Red Bull Racing

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itävalta Red Bull Racing-Honda RBPT
Koko nimi Oracle Red Bull Racing (2022–)
Red Bull Racing (2005–2012, 2016–2017)
Infiniti Red Bull Racing (2013–2015)
Aston Martin Red Bull Racing (2018–2020)
Red Bull Racing Honda (2021)
Päämaja Yhdistynyt kuningaskunta Milton Keynes, Englanti
Tallipäällikkö Yhdistynyt kuningaskunta Christian Horner
Tekninen johtaja Yhdistynyt kuningaskunta Adrian Newey
Ranska Pierre Waché
Kilpakuljettajat 1. Alankomaat Max Verstappen
11. Meksiko Sergio Pérez
Testikuljettajat 40. Uusi-Seelanti Liam Lawson
Runko RB20
Moottori Honda RBPTH002
Renkaat P Pirelli
Ensimmäinen kilpailu Australian GP 2005
Kilpailuja 377 (376 starttia)
Valmistajien
maailmanmestaruuksia
6 (2010, 2011, 2012, 2013, 2022, 2023)
Kuljettajien
maailmanmestaruuksia
7 (2010, 2011, 2012, 2013, 2021, 2022, 2023)
Voittoja 118
Paalupaikkoja 102
Nopeimpia kierroksia 97
Sijoitus kaudella 2023 1. (860 p.)

Oracle Red Bull Racing on Red Bullin Formula 1 -talli, joka kilpailee sarjassa Hondan moottoreilla. Talli aloitti sarjassa kaudella 2005, kun Red Bull -yhtiö osti Jaguar-tallin.

Red Bull Racing voitti ensimmäisen valmistajien maailmanmestaruutensa kaudella 2010, jolloin sen kuljettaja Sebastian Vettel voitti myös kuljettajien mestaruuden. Aiemmalla kaudella talli oli sijoittunut molemmissa toiseksi. Tallin päämaja on Milton Keynesissä Yhdistyneessä kuningaskunnassa, mutta se kilpailee itävaltalaisella lisenssillä.[1]

Kaudella 2005 talli käytti Cosworthin moottoreita, kaudella 2006 Ferrarin moottoreita ja kausina 2007–2018 Renault’n moottoreita.[2] Kautena 2019 talli aloitti yhteistyön Hondan kanssa ja käyttää japanilaisvalmistajan moottoreita. Tammikuussa 2022 uutisoitiin, että Hondan ja Red Bullin tiivis yhteistyö jatkuu vuoteen 2025 saakka.[3]

Vuonna 2005 Red Bull osti Minardi-tallin, joka sai nimen Scuderia Toro Rosso. Kaudelle 2020 tallin uudeksi nimeksi tuli Scuderia AlphaTauri. AlphaTauri kilpailee F1-sarjassa Red Bullin kakkostallina.

Kausina 2013–2015 japanilainen Infiniti-yhtymä oli tallin nimisponsorina. Kausina 2018–2020 tallin nimisponsorina toimi Aston Martin. Kaudella 2021 nimisponsorina toimi Honda. Kaudesta 2022 alkaen nimisponsorina toimii Oracle.[4]

Vuosina 2005–2008 Red Bull julkaisi omaa varikkohuumorilehteä The Red Bulletin. Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 2005 Monacon GP:ssä.[5][6]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tallin perustana on vuonna 1996 perustettu Stewart Grand Prix. Fordin ostettua tallin ja muutettua sen nimeksi Jaguar Racing se kilpaili Formula 1:ssä kauteen 2004 asti. 15. marraskuuta 2004 Red Bull kuitenkin osti tallin ja päätti osallistua F1-sarjaan Red Bull Racing -nimellä.[7]

Kaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christian Klien RB1-autolla Yhdysvaltain GP:n harjoituksissa kaudella 2005. Hän ei kuitenkaan Michelin-renkaita käyttäneenä osallistunut lähtöön renkaiden turvallisuusongelmien takia.

Kausi 2005 oli tallin ensimmäinen. Kuljettajina tallissa olivat McLarenilta siirtynyt David Coulthard, Jaguarilla ajanut Christian Klien ja debyyttikauttaan ajanut Vitantonio Liuzzi. Klien ja Liuzzi vuorottelivat ajamisesta siten, että Klien ajoi kolme ensimmäistä kilpailua ja Liuzzi seuraavat neljä. Talli päätti antaa Klienin ajaa kauden loput kilpailut. Tallilla oli kaudella 2005 käytössään Cosworthin V10-moottorit. Auto nimettiin nimelle RB1. Talli käytti Michelinin renkaita.

Molemmat kuljettajat onnistuivat ajamaan pisteille kauden kahdessa ensimmäisessä kilpailussa.[8][9] Pistesijoja talli saavutti usein, kauden loppua kohti kuitenkin hieman harvemmin. Molemmat kuljettajat olivat pisteillä kaikkiaan neljässä kilpailussa: Australian GP:ssä, Malesian GP:ssä, Kanadan GP:ssä ja Turkin GP:ssä. Red Bull vetäytyi muiden Michelin-renkaita käyttäneiden tallien tapaan Yhdysvaltain GP:stä, koska Michelin ei kyennyt takaamaan renkaittensa turvallisuutta Ralf Schumacherin onnettomuuden takia.

