Batman v Superman: Dawn of Justice

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Batman v Superman:
Dawn of Justice
Ohjaaja Zack Snyder
Käsikirjoittaja
Perustuu DC Comicsin hahmoihin
Tuottaja
Säveltäjä
Kuvaaja Larry Fong
Leikkaaja David Brenner
Tuotantosuunnittelija Patrick Tatopoulos
Pukusuunnittelija Michael Wilkinson
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 153 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 250 miljoonaa dollaria
Tuotto 873 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Batman v Superman: Dawn of Justice on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, jonka päähenkilöinä ovat DC Comicsin sarjakuvahahmot Batman ja Teräsmies. Se on DC Extended Universen toinen elokuva ja seuraa Man of Steelin tapahtumia. Elokuvan ohjasi Zack Snyder ja käsikirjoittivat Chris Terrio ja David S. Goyer. Pääosissa ovat Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter ja Gal Gadot. Kyseessä on ensimmäinen näytelty elokuva, jossa Batman ja Teräsmies esiintyvät yhtä aikaa, ja jossa Ihmenainen, Vesimies, Kyborgi ja Salama tekevät ensimmäiset näytellyt elokuvaesiintymisensä. Elokuvassa rikollinen nero Lex Luthor pyrkii manipuloimaan Batmanin tuhoamaan Teräsmiehen hänen puolestaan.

Elokuva julkistettiin vuonna 2013 San Diego Comic-Con Internationalissa, Man of Steelin ensi-illan jälkeen. Snyder kertoi elokuvan ottavan inspiraatiota Frank Millerin sarjakuvasta Batman: Yön ritari, mutta että tarinan asetelma olisi alkuperäinen. Elokuva sisältää myös narratiivisiä elementtejä tarinasta Teräsmiehen kuolema. Esituotanto alkoi East Los Angeles Collegessa 2013 ja kuvaukset alkoivat Detroitissa toukokuussa 2014.

Batman v Superman: Dawn of Justice sai ensi-iltansa 19. maaliskuuta 2016 Mexico Cityn Auditorio Nacionalissa. Suomessa sen ensi-ilta oli 23. maaliskuuta 2016, kun taas Yhdysvalloissa se saapui elokuvateattereihin 25. maaliskuuta 2016. Elokuva tuotti enemmän kuin Man of Steel, mutta sai ristiriitaisen vastaanoton ja sitä kuvattiin muun muassa synkäksi ja ilottomaksi. Affleckin roolisuoritus keräsi kuitenkin kehuja. Elokuvan 30 minuuttia pidempi versio Ultimate Edition julkaistiin digitaalisesti 28. kesäkuuta 2016 sekä DVD:lle ja Blu-raylle 19. heinäkuuta. Elokuvan tapahtumia seuraava Justice League sai ensi-iltansa marraskuussa 2017.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolitoista vuotta kenraali Zodia vastaan Metropoliksessa käydyn taistelun jälkeen maailma käy kiivasta keskustelua siitä, miten Teräsmiehen tulisi toimia. Miljardööri Bruce Wayne, joka on toiminut Gotham Cityssä lainvalvojana nimeltä ”Batman” melkein kaksikymmentä vuotta, näkee Teräsmiehen mahdollisena uhkana koko ihmiskunnalle. Teräsmies, joka työskentelee Daily Planetin toimittajana ihmisnimellään Clark Kent ja asuu yhdessä Lois Lanen kanssa, puolestaan pitää Batmanin toimintatapoja liian julmina ja mustamaalaa häntä kirjoittamissaan artikkeleissa. Bruce saa selville, että LexCorp-yhtiötä johtava Lex Luthor on palkannut Anatoli Knyazevin tuomaan Intian valtamereltä kryptoniittia, jota syntyi Zodin maailmanmoottorin käytöstä. Luthor pyytää senaattori June Finchiltä lupaa tuoda sitä Yhdysvaltoihin löytääkseen keinon käyttää sitä kryptonilaisia vastaan. Finch kieltäytyy, mutta Luthor onnistuu saamaan muilta senaattoreilta pääsyn kryptonilaisen tiedustelualuksen hylylle sekä luvan tehdä tutkimuksia Zodin ruumiilla.

