 121 109 112 112 122 110 -
Ghana 84 95 87 96 94 92 106 96 76 87 98 90 89 80 113 82 74 61
Burkina Fason lippu Burkina Faso 85 85 90 85 103 107 102 92 87 79 81 96 103 102 94 93 106 -
Samoan lippu Samoa 86 84 84 86 - - - - - - - 62 73 86 115 108 111 -
Marokon lippu. Marokko 87 93 91 101 98 94 133 123 97 91 80 56 60 55 66 45 43 35
Kirgisia 88 83 80 74 70 75 69 89 86 98 122 110 102 103 110 - - -
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta 89 90 86 88 87 89 95 100 108 90 83 83 81 92 83 96 72 59
Libanon 90 89 89 95 73 67 86 81 95 100 100 69 99 85 79 50 49 -
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 91 92 96 99 107 111 122 106 116 114 113 123 124 127 133 144 137 -
Italia 92 87 74 76 64 61 63 46 52 54 59 63 68 65 78 75 60 42
Honduras 93 99 99 91 79 74 81 90 104 70 82 95 91 96 89 85 81 54
Gambia 94 105 118 112 95 91 96 97 105 101 92 97 112 116 102 102 - -
Tunisian lippu Tunisia 95 100 95 98 84 80 98 105 83 89 73 71 70 70 54 52 44 29
Sambian lippu Sambia 96 91 100 108 99 93 91 104 107 107 77 81 63 49 61 60 66 63
Sri Lankan lippu Sri Lanka 97 107 120 111 90 81 83 67 62 64 57 48 61 52 50 39 52 45
Serbian lippu Serbia 98 101 104 109 - - - - - 144 138 - - - - - - -
Brasilian lippu Brasilia 99 113 113 105 101 99 70 62 60 58 65 66 71 68 107 106 109 73
Egyptin lippu Egypti 100 96 94 97 85 106 120 94 103 106 111 119 118 93 91 91 95 84
Nicaraguan lippu Nicaragua 101 98 98 84 81 65 57 61 64 63 66 89 95 107 99 98 90 91
Kambodža 102 102 107 106 100 98 97 69 66 56 71 80 80 77 71 103 - -
Kenia 103 106 101 90 82 77 75 80 90 85 86 92 77 91 81 66 82 68
Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 104 104 110 134 121 117 104 135 143 150 148 148 140 157 151 - - -
Fidži 105 86 85 80 69 73 89 82 88 111 112 111 90 90 82 76 77 66
Swazimaan lippu Swazimaa 106 97 102 89 86 72 65 71 81 75 70 60 64 62 63 69 68 30
Filippiinit 107 115 109 104 92 96 92 103 75 67 72 70 65 64 58 59 63 64
Mosambikin lippu Mosambik 108 109 111 113 96 102 124 102 92 82 93 82 114 123 134 132 108 86
Tongan lippu Tonga 109 118 127 126 - - - - - - - - - - - - - -
Tansanian lippu Tansania 110 108 97 93 97 97 85 98 70 96 85 105 100 76 73 70 76 53
Bhutanin lippu Bhutan 111 103 103 100 - - - - - - - - - - - - - -
Vanuatun lippu Vanuatu 112 112 108 92 - - - - - - - - - - - - - -
Gabon 113 110 116 118 122 119 105 110 93 81 87 104 86 75 76 73 85 52
Malawin lippu. Malawi 114 119 122 129 120 122 99 107 115 117 101 100 93 108 96 97 83 67
Indonesia 115 116 114 131 119 124 129 115 126 104 107 115 104 66 57 61 59 65
Nigerian lippu Nigeria 116 111 106 117 105 100 142 139 136 134 125 126 111 101 108 105 114 83
Malin lippu. Mali 117 114 112 114 104 112 118 87 99 83 67 78 74 89 87 83 78 70
Beninin lippu Benin 118 117 115 115 110 110 121 125 109 109 97 77 69 74 64 63 88 -
Kreikka 119 88 73 81 80 86 77 78 77 80 79 61 72 71 70 67 62 43
Senegalin lippu Senegal 120 121 119 110 91 88 101 83 79 88 84 84 82 73 72 74 71 -
Jemen 121 127 121 103 125 128 134 119 131 133 132 139 142 138 126 115 105 78
Pakistanin lippu Pakistan 122 123 117 102 93 85 79 108 106 108 106 101 97 113 103 84 70 51
Intia 123 124 124 123 115 120 132 109 127 127 123 127 130 120 116 112 112 87
