Vantaa

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 8. huhtikuuta 2007 kello 19.38 käyttäjän Nitraus (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vantaan kaupunki
Vanda stad
Vaakuna Sijainti
vaakuna sijainti
Sijainti 60°18′N, 25°02′E
Lääni Etelä-Suomen lääni
Maakunta Uudenmaan maakunta
Seutukunta Helsingin seutukunta
Kihlakunta Vantaan kihlakunta
Perustamisvuosi 1974
Pinta-ala 242,66[1] km²
– maa 240,54 km²
– sisävesi 2,01 km²
– meri 0,11 km²
Väkiluku 190 195 (28.2.2007)
– väestötiheys 790,1 as./km²
– 0–15-v. 20,6 %
– 16–64-v. 69,5 %
– yli 64-v. 9,9 %
– ruotsinkielisiä 3,1
– ulkomaalaisia 6,8
Työttömyysaste 7,0 (28.2.2007)
Kunnallisvero 18,50 % 
Kunnanjohtaja Juhani Paajanen
Kunnanvaltuusto 67 paikkaa
 • SDP
 • Kok.
 • Vihr.
 • Vas.
 • Kesk.
 • RKP
 • KD
 • Sit. (Pro Vantaa)
21
19
9
6
5
3
3
1
Aiheesta muualla
www.vantaa.fi

Vantaa (ruots. Vanda) on väkiluvultaan Suomen neljänneksi suurin kaupunki. Vantaa sijaitsee Etelä-Suomen läänissä, Uudenmaan maakunnassa, Suomenlahden rannikon välittömässä läheisyydessä. Vantaasta tuli kaupunki vuonna 1974, jota ennen se tunnettiin Vantaan kauppalana ja sitä ennen Helsingin maalaiskuntana. Kaupunki on kehittynyt nykyiselleen maaltamuuton ja hyvien liikenneyhteyksien seurauksena, ja kaupungin luonteelle onkin ominaista esikaupunkimaiset lähiöt. Vantaalla sijaitsee Suomen päälentoasema, Helsinki-Vantaan lentoasema. Merkittävimmät kaupunginosat ovat Tikkurila, Hakunila, Koivukylä, Korso, Martinlaakso ja Myyrmäki. Vantaa on yksi pääkaupunkiseudun neljästä kunnasta. Sen naapuruskunnat ovat pohjoisessa Tuusula ja Kerava, idässä Sipoo, etelässä Helsinki, lännessä Espoo ja luoteessa Nurmijärvi.

Maantiede

Alavaa rannikkoseutua

Keskeltä Vantaata voi löytää näinkin idyllisen näkymän. Kuva Viinikkalasta.

Vantaa on pääosin jokien halkomaa alavaa aluetta. Länsi-Vantaan läpi kulkee Vantaanjoki ja Itä-Vantaalla taas Keravanjoki, joka on Vantaanjoen sivujoki. Aivan Vantaan kaakkoiskulmassa on kaistale merenrantaa. Järviä on suhteellisen vähän ja ne ovat pieniä. Suurin niistä on Silvolan tekojärvi, joka liittyy pääkaupunkiseudun vedensaantijärjestelmään yhdessä Päijännetunnelin kanssa. Itä-Vantaalla on lisäksi virkistyskohteena tunnettu Kuusijärvi.

Vantaan geologiaa

Kallioperä on vanhaa, ja sitä leimaavat suuret ruhjelaaksot, kuten kaupungin alueen kaakkoiskulmasta Mustavuoren kupeesta alkunsa saava pohjois–etelä-suuntainen ruhje. Itä- ja länsirajojen tuntumassa pinnanmuodot kohoavat paikoin jyrkästikin noin 80 metrin korkeuteen merenpinnasta.

Kallioperän maapeite on 10 000 vuotta sitten vetäytyneiden jääkauden jäämassojen muovaamaa. Mäkien laet ovat yleensä moreenisia tai paljaskallioisia. Rinteet ovat hiekka- ja sorapitoisia. Vantaan keskiosan halki kulkee luode–kaakko-suuntainen harjujakso, joka on yksi kaupungin parhaista pohjavesialueista. Jääkauden jälkeen suurin osa nykyisen kaupungin alueesta oli meren peitossa korkeimpia mäkiä lukuun ottamatta. Maan kohotessa jäljelle jäi pitkälle sisämaahan ulottuvia merenlahtia sekä Vantaanjoki, joka muutti lasku-uomaansa Mätäojasta Keravanjokeen noin 2000 vuotta sitten. Lahdet huuhtoivat mäkien rinteitä jättäen niihin nykyisin havaittavia rantamuodostumia. Lisäksi ne keräsivät pohjaansa tasaisia savikkoja, jotka nyt muodostavat laaksoja erityisesti jokien varsilla.

Kasvillisuus

Vantaa kuuluu pohjoiseen havumetsä- eli boreaaliseen vyöhykkeeseen. Se on pohjoisen hemiboreaalisen ja keskieurooppalaisen eteläboreaalisen kasvillisuusvyöhykkeen vaihettumisaluetta. Tammi on siellä levinneisyysalueensa pohjoisrajalla – tosin lännempänä raja menee pohjoisemmaksikin ilmasto- ja maasto-olosuhteista johtuen. Melko laaja tammimetsä löytyy esimerkiksi Tammistosta. Savilaaksot ovat suurelta osin viljelysmaata, ja niiden reunoilla alkavat rehevät sekametsät muuttuen paikoin varjoisiksi kuusikoiksi. Suotuisilla rinteillä sekä jokien rannoilla on lehtoja (esimerkiksi Mustavuori, Pyymosa ja Herukkapuro). Hiekkaisilla mailla ja kallioiden huipuilla on kuivia mäntyvaltaisia kankaita. Myös soita on runsaasti harvaanasutuilla alueilla.

Vaikka Vantaa on pitkälle kaupungistunut, on yhä suuri osa sen pinta-alasta maaseutumaista peltoympäristöä tai metsää. Luonnonsuojelualueita Vantaalla on 26, yhteensä 251,5 hehtaaria (1,0 %) kaupungin pinta-alasta.[2]

Ilmasto

Vantaan ilmastodiagrammi lentoaseman mittauspaikalta.

