Luettelo vaalikauden 2015–2019 kansanedustajista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomi
Coat of arms of Finland.svg

Osa politiikan artikkelisarjaa:
Suomen politiikka


Teemasivu:Politiikka
 n  k  m 

Vaalikauden 2015–2019 kansanedustajat valittiin eduskuntavaaleissa 19. huhtikuuta 2015. Eduskunnassa on 200 kansanedustajaa.

Voimasuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolue/ryhmä Edustajia e d c b a
Keskusta 48 49 49 49 49 49
Kokoomus 38 38 37 38 37 37
Sosiaalidemokraatit 35 35 35 35 35 34
Siniset 18 18 19 19 - -
Perussuomalaiset 17 17 17 17 37 38
Vihreät 15 15 15 15 15 15
Vasemmistoliitto 12 12 12 12 12 12
RKP 10 10 10 10 10 10
Kristillisdemokraatit 5 5 5 5 5 5
Liike Nyt 1 1 1 - - -
Kansalaispuolue 1 - - - - -
[1]

a) Vaalitulos, b) Tolppanen PS -> SDP, c) PS ja Siniset, Ruoho PS -> Kok, d) Liike Nyt, e) Turunen Sin -> Kok. Viimeinen muutos Väyrynen Kesk -> Kansalaispuolue

Kansanedustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Puolue/ryhmä Vaalipiiri Vertausluku Äänet Kansanedustajana Toiminta eduskunnassa tai hallituksessa
Aalto, ToukoTouko Aalto Vihreät Keski-Suomi 13 599,000 &&&&&&&&&&&04326.&&&&004 326 2015–
Adlercreutz, AndersAnders Adlercreutz RKP Uusimaa 13 308,000 &&&&&&&&&&&03337.&&&&003 337 2015–
Ala-Nissilä, OlaviOlavi Ala-Nissilä Keskusta Varsinais-Suomi 14 254,333 &&&&&&&&&&&04908.&&&&004 908 1991–2006, 2015–
Alanko-Kahiluoto, OutiOuti Alanko-Kahiluoto Vihreät Helsinki 33 903,000 &&&&&&&&&&&07884.&&&&007 884 2007–
Alatalo, MikkoMikko Alatalo Keskusta Pirkanmaa 46 189,000 &&&&&&&&&&&06759.&&&&006 759 2003–
Andersson, LiLi Andersson Vasemmistoliitto Varsinais-Suomi 27 001,000 &&&&&&&&&&015071.&&&&0015 071 2015–
Anttila, Sirkka-LiisaSirkka-Liisa Anttila Keskusta Häme 18 010,000 &&&&&&&&&&&05200.&&&&005 200 1983–1996, 1999–
Arhinmäki, PaavoPaavo Arhinmäki Vasemmistoliitto Helsinki 35 435,000 &&&&&&&&&&&07910.&&&&007 910 2007–
Berner, AnneAnne Berner Keskusta Uusimaa 19 916,333 &&&&&&&&&&&09691.&&&&009 691 2015– liikenne- ja viestintäministeri
Biaudet, EvaEva Biaudet RKP Helsinki 24 645,000 &&&&&&&&&&&05515.&&&&005 515 1991–2006, 2015–
Blomqvist, ThomasThomas Blomqvist RKP Uusimaa 26 616,000 &&&&&&&&&&&06443.&&&&006 443 2007–
Eerola, JuhoJuho Eerola Perussuomalaiset Kaakkois-Suomi 25 853,500 &&&&&&&&&&&08320.&&&&008 320 2011–
Eestilä, MarkkuMarkku Eestilä Kokoomus Savo-Karjala 24 980,000 &&&&&&&&&&&04578.&&&&004 578 2011–
Elo, SimonSimon Elo Siniset Uusimaa 15 568,500 &&&&&&&&&&&02907.&&&&002 907 2015–
Elomaa, RitvaRitva Elomaa Perussuomalaiset Varsinais-Suomi 50 813,000 &&&&&&&&&&&09571.&&&&009 571 2011–
Eloranta, Eeva-JohannaEeva-Johanna Eloranta Sosiaalidemokraatit Varsinais-Suomi 40 835,000 &&&&&&&&&&&06689.&&&&006 689 2011–
Elovaara, TiinaTiina Elovaara Siniset Pirkanmaa 12 387,750 &&&&&&&&&&&04107.&&&&004 107 2015–
