EC Red Bull Salzburg

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo jääkiekkoseurasta. Samannimisestä jalkapalloseurasta kertoo artikkeli FC Red Bull Salzburg.
EC Red Bull Salzburg
EC Red Bull Salzburg.png
Perustettu 1977
Entiset nimet EC Kaindl Salzburg
(1995−2000)
EC The Red Bulls Salzburg
(2000−2005)
EC Red Bulls Salzburg
(2005-2007)
Kaupunki Itävallan lippu Salzburg, Itävalta
Kotiareena Eisarena Salzburg
– kapasiteetti 3 600
Sarjataso Itävallan lippu EBEL
Värit               
Päävalmentaja Kanadan lippu Dan Ratushny
Mestaruudet 4 (2007, 2008, 2010, 2011)
Hopeaa 2 (2006, 2009)

EC Red Bull Salzburg on salzburgilainen jääkiekkojoukkue, joka pelaa Itävallan pääsarjassa, Erste Bank Eishockey Ligassa. Joukkue pelaa kotiottelunsa Eisarena Salzburg -nimisellä areenalla. Joukkueella on myös samanniminen farmijoukkue Venäjän nuorten jääkiekkosarjassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salzburgin jääkiekkohistorian korkein taso juontaa kaudelle 1977–1978, kun Salzburg otti sensaatiomaisen kolmannen sijan ensimmäisessä divisioonassa. Lähes 30 vuotta sitten pelaajat, kuten Rick Cunningham ja Roger Lamoureux, auttoivat nostamaan jääkiekon suosiota Salzburgissa, ja joulukuussa 1977 jäähalli oli loppuunmyyty ensimmäistä kertaa. Kymmenen vuotta myöhemmin 1988 Salzburgin jääkiekkojoukkueella (lyhyesti SEC) oli jälleen suunta kohti mestaruutta. Vahvojen pelaajien kuten venäläisen Viktor Schalimow ja Sergej Kapustin tai kuten Greg Holst Kanadasta tai wieniläinen Peter Znenahlik, voisi odottaa jännittävää talvea ”Volkgartenissa”.selvennä Vahvan kauden jälkeen, johon sisältyy kärkisijoitus karsinnassa, Salzburg epäonnistui ensimmäisessä yrityksessä voittaa Bundesliigamestaruus, ja heikko taloudellinen tilanne aiheutti SEC:n putoamisen ensimmäiseen divisioonaan.

2000–2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudempi ajanjakso Salzburgin jääkiekkojoukkueella alkoi 2000-luvulla Red Bull -sponsorin kanssa. Vahvistuksien, kuten kanadalaisen Sheldon Moserin ja yhdysvaltalaisen Brian McCarthyn, avulla Red Bullista tuli nopeasti Oberligan mestari kaudella 2000–2001 (Oberliga oli toinen divisioona), mutta Red Bull ei ollut vielä valmis korkeimmalle tasolle. Kolmen vuoden päästä Red Bull oli valmis. Red Bull taisteli tiensä takaisin mestariksi päättäen Salzburgin jääkiekkojoukkueen 16-vuotisen poissaolon Bundesliigasta.

2004–2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitettuaan Nationalligan mestaruuden vuonna 2004 Red Bull nousi Itävallan korkeimmalle sarjatasolle, Erste Bank Eishockey Ligaan (EBEL). Kaudella 04-05 Red Bullin farmijoukkue pelasi vielä Nationalligassa.

Red Bull -joukkueen oli opittava ensimmäisestä Bundesliiga-kaudesta, vaikka he näyttivätkin potentiaalisuutensa. Seuraava seitsemäs ja viimeinen sija harjoituskierroksilla kausilla, jonka he näkivät kehityksenä. Joukkue muodostettiin yhä ammatillisemmassa ympäristössä, ja toista vuotta seurasi kehitys. Red Bull etenikin Erste Bank Eishockey Ligan finaaliin asti. Finaalissa Red Bull kuitenkin hävisi EC VSV -joukkueelle.