Bruce soluttautuu LexCorpilla järjestettyihin juhliin varastaakseen yhtiöltä tietoja. Salaperäinen antiikkiesineiden asiantuntija Diana Prince varastaa tiedot sisältävän muistitikun, mutta palauttaa sen Brucelle huomattuaan, ettei kykene purkamaan tiedostojen salauksia. Purkaessaan niitä Lepakkoluolassa Bruce näkee post-apokalyptisen painajaisen, jossa Teräsmies on vallannut maailman ja kukistaa helposti Batmanin johtamat kapinallisjoukot. Brucen herättyä hänen luonaan vierailee salaperäinen aikamatkaaja,[a] joka varoittaa häntä Loisin roolista tulevaisuuden tapahtumissa ja käskee etsiä ”muut”. Myöhemmin Bruce saa tietää Luthorin tutkineen kryptoniitin lisäksi myös metaihmisiä. Diana paljastuu yhdeksi heistä, kun Bruce näkee ensimmäisen maailmansodan aikaisen kuvan hänestä. Uskoen, ettei ole mitään takeita siitä, ettei Teräsmies kääntyisi ihmiskuntaa vastaan, hän kertoo palvelijalleen Alfred Pennyworthille aikovansa varastaa kryptoniitin saadakseen siitä aseen tätä vastaan.

Luthor salakuljettaa pommin kongressin kuulemistilaisuuteen, jonne Teräsmies itsekin saapuu kuulemaan mielipiteen toimiensa sopivuudesta. Pommi tappaa useita ihmisiä, mukaan lukien Finchin. Syyttäen itseään siitä, ettei huomannut pommia ajoissa, Teräsmies lähtee maanpakoon. Batman puolestaan onnistuu varastamaan kryptoniitin ja rakentaa aseiksi Teräsmiestä vastaan voimakkaan haarniskan, kryptoniittikaasulla täytettyjä kranaatteja ja kryptoniittikärkisen keihään. Luthor puolestaan opettelee kaikki kryptonilaisaluksen toiminnot ja käy läpi sen sisältämät tiedot useista muista planeetoista ja avaruusolioroduista.

Luthor kidnappaa Clarkin adoptioäidin, Martha Kentin, ja paljastaa yllyttäneensä Teräsmiestä ja Batmania toistensa kimppuun alusta asti. Hän kiristää Teräsmiehen käymään kuolemanottelun Batmania vastaan vastineeksi Marthan vapaudesta. Teräsmies yrittää suostutella Batmanin puolelleen, mutta Batman aloittaa taistelun ja saa kryptoniittikranaateillaan etulyöntiaseman. Mutta ennen kuin hän ehtii surmata Teräsmiehen keihäällään, Teräsmies pyytää häntä pelastamaan Marthan. Muistaessaan kuolleella äidillään olevan sama etunimi ja kuultuaan Loisilta totuuden Batman ymmärtää, ettei Teräsmies olekaan uhka. Batmanin pelastaessa Marthan Teräsmies lähtee kohtaamaan Luthorin.

Luthor käynnistää varasuunnitelmansa vapauttamalla hirviön,[b] jonka on luonut sekoittamalla kryptonilaisaluksen genesis-kammioon omaa vertaan ja Zodin ruumiin. Diana kuitenkin ilmestyy paikalle soturivarusteissa ja liittoutuu Teräsmiehen ja Batmanin kanssa hirviön pysäyttämiseksi. Hirviö osoittautuu voimakkaaksi vastustajaksi, joka imee energiaa itseensä ja vain voimistuu saamistaan iskuista. Ymmärtäessään hirviön jakavan samat heikkoudet kuin kryptonilaiset Teräsmies surmaa sen kryptoniittikeihäällä, mutta hirviö ehtii lävistää hänet luisella ulkonemallaan.