Essayah, SariSari Essayah Kristillisdemokraatit Savo-Karjala 13 578,000 &&&&&&&&&&011186.&&&&0011 186 2003–2007, 2015–
Feldt-Ranta, MaaritMaarit Feldt-Ranta Sosiaalidemokraatit Uusimaa 28 820,667 &&&&&&&&&&&08749.&&&&008 749 2007–
Filatov, TarjaTarja Filatov Sosiaalidemokraatit Häme 44 737,000 &&&&&&&&&&&08318.&&&&008 318 1995–
Grahn-Laasonen, SanniSanni Grahn-Laasonen Kokoomus Häme 43 544,000 &&&&&&&&&&&07556.&&&&007 556 2011– opetusministeri (5.5.2017 alkaen), opetus- ja kulttuuriministeri (29.5.2015–5.5.2017)
Gustafsson, JukkaJukka Gustafsson Sosiaalidemokraatit Pirkanmaa 18 073,333 &&&&&&&&&&&06792.&&&&006 792 1987–
Guzenina, MariaMaria Guzenina Sosiaalidemokraatit Uusimaa 21 615,500 &&&&&&&&&&&07827.&&&&007 827 2007–
Haatainen, TuulaTuula Haatainen Sosiaalidemokraatit Helsinki 18 624,667 &&&&&&&&&&&06662.&&&&006 662 1996–2007, 2015– 2. varapuhemies (5.2.2018 alkaen)
Haavisto, PekkaPekka Haavisto Vihreät Helsinki 67 806,000 &&&&&&&&&&014204.&&&&0014 204 1987–1995, 2007–
Haglund, CarlCarl Haglund RKP Uusimaa 53 232,000 &&&&&&&&&&021468.&&&&0021 468 2015–2016 Siirtyi Sunshine Kaidi New Energy Groupin varatoimitusjohtajaksi.
Hakanen, PerttiPertti Hakanen Keskusta Pirkanmaa 15 396,333 &&&&&&&&&&&04709.&&&&004 709 2015–
Hakkarainen, TeuvoTeuvo Hakkarainen Perussuomalaiset Keski-Suomi 14 571,000 &&&&&&&&&&&05557.&&&&005 557 2011–
Halmeenpää, HannaHanna Halmeenpää Vihreät Oulu 15 524,000 &&&&&&&&&&&04860.&&&&004 860 2015–
Harakka, TimoTimo Harakka Sosiaalidemokraatit Uusimaa 17 292,400 &&&&&&&&&&&05497.&&&&005 497 2015–
Harkimo, HarryHarry Harkimo Liike Nyt Uusimaa 62 377,000 &&&&&&&&&&011416.&&&&0011 416 2015–
Hassi, SatuSatu Hassi Vihreät Pirkanmaa 28 537,000 &&&&&&&&&&&06332.&&&&006 332 1991–2004, 2015–
Hautala, LasseLasse Hautala Keskusta Vaasa 22 444,333 &&&&&&&&&&&07037.&&&&007 037 2003–2007, 2009–
Heikkinen, HannakaisaHannakaisa Heikkinen Keskusta Savo-Karjala 70 573,000 &&&&&&&&&&010712.&&&&0010 712 2007–2011, 2015–
Heinonen, TimoTimo Heinonen Kokoomus Häme 21 772,000 &&&&&&&&&&&06274.&&&&006 274 2007–
Heinäluoma, EeroEero Heinäluoma Sosiaalidemokraatit Helsinki 27 937,000 &&&&&&&&&&&09703.&&&&009 703 2003–
Henriksson, Anna-MajaAnna-Maja Henriksson RKP Vaasa 50 777,000 &&&&&&&&&&010673.&&&&0010 673 2007–
Hongisto, ReijoReijo Hongisto Siniset Vaasa 19 482,000 &&&&&&&&&&&06736.&&&&006 736 2011–
Honkonen, PetriPetri Honkonen Keskusta Keski-Suomi 10 182,250 &&&&&&&&&&&02978.&&&&002 978 2015–
Hoskonen, HannuHannu Hoskonen Keskusta Savo-Karjala 14 114,600 &&&&&&&&&&&06633.&&&&006 633 2003–2011, 2015–
Huhtasaari, LauraLaura Huhtasaari Perussuomalaiset Satakunta 30 600,000 &&&&&&&&&&&09259.&&&&009 259 2015–
Huovinen, SusannaSusanna Huovinen Sosiaalidemokraatit Keski-Suomi 14 355,000 &&&&&&&&&&&05003.&&&&005 003 1999–2018 Siirtyi Keski-Suomen ensi- ja turvakodin toiminnanjohtajaksi.