Vantaan ilmasto on viileänlauhkea, ja kaupunki sijaitsee Köppenin ilmastoluokituksen mukaan Dfb-ilmastotyypin alueella lähellä sen ja kylmemmän Dfc-ilmastotyypin rajaa. Ilmastotyypille on ominaista alle −3 celsiusasteen keskilämpötila kylmimpänä kuukautena ja kesällä 10–22 °C:n keskilämpötila vähintään neljänä kuukautena. Sijainti rannikon tuntumassa Golfvirran vaikutusalueella tekee Vantaasta leveysasteeseensa nähden poikkeuksellisen lauhkean alueen. Esimerkiksi Grönlannin eteläkärki sijaitsee kaupunkia etelämpänä, samoin Labradorin niemimaan tundra-alueet.

Helsinki-Vantaan lentoaseman tiedot vuodelta 2004:[2]

  • vuoden keskilämpötila 5,4 °C
  • lämpimin päivä: 8. elokuuta, 28,8 °C
  • lämpimin kuukausi: heinäkuu, 16,7 °C
  • kylmin päivä: 23. tammikuuta, −22,3 °C
  • kylmin kuukausi: tammikuu, −7,1 °C
  • vuoden sademäärä: 842 mm

Historia

Esihistoriallinen aika

Vantaan alueelta on löydetty noin 5000-luvulta eaa. peräisin olevia asumusten jäännöksiä. Aluksi alueella asuttiin vain keväästä syksyyn, ja asumukset sijaitsivat lämpimillä etelänsuuntaisilla hiekkarinteillä. Jääkauden aiheuttaman maan painumisen jäljiltä merkittävä osa Vantaasta oli merenlahtien peitossa, ja asukkaiden pääelinkeinona oli kalastaminen ja hylkeiden pyynti. Kampakeramiikan ajalta olevia löydöksiä on harvinaisen paljon. [3] Vantaan Jokiniemestä on löydetty Pohjois-Euroopan vanhin ihmistä esittävä figuuri.[4] Tyypillisen kampakeramiikan aikana Suomeen tuotiin etelästä ja kaakosta suuria määriä piikiveä, josta tehtiin teriä ja kärkiä sekä meripihkaa. Kampakeraamisen ajan ihmiset myös tunsivat jousen ja nuolet aseena. Kampakeramiikan ajan väestön kielen on arveltu olleen suomalais-ugrilainen kieli.[5]

Rautakauden lopussa ja keskiajan alussa alue oli harvakseltaan ja satunnaisesti asutettua sijaitessaan Hämeen takamailla. 1000-luvun alussa aiemmin pyyntiretkillä käyneet hämäläiset alkoivat vähitellen asettua pysyvästi Vantaanjoen varteen nykyisen Länsi-Vantaan alueelle.

Ruotsin vallan aika

Helsingin pitäjän kirkko.

1100- tai viimeistään 1200-luvuilla luvulla Ruotsin Hälsinglandista lähteneet siirtolaiset asettuivat asumaan rannikolle Keravanjoen varteen, jota he alkoivat kutsua Uudeksi maaksi.lähde? 1300-luvulla jokien haarakohdan seudulla oli varmuudella pysyvää asutusta.

Turun ja Viipurin välinen sekä Hämeenlinnaan johtava maantie alkoivat kulkea alueen läpi, ja ne synnyttivät jokilaakson alueelle useita vauraita kyliä, joista merkittävimpänä Helsingin pitäjän kirkonkylä. Helsingaa (Helsinginjoki, nykyinen Vantaanjoki) mainittiin asiakirjoissa ensimmäisen kerran toukokuussa vuonna 1351, kun Ruotsin silloinen kuningas Maunu Eerikinpoika antoi Tallinnan hiippakunnan Padisten luostarin munkeille lohenpyyntioikeuden Helsinginjoessa. Joki antoi nopeasti nimen koko alueelle, ja tapahtumasta on saanut aiheensa myös kaupungin vaakuna. Helsingin kirkkopitäjä syntyi 1370-90-luvuilla, ja Pyhän Laurin kivikirkko valmistui sinne vuonna 1460. Kirkkorakennus sijoitettiin hyvien kulkuyhteyksien solmukohtaan. Sen läheisyydessä kohtasivat Vantaanjoki ja Keravanjoki. Kirkollista keskusta halkoi myös tiestö: Suuri rantatie Turusta Viipuriin sekä Hämeentie Hämeen linnaan ja etelään rannikolle. Helsingin pitäjän ensimmäinen kirkkoherra mainitaan vuonna 1395. Helsingin pitäjän katsotaan vakiintuneen omaksi kirkko- ja hallintopitäjäkseen 1400-luvulla, ja varhaisin maininta alueella olevasta, pyhälle Laurentiukselle omistetusta kirkkosta on vuodelta 1401. Eräs paikallinen rälssisuku lahjoitti Helsingin pitäjän kirkolle yhden veromarkan suuruisen alueen Rekolasta. Nimi Helsinge (Helsingin pitäjä) mainittiin ensimmäisen kerran vuonna 1428. Samana vuonna alueen kalastusoikeudet siirtyivät Turun hiippakunnalle, mikä edesautti kivisen kirkon rakentamista alkuperäisen puisen tilalle.

Vanhankaupunginkoski

Porvoo ei kyennyt huonon sijaintinsa takia kilpailemaan Tallinnan hansakauppiaiden kanssa, joten Kustaa Vaasa päätti perustaa Helsinginjoen suulle vuonna 1550 Helsingin kaupungin. 1530-luvulla Helsingin pitäjä oli jo ehtinyt kehittyä merkittäväksi Uudenmaan merikaupan keskukseksi. Vanhankaupungin Helsingistä ei kuitenkaan koskaan tullut kuninkaan elinaikana hänen toivomaa keskusta.

