Valtionosuus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Valtionosuus on valtionosuuslain (1147/1996) ja asetuksen kuntien valtionosuudesta (1271/1996) nojalla Suomen Valtion ja kunnan väliseen kustannustenjakoon säädetty tulojentasausjärjestelmä, jonka tarkoitus on tasata tulopohjassa, kustannusrakenteessa ja palvelutarpeissa olevia kuntien välisiä taloudellisia eroja. Valtionosuudet ovat laskennallisia ja määräytyvät esimerkiksi kunnan väestön ikärakenteen tai opetuksen oppilasmäärien ja eri palveluiden yksikkökustannusten perusteella. Valtionosuuksista vastaavat sisäasiainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja opetusministeriö. Järjestelmä on osaksi kehitetty siksi, että valtio on siirtänyt omia tehtäviään kunnille.

Koostumus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtionosuus koostuu muun muassa:

 • perusosasta
 • kaksikielisyyslisästä
 • taajamarakennelisästä
 • saaristolisästä
 • syrjäisyyslisästä
 • väkiluvunmuutoksen peruslisästä
 • työmarkkinauudistuskompensaatiosta
 • työmarkkinatuen ja toimeentulotuen huomioon ottamisesta
 • rahoitusavustuksesta

Suuruus ja leikkaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuntien ja kuntayhtymien laskennalliset valtionosuudet vuonna 2007 ovat noin 6,9 miljardia euroa (20% kuntien tuloista). Nykyinen käyttökustannusten valtionosuusjärjestelmä on ollut voimassa vuodesta 1997 alkaen. Vuonna 2015 valtionosuudet ovat 9,9 miljardia euroa, josta laskennallisia valtionosuuksia 9,0 miljardia euroa.[1]

Uudeltamaalta peritaan valtionosuuksien tasausmaksuja 521 miljoonaa euroa, ja kaikki muut maakunnat ovat nettosaajia, kärkipäässä Pohjois-Pohjanmaa 170, Keski-Suomi 118, Etelä-Pohjanmaa 111, P-Savo 99, P-Karjala 99 ja Pirkanmaa 82 miljoonaa euroa. Pelkästään Helsingiltä, Espoolta ja Vantaalta peritään 475 miljoonaa euroa vuonna 2016.[2]

Valtionosuuksia on leikattu vuonna 2013, ja on päätetty leikata myös myöhempinä vuosina. Valtionosuuksien leikkaaminen liittyy valtion budjetin tasapainottamispyrkimykseen. Valtionosuuksien leikkaus kiristää kuntatalouksia entisestään. Valtionosuuksien leikkauksilla voi olla vaikutuksia kuntaliitoksiin.[3] Vuonna 2015 valtionosuuksia leikataan viisi prosenttia aikaisempaan vuoteen verrattuna, 188 miljoonaa euroa.[1]

Vuonna 2015 Stubbin hallitus esitti, että harkinnanvaraisen valtionosuuden korotus lakkautetaan.[4]

Vastaavat ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakenteeltaan samantapainen järjestelmä löytyy Kanadasta, joskin se tehdään provinssienvälisesti ja tasausmaksut ovat huomattavasti pienimuotoisempia. Myös Tanskassa rikkaat kunnat ovat auttaneet köyhempiä tasauksilla, ja tästä syntynyttä taloudellista ongelmastoa on yritetty ratkaista mm. vuoden 2007 alusta voimaantulleella kuntauudistuksella (aiemmat 296 kuntaa vähenivät määrään 98 ja niiden juridiset tehtävät uudelleenmääriteltiin).

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikista eniten suurista kaupungeista kritiikkiä järjestelmää kohtaan on esittänyt Vantaan kaupunki. Kunta joutuu maksamaan valtiolle verotulotasausta keskimäärin 50 miljoonaa euroa vuodessa[5] ja moni Vantaan kunnanvaltuutettu onkin todennut sen osittain romuttaneen kunnan talouden. Vuonna 2006 valtionosuudet Vantaalla olivat 71 miljoonaa euroa.[5] Samaan aikaan asukasmäärältään saman suuruiset Turku ja Tampere saavat valtionosuuksia 207 ja 156 miljoonaa euroa.[5] Nykyinen valtionosuusjärjestelmä suosii kuntia, joissa on runsaasti ikäihmisiä. Tästä Suomen lapsi- ja nuorisovaltaisimmat kunnat Vantaa ja Espoo kärsivät. Valtionosuusjärjestelmä on lisäksi hyvin monimutkainen ja siihen on tehty lukuisia tarkistuksia, viimeisimmät vuonna 2006. Vuosina 2006 - 2008 kuntien valtionosuudet nousevat osaksi indeksikorotusten ja muiden muutosten seurauksina noin 400 miljoonaa euroa (Tästä muutoksesta seurasi monissa vauraissa, muita elättävissä kunnissa nopeaa talouden ja palveluiden heikkenemistä - konkreettisimmin se näkyi esimerkiksi kouluruuan huononemisena ja peruspalveluiden muuttamisena tilaaja-tuottaja -malliseksi).

Kunnallisvaaleissa 2008 ehdokkaana ollut tekniikan professori Esko Niemi kritisoi aluepolitiikkaa ja valtionosuusjärjestelmää sen osana. Hän esitti, että jos se lakkautettaisiin, voitaisiin keskimääräistä kunnallisveroa laskea noin kymmenellä prosenttiyksiköllä. Toisinaan järjestelmää on arvosteltu myös siitä, että se vie paljon resursseja elättäjäkuntien omilta palveluilta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b http://www.ts.fi/uutiset/talous/669893/Kuntien+valtionosuuksia+leikataan+188+miljoonalla
 2. Jo 500 miljoonaa euroa: Verorahoja virtaa yhä enemmän pääkaupunkiseudulta köyhille kunnille Helsingin Sanomat. 25.1.2016.
 3. http://yle.fi/uutiset/leikkaus_vie_viidenneksen_kuntien_valtionosuustuloista/6664333
 4. http://yle.fi/uutiset/pulaan_joutuneiden_kuntien_oljenkorsi_pyyhittiin_budjettiesityksesta/7463938
 5. a b c Kuntien valtionosuudet vuonna 2006 hallinnonaloittain 9. tammikuuta 2007. Suomen kuntaliitto. Viitattu 7. maaliskuuta 2007. (suomeksi)


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]