Kauden loppuun mennessä talli saavutti kaiken kaikkiaan 34 pistettä ja varmisti niillä seitsemännen sijan valmistajien MM-sarjassa.[10]

Kausi 2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2006 kuljettajina jatkoivat Coulthard ja Klien, mutta Robert Doornbos korvasi Klienin kauden kolmessa viimeisessä kilpailussa. Tallilla oli käytössä Ferrarin V8-moottorit ja Michelinin renkaat. Auto oli nimeltään RB2.

Robert Doornbos korvasi Christian Klienin kauden kolmessa viimeisessä kilpailussa kaudella 2006.

Klien saavutti kauden aikana vain kaksi MM-pistettä, kun taas Coulthard sai 14. Kauden kohokohta oli Monacon GP, jossa Teräsmies-teemaan sonnustautunut talli saavutti ensimmäisen palkintosijansa Coulthardin sijoitettua kolmanneksi. Coulthard vastaanotti palkintonsa Teräsmies-viitta yllään.[11]

Talli saavutti kaudella yhteensä 16 MM-pistettä ja sijoittui valmistajien MM-sarjassa sijalle seitsemän.

Kausi 2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RB3 Indianapolis Motor Speedwayn varikolla kaudella 2007.

Kausi 2007 oli tallin kolmas F1:ssä. Kuljettajina toimivat skotlantilainen David Coulthard, jonka tallikaveriksi palkattiin Williamsilta siirtynyt Mark Webber. Talli vaihtoi taas moottoritoimittajaansa. Tällä kertaa moottorit tallille toimitti Renault. Michelinin poistuttua Formula 1:stä talli otti muiden tallien tapaan käyttöönsä Bridgestonen renkaat. Auto nimettiin RB3 nimiseksi.

Kausi ei alkanut aivan toivotulla tavalla, sillä ensimmäiset pisteet talli saavutti kauden neljännessä kilpailussa Espanjassa Coulthardin viidennen sijan myötä. Webber avasi pistetilinsä Yhdysvaltain GP:ssä, jossa hän sijoittui seitsemänneksi. Britannian GP:hen Red Bull osallistui hyväntekeväisyys mielessään.[12] Autojen pinnasta sai ostaa tilaa, johon sai laittaa valokuvan esimerkiksi itsestään tai lemmikistään. Tarkoituksena oli kerätä rahaa Wings for Life -hyväntekeväisyysjärjestölle, joka hakee parannuksia selkärankavammoihin. Kuvia oli autoissa kaiken kaikkiaan 30 000.[13] Kuvan autoon sai ostettua 15 euron hintaan.

Kun 11 kilpailua kaudesta on ajettu, on kauden kohokohta ollut Euroopan GP, jossa Webber sijoittui kolmanneksi ja Coulthard viidenneksi.[14] Webber oli kuitenkin lähellä menettää kolmannen sijansa kilpailun viimeisellä kierroksella, kun hänen autonsa lähti mutkasta hitaasti liikkeelle, jolloin Alexander Wurz oli lähellä ohittaa hänet.

Kausi 2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauteen 2008 talli lähti kuljettajinaan skotti David Coulthard sekä australialainen Mark Webber. Runkona talli käyttää RB4-mallia. Ensimmäistä kertaa tallin historiassa moottorintoimittaja ei vaihtunut, vaan Renault jatkoi tallin moottorinvalmistajana. Renkaat tallille valmistaa Bridgestone.

Kauden alussa talli kärsi tukivarsiongelmista, ja autoa jopa epäiltiin vaaralliseksi. Kaikki alkoi Australian osakilpailusta, kun Coulthard kolaroi Felipe Massan kanssa ja lennähti kanttareiden yli. Auton eturipustukset hajosivat täysin. Coulthardille sattui sama ongelma uudestaan Malesian osakilpailun harjoituksissa, kun hän leikkasi kanttareiden yli liian rajusti ja auton molemmat tukivarret katkesivat. Pistetili aukesi Malesiassa Webberin seitsemännellä sijalla. Seuraavassa osakilpailussa Webber oli jälleen seitsemäs ja Coulthard puolestaan 18.

Kausi 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vettel Saksan GP:ssä 2009.

Kaudella 2009 Red Bull hankki lopettaneen Coulthardin tilalle kuljettajaksi saksalaisen Sebastian Vettelin, joka oli aiemmin ajanut Red Bullin sisartalli Toro Rossolla ja saavuttanut yhden voiton ja paalupaikan. Kahden pisteettömän kilpailun jälkeen Vettel onnistuikin nostamaan Red Bullin voittajatalliksi, kun kauden kolmannessa kilpailussa Red Bull ajoi historiansa ensimmäisen voiton, paalupaikan ja kaksoisvoiton. Myös toinen kuljettaja Mark Webber ajoi hyviä kilpailuja ja otti uransa ensimmäisen voiton kauden aikana.

Kausi oli Red Bullin paras siihen asti. Talli sijoittui valmistajien MM-sarjassa toiseksi ja Sebastian Vettel oli MM-pisteissä toinen.

Kausi 2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vettel Abu Dhabissa 2010.