Stolbovan rauhan jälkeiset Helsingin maapäivät 1617 myönsi Helsingille tapulikaupunkioikeudet ulkomaankauppaan. 1620-luvulla käydyt sodat Puolaa ja Saksaa vastaan aiheuttivat sen, että ratsuväen tukemiseksi Helsingin pitäjään rakennettiin useita suuria aateliskartanoita. Näihin kartanoihin kuuluivat muun muassa Westerkulla ja Hakunila. Vanhankaupungin Helsinki päätettiin siirtää syksyllä vuonna 1640 nykyiselle paikalleen Vironniemelle. Tällöin alkoi keskisen Uudenmaan keskus vähitellen siirtyä Helsingin pitäjästä Helsingin kaupunkiin. Vuonna 1644 Töölön kylä liitettiin pitäjästä kaupunkiin, ja vuonna 1652 pitäjän seurakunta menetti itsenäisen asemansa ja Helsingin seurakunnan talouden tukemiseksi koko Helsingin kirkkopitäjä liitettiin anneksina vuonna 1652 Helsingin kaupunkiseurakuntaan.[6]

Isonvihan aikaan vuonna 1713 venäläiset joukot valtasivat Helsingin pitäjän. Osa asukkaista pakeni emämäähän, Ruotsiin, tai läheisiin metsiin. Osa taisteli takaisin. Näistä taisteluista on syntynyt paljon erilaisia tarinoita, kuten esimerkiksi legenda sissi Tapani Löfvingistä. Miehityksen pitkittyessä olot alkoivat pikkuhiljaa vakiintua, ja syksyllä 1721 solmittiin Uudenkaupungin rauha. Tämän jälkeen koettiin vielä toinen, lyhyempi miehitys, pikkuviha, vuosina 1742–43.

Olot alkoivat Helsingin pitäjässä parantua, kun se 1720-luvulla nousi yhdeksi Suomen varhaisteollisuuden tärkeimmistä keskuksista. Alueelle alkoi kohota vesisahoja, jotka muodostivat aikakauden oloissa huomattavan vientiteollisuuskeskittymän. Tämä vienti suuntautui, ei ainoastaan Keski-Eurooppaan, vaan vuosisadan jälkipuoliskolla myös kauas Välimerelle saakka. Eräs merkittävä kohde Helsingin pitäjän tuotteille oli aivan sen rannikkonsa tuntumassa. Vuonna 1748 alkaneen Viaporin linnoituksen rakentaminen vaati runsaasti sekä työvoimaa että maatalouden ja sen aikaisen rakennustarviketeollisuudenkin tuotteita kuten elintarvikkeita, rakennuspuuta, tiiliä ja kalkkia.

Venäjän vallan aika

Vantaan alueelta oli jo 1700-luvulla löydetty malmiesiintymiä, mutta vasta 1800-luvun alussa niitä alettiin hyödyntää perustamalla Wanda Bruk eli Vantaan Ruukki. Tämä raakamalmi ja sen työstäminen tekivät Helsingin pitäjästä muutamaksi vuosikymmeneksi Suomen merkittävimmän vuoriteollisuusalueen. Teollistumisen myötä Vantaan- ja Keravanjoet valjastettiin, ja Vantaan- sekä Tikkurilankoskelle syntyi teollisuusyhdyskuntia. Vuosisadan alussa Vantaankoskella toimi maan merkittävimpiin kuulunut rautaruukki. Tikkurilankoskelle puolestaan perustettiin vernissatehdas, jonka pohjalta seudulle syntyi yhä nykyäänkin toiminnassa oleva Tikkurila Oy:n maalitehdas.

Helsingin pitäjän kehitykseen yhdeksi Suomen suurimmista kaupungeista vaikutti olennaisesti pääkaupungin siirto Helsinkiin. Vielä vuonna 1805 suuralueen hallintoyksiköistä Helsingin pitäjän asukasluku oli 4840, Viaporin 4606 ja Helsingin 4337. Kuudenkymmenen vuoden kulutttua pitäjässä oli noin 7000 asukasta, kun Helsingissä oli jo 23 000 asukasta.[6] Vuotta 1865 pidetään Vantaan historiassa merkittävänä, koska silloin syntyi Suomen kunnallishallinto, ja Helsingin pitäjästä tuli Helsingin maalaiskunta. Samalla seurakunta sai takaisin itsenäisen asemansa omana kirkkoherrakuntanaan. Malmin radanvarsikeskuksesta kehittyi maalaiskunnan hallinnollinen keskus.

Suomen ensimmäinen rautatie, Helsingistä Hämeenlinnaan, avattiin vuonna 1862, mikä mahdollisti radanvarsialueiden, kuten Tikkurilan, kehittymisen esikaupunkimaisiksi taajamiksi. Tikkurilaan rakennettu kivinen asemarakennus on tänä päivänä ainoa alkuperäisessä asussaan säilynyt tiilinen asemarakennus. Aseman on suunnitellut Hämeen läänin lääninarkkitehti Carl Albert Edelfelt (1818–1869).[6]

1900-luvusta nykypäivään

Kehä III Tuupakan kohdalla.

Vuoden 1946 suuressa alueliitoksessa noin kolmasosa Helsingin maalaiskunnasta liitettiin valtioneuvoston päätöksellä Helsingin kaupunkiin. Samalla maalaiskunta menetti kaksi kolmasosaa asukkaistaan sekä suurimmat keskuksensa Malmin ja Pitäjänmäen. Maalaiskunta sai vuonna 1954 suuren osan Korson alueesta Tuusulasta ja Keravasta sekä vuonna 1959 pienen alueen Tuusulasta. Vuonna 1966 Vuosaari liitettiin maalaiskunnasta Helsinkiin.

Sotien jälkeen maalaiskunnan kasvu alkoi kiihtyä ja alueen halki rakennettiin useita merkittäviä teitä, joiden varsille alkoi kehittyä omakotivaltaista asutusta. 1950-luvulla Tikkurilasta tuli uusi kuntakeskus. Myöhemmin päärataan tukeutuivat kasvussaan myös Rekola, Korso ja Koivukylä. Länsi-Vantaan suurten lähiöiden synty 1960-70-luvuilla perustui kokonaan uuteen Länsi-Vantaan rataan. Helsingin olympialaisia varten perustetun Seutulan (nykyinen Helsinki-Vantaan) lentoaseman rakentaminen 1950-luvun alussa ohjasi myös keskeisesti Vantaan kaupunkirakennetta. Se jakoi kaupungin kahtia ja toi ympäristöönsä runsaasti liikennettä ja teollisuutta. Lentoasema on lyönyt merkittävän leiman Vantaan nykyiseen kaupunkikuvaan ja tänä päivänä Vantaa tunnetaankin ulkomailla ilmailukaupunkina.

Toisen maailmansodan takia Vantaalle oli syntynyt jo 1940-luvulla uusia taajamia, joita asuttivat pääasiassa siirtoväki ja rintamamiehet, sekä väljempää asutusta haluavat helsinkiläiset. 1950-luvulla syntyivät ensimmäiset kerrostaloryhmät Tikkurilaan, Satomäkeen ja Vaaralaan, minkä jälkeen maaltamuutto vauhditti kerrostalorakentamista. Asukasluku kasvoi huippuvuonna 1970 yli 10 000:lla.