Luthor joutuu vankilaan, missä Batman varoittaa pitävänsä häntä silmällä. Luthor kuitenkin julistaa ilkkuen, että Teräsmiehen kuolema on tehnyt Maasta haavoittuvamman paikan ja kuinka uusi uhka oli matkalla Maahan. Myös Clark Kent julistetaan kuolleeksi ja Bruce, Lois, Martha ja Diana pitävät hänelle Smallvillessä erilliset hautajaiset. Martha antaa Loisille kirjeen, jonka sisältä löytyi kihlasormus Clarkilta. Bruce paljastaa Dianalle aikovansa koota metaihmisistä ryhmän suojelemaan Maata Teräsmiehen tilalle. Hautajaisvieraiden poistuttua paikalta Clarkin arkun päälle heitetty multa alkaa leijua.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ben Affleck  Bruce Wayne / Batman[4]  
 Henry Cavill  Kal-El / Clark Kent / Teräsmies  
 Amy Adams  Lois Lane[5]  
 Jesse Eisenberg  Lex Luthor[6]  
 Diane Lane  Martha Kent[7]  
 Laurence Fishburne  Perry White[7]  
 Jeremy Irons  Alfred Pennyworth[6]  
 Holly Hunter  senaattori June Finch[8]  
 Gal Gadot  Diana Prince / Ihmenainen  
 Scoot McNairy  Wallace Keefe  
 Callan Mulvey  Anatoli Knyazev  
 Tao Okamoto  Mercy Graves  
 Brandon Spink  nuori Bruce Wayne  
 Lauren Cohan  Martha Wayne  
 Michael Cassidy  Jimmy Olsen  
 Wunmi Mosaku  Kahina Ziri  
 Dennis North  senaattori Barrows  
 Rebecca Buller  Jenny Jurwich  
 Harry Lennix  puolustusministeri Calvin Swanwick  
 Christina Wren  majuri Carrie Farris  
 Debbie Stabenow  Metropoliksen kuvernööri[9]  
 Jena Malone  Jenet Klyburn (vain Ultimate Editionissa)  
 Ezra Miller  Barry Allen / Salama  
 Patrick Leahy  senaattori Purrington  
 Carla Gugino  Kelor (ääni)  
 Kevin Costner  Jonathan Kent  
 Jason Momoa  Arthur Curry / Vesimies  
 Joe Morton  Silas Stone  
 Ray Fisher  Victor Stone / Kyborgi  
 Coburn Goss  isä Leone (vain Ultimate Editionissa)  
 Joseph Cranford  Pete Ross (vain Ultimate Editionissa)  
 Emily Peterson  Lana Lang (vain Ultimate Editionissa)  
 Gary Hecker  Tuomiopäivä (ääniefektit)  
 Robin Atkin Downes  Tuomiopäivä (ääniefektit ja liikkeenkaappaus)  
 Damon Caro  Joe Chill  
 Jeffrey Dean Morgan  Thomas Wayne (cameo)[10]  
 Patrick Wilson  Yhdysvaltain presidentin ääni (cameo)  

Chris Pinen, Saïd Taghmaouin, Ewen Bremnerin ja Eugene Brave Rockin näyttelemät Steve Trevor, Sameer, Charlie ja ”päällikkö” elokuvasta Wonder Woman näytetään lyhyesti Ihmenaisen rinnalla valokuvassa.[11][12]