Kaudelle 2010 Red Bull lähti yhtenä ennakkosuosikeista. Tallin autolla ajettiinkin paalupaikalle kauden seitsemässä ensimmäisessä kilpailussa, kun Sebastian Vettel nousi paalulle Bahrainissa, Australiassa ja Kiinassa, ja Mark Webber Malesiassa, Espanjassa ja Monacossa. Kauden ensimmäinen voitto nähtiin vasta Malesiassa, kun Sebastian Vettel onnistui kolmannelta sijalta voittamaan kilpailun. Paalulta lähtenyt Mark Webber varmisti kaksoisvoiton sijoituttuaan toiseksi. Tallipäällikö Christian Horner joutui kilpailun alussa kuljettajiensa käydessä kovaa taistelua kärkipaikasta käskemään heitä radion kautta ottamaan rauhallisesti.[15] Espanjan GP:ssä toiselta sijalta lähtenyt Vettel jäi lopputuloksissa Ferrarin Fernando Alonson taakse kolmanneksi Mark Webberin ottaessa ylivoimaisen voiton johdettuaan kilpailua jokaisen kierroksen ajan. Kauden seuraava kaksoivoitto nähtiin kuudennessa kilpailussa Monacossa, jossa Mark Webber otti ensimmäisen ja Vettel toisen sijan. Vettel nousi kolmannesta lähtöruudusta heti lähdössä Renault'n Robert Kubican ohi. Kolmas kaksoisvoitto oli lähellä Turkissa, mutta Vettelin yrittäessä ohittaa Webberiä, autot osuivat yhteen ja Vettel joutui keskeyttämään. McLaren otti kaksoisvoiton ja Webber tipahti kolmanneksi. Kanadassa oli kauden ensimmäinen kilpailu, kun Red Bull ei ollut paalulla, kun Lewis Hamilton otti paalupaikan. Kisassa Hamilton ajoi voittoon. Kun tultiin takaisin Eurooppaan, Euroopan GP:ssä Red Bull otti taas aika-ajoissa eturivin Vettelin komennolla. Kisassa Webber sai huonon startin ja joutuin taipumaan startissa monta sijaa ja varikkokäynnin jälkeen vielä enemmän ja raivotessaan tietään kärkeen törmäsi ohittaessaan Lotuksen Heikki Kovalaiseen ja teki hurjan ilmavoltin ja ajoi päin turva-aitaa, mutta ei loukkaantunut vakavammin onnettomuudessa, kun Vettel ajoi kisan voittoon kaikessa rauhassa.

Britanniassa Red Bull otti taas eturivin ja startissa Webber ohitti heti Vettelin, ja kun Vettel yritti ottaa sijoituksensa takaisin, Lewis Hamiltonin etusiipi osui Vettelin oikeaan takarenkaaseen ja aiheutti rengasrikon. Vettel tuli samalla kierroksella varikolle ja jäi viimeiseksi. Webber ajoi selvään voittoon, kun Vettel onnistui nousemaan pisteille. Japanin kilpailussa talli saavutti jälleen kaksoisvoiton. Korean kilpailussa tallin molemmat kuljettajat keskeyttivät Webberin spinnattua seinään ja Vettelin moottorin hajottua 10 kierrosta ennen loppua kilpailun johtoasemasta. Tämän seurauksena Fernando Alonso siirtyi kärkeen MM-pisteissä. Brasilian kilpailussa Red Bull varmisti ensimmäisen tallimestaruutensa kaksoisvoitollaan. Kauden viimeisessä, Abu Dhabin GP:ssä Vettel ajoi paalulta voittoon, Webber putosi kisan alkuvaiheilla epäonnistuneen varikkotaktiikan takia pistesijojen ulkopuolelle, samoin kävi Alonsolle. Vettel perusajolla sinetöi itselleen voiton ja maailmanmestaruuden, Alonson seitsemäs sija ja Webberin kahdeksas sija eivät riittäneet heitä enää pitämään Vetteliä MM-pisteissä takanaan. Vettel voitti F1-mestaruuden historian kautta aikojen nuorimpana kuljettajana (23 vuotta ja 134 päivää). Ruutulipun jälkeen Alonso jopa näytti epäurheilijamaisesti keskisormea edellään 40 kierrosta ajaneelle venäläiskuljettaja Vitali Petroville, väittäen kisan jälkeen tämän estelleen häntä nousemasta korkeammalle pistesijalle ja lähemmäs maailmanmestaruutta. Red Bull saavutti mestaruuksien lisäksi 15 paalupaikkaa kauden aikana. Edellisen kerran tähän oli pystynyt Williams-talli kaudella 1993.

Kausi 2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Webber Malesian GP:ssä 2011.

Kaudella 2011 Red Bullit olivat kauden ensimmäisissä kilpailussa täysin ylivoimaisia. Vettel ajoi voittoon 11 kilpailussa ja Webber kauden päätöskilpailussa. Talli saavutti kauden aikana ennätykselliset 18 paalupaikkaa joista 16 oli peräkkäisiä. Ainoastaan Korean kilpailussa Hamilton onnistui katkaisemaan tallin paaluputken. Talli keskeytti vain kaksi kilpailua kauden aikana kun Webber keskeytti Italian kilpailussa etusiiven juututtua auton alle ja Vettel keskeytti Abu Dhabin kilpailussa rengasrikkoon. Vettel rikkoi myös Nigel Mansellin ennätyksen kauden aikana ajetuista paalupaikoista. Talli voitti ylivoimaisesti sekä kuljettajien että valmistajien mestaruudet.