Moldovan lippu Moldova 124 120 125 120 89 82 87 84 94 74 95 106 78 100 100 113 92 98
Nigerin lippu Niger 125 126 129 128 128 129 131 113 110 113 134 128 136 124 124 124 119 -
Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko 126 122 123 119 111 101 94 85 89 99 96 107 122 117 114 110 102 69
Djiboutin lippu Djibouti 127 125 139 140 131 127 114 95 102 105 90 88 105 95 90 92 - -
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 128 131 126 121 - - - - - - - 94 101 98 93 81 67 -
Tadžikistanin lippu Tadžikistan 129 128 128 122 114 125 127 134 137 141 137 134 141 142 137 - - -
Bangladeshin lippu Bangladesh 130 130 137 160 149 143 116 136 133 135 121 120 125 122 109 111 98 97
Mauritanian lippu. Mauritania 131 134 133 127 109 126 103 74 61 78 118 130 135 139 132 121 121 -
Seychellien lippu Seychellit 132 142 156 159 - - - - - - - - - - - - - -
Surinamen lippu Suriname 133 129 131 125 118 116 109 133 138 139 135 141 137 144 141 141 134 -
Etiopia 134 144 136 135 124 114 135 129 111 136 127 129 121 132 118 116 118 90
Kamerun 135 136 132 136 117 104 115 121 125 119 116 112 123 119 121 131 120 74
Vietnamin lippu Vietnam 136 139 144 145 135 140 137 141 141 142 140 140 144 140 139 139 129 92
Guyana 137 151 153 155 136 118 93 88 121 132 109 113 113 110 106 99 101 85
Kiina 138 135 140 132 126 134 123 116 124 120 117 114 98 104 104 107 97 71
Syyrian lippu Syyria 139 140 145 141 144 142 136 144 150 148 152 149 151 147 135 134 124 -
Algerian lippu Algeria 140 132 105 107 102 108 107 122 85 93 69 93 96 94 92 89 87 60
Guinea 141 137 134 144 127 113 125 86 101 112 115 86 87 81 67 101 69 48
Haiti 142 133 141 147 138 136 139 138 129 131 136 133 138 135 129 126 126 88
Mikronesian lippu Mikronesia 143 145 142 139 - - - - - - - - - - - - - -
Venäjän lippu Venäjä 144 143 143 146 134 131 128 131 122 129 130 125 117 105 105 114 96 75
Keski-Afrikan tasavalta 145 152 152 156 141 137 119 99 91 73 75 - - - - - - -
Bolivian lippu Bolivia 146 147 146 130 123 115 82 73 49 53 50 38 48 41 25 42 40 56
Nepalin lippu Nepal 147 146 130 133 112 105 113 126 128 125 120 118 119 111 101 95 100 -
São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe 148 150 149 170 - - - - - - - - - - - - - -
Guinea-Bissau 149 159 167 165 147 147 144 143 148 146 145 143 155 154 - - - -
Laos 150 141 138 150 137 141 146 150 149 149 149 152 152 151 146 142 133 -
Malediivien lippu Malediivit 151 154 148 143 - - - - - - - - - - - - - -
Sierra Leonen lippu Sierra Leone 152 149 157 158 139 145 147 149 145 147 - - 143 129 123 130 93 79
Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä 153 155 150 167 150 148 145 145 146 151 146 147 147 150 144 137 132 94
Liberia 154 160 163 157 - - - - - - - - - - - - - -
Togon lippu Togo 155 153 161 154 140 139 143 140 139 140 143 138 134 126 - - - -
Ecuadorin lippu Ecuador 156 158 147 137 106 103 108 118 112 115 114 103 76 61 59 64 64 50
Burundin lippu Burundi 157 148 160 153 145 146 141 - - - - - 145 143 130 127 - -
Argentiinan lippu Argentiina 158 138 135 138 108 109 112 120 113 102 44 32 23 20 19 11 8 22
Kiribati 159 166 166 164 - - - - - - - - - - - - - -
Angolan lippu Angola 160 161 154 162 143 149 150 - - - - - 159 159 154 148 140 100
