Red Bull Crashed Ice

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Quebecin kilpailu vuonna 2007

Red Bull Crashed Ice on energiajuomatuotemerkki Red Bullin sponsoroima joka talvi järjestettävä alamäkiluistelusarja, joka toimii myös lajin maailmanmestaruussarjana. Vuodesta 2001 vuoteen 2009 asti mestaruus ratkaistiin vain yhdessä kilpailussa, mutta vuodesta 2010 lähtien se on ratkaistu 2–5 kilpailun sarjassa. Yhden kilpailun aikana joinakin vuosina mestaruus saatettiin ratkaista useammankin kerran. Lajin menestynein urheilija on ruotsalais-yhdysvaltalainen Jasper Felder, joka voitti yhden kilpailun sarjan kuudesti vuosina 2001–2009. Nykyisin lajin tunnettuja kilpailijoita ovat muun muassa Marco Dallago, Kyle Croxall ja Cameron Naasz

Maailmanmestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhden kilpailun MM-sarja (2001–2009)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 2009: Quebec, Kanada : Suomi Arttu Pihlainen
  • 2009: Praha, Tšekki : Suomi Miikka Jouhkimainen

Useamman kilpailun MM-sarja (2010–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oheisluokkia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miesten pääsarjaa on kilpailtu vuodesta 2013 asti, minkä rinnalle tuli naisten sarja vuonna 2011. Suomalainen Salla Kyhälä on voittanut naisten maailmanmestaruuden kahdesti: vuosina 2011 ja 2014. Nykyään ei ole enää joukkuesarjaa. Sen on korvannut junioreiden (16v-20v) MM-kisa ja freestyle-sarja vuodesta 2016

Pistelasku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voittaja saa pisteitä 1000, toinen 800, kolmas 600 ja tästä alaspäin siten, että sadanneksi sijoittunut kilpailija palkitaan 0,5 pisteellä.

Tunnettuja kilpailijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkien aikojen menestynein Red Bull Crashed Ice -kilpailija on Jasper Felder, joka on voittanut sarjan yksipäiväisen kilpailun kuusi kertaa. Suomessa etenkin jo uransa päättänyt Arttu Pihlainen (maailmanmestari 2008, 2009 ja 2011) on tunnettu.

Riders Cup[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudelle 2015 kilpailuohjelmaan tuli uusia kilpailuita, joita kutsutaan nimellä Riders Cup. Sen tarkoituksena on laajentaa alamäkiluistelua ja tarjota useammille urheilijoille mahdollisuuksia osallistua sarjan kilpailuihin. Riders Cupissa on kauden aikana neljä osakilpailua, joista kuljettajat voivat kerätä lisäpisteitä varsinaisen MM-sarjan pisteiden lisäksi. Riders Cup -kilpailuista saa 25 prosenttia varsinaisen MM-sarjan osakilpailun pisteistä.

Kaikkien aikojen ensimmäisen Riders Cup -kilpailun voitti Cameron Naasz Hastingsissa, Minnesotassa tammikuussa 2015. Riders Cupin yhteispisteissä voittaja tuolla kaudella oli koko sarjan mestaruuden voittanut Scott Croxall.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Red Bull Crashed Ice
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Crashed Ice

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.