1960- ja 1970-luvuilla liikenneväyliä levennettiin, ja viiden valtakunnallisen väylän halki rakennettiin Kehä III niitä yhdistämään. Martinlaakson radan käyttöönotto mahdollisti Vantaan lounaisosan kehittymisen ja Myyrmäen nousemisen kaupungin toiseksi keskukseksi. Myös pääradan varrelle syntyi 19601980-luvuilla nopeasti useita kerrostalolähiöitä maaltamuuton vauhdittamana. Pääväylien ulkopuolelle jääneet osat, kuten Seutula lännessä ja Sotunki idässä, jäivät pääosin rakentamattomiksi ja maatalousvaltaisiksi. Vuonna 1972 Helsingin maalaiskunnasta tuli Vantaan kauppala ja vuonna 1974 Vantaan kaupunki. Vuonna 2001 juhlittiin Vantaan 650-vuotisjuhlia.[6]

11. lokakuuta 2002 Myyrmannin kauppakeskuksessa Länsi-Vantaalla sattui räjähdys. Alkuvuodesta 2005 Martti Ahtisaaren johtamat Acehin rauhanneuvottelut käytiin Vantaalla Königstedtin kartanossa.

Kunnanjohtajat

Helsingin maalaiskunnan ja Vantaan kaupungin kunnanjohtajat ovat:

Kaupunginjohtaja Syntyi-kuoli Toimikausi
Lauri Korpinen 18961975 19571961
Lauri Lairala 1926 19611989
Pirjo Ala-Kapee 1944 19891997
Erkki Rantala 1946 19972003
Juhani Paajanen 1947 2003

Vantaan nimien historia ja etymologia

Ruotsin Hälsinglandista 1300-luvulla tulleet uudisasukkaat asettuivat asumaan nykyisen Vantaan alueelle, ja nimittivät paikalla virrannutta jokea Helsinginjoeksi (ruots. Helsingå tai Helsingaa). Vantaan alkuperäinen nimi, Helsingin pitäjä (ruots. Helsinge), sai nimensä tämän joen mukaan. Sama joki, tai oikeastaan yksi sen osista, Vantaankoski, on antanut nimensä myös Helsingille (ruots. Helsingfors, eli Helsingin koski). Vuonna 1865, uuden kuntajaon myötä, Vantaan nimeksi muuttui Helsingin maalaiskunta, kun pitäjät lakkautettiin.

Vantaan alue on vanhaa hämäläistä aluetta. Samaista Helsingin jokea hämäläiset kutsuivat joen alkulähteillä (nykyisen Riihimäen alueella) Vantaanjoeksi, alueella sijaitsevan Vantaanjärven ja Vantaa-nimisen kylän mukaan. Vantaanjoki vakinaistuikin joen nimeksi 1500-luvulla. Kun Helsingin maalaiskuntaa oltiin vuonna 1972 muuttamassa kauppalaksi, oli nimivaihtoehtoina mm. Helsingin kauppala, Helsinginjoen kauppala ja Vantaanjoen kauppala. Lopulliseksi nimeksi valittiin lyhyesti Vantaan kauppala, Vantaanjoen mukaan. Kaksi vuotta myöhemmin kauppala poistui Suomen kuntamallista, ja Vantaasta tuli Vantaan kaupunki.

Väestö

Koko väestö

Kielotorni Tikkurilassa on Vantaan korkein rakennus.

Vantaalla asui vuoden 2007 helmikuussa 190 195 asukasta. 200 000 asukkaan rajan arvioidaan menevän rikki vuoden 2012 aikana.[7] Vantaalaisista noin puolet on syntyperäisiä pääkaupunkiseutulaisia. Vuonna 2000 Vantaan väestöstä (176 386) syntyperäisiä vantaalaisia oli n. 46 600 (26,4 %) ja vuoden 2006 alussa (187 511) lähes 50 700 (27,1 %). Helsingissä syntyneiden osuus on jo vuosia pysynyt 21,1 prosentissa, ja Espoossa syntyneitä on vain muutama prosentti.[8]

Vantaan väestö on Helsinkiä ja Espoota työväenluokkaisempaa, mikä näkyy muun muassa siinä, että ihmisten työpaikat ovat teollisuudessa ja logistiikassa, ja puolueista SDP:llä ja Vasemmistoliitolla on maan keskitasoa suurempi kannatus. Toisaalta vuoden 2007 eduskuntavaaleissa kokoomuksesta tuli Vantaan suurin puolue. Vantaalla asuvia kansanedustajia on kolme eduskunnassa: Kimmo Kiljunen (SDP), Jaakko Laakso (Vasemmistoliitto) ja Tapani Mäkinen (kokoomus). Kaupungissa asuu paljon lapsiperheitä, joita on peräti 60 prosenttia kaikista talouksista. 51,2 % Vantaan väestöstä on naisia. Vantaalainen palkansaaja ansaitsi keskimäärin 22 452 € vuonna 2002, mikä on enemmän kuin koko maan keskiarvo (19 470 €), mutta vähemmän kuin muissa pääkaupunkiseudun kunnissa. Asuntojen hinnat eivät ole nousseet viime vuosina niin paljon kuin etelämpänä Helsingissä. Itse asiassa Mikkolassa on pääkaupunkiseudun halvimmat asunnot. Koulutusaste on nousussa, mutta on yhä alhainen suhteessa naapurikuntiin. Vantaan kehityksen kannalta on tärkeää, että se pääsisi hyötymään entistä enemmän Suomen nopeasti kohoavasta koulutusasteesta, eli kaupungin olisi tärkeää huokutella entistä enemmän korkeakoulutettua väestöä kaupunkiin.[9]

Tuloerot Vantaan sisällä ovat varsin suuret johtuen väistämättömästä erosta lähiöseutujen ja pientaloalueiden välillä. Naiset ansaitsevat keskimäärin 71 % miesten tuloihin nähden, mikä on hieman enemmän kuin koko maassa (69 %). Itä-Vantaan pienituloisimmat alueet, kuten Korso, Mikkola, Havukoski ja Hakunila, ovat saaneet huonon maineen rauhattomuutensa takia.