Kausi 2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2012 Red Bull ei ollut enää niin ylivoimainen kuin viime kaudella. Talli kuitenkin aloitti kauden vahvasti Vettelin ajettua toiseksi avauskilpailussa. Bahrainin kilpailussa Vettel ajoi tallille kauden ensimmäisen voiton. Webber saavutti tallille voitot Monacon ja Britannian kilpailusta. Euroopan kilpailussa Vettel joutui keskeyttämään kilpailun kärjestä laturin hajottua. Italian kilpailussa molemmat autot keskeyttivät kilpailun lopussa, jolloin tallin pisteputki katkesi. Tämän jälkeen Vettel voitti peräkkäin Singaporen, Japanin, Korean ja Intian kilpailut nousten kärkeen kuljettajien pisteissä. Talli varmisti kolmannen peräkkäisen valmistajien mestaruuden itselleen Yhdysvaltain GP:ssä ja Vettel varmisti kolmannen kuljettajien mestaruuden itselleen kauden päättävässä Brasilian kilpailussa.

Kausi 2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2013 Red Bullin kuljettajina jatkoivat Sebastian Vettel ja Mark Webber, jotka toimivat tallin kuljettajina jo viidettä kautta peräkkäin. Webber allekirjoitti jälleen yksivuotisen sopimuksen ja Vettel teki monivuotisen sopimuksen.

Kauden avauskilpailussa Australian GP:ssä Vettel ajoi uudella RB9-autolla paalupaikalle, mutta tippui kilpailussa kolmanneksi. Hänen edelleen ajoivat kilpailun voittanut Kimi Räikkönen sekä Fernando Alonso. Vettel allekirjoitti kauden aikana vuoteen 2015 asti kestävän sopimuksen.[16] Vettel voitti neljännen mestaruutensa varmistaen sen kauden neljänneksi viimeisessä osakilpailussa.

Kausi 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2014 Red Bullin kuljettajina olivat Sebastian Vettel ja Daniel Ricciardo. Siirtyminen V6-turbomoottoreihin tuotti luotettavuusongelmia Renault’n moottoreita käyttäville talleille kuten Red Bullille.[2] Vaikeuksista huolimatta Ricciardo pystyi ajamaan kolmesti kauden aikana voittoon Kanadassa, Unkarissa ja Belgiassa.[17] Talli sijoittui lopulta MM-sarjan toiseksi Mercedes-tallin voittaessa mestaruuden katkaisten tallin pitkän voittoputken.

Kausi 2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2015 Red Bullin kuljettajina olivat Daniel Ricciardo ja Daniil Kvjat. Tallin kauden parhaiksi sijoituksiksi jäivät Unkarin GP:n toinen ja kolmas sija.

Kausi 2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2016 Red Bullin kuljettajina olivat Daniel Ricciardo, Daniil Kvjat ja Max Verstappen. Verstappen voitti debyyttikilpailunsa Espanjassa Kvjatin saatua potkut tallista. Ricciardo ajoi voittoon Malesian kilpailussa.

Kausi 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2017 Red Bullin kuljettajina jatkoivat Daniel Ricciardo ja Max Verstappen. Ricciardo voitti Azerbaidžanin GP:n Bakun katuradalla ja Verstappen voitti Malesiassa ja Meksikossa.

Kausi 2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2018 Red Bullin kuljettajina jatkoivat Daniel Ricciardo ja Max Verstappen. Kausi lähti alkuvaikeuksien jälkeen hyvin liikkeelle Ricciardon voitettua Kiinassa ja Monacossa. Verstappen ajoi voittoon Itävallassa ja Meksikossa.

Kausi 2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2019 Red Bullin kaudella 2007 alkanut moottoriyhteistyö Renault’n kanssa päättyi, sillä talli siirtyi käyttämään ensimmäistä kertaa Hondan voimayksiköitä.[18] Kuljettajina toimivat Renault’lle siirtyneen Ricciardon korvannut Pierre Gasly,[19] Max Verstappenin jatkaessa toisena kilpakuljettajana. Verstappen voitti Itävallassa ohitettuaan viimeisillä kierroksilla Ferrarin Charles Leclercin. Verstappen voitti myös Saksassa ja Brasiliassa. Kesken kauden Pierre Gasly siirrettiin takaisin Scuderia Toro Rossolle, jonka Alexander Albon korvasi Red Bullilla.

Kausi 2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2020 Red Bullin kuljettajina jatkoivat Max Verstappen ja Alexander Albon. Verstappen voitti 70. juhlavuoden Grand Prix’n Silverstonessa ja Abu Dhabin Grand Prix’n. Albon ajoi kahdesti kolmanneksi Toscanan ja Bahrainin kilpailuissa.

Kausi 2021[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2021 Red Bullin kuljettajana jatkoi Max Verstappen, mutta Sergio Pérez korvasi Alexander Albonin, joka jäi tallin varakuljettajaksi.[20][21] Verstappen onnistui voittamaan kuljettajien maailmanmestaruuden katkaisten Lewis Hamiltonin vuodesta 2017 alkaneen mestaruusputken. Pérez ajoi voittoon Azerbaidžanin kilpailussa.