Häkkänen, AnttiAntti Häkkänen Kokoomus Kaakkois-Suomi 38 947,000 &&&&&&&&&&&06216.&&&&006 216 2015– oikeusministeri (5.5.2017 alkaen)
Hänninen, KatjaKatja Hänninen Vasemmistoliitto Oulu 14 790,000 &&&&&&&&&&&06007.&&&&006 007 2014–
Ihalainen, LauriLauri Ihalainen Sosiaalidemokraatit Keski-Suomi 28 710,000 &&&&&&&&&&010354.&&&&0010 354 2011–
Immonen, OlliOlli Immonen Perussuomalaiset Oulu 20 214,500 &&&&&&&&&&&04964.&&&&004 964 2011–
Jalonen, AriAri Jalonen Siniset Satakunta 15 300,000 &&&&&&&&&&&05753.&&&&005 753 2011–
Jarva, MarisannaMarisanna Jarva Keskusta Oulu 15 225,857 &&&&&&&&&&&05347.&&&&005 347 2015–
Jaskari, HarriHarri Jaskari Kokoomus Pirkanmaa 18 216,000 &&&&&&&&&&&05471.&&&&005 471 2007–
Jokinen, KalleKalle Jokinen Kokoomus Häme 14 514,667 &&&&&&&&&&&05728.&&&&005 728 2009–
Juhantalo, KaukoKauko Juhantalo Keskusta Satakunta 25 247,000 &&&&&&&&&&&04627.&&&&004 627 1979–1993, 1995–1999, 2003–2007, 2015–
Juvonen, ArjaArja Juvonen Perussuomalaiset Uusimaa 18 682,200 &&&&&&&&&&&02931.&&&&002 931 2011–
Järvinen, HeliHeli Järvinen Vihreät Kaakkois-Suomi 15 664,000 &&&&&&&&&&&03580.&&&&003 580 2007–2011, 2015–
Kaikkonen, AnttiAntti Kaikkonen Keskusta Uusimaa 29 874,500 &&&&&&&&&&010617.&&&&0010 617 2003–
Kalli, TimoTimo Kalli Keskusta Satakunta 12 623,500 &&&&&&&&&&&04215.&&&&004 215 1991–
Kalmari, AnneAnne Kalmari Keskusta Keski-Suomi 40 729,000 &&&&&&&&&&010216.&&&&0010 216 2007–
Kanerva, IlkkaIlkka Kanerva Kokoomus Varsinais-Suomi 22 822,000 &&&&&&&&&&&09183.&&&&009 183 1975–
Kankaanniemi, ToimiToimi Kankaanniemi Perussuomalaiset Keski-Suomi 29 142,000 &&&&&&&&&&&06511.&&&&006 511 1987–2011, 2015–
Kantola, IlkkaIlkka Kantola Sosiaalidemokraatit Varsinais-Suomi 13 611,667 &&&&&&&&&&&05908.&&&&005 908 2007–
Kari, EmmaEmma Kari Vihreät Helsinki 16 951,500 &&&&&&&&&&&04647.&&&&004 647 2015–
Kari, MikaMika Kari Sosiaalidemokraatit Häme 22 368,500 &&&&&&&&&&&06867.&&&&006 867 2011–
Karimäki, JohannaJohanna Karimäki Vihreät Uusimaa 17 344,667 &&&&&&&&&&&04341.&&&&004 341 2007–
Kasvi, JyrkiJyrki Kasvi Vihreät Uusimaa 26 017,000 &&&&&&&&&&&04991.&&&&004 991 2003–2011, 2015–
Katainen, ElsiElsi Katainen Keskusta Savo-Karjala 23 524,333 &&&&&&&&&&&07084.&&&&007 084 2007–2018 Siirtyi europarlamenttiin.