2006–2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannella kaudellaan ensimmäisessä divisioonassa Salzburg viimein palkittiin. Upeassa runkosarjassa Red Bull oli hävinnyt vain yhden 28 kotiottelusta. Salzburg jatkoi erinomaisia otteitaan myös pudotuspeleissä. Voitettuaan loistavasti kolme kertaa Vienna Capitalsin semifinaalissa ja hävittyään finaalissa vain kerran VSV:lle ansaitsi Salzburg ensimmäisen Itävallan mestaruutensa voitoin 4-1. Red Bullin menestyksen syy oli johdonmukaisuus. Joukkueen päävalmentaja Hardy Nilsson oli täydellisesti valmistanut joukkueen. 59 vuotta vanha ruotsalainen siirtyi eläkkeelle valmennuksesta juhliessaan Red Bullin mestaruutta ja kymmenettä mestaruuttaan valmentajana.

2007–2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Bullin ollessa neljättä kautta ensimmäisessä divisioonassa joukkueeseen liittyi uusi päävalmentaja ja urheilujohtaja Pierre Pagé kuten myös muita uusia kansainvälisiä valmentajia. Joukkueen kakkosvalmentajaksi tuli suomalainen Reijo Ruotsalainen. Ensimmäisinä kuukausina kanadalainen Pierre Pagé auttoi luomaan kansainvälisen jääkiekon kehitysmallin (IIDM), jolla luodaan perustaa lupaavien junioripelaajien kehittämiselle, ja hän otti ennennäkemättömän askeleen nostaessaan nuoria pelaajia ykkösjoukkueen kokoonpanoon. Red Bullilla oli runkosarjassa ylä- ja alamäkiä, mutta pudotuspeleissä se oli pysäyttämätön. Neljännesfinaalissa VSV:tä vastaan pelatun, uuvuttaneen paras viidestä -ottelusarjan jälkeen Red Bull voitti semifinaalissa Vienna Capitalsin. Finaalista tuli trilleri, kun vastaan asettui slovenialainen joukkue Olimpija Ljubljana. Red Bull piti hermonsa kurissa paremmin ja voitti mestaruuden voitoin 4-2. Salzburg onnistui voittamaan mestaruuden toisena vuonna peräkkäin ja farmijoukkueen toinen sija Österreichische Nationalligassa myös korosti hyvää pelitaitoa.

2008-2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2008–2009 kaudella Red Bull niukasti epäonnistui uusimaan mestaruutensa. Jännittävän finaalisarjan viimeisessä pelissä Red Bull hävisi niukasti 1-2. Joukkue menetti mestaruutensa KAC:lle. Red Bull päätti kauden kuitenkin pää pystyssä. Se pelasi nopeatempoista ja vahvaa jääkiekkoa, vaikka joukkue oli selvästi nuorin Erste Bank Eishockey Ligassa (joukkueen keski-ikä oli 23,8). Samalla joukkue vakuutti useimmat salzburgilaiset fanit, jotka täyttivät areenat pudotuspeleissä. Pierre Pagé teki toisena vuonna vielä suuremman vaikutuksen kuin edellisenä. Hänellä on taito tuoda taitavia junioreita Itävallasta ja ulkomailta sekä yhdistää heidät vahvimpien itävaltalaispelaajien kanssa. Joukkueen kapteeni Thomas Koch sai MVP kunnianosoituksen tällä kaudella. Muutama lahjakas farmijoukkueen pelaaja myös sai tilaisuuden näyttää taitoja ensimmäisessä divisioonassa, jotkut heistä jopa onnistuivat pitämään pintansa finaalisarjassa. Red Bull peluutti ensimmäisessä divisioonassa 43 pelaajaa. Farmijoukkue, joka pääasiassa koostui alle 20-vuotiaista pelaajista, karsiutui neljännesfinaalissa (vastassa oli EK Zell am See).