Kausi 2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2022 Red Bullin kuljettajina jatkoi Max Verstappen ja Sergio Pérez. Red Bull onnistui voittamaan valmistajien maailmanmestaruuden ja Verstappen voitti kuljettajien maailmanmestaruuden. Pérez ajoi voittoon Monacossa ja Singaporessa.

Kausi 2023[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2023 Red Bullin kuljettajina jatkoivat Max Verstappen ja Sergio Pérez. Talli voitti Singaporen GP:tä lukuun ottamatta kaikki kauden kilpailut. Verstappen voitti ylivoimaisesti kuljettajien mestaruuden tallin voittaessa ylivoimaisesti valmistajien mestaruuden. Pérez täydensi tallin menestyksen voittamalla Saudi-Arabian ja Azerbaidžanin kilpailut ja sijoittui kuljettajien sarjan toiseksi. Talli rikkoi kauden aikana useita ennätyksiä voittaen 21 kilpailua. Talli keräsi kauden aikana ennätykselliset 860 pistettä ja 14 peräkkäistä voittoa.

Menestys kausittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Sijoitus Kilpailut Pisteet Voitot Paalu-
paikat
Nopeimmat
kierrokset
Palkintosijat
2005 7. 19 (18 starttia) 34 0 0 0 0
2006 7. 18 16 0 0 0 1
2007 5. 17 24 0 0 0 1
2008 7. 18 29 0 0 0 1
2009 2. 17 153,5 6 4 2 16
2010 1. 19 498 9 15 4 20
2011 1. 19 650 12 16 7 27
2012 1. 20 460 7 7 8 14
2013 1. 19 596 13 11 12 24
2014 2. 19 405 3 0 3 12
2015 4. 19 187 0 0 3 3
2016 2. 21 468 2 1 5 16
2017 3. 20 368 3 0 2 13
2018 3. 21 419 4 2 6 13
2019 3. 21 417 3 2 5 9
2020 2. 17 319 2 1 3 13
2021 2. 22 585,5 11 10 8 23
2022 1. 22 759 17 8 8 28
2023 1. 22 860 21 14 11 30
Yhteensä 370 (369 starttia) 7 248 113 95 95 264

Menestys kilpailuittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihavointi tarkoittaa paalupaikkaa, kursivointi kilpailun nopeinta kierrosta. Muut selitteet löytyvät täältä.