Kauma, PiaPia Kauma Kokoomus Uusimaa 12 475,400 &&&&&&&&&&&04111.&&&&004 111 2011–2015, 2017–
Keränen, NiiloNiilo Keränen Keskusta Oulu 21 316,200 &&&&&&&&&&&05696.&&&&005 696 1999–2003, 2015–
Kiljunen, AnneliAnneli Kiljunen Sosiaalidemokraatit Kaakkois-Suomi 18 201,333 &&&&&&&&&&&05418.&&&&005 418 2003–
Kiuru, KristaKrista Kiuru Sosiaalidemokraatit Satakunta 13 815,500 &&&&&&&&&&&07561.&&&&007 561 2007–
Kiuru, PauliPauli Kiuru Kokoomus Pirkanmaa 27 324,000 &&&&&&&&&&&05726.&&&&005 726 2011–
Kivelä, KimmoKimmo Kivelä Siniset Savo-Karjala 14 232,000 &&&&&&&&&&&05145.&&&&005 145 2011–
Kiviranta, EskoEsko Kiviranta Keskusta Varsinais-Suomi 21 381,500 &&&&&&&&&&&05994.&&&&005 994 2003–
Kontula, AnnaAnna Kontula Vasemmistoliitto Pirkanmaa 21 780,000 &&&&&&&&&&&07769.&&&&007 769 2011–
Kopra, JukkaJukka Kopra Kokoomus Kaakkois-Suomi 12 982,333 &&&&&&&&&&&04677.&&&&004 677 2011–
Korhonen, TimoTimo Korhonen Keskusta Oulu 13 322,625 &&&&&&&&&&&05180.&&&&005 180 2007–
Koski, SusannaSusanna Koski Kokoomus Vaasa 14 597,500 &&&&&&&&&&&03102.&&&&003 102 2015–
Kosonen, HannaHanna Kosonen Keskusta Kaakkois-Suomi 20 598,000 &&&&&&&&&&&06600.&&&&006 600 2015–
Kulmala, KariKari Kulmala Siniset Savo-Karjala 21 348,000 &&&&&&&&&&&05188.&&&&005 188 2015–
Kulmuni, KatriKatri Kulmuni Keskusta Lappi 43 293,000 &&&&&&&&&&&09702.&&&&009 702 2015–
Kurvinen, AnttiAntti Kurvinen Keskusta Vaasa 16 833,250 &&&&&&&&&&&05838.&&&&005 838 2015–
Kymäläinen, SunaSuna Kymäläinen Sosiaalidemokraatit Kaakkois-Suomi 27 302,000 &&&&&&&&&&&07435.&&&&007 435 2011–
Kärnä, MikkoMikko Kärnä Keskusta Lappi 8 658,600 &&&&&&&&&&&03205.&&&&003 205 2015–2018 Väyrynen palasi eduskuntaan.
Kääriäinen, SeppoSeppo Kääriäinen Keskusta Savo-Karjala 17 643,250 &&&&&&&&&&&07006.&&&&007 006 1987–
Laiho, MiaMia Laiho Kokoomus Uusimaa 11 341,273 &&&&&&&&&&&03952.&&&&003 952 2018–
Laitinen-Pesola, JaanaJaana Laitinen-Pesola Kokoomus Satakunta 18 377,000 &&&&&&&&&&&03483.&&&&003 483 2015–
Lapintie, AnnikaAnnika Lapintie Vasemmistoliitto Varsinais-Suomi 13 500,500 &&&&&&&&&&&05027.&&&&005 027 1995–
Laukkanen, AnteroAntero Laukkanen Kristillisdemokraatit Uusimaa 13 750,000 &&&&&&&&&&&02520.&&&&002 520 2015–
Lauslahti, SannaSanna Lauslahti Kokoomus Uusimaa 15 594,250 &&&&&&&&&&&04576.&&&&004 576 2007–2018 Siirtyi Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi.