Koulutusaste (15 vuotta täyttäneet Vantaalaiset):

Koulutusaste Prosenttia
Enintään perusaste 38%
Keskiaste 35%
Korkea-aste 27%

Ruotsinkieliset

Ruotsinkielisten osuus on jo vuosia laskenut hitaasti, mutta selvästi. Vuonna 1960 vantaalaisista noin 10 prosenttia oli ruotsinkielisiä, mutta vuonna 1980 enää 5 prosenttia. Vuoden 2006 alussa vantaalaisista 3,1 prosenttia oli ruotsinkielisiä, mikä oli selvästi vähemmän kuin muunkielisiä (6,4 %).[8] Vertailuna Helsingissä ruotsinkielisiä on 6,2 % ja Espoossa 8,6 %. Silti Vantaa on yhä virallisesti kaksikielinen, koska kunta on virallisesti kaksikielinen, jos kielivähemmistön koko on vähintään 3 000 henkilöä tai 8 % kunnan väkiluvusta. Vantaalla on hieman alle 6 000 ruotsinkielistä.

Muunkieliset

Vuoden 2006 alussa Vantaalla puhuttiin äidinkielenä suomen, ruotsin ja saamen lisäksi 89 eri kieltä. Toistaiseksi ruotsin kielen asema on ollut vahvempi kuin muiden kielten, sillä ruotsi on koko ajan ollut yleisin äidinkieli suomen jälkeen. Seuraavaksi yleisimmät äidinkielet ovat 2000-luvun ajan olleet venäjä, somali ja viro.[8]

Vantaan väestönkehitys
Vuosi Asukasluku
1805¹ 4 840
1865² 6 974
1880² 7 819
1890² 8 865
1900² 11 110
1910² 18 321
1920² 22 368
1930² 23 558
1940² 31 511
1950 14 976
1960 41 906
1970 72 215
1980 129 918
1990 152 272
2000 176 386
2010³ 195 112
2020³ 215 547
2030³ 231 740
¹ Helsingin pitäjän kirkonkylän alue
² Helsingin maalaiskunta ennen vuoden 1946 suurta alueliitosta (katso historia)
³ ennuste[10]
Ulkomaiden kansalaiset Vantaalla vuonna 2004
Kansallisuus Määrä
Venäjä 1 521
Viro 1 287
Somalia 859
Serbia ja Montenegro 531
Vietnam 299
Turkki 276
Irak 261
Ruotsi 178
Thaimaa 176
Intia 146
Yhdistynyt kuningaskunta 120
Muut 2 837
Yhteensä 7 751

Väkiluvun muutos vuodesta 1900

Vuodet Väkiluvun muutos
1900-1910 + 7 211
1910-1920 + 4 047
1920-1930 + 1 190
1930-1940 + 7 953
1940-1950 - 16 535
1950-1960 + 26 930
1960-1970 + 30 309
1970-1980 + 57 703
1980-1990 + 22 354
1990-2000 + 24 114
2000-2007 + 13 360

Uskonto

Vuoden 2006 alussa Vantaan 187 281 asukkaasta 74,6 % (139 805) kuului evankelis-luterilaiseen kirkkoon, 1,3 % (2 434) ortodoksiseen kirkkoon ja 1,6 % (2 939) muuhun uskonnolliseen yhdyskuntaan, sekä 22,5 % (42 103) ei kuulunut mihinkään uskonnolliseen yhdyskuntaan. [11]

Tikkurilassa sijaitsee evankelis-luterilainen kirkko ja muutaman sadan metrin päässä siitä, Tikkurilan urheilupuiston vieressä, ortodoksinen kirkko. Länsi-Vantaalla Martinlaaksossa sijaitsee Jehovan todistajien Suomen haaratoimisto, joka on organisaation ylin porras Suomessa.

Palvelut

Tiedosto:Vantaa-kartta.png
Vantaan kartta

Vantaa jakautuu viiteen palvelualueeseen: Myyrmäki (34 400 asukasta), Martinlaakso (26 200 asukasta), Tikkurila (43 900 asukasta), Korso-Koivukylä (45 700 asukasta) sekä Hakunila (28 800 asukasta).

Sairaaloita on kaksi: Peijaksen sairaala Asolassa, joka kattaa Vantaan ja Keravan väestön sairaalapalvelut, sekä Katriinan sairaala Seutulassa.

Vantaalla on yhteensä 50 suomenkielistä ja 5 ruotsinkielistä peruskoulua, sisältäen sekä ala- että yläkouluja. Lukioita on 5 suomenkielistä päivälukiota ja yksi ruotsinkielinen, niiden lisäksi on etälukio ja kaksi aikuislukiota. Ammattioppilaitoksia on kaksi, Varia ja Kauppiaitten kauppaoppilaitos. Ammattikorkeakouluopetusta tarjoavat EVTEK ja Laurea. Evtekillä on toimipisteitä Myyrmäessä (teknillinen koulutus ja Mercuria Business School) ja Tikkurilassa (muotoiluinstituutti). Laurealla on sekä viestinnän että sosiaali- ja terveysalan opetusta Tikkurilassa. Lisäksi opetusta tarjoavat Vantaan aikuisopisto, kuvataidekoulu, musiikkiopisto ja steinerkoulu.

Vantaan kaupunginkirjastolla on 518 117 kirjaa (31.12.2005) ja 12 toimipistettä, joista pääkirjasto sijaitsee Tikkurilassa. Kaupunki omistaa 5 uimahallia, 4 urheiluhallia, 2 kuntosalia, 6 tenniskenttää, 69 jääkiekkokenttää tai luistelualuetta ja 19 valaistua kuntorataa. Vantaalla on lisäksi kaksi golfkenttää, Hiekkaharjussa ja Keimolassa.

Liikenne

Tiedosto:Frozen helsinki vantaa airport.jpg
Lentokone Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Tikkurilan rautatieasema.

Helsinki-Vantaan lentoasema on Suomen suurin lentoasema ja sen matkustajamäärä oli 11,1 miljoonaa vuonna 2005.[12] Helsinki-Vantaa on valittu kokoluokassaan maailman tai Euroopan parhaaksi lentokentäksi vuosina 1999, 2000 ja 2004.[13] Vuosina 2001–2003 Helsinki-Vantaa ei ollut mukana arvostelussa. Lisäksi Helsinki-Vantaa on myös arvioitu Euroopan täsmällisimmäksi lentoasemaksi.[14] Lentoasema jakaa Vantaan karkeasti itä- ja länsiosaan: hallinnollinen keskus ja suurin väestökeskittymä sijaitsee pääosin Itä-Vantaalla.