Kausi Runko
Moottori
Renkaat
Kuljettajat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Pisteet Sijoitus
2005 RB1
Cosworth V10
M
AUS MAL BHR SMR ESP MON EUR CAN USA FRA GBR GER HUN TUR ITA BEL BRA JPN CHN 34 7.
Yhdistynyt kuningaskunta David Coulthard 4 6 8 11 8 Kesk. 4 7 DNS 10 13 7 Kesk. 7 15 Kesk. Kesk. 6 9
Itävalta Christian Klien 7 8 Kesk. TD TD TD TD 8 DNS Kesk. 15 9 Kesk. 8 13 9 9 9 5
Italia Vitantonio Liuzzi TD TD TD 8 Kesk. Kesk. 9 TD TD TD TD TD TD TD TD TD TD
Yhdysvallat Scott Speed TD TD
2006 RB2
Ferrari V8
M
BHR MAL AUS SMR EUR ESP MON GBR CAN USA FRA GER HUN TUR ITA CHN JPN BRA 16 7.
Yhdistynyt kuningaskunta David Coulthard 10 Kesk. 8 Kesk. Kesk. 14 3 12 8 7 9 11 5 15 12 9 Kesk. Kesk.
Itävalta Christian Klien 8 Kesk. Kesk. Kesk. Kesk. 13 Kesk. 14 11 Kesk. 12 8 Kesk. 11 11
Alankomaat Robert Doornbos TD TD TD TD TD TD TD TD TD TD TD TD TD TD TD 12 13 12
Saksa Michael Ammermüller TD TD TD
2007 RB3
Renault RS27 V8
B
AUS MAL BHR ESP MON CAN USA FRA GBR EUR HUN TUR ITA BEL JPN CHN BRA 24 5.
Yhdistynyt kuningaskunta David Coulthard Kesk. Kesk. Kesk. 5 14 Kesk. Kesk. 13 11 5 11 10 Kesk. Kesk. 4 8 9
Australia Mark Webber 13 10 Kesk. Kesk. Kesk. 9 7 12 Kesk. 3 9 Kesk. 9 7 Kesk. 10 Kesk.
2008 RB4
Renault RS27 V8
B
AUS MAL BHR ESP TUR MON CAN FRA GBR GER HUN EUR BEL ITA SIN JPN CHN BRA 29 7.
Yhdistynyt kuningaskunta David Coulthard Kesk. 9 18 13 9 Kesk. 3 9 Kesk. 13 11 17 11 16 7 Kesk. 10 Kesk.
Australia Mark Webber Kesk. 7 7 5 7 4 12 6 10 Kesk. 9 12 8 8 Kesk. 8 14 9
2009 RB5
Renault RS27 V8
B
AUS MAL CHN BHR ESP MON TUR GBR GER HUN EUR BEL ITA SIN JPN BRA ABU 153,5 2.
Australia Mark Webber 13 6 2 11 3 5 2 2 1 3 9 9 Kesk. Kesk. 17 1 2
Saksa Sebastian Vettel 14 15 1 2 4 Kesk. 3 1 2 Kesk. Kesk. 3 8 4 1 4 1
2010 RB6
Renault RS27 V8
B
BHR AUS MAL CHN ESP MON TUR CAN EUR GBR GER HUN BEL ITA SIN JPN KOR BRA ABU 498 1.
Saksa Sebastian Vettel 4 Kesk. 1 6 3 2 Kesk. 4 1 7 3 3 15 4 2 1 Kesk. 1 1
Australia Mark Webber 8 9 2 8 1 1 3 5 Kesk. 1 6 1 2 6 3 2 Kesk. 2 8
2011 RB7
Renault RS27 V8
P
AUS MAL CHN TUR ESP MON CAN EUR GBR GER HUN BEL ITA SIN JPN KOR IND ABU BRA 650 1.
Saksa Sebastian Vettel 1 1 2 1 1 1 2 1 2 4 2 1 1 1 3 1 1 Kesk. 2
Australia Mark Webber 5 4 3 2 4 4 3 3 3 3 5 2 Kesk. 3 4 3 4 4 1
2012 RB8
Renault RS27 V8
P
AUS MAL CHN BHR ESP MON CAN EUR GBR GER HUN BEL ITA SIN JPN KOR IND ABU USA BRA 460 1.
Saksa Sebastian Vettel 2 11 5 1 6 4 4 Kesk. 3 5 4 2 22 1 1 1 1 3 2 6
Australia Mark Webber 4 4 4 4 11 1 7 4 1 8 8 6 20 11 9 2 3 Kesk. Kesk. 4
2013 RB9
Renault RS27 V8
P
AUS MAL CHN BHR ESP MON CAN GBR GER HUN BEL ITA SIN KOR JPN IND ABU USA BRA 596 1.
Saksa Sebastian Vettel 3 1 4 1 4 2 1 Kesk. 1 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Australia Mark Webber 6 2 Kesk. 7 5 3 4 2 7 4 5 3 15 Kesk. 2 Kesk. 2 3 2
2014 RB10
Renault V6 t
P
AUS MAL BHR CHN ESP MON CAN AUT GBR GER HUN BEL ITA SIN JPN RUS USA BRA ABU 405 2.
Saksa Sebastian Vettel Kesk. 3 6 5 4 Kesk. 3 Kesk. 5 4 7 5 6 2 3 8 7 8 8
Australia Daniel Ricciardo DSQ Kesk. 4 4 3 3 1 8 3 6 1 1 5 3 4 7 3 Kesk. 4
2015 RB11
Renault V6 t
P
AUS MAL CHN BHR ESP MON CAN AUT GBR HUN BEL ITA SIN JPN RUS USA MEX BRA ABU 187 4.
Australia Daniel Ricciardo 6 10 9 6 7 5 13 10 Kesk. 3 Kesk. 8 2 15 15 10 5 11 6
Venäjä Daniil Kvjat DNS 9 Kesk. 9 10 4 9 12 6 2 4 10 6 13 5 Kesk. 4 7 10
2016 RB12
TAG Heuer V6 t**
P
AUS BHR CHN RUS ESP MON CAN EUR AUT GBR HUN GER BEL ITA SIN MAL JPN USA MEX BRA ABU 468 2.
Australia Daniel Ricciardo 4 4 4 11 4 2 7 7 5 4 3 2 2 5 2 1 6 3 3 8 5
Venäjä Daniil Kvjat DNS 7 3 15
Alankomaat Max Verstappen 1 Kesk. 4 8 2 2 5 3 11 7 6 2 2 Kesk. 4 3 4
2017 RB13
TAG Heuer V6 t**
P
AUS CHN BHR RUS ESP MON CAN AZE AUT GBR HUN BEL ITA SIN MAL JPN USA MEX BRA ABU 368 3.
Australia Daniel Ricciardo Kesk. 4 5 Kesk. 3 3 3 1 3 5 Kesk. 3 4 2 3 3 Kesk. Kesk. 6 Kesk.
Alankomaat Max Verstappen 5 3 Kesk. 5 Kesk. 5 Kesk. Kesk. Kesk. 4 5 Kesk. 10 Kesk. 1 2 4 1 5 5
2018 RB14
TAG Heuer V6 t**
P
AUS BHR CHN AZE ESP MON CAN FRA AUT GBR GER HUN BEL ITA SIN RUS JPN USA MEX BRA ABU 419 3.
Australia Daniel Ricciardo 4 Kesk. 1 Kesk. 5 1 4 4 Kesk. 5 Kesk. 4 Kesk. Kesk. 6 6 4 Kesk. Kesk. 4 4
Alankomaat Max Verstappen 6 Kesk. 5 Kesk. 3 9 3 2 1 15 4 Kesk. 3 5 2 5 3 2 1 2 3
2019 RB15
Honda V6 t
P
AUS BHR CHN AZE ESP MON CAN FRA AUT GBR GER HUN BEL ITA SIN RUS JPN MEX USA BRA ABU 417 3.
Ranska Pierre Gasly 11 8 6 Kesk. 6 5 8 10 7 4 14 6
Thaimaa Alexander Albon 5 6 6 5 4 5 5 14 6
Alankomaat Max Verstappen 3 4 4 4 3 4 5 4 1 5 1 2 Kesk. 8 3 4 Kesk. 6 3 1 2
2020 RB16
Honda V6 t
P
AUS AUT STY HUN GBR ANI ESP BEL ITA TUS RUS EIF POR EMI TUR BHR SKR ABU 319 2.
Thaimaa Alexander Albon C 13 4 5 8 5 8 6 15 3 10 Kesk. 12 15 7 3 6 4
Alankomaat Max Verstappen C Kesk. 3 2 2 1 2 3 Kesk. Kesk. 2 2 3 Kesk. 6 2 Kesk. 1
2021 RB16B
Honda V6 t
P
BHR EMI POR ESP MON AZE FRA STY AUT GBR HUN BEL NED ITA RUS TUR USA MXC SÃP QAT SAU ABU 585,5 2.
Meksiko Sergio Pérez 5 11 4 5 4 1 3 4 6 16 Kesk. 19 8 5 9 3 3 3 4 4 Kesk. 15
Alankomaat Max Verstappen 2 1 2 2 1 18 1 1 1 Kesk.1 9 1 1 Kesk.2 2 2 1 1 22 2 2 1
2022 RB18
RBPT V6 t
P
BHR SAU AUS EMI MIA ESP MON AZE CAN GBR AUT FRA HUN BEL NED ITA SIN JPN USA MXC SÃP ABU 759 1.
Alankomaat Max Verstappen 19 1 Kesk. 11 1 1 3 1 1 7 21 1 1 1 1 1 7 1 1 1 64 1
Meksiko Sergio Pérez 18 4 2 23 4 2 1 2 Kesk. 2 Kesk.5 4 5 2 5 6 1 2 4 3 75 3
Viro Jüri Vips TD
Uusi-Seelanti Liam Lawson TD
2023 RB19
Honda RBPT V6 t
P
BHR SAU AUS AZE MIA EMI MON ESP CAN AUT GBR HUN BEL NED ITA SIN JPN QAT USA MXC SÃP LVG ABU 860 1.
Alankomaat Max Verstappen 1 2 1 23 1 C 1 1 1 11 1 1 11 1 1 5 1 12 11 1 11 1 1
Meksiko Sergio Pérez 2 1 5 11 2 C 16 4 6 32 6 3 2 4 2 8 Kesk. 10 45 Kesk. 43 3 4
Iso-Britannia Jake Dennis TD
Ranska Isack Hadjar TD
2024 RB20
Honda RBPT V6 t
P
BHR SAU AUS JPN CHN MIA EMI MON CAN ESP AUT GBR HUN BEL NED ITA AZE SIN USA MXC SÃP LVG QAT ABU 268 1.
Alankomaat Max Verstappen 1 1 Kesk. 1 11 21 1
Meksiko Sergio Pérez 2 2 5 2 33 43 8

