Red Bull (yritys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Red Bull GmbH:n pääkonttori Fuschl am Seessä, Itävallassa.

Red Bull GmbH on itävaltalainen Red Bull-energiajuomaa valmistava yritys. Vuonna 2010 myytiin yli 4,2 miljardia tölkkiä yli 161 maassalähde?. Yrityksessä työskenteli 7 758 henkilöä, ja sen liikevoitto oli 3,78 miljardia euroa. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Fuschl am Seessä, Itävallassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävaltalainen yrittäjä Dietrich Mateschitz halusi tuoda thaimaalaisen Krating Daeng -juoman Euroopan markkinoille. Mateschitz työskenteli saksalaisen hammastahnavalmistajan Blendaxin markkinointijohtajana, ja ollessaan vierailulla Thaimaassa vuonna 1982 hän huomasi, että Krating Daeng (kirjaimellisesti käännettynä "red bull" eli "punainen härkä") auttoi häntä toipumaan aikaerosta. Vuosina 1984–1987 Mateschitz kehitteli juomasta eurooppalaisille kuluttajille sopivaa versiota. Samaan aikaan Mateschitz ja Chaleo Yoovidhya, Krating Daengin omistaja, perustivat Red Bull GmbH:n sijoittamalla kumpikin 500 000 dollaria, ja he saivat haltuunsa 49 prosentin omistuksen.

Ylimääräiseksi jäänyt kahden prosentin osuuden sai Chaleon poika Chalermin, mutta Mateschitz valittiin yrityksen johtajaksi thaimaalaisten jäädessä äänettömiksi yhtiömiehiksi. Red Bull GmbH julkisti "itävaltalaisen" version Red Bullista vuonna 1987. Red Bull ei ole yhtä makea kuin Krating Daeng ja sisältää hiilihappoa. Red Bullilla on lähes puolet Yhdysvaltain energiajuomamarkkinoiden markkinaosuudesta, ja joissain maissa sen markkinaosuus on jopa 80 %.

Vuonna 2006 Forbes listasi Chaleon maailman 292. rikkaimmaksi ihmiseksi ja arvioi hänen omaisuudekseen yli 2,5 miljardia dollaria. Mateschitz oli sijalla 317.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Red Bull GmbH