Lehti, EeroEero Lehti Kokoomus Uusimaa 13 861,556 &&&&&&&&&&&04385.&&&&004 385 2007–
Lehto, RamiRami Lehto Perussuomalaiset Häme 19 768,500 &&&&&&&&&&&06705.&&&&006 705 2015–
Lehtomäki, PaulaPaula Lehtomäki Keskusta Helsinki 12 973,500 &&&&&&&&&&&04531.&&&&004 531 1999–2015, 2017 Jatkoi valtiosihteerin tehtävässä.
Lepomäki, ElinaElina Lepomäki Kokoomus Uusimaa 31 188,500 &&&&&&&&&&&06541.&&&&006 541 2014–
Leppä, JariJari Leppä Keskusta Kaakkois-Suomi 61 794,000 &&&&&&&&&&&09362.&&&&009 362 1999– maa- ja metsätalousministeri (5.5.2017 alkaen)
Lindström, JariJari Lindström Siniset Kaakkois-Suomi 51 707,000 &&&&&&&&&&&09966.&&&&009 966 2011– työministeri (5.5.2017 alkaen), työ- ja oikeusministeri (29.5.2015–5.5.2017)
Lindtman, AnttiAntti Lindtman Sosiaalidemokraatit Uusimaa 43 231,000 &&&&&&&&&&010687.&&&&0010 687 2011–
Lintilä, MikaMika Lintilä Keskusta Vaasa 13 466,600 &&&&&&&&&&&05243.&&&&005 243 1999– elinkeinoministeri (29.12.2016 alkaen)
Lohela, MariaMaria Lohela Siniset Varsinais-Suomi 16 937,667 &&&&&&&&&&&05583.&&&&005 583 2011– puhemies
Lohi, MarkusMarkus Lohi Keskusta Lappi 10 823,250 &&&&&&&&&&&04793.&&&&004 793 2011–
Louhelainen, AnneAnne Louhelainen Siniset Häme 39 537,000 &&&&&&&&&&&06743.&&&&006 743 2011–
Löfström, MatsMats Löfström Åländsk Samling Ahvenanmaa 10 910,000 &&&&&&&&&&&05217.&&&&005 217 2015–
Maijala, Eeva-MariaEeva-Maria Maijala Keskusta Lappi 14 431,000 &&&&&&&&&&&05515.&&&&005 515 2011–
Marin, SannaSanna Marin Sosiaalidemokraatit Pirkanmaa 54 220,000 &&&&&&&&&&010911.&&&&0010 911 2015–
Mattila, Hanna-LeenaHanna-Leena Mattila Keskusta Oulu 9 689,182 &&&&&&&&&&&04389.&&&&004 389 2018–
Mattila, PirkkoPirkko Mattila Siniset Oulu 40 429,000 &&&&&&&&&&&06570.&&&&006 570 2011– sosiaali- ja terveysministeri (25.8.2016 alkaen)
Meri, LeenaLeena Meri Perussuomalaiset Uusimaa 11 676,375 &&&&&&&&&&&02493.&&&&002 493 2015–
Mikkonen, KristaKrista Mikkonen Vihreät Savo-Karjala 14 599,000 &&&&&&&&&&&04624.&&&&004 624 2015–
Modig, SilviaSilvia Modig Vasemmistoliitto Helsinki 17 717,500 &&&&&&&&&&&06190.&&&&006 190 2011–
Multala, SariSari Multala Kokoomus Uusimaa 20 792,333 &&&&&&&&&&&06118.&&&&006 118 2015–
Mustajärvi, MarkusMarkus Mustajärvi Vasemmistoliitto Lappi 13 827,000 &&&&&&&&&&&05743.&&&&005 743 2003–
Mykkänen, KaiKai Mykkänen Kokoomus Uusimaa 17 822,000 &&&&&&&&&&&05260.&&&&005 260 2015– ulkomaankauppa- ja kehitysministeri (22.6.2016 alkaen)
Myller, RiittaRiitta Myller Sosiaalidemokraatit Savo-Karjala 17 314,500 &&&&&&&&&&&04825.&&&&004 825 1987–1995, 2011–
Myllykoski, JariJari Myllykoski Vasemmistoliitto Satakunta 11 730,000 &&&&&&&&&&&04175.&&&&004 175 2011–
Mäkelä, JaniJani Mäkelä Perussuomalaiset Kaakkois-Suomi 12 926,750 &&&&&&&&&&&06102.&&&&006 102 2015–
Mäkelä, OutiOuti Mäkelä Kokoomus Uusimaa 41 584,667 &&&&&&&&&&&06598.&&&&006 598 2007–2018 Siirtyi Nurmijärven kunnanjohtajaksi.
