Team Penske

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Penske
Koko nimi Penske Racing
Päämaja Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Perustajat Roger Penske
Tunnetuimmat kuljettajat John Watson
Mark Donohue
Moottorit Ford
Saavutukset Formula 1:n MM-sarjassa
Ensimmäinen kilpailu Kanadan GP 1974
Kilpailuja 41
Valmistajien
maailmanmestaruuksia
0
Kuljettajien
maailmanmestaruuksia
0
Voittoja 1
Paalupaikkoja 0
Nopeimpia kierroksia 0
MM-pisteitä 23
Viimeinen kilpailu Kanadan GP 1977

Team Penske on yhdysvaltalaisen Roger Pensken perustama kilpa-autotalli, joka on kilpaillut lukuisissa moottoriurheiluluokissa, muun muassa Formula 1:ssä. Nykyään tallin toiminta on vain kasvanut, ja tallin autoilla ajetaan IRL-, NASCAR- ja ALMS-sarjoissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roger Penske perusti tallin 1960-luvulla. Alkuaan talli ajoi CanAm-sarjassa, mutta sitten Penske lähti hakemaan menestystä myös muista sarjoista.

Formula 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1994 Penske PC-23

Penske aloitti toimintansa Formula 1:ssä kesken kauden 1974. Kyseisellä kaudella talli osallisti kahteen osakilpailuun Cosworthin moottoreilla. Kausi 1975 oli myös vaisu, ja Mark Donohue menehtyi Itävallan Grand Prix'in harjoituksissa, mutta sitten alkoi tapahtua, kun tallin auto PC3 saatiin valmiiksi. John Watson ajoi viidenneksi Etelä-Afrikan GP:ssä ja jo samalla kaudella valmistui PC4, jolla pystyttiin kilpailemaan kärkisijoista. John Watson voittikin 1976 Itävallan GP:n Roger Penske oli kuitenkin päättänyt lopettaa toimintansa F1:ssä, ja palasi Yhdysvaltojen kilparadoille.

CART[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CART-sarjassa Penske menestyi loistavasti, ja sen autoilla voitettiin 10 sarjan mestaruutta. Sarjan ajauduttua taloudellisiin vaikeuksiin, Penske siirtyi IRL-sarjaan.

Nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Penske on osallistunut myös joka vuotiseen Indianapolis 500 -kilpailuun, jonka talli on voittanut 14 kertaa. IRL-sarjassa Penske on voittanut mestaruuden tähän mennessä kerran, vuonna 2006.

Penske on laajentanut toimialaansa myös NASCARiin ja kestävyysajoihin kuten Le Mansin 24 tunnin ajoon ja Daytonan 24 tunnin ajoon. Talli on ajattanut kauden 2005 viimeisestä kilpailusta lähtien American Le Mans Series -sarjassa LMP2-luokassa Porsche RS Spydereita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Team Penske.