Lesotho 161 156 155 151 132 130 111 112 132 123 129 122 127 125 119 120 115 -
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 162 162 170 163 - - - - - - - - - - - - - -
Ukrainan lippu Ukraina 163 164 162 152 133 135 110 101 114 128 133 131 129 137 140 133 127 95
Uzbekistanin lippu Uzbekistan 164 163 158 148 130 133 140 146 151 152 147 146 149 153 150 - - -
Komorit 165 167 165 172 - - - - - - - - - - - - - -
Tšadin lippu Tšad 166 165 159 161 142 138 138 127 120 121 128 135 133 131 125 129 - -
Kongon tasavalta 167 168 169 166 146 150 152 147 142 138 142 142 148 141 148 135 128 -
Turkmenistanin lippu Turkmenistan 168 169 171 169 152 152 151 142 130 126 144 144 150 149 147 - - -
Itä-Timor 169 170 164 149 - - - - - - - - - - - - - -
Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea 170 157 151 142 129 121 130 111 118 118 139 132 139 136 - - - -
Iran 171 171 168 168 151 151 149 137 147 145 151 150 153 148 145 143 135 -
Kongon demokraattinen tasavalta 172 172 172 173 - - - - - - - - 154 152 138 138 130 93
Myanmarin lippu Myanmar 173 174 175 176 153 153 153 151 144 143 141 136 128 133 128 128 122 -
Venezuelan lippu Venezuela 174 175 174 174 148 144 148 148 140 110 108 108 92 99 97 104 89 47
Eritrean lippu Eritrea 175 176 176 175 - - - - - - - - - - - - - -
Libya 176 173 173 171 154 154 155 154 154 155 153 151 156 155 149 145 136 -
Kuuba 177 177 177 177 156 156 156 152 153 154 154 153 157 156 152 146 138 99
Zimbabwen lippu Zimbabwe 178 178 178 178 155 155 154 153 152 153 150 145 126 130 131 117 116 81
Pohjois-Korean lippu Pohjois-Korea 179 179 179 179 157 157 157 155 155 156 156 155 161 161 156 150 142 101
Afganistanin lippu Afganistan - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Irak - - - - - - - - - - 155 154 160 160 155 149 141 -
Liechtenstein - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sudanin lippu Sudan - - - - - - - - - - - - 132 146 143 136 131 96
Somalian lippu Somalia - - - - - - - - - - - - 158 158 153 147 139 -

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pei, Minxin: ”Political Institutions, Democracy, and Development”, Democracy, Market Economics, and Development. World Bank Publications, 2001.
  2. Easton, Stephen T. & Walker, Michael A.: Income, growth, and economic freedom. (Volume 87, Issue 2) American Economic Review, May 1997. American Economic Association.
  3. Ayal, Eliezer B. & Karras, Georgios: Components of economic freedom and growth: an empirical study. (Volume 32, Issue 3) Journal of Developing Areas, Spring 1998. Western Illinois University.
  4. Scully, Gerald: Economic Freedom, Government Policy, and the Trade-Off Between Equity and Economic Growth. (Volume 113, Issue 1-2) Public Choice, 2002. Kluwer Academic Publishers.
  5. Berggren, Niclas: Economic Freedom and Equality: Friends or Foes?. (Volume 100, Issue 3-4) Public Choice, 1999. Kluwer Academic Publishers.
  6. Chapter 1: Economic Freedom of the World, 2007, kuvaajat sivuilla 19-22
  7. In Pursuit of Happiness Research. Is It Reliable? What Does It Imply for Policy? The Cato institute. April 11, 2007
  8. Chapter2: Economic Freedom and Peace, Economic Freedom of the World 2005