• Abu Dhabin GP:ssä 2014 jaettiin tuplapisteet.[22]
** Renault’n valmistama moottori, joka on nimetty TAG Heuerin mukaan.

Kuljettajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilökunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[23]

Entinen henkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sponsorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[28]

 • Alpinestars (2005–2006, 2011–2015)
 • Michelin (2005–2006)
 • Rauch (2005–2017)
 • Red Bull (2005–2012, 2014–2017)
 • Star Wars (2005)
 • UGS PLM Solutions (2006)
 • Quehenberger (2006–2008)
 • Superman Returns (2006)
 • Metro International (2006–2007)
 • Renault (2007–2015)
 • Bridgestone (2007–2010)
 • Mac Tools (2007–2008)
 • Siemens (2007–2017)
 • Platform (2007–2016)
 • MSC Software Corporation (2007–2009)
 • Leica Geosystems (2007)
 • 7-Eleven (2007–2012)
 • Puma (2008–2010, 2016–2017)
 • Hexagon Metrology (2008–2013)
 • Logwin (2008–2010)
 • Casio (2009–2015)
 • Magneti Marelli (2009)
 • Total (2009–2016)
 • Trust (2009)
 • Red Bull Mobile (2009)
 • eARTS (2009)
 • Charmilles (2010)
 • DMG (2010–2012)
 • FXDD (2010–2011)
 • Fluent (2010–2013)
 • Hangar-7 (2010–2012)
 • Nautilus (2010)
 • O.Z. Racing (2010–2013)
 • Pepe Jeans (2010–2012, 2014)
 • Sabelt (2010–2013)
 • Singha Beer (2010–2012)
 • Fir-tex (2010–2011)
 • Amazing Thailand (2010)
 • Servus TV (2010)
 • Sky (2010–2011)
 • du (2010)
 • P&O Ferries (2011)
 • PWR (2011, 2013)
 • Schwinn (2011)
 • Tracker (2011–2012)
 • Geox (2011–2015)
 • Infiniti (2011–2015)
 • Hanshin (2012–2013)
 • P&O (2012)
 • PWR Performance (2012)
 • Pirelli (2012–)
 • Sonax (2012–2015)
 • Nissan LCV (2012)
 • AT&T (2012–)
 • DMG Mori Seiki (2013)
 • Light Commercial Vehicles (2013)
 • Matrix (2013)
 • Pepe Jeans London (2013)
 • RedBull Racing Eyewear (2013)
 • Singha (2013–2015)
 • Snap-On (2013)
 • Sennheiser (2013)
 • Exness (2015–2016)
 • Hisense (2015–2017)
 • Aston Martin (2016–)
 • TAG Heuer (2016–)
 • Simplivity (2016–)
 • Citrix (2017–)
 • ExxonMobil (2017)
 • Ibm (2017)
 • Esso (2018–)
 • Cash App[29] (2021–)
 • Oracle[4] (2022–)