Vantaan läpi kulkee usea moottoritie, kuten Tuusulan- ja Lahdenväylä. Vantaan halki kulkee kaksi rautatietä, päärata Itä-Vantaan läpi ja Martinlaakson rata, joka päättyy Vantaankoskelle, Länsi-Vantaalla. Rautatieasemia on yhteensä yhdeksän, ja niillä pysähtyvät lähijunat. Kaikki kaukojunat, myös Venäjälle kulkevat, pysähtyvät Tikkurilan asemalla, josta on linja-autoyhteys lentoasemalle. Asemat ovat Vantaankosken radalla Myyrmäki, Louhela, Martinlaakso ja Vantaankoski sekä pääradalla Tikkurila, Hiekkaharju, Koivukylä, Rekola ja Korso. Korson ja Savion asemien välille on alustavasti suunniteltu uutta Vallinojan asemaa, työnimenään Urpia. Pääradalle lisättiin 2004 neljäs raide Keravalle asti, joten lähijunaliikenne kulkee nykyään omilla raiteilla erillään kaukoliikenteestä. Lisäksi on suunnitteilla Kehärata, joka yhdistää pääradan ja Vantaankosken radan kulkien lentoaseman kautta.

Useimmat pääkaupunkiseudun liikennettä välittävät päätiet kulkevat Vantaan läpi. Näitä ovat Kehä III, Vihdintie, Hämeenlinnanväylä, Tuusulanväylä, Lahdenväylä, Porvoonväylä ja Itäväylä. Linja-autoliikenne on kattavaa: erilaisia linjoja on yli sata, joista suurin osa on Vantaan kaupungin sisäisiä linjoja sekä osa Helsinkiin ja Espooseen meneviä pääkaupunkiseudun seutulinjoja.

Liikenteellisenä keskuksena Vantaa kärsii lentokoneiden sekä moottoritieliikenteen laajalle ulottuvasta melusta ja saasteista. Rautateiden meluhaitat ulottuvat lähinnä pääradan välittömään läheisyyteen.

Urheilu

Vantaalla on yleisurheilukenttiä ainakin Hiekkaharjussa, Korsossa ja Myyrmäessä. Johtavat vantaalaiset yleisurheiluseurat ovat Kenttäurheilijat-58 ja Vantaan Salamat. Tikkurilan Valtti-Areenalla harjoitteleva ja kilpaileva Kiekko-Vantaa on Vantaan johtava jääkiekkoseura. Kiekko-Vantaa pelaa Mestiksessä ja moni huippujääkiekkoilija, kuten Ville Peltonen, on lähtöisin Kiekko-Vantaan juniorisarjoista. Lähes jokaisella lähiöllä on oma jalkapalloseuransa, jotka vaikuttavat lähinnä juniorisarjoissa. Koripalloa Vantaalla pelaa Pussihukat ja lentopalloa Korson Veto. Vantaa on Suomen menestynein potkunyrkkeilykaupunki, sillä ensimmäinen suomalainen potkunyrkkeilyn maailmanmestari on Vantaan Kamppailukeskustakin luotsaava Pasi Rantala; hän oli myös ensimmäinen suomalainen ammattilaisten Euroopan mestari.

Kulttuuri

Ankkarock

Scorpions Ankkarockissa vuonna 2003.

Ankkarock on jokavuotinen, useimmiten elokuun alussa järjestettävä rock-festivaali Vantaan Korsossa. Tapahtuma alkoi vuonna 1989 ilmaiskonserttina. Ensimmäisen vuoden esiintyjiä olivat mm. Clifters, Freud Marx Engels & Jung ja Miljoonasade.

Vuonna 2006 Ankkarockissa oli pääesiintyjänä suomalainen metal-yhtye Children of Bodom. Muita esiintyjiä olivat mm. Ministry (USA), Egotrippi, Teräsbetoni, Hanoi Rocks, Amorphis, Tik Tak, Flogging Molly (USA/IRL) ja The Rasmus. Yleisöä kävi viikonlopun aikana vuonna 2006 lähes 40 000 henkeä, mikä on ennätys sinä aikana, kun Ankkarock on ollut maksullinen.

Konserttitalo Martinus

Martinlaaksossa sijaitseva vuonna 1987 valmistunut konserttitalo Martinus tarjoaa ajanmukaiset ja viihtyisät tilat erilaisille tapahtumille kokouksista ja seminaareista kulttuuritilaisuuksiin.

Hyvän akustiikan ansiosta konserttisalissa on tehty monia nauhoituksia äänitteitä varten. Salissa on tehty runsaasti myös tv-nauhoituksia. Katsomopaikkoja salissa on 410 henkilölle, joista kuusi on invapaikkoja. Konserttitalon lämpiössä on mahdollisuus järjestää pienimuotoisia konsertteja ja muita tapahtumia. Martinus on Markku Johanssonin johtaman Vantaan viihdeorkesterin kotisali.

Myyrmäkitalo

Monitoimikeskus Myyrmäkitalossa läntisellä Vantaalla sijaitsevat mm. pääkirjastotason palveluja tuottava kirjasto (toinen vastaava Vantaalla on Tikkurilan kirjasto), Vantaan taidemuseo ja 188-paikkainen auditorio nousevalla katsomolla. Auditoriossa toimii elokuvateatteri Kino Myyri. Keskuksen opetustilojen pääkäyttäjiä ovat Vantaan kuvataidekoulu, Vantaan aikuisopisto ja monet harrastekerhot. Syksyllä 1993 valmistunut monitoimikeskus sijaitsee lähellä Myyrmäen asemaa ja kauppakeskus Myyrmannia.

Tiedekeskus Heureka

Heurekan symboli – Anssi Asunnan teos: Neljä kuutiota on kuutioilta näyttävä optinen illuusio

Heureka on suomalainen tiedekeskus Vantaan Tikkurilassa. Tiedekeskuksen tarkoituksena on tieteellisen tiedon ymmärrettävyyden lisääminen ja tiedeopetuksen menetelmien kehittäminen. Nimi Heureka viittaa Arkhimedeen sanomaksi arveltuun lauseeseen "Olen keksinyt sen!".