Mäkinen, RiittaRiitta Mäkinen Sosiaalidemokraatit Keski-Suomi 9 570,000 &&&&&&&&&&&03032.&&&&003 032 2018–
Mäkipää, LeaLea Mäkipää Siniset Pirkanmaa 49 551,000 &&&&&&&&&&&06124.&&&&006 124 1983–1995, 2011–
Mäkisalo-Ropponen, MerjaMerja Mäkisalo-Ropponen Sosiaalidemokraatit Savo-Karjala 34 629,000 &&&&&&&&&&&04899.&&&&004 899 2011–
Mäntylä, HannaHanna Mäntylä Siniset Lappi 17 733,00 &&&&&&&&&&&08072.&&&&008 072 2011–2017 sosiaali- ja terveysministeri (29.5.2015–25.8.2016). Siirtyi Euroopan neuvoston sihteeristöön.
Mölsä, MarttiMartti Mölsä Siniset Pirkanmaa 16 517,000 &&&&&&&&&&&05048.&&&&005 048 2011–
Niikko, MikaMika Niikko Perussuomalaiset Uusimaa 31 137,000 &&&&&&&&&&&04273.&&&&004 273 2011–
Niinistö, JussiJussi Niinistö Siniset Uusimaa 46 705,500 &&&&&&&&&&011767.&&&&0011 767 2011– puolustusministeri
Niinistö, VilleVille Niinistö Vihreät Varsinais-Suomi 22 875,000 &&&&&&&&&&&08835.&&&&008 835 2007–
Nivala, EijaEija Nivala Keskusta Oulu 10 658,100 &&&&&&&&&&&04476.&&&&004 476 2018 Valittiin Ylivieskan kirkkoherraksi.
Nurminen, IlmariIlmari Nurminen Sosiaalidemokraatit Pirkanmaa 13 555,000 &&&&&&&&&&&05079.&&&&005 079 2015–
Nylander, MikaelaMikaela Nylander RKP Uusimaa 17 744,000 &&&&&&&&&&&05422.&&&&005 422 2003–
Nylund, MatsMats Nylund RKP Vaasa 16 925,667 &&&&&&&&&&&05189.&&&&005 189 2007–
Oinonen, PenttiPentti Oinonen Siniset Savo-Karjala 42 696,000 &&&&&&&&&&&06283.&&&&006 283 2007–
Ojala-Niemelä, JohannaJohanna Ojala-Niemelä Sosiaalidemokraatit Lappi 10 943,000 &&&&&&&&&&&06248.&&&&006 248 2007–
Orpo, PetteriPetteri Orpo Kokoomus Varsinais-Suomi 68 466,000 &&&&&&&&&&010652.&&&&0010 652 2007– valtiovarainministeri (22.6.2016 alkaen), sisäministeri (29.5.2015–22.6.2016)
Paatero, SirpaSirpa Paatero Sosiaalidemokraatit Kaakkois-Suomi 54 604,000 &&&&&&&&&&&09764.&&&&009 764 2006–
Packalén, TomTom Packalén Perussuomalaiset Helsinki 20 291,500 &&&&&&&&&&&05089.&&&&005 089 2011–
Pakkanen, MarkkuMarkku Pakkanen Keskusta Kaakkois-Suomi 15 448,500 &&&&&&&&&&&06265.&&&&006 265 2007–2011, 2015–
Paloniemi, AilaAila Paloniemi Keskusta Keski-Suomi 13 576,333 &&&&&&&&&&&03861.&&&&003 861 2003–
Parviainen, Olli-PoikaOlli-Poika Parviainen Vihreät Pirkanmaa 14 268,500 &&&&&&&&&&&04437.&&&&004 437 2015–
