Tikkurilan kirjasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tikkurilan kirjasto
Tikkurilan kirjastotaloa lounaasta katsoen.
Tikkurilan kirjastotaloa lounaasta katsoen.
Sijainti Lummetie 4, 01300 Vantaa
Koordinaatit 60.2949°N, 25.0422°E
Tyyppi Vantaan kaupunginkirjaston toimipiste
Perustettu 1984
Asiakkaita noin 473 300 (käynnit vuonna 2018)[1]
Kotisivut

Tikkurilan kirjasto on Vantaan Tikkurilassa sijaitseva kirjasto, joka on osa Vantaan kaupunginkirjastoa ja Helmet-kirjastoa. Se on lainaus- ja kävijämäärältään[1] suurin Vantaan kirjastoista. Se sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä Tikkurilan rautatieasemaa ja liikekeskus Dixiä osoitteessa Lummetie 4.[2][3] Tikkurilan kirjasto oli ennen Vantaan pääkirjasto, kunnes pää- ja sivukirjastojaottelusta luovuttiin vuoden 2021 jälkeen.[4]

Kirjastossa on aikuistenosasto, lastenosasto sekä musiikki- ja mediaosasto. Rakennuksessa sijaitsevat myös Vantaan kirjastoautopalvelujen työtilat ja kirjastoautojen tallit sekä kirjastopalvelujen hallinnon, logistiikan ja sekä hankinta- ja luettelointikeskuksen tilat. Kirjastotalossa toimii lisäksi osa Vantaan musiikkiopistosta ja Vantaan aikuisopistosta.

Vuonna 2018 Tikkurilan kirjastossa kävi noin 473 000 kävijää.[1]

Tikkurilan kirjaston rakennustyöt aloitettiin vuonna 1982, ja se valmistui vuonna 1984. Arkkitehtisuunnittelun teki Arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki sekä sisustussuunnittelun Sisustus- ja tuotesuunnittelu Sistergo Oy. Suunnittelukilpailun voitti ehdotus ”Heijastuksia”, jonka yhtenä ideana oli ulkotilojen heijastavat vesipinnat, jotka toisivat vinoikkunoiden kautta heijastuksia ja valoa myös sisätiloihin. Graniittiverhoillussa rakennuksessa on kuparisia yksityiskohtia.[5] Kirjastotalo oli Vantaan ensimmäinen suuri kulttuurin monitoimitalo.

Kirjaston kokonaishyötypinta-ala on 4 933 neliömetriä. Käsikirjaston Vantaa-kokoelmassa on julkaisu ”Vantaan kirjastotalo”, josta löytyvät perustiedot Tikkurilan kirjaston rakennuksesta.

Aikuistenosastolla on laaja kirja-aineisto ja lehtivalikoima. Vantaaseen liittyvästä aineistosta on koottu erillinen Vantaa-kokoelma. Jatkuvasti karttuvaan e-aineistoon (kirjoja, lehtiä, elokuvia) voi tutustua kirjastossa henkilökunnan opastuksella tai omatoimisesti.

Musiikki- ja mediaosastolla on lainattavissa laaja valikoima musiikkiaineistoa, dvd-elokuvia ja pelejä. Osastolla on asiakkaiden käytettävissä erilaisia digitointilaitteita (kuten vhs-dvd, vinyyli-cd, kasetti-cd), joita voi varata.

Kirjaston aineiston saatavuustiedot löytyvät HelMet-aineistohausta.

Tilat, välineet ja tapahtumat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tikkurilan kirjaston ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat lastenosasto, musiikki- ja mediaosasto, kokous- ja opetustila Aleksis-sali, Lumme-sali ja kahvila. Toisessa kerroksessa ovat aikuistenosasto, käsikirjasto, Vantaa-kokoelma, lehtialue, galleriaseinä, lukusali, tutkijanhuoneet sekä kopiokone ja skanneri. Vuokrattava kokoushuone sijaitsee alimmassa kerroksessa, ja sinne on käynti Vehkapolun puolelta.

Asiakkaiden käytettävissä on useita tietokoneita. Lehtialueella on suurilla näytöillä varustettuja koneita, joilla voi lukea laajaa valikoimaa verkkolehtiä. Kirjastossa on myös vuokrattava galleriaseinä tauluja varten toisessa kerroksessa. Tutkijanhuoneita on asiakkaiden käytettävissä erillisellä hakemuksella, joka löytyy kirjaston verkkosivuilta.

Tikkurilan kirjastossa tapahtuu monenlaista. Osan tapahtumista järjestää kirjasto. Suurin osa tapahtumista järjestetään yhteistyökumppaneiden kanssa. Kirjasto myös vuokraa kokoushuonetta asiakkaiden omia tilaisuuksia varten.

Runsaasti myönteistä julkisuutta ovat saaneet Tikkurilan kirjaston lastenosaston lukukoirat.[6] Toiminta perustuu yhteistyöhön näkövammaisten kanssa.

Tikkurilan kirjaston toimintaa ohjaa Vantaan kirjastopalvelujen vuonna 2014 laadittu visio ”Rikasta arkea kirjastossa”.

Kirjaston ympäristössä on vuonna 2017 valmistunut Kirjastopuisto, jossa on skeittipaikka, lasten leikkipaikka ja nurmialue.[7] Puistossa on järjestetty ulkoilmakonsertteja ja esitetty elokuvia.[8][9]

  1. a b c Vantaan kaupunki: Vantaan vuosikirja 2018 (.xlsx) (Taulukko 8.17: Kaupunginkirjasto 2006-2018) vantaa.fi. Arkistoitu 10.1.2021. Viitattu 9.1.2021.
  2. kartta.vantaa.fi (Valinnat: Aluejaot: Suuralueet, Kaupunginosat ja Postinumeroalueet. Haku hakusanoilla Tikkurilan kirjasto.) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 2.7.2016.
  3. Tikkurilan kirjasto Helmet-kirjastot, helmet.fi. Viitattu 2.7.2016.
  4. https://tilastot.kirjastot.fi/ tilastot.kirjastot.fi. Viitattu 5.6.2024.
  5. Silanto, Anne: Vantaa ennen ja nyt | Oletko huomannut? Veistoksellinen Tikkurilan kirjasto rakennettiin nousukaudella arvokkaista materiaaleista Vantaan Sanomat. 28.8.2023. Viitattu 29.8.2023.
  6. Lukukoira Helmet-kirjastot, helmet.fi. Viitattu 2.7.2016.
  7. Kirjastopuisto aukesi Tikkurilassa Vantaan Sanomat. 22.9.2017. Viitattu 9.1.2021.
  8. Vantaan kaupunki: Elokuun ulkoilmakonserteissa Tikkurilan Kirjastopuisto täyttyy tähdistä vantaa.fi. 3.7.2019. Viitattu 9.1.2021.
  9. Tikkurilan Kirjastopuistossa katsotaan leffoja - ulkoilmanäytös järjestetään ensimmäistä kertaa Vantaan Sanomat. 21.8.2019. Viitattu 9.1.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]