Vantaa-palkinto

Vantaan kaupunginhallitus on myöntänyt vuosittain vuodesta 1976 lähtien viidentuhannen euron arvoisen Vantaa-palkinnon tunnustuksena taiteen ja kaupungin taide-elämän hyväksi tehdystä merkittävästä työstä. Palkinto jaetaan vantaalaiselle henkilölle tai taiteilijaryhmälle kaupunginvaltuuston vuoden viimeisessä kokouksessa.

Viimeisimpiä palkinnonsaajia ovat: 2005 Vantaan Lapsibaletti; 2004 laulaja, opettaja Kosti Kotiranta; 2003 musiikin tohtori, musiikkikasvattaja Päivi Kukkamäki; 2002 valokuva- ja mediataiteilija Harri Larjosto; 2001 kirjailija, FT Taru Väyrynen ja 2000 elokuvakäsikirjoittaja, ohjaaja Kaija Juurikkala.

Vantaan Barokki

Vantaan Barokki on vanhan musiikin festivaali ja kesän suurin barokkimusiikkitapahtuma. Vantaan Barokki -festivaalin yhteydessä jaetaan myös 5 000 € suuruinen palkinto vanhan musiikin saralla kunnostautuneelle henkilölle tai ryhmälle. Festivaalin pääyhteistyökumppanit ovat Vantaan kaupunki ja Vantaan Energia. Vantaan Barokki -festivaalin konserttipaikkoja ovat Pyhän Laurin kirkko, Jokisali Tikkurilassa ja Konserttitalo Martinus. Vantaan Barokki järjestää myös mestarikursseja mm. barokkilaulussa, nokkahuilussa ja barokkiviulussa.

Vantaan kaupunginmuseo

Vantaan kaupunginmuseo sijaitsee Tikkurilan vanhassa asemarakennuksessa. Kaupunginmuseo muutti Suomen vanhimpaan säilyneeseen asemarakennukseen rakennuksen restauroinnin jälkeen syksyllä 1990. Punatiilisen museon ensimmäiset kaksi kerrosta ovat näyttelytiloina ja kolmannessa kerroksessa sijaitsevat kaupunginmuseon henkilökunnan toimitilat.

Talous

Kauppakeskus Jumbo on Vantaan Pakkalassa sijaitseva pohjoismaiden kolmanneksi suurin kauppakeskus

Vantaan kaupungin talous on viime aikoina ollut huonossa kunnossa ja Vantaa onkin Suomen velkaantuneimpia kaupunkeja (tämä on näkynyt mm. kiinteistöverossa ja kunnallisverossa verattuna naapurikaupunkeihin). On hyvä kuitenkin huomata, että yli puolet koko kaupungin veloista on kaupungin omistamista vuokra-asunnoista (VAV Asunnot Oy).[9] Vantaa alkoi velkaantua 2000-luvun alussa osaksi valtion tuen (valtionosuus) pienentymisen takia. Lapsiperheiden suuren määrän takia Vantaan sosiaalimenot ovat naapurikuntiaan paljon suurempia. Tästä huolimatta Vantaan kaupunki ei ole alkanut vähentää työntekijöidensä määrää. Kaupunginjohtajan Juhani Paajasen mukaan näyttää siltä, että pahin on ohi. Hänen mukaansa menot on saatu pysymään kurissa ja kaupungin tulot – sekä verot että valtionosuudet – ovat kasvussa.[15] Toisaalta kaupunki on joutunut kriisiin pääosin siksi, koska se on tehnyt laajoja investointeja omaan taseeseen velkarahalla. Omaisuuden myyntiä ei ole harjoitettu juuri 2000-luvulla. Myynnillä olisi kuitenkin voitu vähentää velkaantumista.[9]

Työpaikat ja teollisuus

Hyvien liikenneyhteyksien seurauksena Vantaalle on keskittynyt runsaasti muun muassa elintarvike-, lvi,- kone- ja laiteteollisuutta sekä yritystoimintaa. Teollisuusalueita on Kehä III:n varrella ja erityisesti lentoaseman yhteydessä ja viereisissä Viinikkalan, Veromiehen, Pakkalan ja Koivuhaan kaupunginosissa, sekä Hakkilassa, jonne kulkee pistoraide pääradalta. Lentokentän ympäristöön on syntynyt niin kutsuttu lentokenttäkaupunki, Aviapolis, jossa on muun muassa suuria logistiikka-alan ja korkeateknologian yrityksiä. 74,6 prosenttia työpaikoista on palvelualoilla, 23,8 jalostuksessa ja vain 0,5 maataloudessa vuonna 2000. Vuonna 2001 kaupungin työpaikkaomavaraisuusaste oli kohonnut 97,1 prosenttiin. 2000-luvulla Vantaan työpaikkojen määrä on lisääntynyt noin 15 %.

Tilastokeskuksen StatFin -tilastopalvelun mukaan Vantaa tarjosi vuonna 2003 yhteensä 94 361 työpaikkaa. Palkansaajiksi katsottiin 94,7 % (89 347) ja yrittäjiksi 5,3 % (5 014) tästä työssäkäyvien kokonaismäärästä. [16]

Yksityinen sektori muodosti kaksi kolmasosaa (67%) Vantaan palkansaajille tarjoamista työpaikoista, joskin julkisen talouden osuus oli myös merkittävä. Palkansaajien työpaikat jakautuivat eri sektoreille seuraavasti (lukumäärä vuonna 2003):

  • Yksityinen sektori 67,0% (59 834)
  • Kunta 16,1% (14 368)
  • Valtioenemm. Oy 12,3% (11 033)
  • Valtio 4,6% (4 089)
  • Tuntematon 0,0% (23)

Mielenkiintoisen tulevaisuuden mahdollisuuden Vantaalle ja koko pääkaupunkiseudulle tarjoaa Kehärata, joka mahdollistaa huomattavan kasvumahdollisuuden sekä asunnoissa että työpaikoissa, ja tarjoaa suoran junaratayhteyden pääradasta lentoasemalle. Kehärata vaatii Vantaalta parhaimmassakin tapauksessa yli 100 miljoonan euron investoinnin. Helsinki puolestaan on jo vuosikymmeniä ajanut pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämistä alueen kehittämiseksi. Vantaa, Espoo ja Kauniainen ovat joka kerta tyrmänneet ehdotuksen, joskin Vantaa hitaammin kuin muut. Myös pelkästä Helsingin ja Vantaan yhdistymisestä on keskusteltu. Pohjana tälle ehdotukselle ovat olleet kuntien pitkä yhteinen historia ja kuntien samankaltaisuus. Vantaan kunnan- ja kaupunginjohtajat ovat toistuvasti torjuneet ehdotuksen peläten Vantaan muuttumista Helsingin "takapihaksi". Helsinki on laajentunut Vantaan suuntaan läpi viime vuosisadan, mm. vuoden 1946 suuri alueluovutus ja vuoden 1966 Vuosaaren luovutus. Käsittelyn alla oleva Sipoo-liitos katkaisisi Vantaan meriyhteyden.