Logot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Team profile Red Bull Racing. Viitattu 19.4.2009. (englanniksi)
 2. a b The best engine partnerships in F1 history Formula1.com. 25.1.2018. Formula One World Championship Limited. Viitattu 20.3.2021. (englanniksi)
 3. Cooper, Adam: Honda set to extend direct Red Bull supply to 2025 F1 News. 28.1.2022. Autosport.com. Viitattu 22.1.2023. (englanniksi)
 4. a b McDonagh, Connor: Oracle named as Red Bull’s new F1 title sponsor F1 News. 9.2.2022. Crash.net. Viitattu 23.1.2023. (englanniksi)
 5. Varikkohuumorilehti lopahtaa (Arkistoitu – Internet Archive)
 6. Varikkolehti Red Bulletin lopetetaan (Arkistoitu – Internet Archive)
 7. Red Bull Racing 22.1.2008. MTV3. Viitattu 31.8.2008.
 8. 2005 Australian Grand Prix Formula1.com. Viitattu 31.8.2008. (englanniksi)
 9. 2005 Malaysian Grand Prix Formula1.com. Viitattu 31.8.2008. (englanniksi)
 10. 2005 Formula One season – teams Formula1.com. Viitattu 31.8.2008. (englanniksi)
 11. Smith, Damien: Paddock Life - Monaco edition F1 News. 28.5.2006. Autosport.com. Viitattu 22.9.2019. (englanniksi)
 12. Glendenning, Mark: Red Bull to face their fans F1 News. 24.5.2007. Autosport.com. Arkistoitu 22.9.2019. Viitattu 22.9.2019. (englanniksi)
 13. Success for RBR charity scheme F1 News. 3.7.2007. Autosport.com. Arkistoitu 22.9.2019. Viitattu 22.9.2019. (englanniksi)
 14. Alonso triumphant in wet European Grand Prix ESPN. Viitattu 22.9.2019. (englanniksi)
 15. Webber tiesi ykkösmutkan jälkeen tappionsa MTV3. 5.4.2010. MTV3.fi. Viitattu 6.4.2010.
 16. Vettel jatkaa Red Bullilla vuoteen 2015 11.6.2013. MTV3. Viitattu 11.6.2013.
 17. 2014 RACE RESULTS Formula1.com. Formula One World Championship Limited. Viitattu 20.3.2021. (englanniksi)
 18. Palojärvi, Otto ja Kallio, Mervi: Red Bull-pomo perustelee Honda-sopimusta: ”Ei eroja juuri ollenkaan” MTVuutiset.fi. 23.6.2018. MTV Uutiset. Viitattu 18.2.2019.
 19. Red Bull vahvisti Daniel Ricciardon korvaajan - Toro Rosson kuljettaja palaa sisartalliin iltalehti.fi. Viitattu 20.8.2018.
 20. Sieltä se tuli! Red Bull vahvisti odotetun kuljettajauutisen – floppikuskille tyly kohtalo www.iltalehti.fi. Viitattu 18.12.2020.
 21. Perez to partner Verstappen at Red Bull in 2021, as Albon becomes reserve driver Formula1.com. 18.12.2020. Formula One World Championship Limited. Viitattu 23.12.2020. (englanniksi)
 22. Straw, Edd: Analysis: The Historical Impact of F1's New Double Points Rule F1 News. 10.12.2013. Autosport.com. Viitattu 27.9.2015. (englanniksi)
 23. F1Fanatic
 24. Larkam, Lewis: Red Bull poaches Mercedes man to head up new F1 engine division F1 News. 23.4.2021. Crash.net. Viitattu 23.1.2022. (englanniksi)
 25. Noble, Jonathan: Honda’s former F1 boss agrees Red Bull powertrains role F1 News. 27.1.2022. Autosport.com. Viitattu 22.1.2023. (englanniksi)
 26. Red Bull announce aero chief Dan Fallows to leave to join Aston Martin as Technical Director Formula1.com. 25.6.2021. Formula One World Championship Limited. Viitattu 27.11.2022. (englanniksi)
 27. Aston Martin announce second technical hire from Red Bull within a week, as restructure continues Formula1.com. 1.7.2021. Formula One World Championship Limited. Viitattu 28.12.2022. (englanniksi)
 28. ChicaneF1.com
 29. McDonagh, Connor: Red Bull targets US market as latest F1 team to secure crypto firm deal F1 News. 19.5.2021. Crash.net. Viitattu 6.2.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävalta Oracle Red Bull Racing

Tallipäällikkö:
Yhdistynyt kuningaskunta Christian Horner

Kilpakuljettajat:
1. Alankomaat Max Verstappen · 11. Meksiko Sergio Pérez

Testikuljettajat:
40. Uusi-Seelanti Liam Lawson · Sveitsi Sébastien Buemi

Formula 1 -autot:
RB1 · RB2 · RB3 · RB4 · RB5 · RB6 · RB7 · RB8 · RB9 · RB10 · RB11 · RB12 · RB13 · RB14 · RB15 · RB16 · RB16B · RB18 · RB19 · RB20