Tikkurilankoski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tikkurilankosken pohjapato ja sen putous huhtikuussa kevättulvan aikaan.
Tikkurilankosken alajuoksua pääradan kohdalla.

Tikkurilankoski on pienehkö, mutta kulttuurihistoriallisesti merkittävä koski Vantaanjoen suurimmassa sivuhaarassa Keravanjoessa.[1] Koski sijaitsee nykyisen Vantaan kaupungin Tikkurilan suuralueen Jokiniemen ja Kuninkaalan kaupunginosien rajalla, pääosin Pääradan itäpuolella.[2] Koskella on pituutta 120 metriä ja pudotusta 5 metriä. Koski on padottu ja siinä on kalaporras.

Historiaa ja lähistön palveluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tikkurilankosken seutu on vanhaa tehdasmiljöötä, jossa sijaitsee Tikkurila Oy:n väritehtaiden (nykyään toiminnot keskittyneet joen eteläpuolelle) ja Tikkurilan Silkin iäkkäitä tehdasrakennuksia. Kosken pohjoispuolella oleva Vernissatehtas toimii nykyään Vantaan lasten- ja nuortenkulttuurin monitoimitalona ja ravintolana. Kesällä joen pohjoisrannalla toimii myös kahvila. Joen etelärannalla, pääradan länsipuolella sijaitsee Tiedekeskus Heureka. Joen voi ylittää kevyen liikenteen siltoja pitkin.[2]

Virkistyskäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keravanjoessa kalastaminen on sallittua kalastusluvilla. Kuitenkin Tikkurilankosken kalaportailla tai 100 metriä sitä lähempänä ei saa kalastaa. Tikkurilankosken kalateiden suunnittelua varten tehtiin 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa mallikokeita muun muassa Teknillisen korkeakoulun Vesitalouden ja vesirakennuksen laboratoriossa.[3]

Koska koski on padottu, se on melojien näkövinkkelistä laskukelvoton. Kosken pääsee ohittamaan, mutta kantomatkaa kajakille tai kanootille kertyy 200 metriä. Rantautumisen ja vesillelaskun yhteydessä melojien on syytä varoa virtauksia. Retki- tai kuntomelontaan sopivia joenosuuksia ovat kosken yläjuoksulla esimerkiksi Keravan kartanon ja Tikkurilankosken väli (17 km) tai alajuoksulla molempiin suuntiin melottava osuus (13 km) Vanhankaupunginkosken ja Tikkurilankosken välillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jukka Hako (päätoim.): ”Kirsti Manninen ja Arja Schadewitz: Tikkurilankosken molemmin puolin”, Helsingin pitäjä. Helsinge 2014, s. 76–93. Porvoo: Bookwell Oy, 2013. ISBN 978-952-67848-1-6.
  2. a b kartta.vantaa.fi (Haku sanalla Tikkurilankoski. Valinnat: Aluejaot: Suuralueet, Kaupunginosat ja Postinumeroalueet) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 3.7.2016.
  3. Tutkimus: Pienoismallit. Tikkurilankoski (Vuosina 1988–1993 pienoismalleilla suoritetuista Tikkurilankosken kalatien tutkimuksista) Teknillinen korkeakoulu, Vesitalouden ja vesirakennuksen laboratorio, water.tkk.fi. Viitattu 3.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]