Yritysten ja virastojen pääkonttorit Vantaalla

  • 3 Step IT Oy, tietotekniikan elinkaarenhallintapalvelut
  • Air Finland, lentomatkustus
  • Alko, alkoholijuomien valmistus ja jakelu
  • Blue1, lentomatkustus
  • Cramo (ent. Rakentajain Konevuokraamo), rakennuskoneiden ja -laitteiden vuokraus sekä siirtokelpoisten tilojen vuokraus ja myynti
  • DNA Finland Oy, teleoperaattori
  • Fazer, makeisten valmistus
  • Finavia, lentokenttä- ja lennonvarmistuspalveluiden tuotto
  • Finnair, lentomatkustus ja -rahti
  • Ilmailuhallinto, kansallinen ilmailuviranomainen
  • Keskusrikospoliisi, vakavimman, erityisesti järjestäytyneen ja ammattimaisesti toimivan rikollisuuden torjunta ja tutkinta
  • Marioff, tulipalojen sammutustekniikka
  • Okmetic, piikiekkojen valmistus
  • Onninen Oy, sähkö-, lv-, ilmastointi- ja kylmäalan tuotteita ja materiaaleja
  • Pekkaniska, nosturialan yritys
  • Perlos, elektroniikan komponenttien valmistus
  • Pöyry, maailman suurimpia konsultointi- ja suunnitteluyrityksiä energian, metsäteollisuuden ja infrastruktuurien toimialueilla
  • Rahapaja Oy, rahojen valmistus ja myynti
  • Shell Oy Ab, öljykauppa, Suomen pääkonttori
  • Tamro, tukkukauppa
  • Tikkurila Oy, maalien valmistus ja jakelu
  • Vaisala, ympäristönmittauslaitteiden ja -mittausverkkojen valmistus
  • Vantaan Energia, Vantaan kaupungin 60% omistama energiayhtiö
  • Veikkaus, valtion rahapeliyhtiö
  • Suunto, urheiluinstrumentit

Matkailu

Tiedekeskus Heureka

Vantaan merkittävin nähtävyys on tiedekeskus Heureka (246 723 kävijää vuonna 2003). Muita nähtävyyksiä ovat:

Lentokentän läheisyydessä on useita hotelleja sekä Tikkurilassa Sokos Hotel Vantaa. Tapahtumista tunnetuin on Ankkarock Korsossa (36 000 kävijää 2003). Hakunilassa on järjestetty vuodesta 2004 lähtien rockfestari Myötätuulirock.

Ystävyyskaupungit

Vantaan ystävyyskaupunkeja ovat:

Kuuluisia vantaalaisia

Vantaalla syntyneitä

Muualta muuttaneita

Triviaa

  • Vantaalla on pieni kaistale merenrantaa Porvarinlahdella.
  • Helsingin kaupunki perustettiin pitäjään vuonna 1550, eli Helsinki oli alun perin osa Vantaan edeltäjää, Helsingin pitäjää.
  • Yleinen käsitys on, ettei Suomessa ole metrorataa muualla kuin Helsingissä. Mellunmäen metroaseman kääntöraiteisto kuitenkin sijaitsee osittain myös Vantaan puolella.
  • Vantaan nimikkoeläin on lohi, perinneruoka lohikeitto ja nimikkokasvi metsäorvokki.[8]

Kaupunginosat

Vantaan kaupunginosat
Myyrmäen suuralue: Askisto | Hämeenkylä | Hämevaara | Kaivoksela | Linnainen | Martinlaakso | Myyrmäki | Petikko | Vantaanlaakso | Vapaala | Varisto
Kivistön suuralue: Keimola | Kiila | Kivistö | Lapinkylä | Luhtaanmäki | Myllymäki | Piispankylä | Riipilä | Seutula | Vestra
Aviapoliksen suuralue: Lentokenttä | Pakkala | Tammisto | Veromies | Viinikkala | Ylästö
Tikkurilan suuralue: Hakkila | Helsingin pitäjän kirkonkylä | Hiekkaharju | Jokiniemi | Koivuhaka | Kuninkaala | Ruskeasanta | Simonkylä | | Tikkurila | Viertola
Koivukylän suuralue: Asola | Havukoski | Ilola | Koivukylä | Päiväkumpu | Rekola
Korson suuralue: Jokivarsi | Korso | Leppäkorpi | Matari | Metsola | Mikkola | Nikinmäki | Vallinoja | Vierumäki
Hakunilan suuralue: Hakunila | Itä-Hakkila | Kuninkaanmäki | Länsimäki | Länsisalmi | Ojanko | Rajakylä | Sotunki | Vaarala

Lähteet

  1. Maanmittauslaitos: Suomen pinta-ala kunnittain 1.1.2006 1.1.2006. Maanmittauslaitos. Viitattu 7. tammikuuta 2006.
  2. a b Vantaa taskussa, sivu 5
  3. Maarinkunnaan löydöt, tyypillistä kampakeramiikkaa Jokiniemestä
  4. Museovirasto
  5. Museovirasto
  6. a b c d Vantaa.fi
  7. Vantaan väestöennuste 2005, sivu 19
  8. a b c d Vantaa.fi
  9. a b c Vantaan kuntakonsernianalyysi 2005, Bo-Erik Ekström 28.10.2005.
  10. Väestöennuste 2005 , sivu 19
  11. Vantaan väestö 2005/2006
  12. Finavia
  13. Helsinki-Vantaa
  14. Helsinki-Vantaa
  15. Vantaan Lauri
  16. Työpaikat alueittain työpaikkasektorin mukaan, vuosi 2003, 092 Vantaa

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vantaa.

Malline:Wiktionary

Malline:Etelä-Suomen läänin kunnat