Milton Keynes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Milton Keynes
Milton Keynes
Xscape ja teatteri; asuinalueeksi muutettu rautatievarikko Wolvertonissa; Milton Keynesin keskusrautatieasema; Milton Keynesin keskustan siluettia; Church of Christ the Cornerstone; Bletchleyn pääkatua.
Xscape ja teatteri; asuinalueeksi muutettu rautatievarikko Wolvertonissa; Milton Keynesin keskusrautatieasema; Milton Keynesin keskustan siluettia; Church of Christ the Cornerstone; Bletchleyn pääkatua.
Milton Keynesin sijainti Englannissa ja Buckinghamshiressä.
Milton Keynesin sijainti Englannissa ja Buckinghamshiressä.
Kartta
Milton Keynes

52°01′59″N, 0°46′01″W

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Maa Englanti
Hallintoalue Kaakkois-Englanti
Kreivikunta Buckinghamshire
Hallinnon tyyppi Yhtenäishallintopiiri
Maantiede
Kokonaispinta-ala 45,7 km²
Metropolialue 309 km²
Väestö
Väkiluku (2018) 184 355
Väestötiheys 4 034 as./km²
Metropolialue 268 607
Metropolialueen väestötiheys 869 as./km²

www.milton-keynes.gov.uk

Milton Keynes [ˌmɪltən ˈkiːnz] on noin 184 000 asukkaan kaupunki ja 269 000 asukkaan yhtenäishallintopiiri Buckinghamshiren kreivikunnassa eteläisessä Keski-Englannissa.[1][2][3] Hallintopiirin eteläosat ovat enimmäkseen kaupunkialuetta mutta sen pohjoisosissa on vielä maaseutua. Kaupunkialueeseen kuuluu noin sata asuinaluetta ja vilkas keskusta-alue. Milton Keynesin kaupungin lisäksi hallintopiirin alueella on Bletchleyn, Wolvertonin ja Newport Pagnellin teollisuuskaupungit.[1]

Vuonna 1960 Britannian hallitus päätti perustaa uuden kaupungin Buckinghamshiren pohjoisosaan. Tavoitteena oli luoda kaupunki jossa olisi lopulta 250 000 asukasta ja hyvät yhteydet Lontooseen, Birminghamiin ja suuriin yliopistokaupunkeihin.

Milton Keynesin katuverkko on poikkeuksellinen ruutuasemakaava – useimmissa muissa englantilaisissa kaupungeissa on kehäteitä. Useimmissa pääteiden risteyksissä on kiertoliittymä eikä liikennevaloja. Milton Keynes pyrittiin suunnittelemaan luonnonläheiseksi "puutarhakaupungiksi". Sen asukkaat ovat nuorempia ja varakkaampia kuin Britannian kaupungeissa keskimäärin.[4]

Kaupungissa on 200 myymälän ostoskeskus, suuri elokuvateatterikompleksi ja sisähiihtokeskus.[5]

F1-talli Red Bull Racingin päämaja sijaitsee kaupungissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Milton Keynes Encyclopaedia Britannica. Viitattu 13.4.2019. (englanniksi)
  2. Brinkhoff, Thomas: Milton Keynes (Milton Keynes, South East England, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
  3. Brinkhoff, Thomas: Milton Keynes (Unitary District, Milton Keynes, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
  4. Aldridge, M.: The British new towns: a programme without a policy, s. 147. Taylor & Francis, 1979. ISBN 0710003560. (englanniksi)
  5. Town Pages

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.