Tikkurilan kirjasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tikkurilan kirjasto
Tikkurilan kirjastotaloa lounaasta katsoen.
Tikkurilan kirjastotaloa lounaasta katsoen.
Sijainti Lummetie 4, 01300 Vantaa
Koordinaatit 60.2949°N, 25.0422°E
Tyyppi Vantaan kaupunginkirjaston päätoimipiste
Asiakkaita noin 446 000 (käynnit vuonna 2017)[1]
Johtaja Mikko Vainio[2]
Kotisivut

Tikkurilan kirjasto on Vantaan kaupunginkirjaston pääkirjasto.[2] Kirjasto on lainaus- ja kävijämäärältään[1] suurin Vantaan kirjastoista. Se sijaitsee keskeisellä paikalla Vantaan Tikkurilan kaupunginosassa lähellä Tikkurilan rautatieasemaa osoitteessa Lummetie 4.[3][4]

Kirjastossa on aikuistenosasto, lastenosasto sekä musiikki- ja mediaosasto. Rakennuksessa sijaitsevat myös Vantaan kirjastoautopalvelujen työtilat ja kirjastoautojen tallit sekä kirjastopalvelujen hallinnon, logistiikan ja sekä hankinta- ja luettelointikeskuksen tilat. Kirjastotalossa toimii lisäksi osa Vantaan musiikkiopistosta ja Vantaan aikuisopistosta.

Vuonna 2017 Tikkurilan kirjastossa kävi noin 446 000 kävijää.[1]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuisten osastolla on laaja kirja-aineisto ja lehtivalikoima. Vantaaseen liittyvästä aineistosta on koottu erillinen Vantaa-kokoelma. Jatkuvasti karttuvaan e-aineistoon (kirjoja, lehtiä, elokuvia) voi tutustua kirjastossa henkilökunnan opastuksella tai omatoimisesti.

Musiikki- ja mediaosastolla osastolla on lainattavissa laaja valikoima musiikkiaineistoa, dvd-elokuvia ja pelejä. Osastolla on asiakkaiden käytettävissä erilaisia digitointilaitteita (esim. vhs-dvd, vinyyli-cd, kasetti-cd), joita voi varata.

Kirjaston aineiston saatavuustiedot löytyvät HelMet-aineistohausta.

Tilat, välineet, tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen Tikkurilan kirjastotalo on vihitty käyttöön vuonna 1984. Sen suunnittelukilpailun voitti ehdotus "Heijastuksia". Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1982. Arkkitehtisuunnittelun on tehnyt Arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki ja sisustussuunnittelun Sisustus- ja tuotesuunnittelu Sistergo Oy. Kirjastotalo oli Vantaan ensimmäinen suuri kulttuurin monitoimitalo. Sen kokonaishyötypinta-ala on 4 933 neliömetriä. Tikkurilan kirjaston käsikirjaston Vantaa-kokoelmassa on julkaisu "Vantaan kirjastotalo", josta löytyvät perustiedot Tikkurilan kirjaston rakennuksesta.

Tikkurilan kirjaston ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat lastenosasto, musiikki- ja mediaosasto, kokous- ja opetustila Aleksis-sali, Lumme-sali sekä kahvila. Toisessa kerroksessa ovat aikuisten osasto, käsikirjasto, Vantaa-kokoelma, lehtialue, galleriaseinä, lukusali, tutkijanhuoneet ja kopiokone ja skanneri. Vuokrattava kokoushuone sijaitsee alimmassa kerroksessa ja sinne on käynti Vehkapolun puolelta.

Asiakkaiden käytettävissä on useita tietokoneita. Lehtialueella on suurilla näytöillä varustettuja koneita, joilla voi lukea laajaa valikoimaa verkkolehtiä. Kirjastossa on myös vuokrattava galleriaseinä tauluja varten toisessa kerroksessa. Tutkijanhuoneita on asiakkaiden käytettävissä erillisellä hakemuksella, joka löytyy kirjaston verkkosivuilta.

Tikkurilan kirjastossa tapahtuu monenlaista. Osan tapahtumista järjestää kirjasto. Suurin osa tapahtumista järjestetään yhteistyökumppaneiden kanssa. Kirjasto myös vuokraa kokoushuonetta asiakkaiden omia tilaisuuksia varten.

Runsaasti myönteistä julkisuutta ovat saaneet Tikkurilan kirjaston lastenosaston lukukoirat.[5] Toiminta perustuu yhteistyöhön näkövammaisten kanssa.

Tikkurilan kirjaston toimintaa ohjaa Vantaan kirjastopalvelujen vuonna 2014 laadittu visio: Rikasta arkea kirjastossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Vantaan kaupungin tilastollinen vuosikirja 2017 (.xlsx) (Taulukko 8.17: Kaupunginkirjasto 2006-2017) avoindata.fi. Väestörekisterikeskus. Viitattu 6.11.2019.
  2. a b Armi Suojanen: Sunnuntaista sukeutui hyvä päivä käydä kirjastossa Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. 28.1.2016. Viitattu 2.7.2016.
  3. kartta.vantaa.fi (Valinnat: Aluejaot: Suuralueet, Kaupunginosat ja Postinumeroalueet. Haku hakusanoilla Tikkurilan kirjasto.) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 2.7.2016.
  4. Tikkurilan kirjasto Helmet-kirjastot, helmet.fi. Viitattu 2.7.2016.
  5. Lukukoira Helmet-kirjastot, helmet.fi. Viitattu 2.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tikkurilan kirjasto.