2009-2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kausi jätti kaikki muut varjoonsa. Kolmantena vuotenaan Red Bullin päävalmentaja Pierre Pagé määrätietoisesti tavoitteli kolmea mestaruutta. Syyskuussa 2009 Red Bull voitti oman kutsuturnauksen (Red Bull Saluten). Mestaruus oli joukkueelle ensimmäinen, vaikka turnaus oli jo pelattu viisi kertaa. Joukkue kukisti Euroopan kovimpia joukkueita kuten CSKA Moskovan. Tammikuussa 2010 joukkue voitti toisen mestaruuden, Euroopan arvostetuimman IIHF-joukkueiden turnauksen eli Continental Cupin. Red Bullin ”kypärätempusta” tuli totta, kun joukkue voitti Erste Bank Eishockey Ligan. Kausi oli joukkueen kymmenvuotisen historian menestyksekkäin. Thomas Kochille mestaruus oli ensimmäinen joukkueen kapteenina. Erinomainen työ junioreiden kanssa palkittiin alle 20-vuotiaitten ja alle 17-vuotiaitten mestaruudella. Red Bullin farmijoukkue kärsi tappion EC-TREND Dornbirnille. 12. tammikuuta 2010 Red Bull rikkoi ennätyksen: joukkueeseen tuli Jesenice ja joukkueen kokoonpanon keski-ikä oli 21,1 vuotta. 47 Salzburgin pelaajista pelasi vähintään yhden pelin Itävallan pääsarjassa.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Itävallan mestari 2007, 2008, 2010
  • Hopeaa 2006, 2009
  • Österreichischen Nationalligan mestaruus 2004
  • "Oberligan" voitto 2001
  • Red Bull Salute 2010
  • Continental Cup 2010
  • European Trophy 2011

Joukkue kaudella 2016–2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalivahdit
Numero Pelaaja Hanskakäsi Sopimus Syntymäpaikka
33 Slovenian lippu Luka Gračnar L 2016 Jesenice, Slovenia
35 Ruotsin lippuItävallan lippu Axel Feichter L 2016 Tukholma, Ruotsi
Suomi Juuso Riksman L 2016 Helsinki, Suomi
Itävalta Bernhardt Starkbaum L Wien, Itävalta
Puolustajat
Numero Pelaaja Kätisyys Sopimus Syntymäpaikka
2 Yhdysvaltain lippu Brian Fahey R 2016 Glenview, Illinois, Yhdysvallat
6 Itävallan lippu Alexander Pallestrang L 2016 Bregenz, Itävalta
10 Yhdysvaltain lippu Brian Connelly L 2016 Bloomington, Minnesota, Yhdysvallat
42 Itävallan lippuKanadan lippu Layne Viveiros L 2016 Edmonton, Alberta, Kanada
51 Itävallan lippu Matthias Trattnig (C) L 2016 Graz, Itävalta
72 Itävallan lippu Daniel Jakubitzka L Juniori Innsbruck, Itävalta
80 Tšekin lippu Zdeněk Kutlák L 2016 České Budějovice, Tšekki, Tšekkoslovakia
Hyökkääjät
Numero Pelaaja Kätisyys Pelipaikka Sopimus Syntymäpaikka
9 Itävallan lippu Alexander Rauchenwald L KH 2016 Villach, Itävalta
11 Kanadan lippu Ben Walter L KH 2016 Beaconsfield, Québec, Kanada
12 Itävallan lippu Alexander Cijan L LH 2016 Klagenfurt, Itävalta
15 Itävallan lippu Manuel Latusa (A) L OLH 2016 Wien, Itävalta
16 Kanada Ryan Duncan L OLH 2017 Calgary, Alberta, Kanada
17 Itävallan lippu Marco Brucker R KH 2016 Linz, Itävalta
20 Itävallan lippu Daniel Welser (A) L VLH / P 2016 Klagenfurt, Itävalta
26 Itävallan lippuItalian lippu Peter Hochkofler R KH 2016 Bolzano, Italia
40 Itävallan lippu Andreas Kristler L VLH / KH 2016 Lienz, Itävalta
72 Kanadan lippu John Hughes R KH / VLH 2016 Whitby, Ontario, Kanada
89 Itävallan lippu Florian Baltram L KH / VLH Juniori Wien, Itävalta
97 Ruotsin lippu Per Ledin L LH 2016 Luulaja, Ruotsi
Italian lippuKanadan lippu Luciano Aquino L H 2016 Missisauga, Ontario, Kanada
Itävalta Raphael Herburger L KH 2018 Dornbirn, Itävalta

Joukkueenjohto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maineikkaita pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotihalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eisarena Salzburg valmistui vuonna 1960. Hallin remontti valmistui 2002. Sen katsojakapasiteetti on 3200.

Lähteet ja muut linkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävallan lippu Österreichische Eishockey-Liga (Itävallan jääkiekon pääsarja)
Vienna CapitalsEC Red Bull SalzburgEC Villacher Sportverein

EC KACEHC Liwest Black Wings LinzEC Graz 99ers

HK Jesenice (SLO) • HDD Olimpija Ljubljana (SLO) • Alba Volán Székesfehérvár (HUN) • KHL Medveščak Zagreb (KRO)