Elokuvassa esiintyvä kenraali Zodin ruumis toteutettiin yhdistämällä fitnessvalmentaja Greg Plittin kehosta tehty yksityiskohtainen valos hahmoa Man of Steelissä näytelleen Michael Shannonin kasvovalokseen.[13]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman v Superman: Dawn of Justice sai ensi-iltansa 19. maaliskuuta 2016 Mexico Cityn Auditorio Nacionalissa.[14] Suomessa sen ensi-ilta oli 23. maaliskuuta 2016, kun taas Yhdysvalloissa se saapui elokuvateattereihin 25. maaliskuuta 2016.[15]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman v Superman: Dawn of Justice sai kriitikoilta kielteisen vastaanoton. Rotten Tomatoes -sivustolle kerätyistä 293 arvostelusta 29 prosenttia on myönteisiä, keskimääräisen arvosanan ollessa 5/10. Sivuston määrittämässä arvostelujen yhteenvedossa lukee: ”Batman v Superman: Dawn of Justice tukahduttaa mahdollisesti vahvan tarinan -- ja osan kaikkein ikonisimmista amerikkalaisista supersankareista -- synkällä erikoistehostepainotteisella toiminnalla.”[16] Slaten Jonathan L. Fischerin mielestä elokuva oli ”tylsä, iloton ja hämmentävä”, ja hän kutsui sitä ”152-minuuttiseksi traileriksi, jonka tarkoituksena on aloittaa DC Comicsin paha, hävyttömän tuottoisa supersankari-imperiumi, [jollaisen Kostajat] ovat lahjoittaneet Marvelille ja Disneylle.”[17] The Standardin Matt Neal kehui elokuvan näyttelijöiden, erityisesti Ben Affleckin ja Jeremy Ironsin, roolisuorituksia, mutta moitti Jesse Eisenbergin roolitusta Lex Luthorin osaan sekä elokuvan käsikirjoitusta ja leikkausta.[18]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vaikka elokuvassa ei kerrota Brucea varoittavan salaperäisen miehen nimeä, tuottaja Deborah Snyder vahvisti hahmon olevan Salama, näyttelijänä Ezra Miller.[2]
  2. Vaikka olennon nimeä ei mainittu elokuvassa, lukuun ottamatta sitä, kun Luthor sanoi Teräsmiehelle hirviön olevan "sinun tuomipäiväsi", näyttelijä Robin Atkin Downes paljasti hirviön olevan Tuomiopäivä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) Box Office Mojo. Viitattu 16.6.2016. (englanniksi)
  2. Chitwood, Adam: Exclusive: Deborah Snyder on The Flash 'Batman v Superman' Cameo, 'Wonder Woman' Connection Collider.com. 28.3.2016. Viitattu 13.11.2017. (englanniksi)
  3. Downes, Robin Atkin: Very proud to release that I helped bring #Doomsday to life in the upcoming @BatmanvSuperman #Dreamgigs Twitter. 27.2.2016. Viitattu 13.11.2017. (englanniksi)
  4. Ben Affleck Revealed As Batman in Warner Bros. Picture' New Super Hero Feature Film, Now Slated to Open July 17, 2015 DC Comics. 22.8.2013. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
  5. Nemiroff, Perri: Amy Adams Says Lois Lane Is Key to Finding Information in BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE; Will She Have a Scene with Jason Momoa? Collider. 16.12.2014. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
  6. a b Breaking News: Lex Luthor and Alfred Pennyworth Cast in Upcoming Man of Steel Sequel DC Comics. 31.1.2014. (englanniksi)
  7. a b Kit, Borys: Superman and Batman Film Set for Comic-Con Reveal The Hollywood Reporter. 20.7.2013. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
  8. Dyce, Andrew: Holly Hunter Talks 'Batman V Superman'; Confirms Scenes With Henry Cavill Screen Rant. 5.11.2014. (englanniksi)
  9. Jena Malone’s Cut Character From ‘Batman v Superman’ Revealed Variety. 2.6.2016. Viitattu 14.6.2016. (englanniksi)
  10. Goldberg, Lesley: 'Walking Dead' Casts Major Comics Villain Negan The Hollywood Reporter. 10.11.2015. Viitattu 23.1.2016. (englanniksi)
  11. Breznican, Anthony: How Batman v Superman: Dawn of Justice maps out DC's movie universe Entertainment Weekly. 3.3.2016. Arkistoitu 6.3.2016. Viitattu 16.5.2016. (englanniksi)
  12. Volmers, Eric: Eugene Brave Rock, actor from Kainai First Nation, to appear in DC's Wonder Woman Calgary Herald. 6.8.2016. Viitattu 26.2.2017. (englanniksi)
  13. BATMAN VS SUPERMAN Zod Body BTS ADI YouTubessa
  14. Jayson, Jay: Zack Snyder Announces Batman V. Superman Red Carpet Premiere In Mexico City Comicbook.com. 15.2.2016. Viitattu 17.3.2016. (englanniksi)
  15. Sneider, Jeff & Cunningham, Todd: Warner Bros. Blinks in Marvel Showdown: ‘Batman v Superman’ Avoids ‘Captain America 3’ The Wrap. 6.8.2014. Viitattu 15.7.2015. (englanniksi)
  16. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) Rotten Tomatoes. Viitattu 25.3.2016. (englanniksi)
  17. Fischer, Jonathan L.: In Batman v Superman, the only winner is Marvel. Slate. 23.3.2016. Viitattu 24.3.2016. (englanniksi)
  18. Neal, Matt: Film review: Batman v Superman – Dawn Of Justice The Standard. 24.3.2016. Viitattu 24.3.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]