Parviainen, UllaUlla Parviainen Keskusta Oulu 11 842,333 &&&&&&&&&&&04523.&&&&004 523 2015–
Pekkarinen, MauriMauri Pekkarinen Keskusta Keski-Suomi 20 364,500 &&&&&&&&&&&09170.&&&&009 170 1979– 1. varapuhemies
Pekonen, Aino-KaisaAino-Kaisa Pekonen Vasemmistoliitto Häme 12 182,000 &&&&&&&&&&&05487.&&&&005 487 2011–
Pelkonen, JaanaJaana Pelkonen Kokoomus Helsinki 93 392,000 &&&&&&&&&&015964.&&&&0015 964 2011–
Pirttilahti, ArtoArto Pirttilahti Keskusta Pirkanmaa 23 094,500 &&&&&&&&&&&06629.&&&&006 629 2011–
Puska, PekkaPekka Puska Keskusta Helsinki 8 649,000 &&&&&&&&&&&02708.&&&&002 708 1987–1991, 2017–
Puumala, TuomoTuomo Puumala Keskusta Vaasa 33 666,500 &&&&&&&&&&&07762.&&&&007 762 2007–
Pylväs, JuhaJuha Pylväs Keskusta Oulu 26 645,250 &&&&&&&&&&&05861.&&&&005 861 2015–
Raassina, SariSari Raassina Kokoomus Savo-Karjala 12 490,000 &&&&&&&&&&&03978.&&&&003 978 2015–
Raatikainen, MikaMika Raatikainen Perussuomalaiset Helsinki 13 527,667 &&&&&&&&&&&03370.&&&&003 370 2014–
Rantakangas, AnttiAntti Rantakangas Keskusta Oulu 35 527,000 &&&&&&&&&&&05960.&&&&005 960 1999–
Razmyar, NasimaNasima Razmyar Sosiaalidemokraatit Helsinki 13 968,500 &&&&&&&&&&&05156.&&&&005 156 2015–2017 Siirtyi Helsingin apulaispormestariksi.
Rehn, OlliOlli Rehn Keskusta Helsinki 25 947,000 &&&&&&&&&&&06837.&&&&006 837 1991–1995, 2015–2017 elinkeinoministeri (29.5.2015–29.12.2016). Siirtyi Suomen Pankin johtokuntaan.
Rehn-Kivi, VeronicaVeronica Rehn-Kivi RKP Uusimaa 10 646,400 &&&&&&&&&&&02451.&&&&002 451 2016–
Rehula, JuhaJuha Rehula Keskusta Häme 36 020,000 &&&&&&&&&&&06429.&&&&006 429 1996– perhe- ja perusturvaministeri
Reijonen, EeroEero Reijonen Keskusta Savo-Karjala 10 081,857 &&&&&&&&&&&04348.&&&&004 348 2003–2015, 2018–
Rinne, AnttiAntti Rinne Sosiaalidemokraatit Uusimaa 86 462,000 &&&&&&&&&&012147.&&&&0012 147 2015–
Risikko, PaulaPaula Risikko Kokoomus Vaasa 29 195,000 &&&&&&&&&&&09812.&&&&009 812 2003– puhemies (5.2.2018 alkaen), sisäministeri (22.6.2016 alkaen), 2. varapuhemies (29.5.2015–22.6.2016)
Ronkainen, JariJari Ronkainen Perussuomalaiset Häme 13 179,000 &&&&&&&&&&&04442.&&&&004 442 2015–
Rossi, MarkkuMarkku Rossi Keskusta Savo-Karjala 11 762,167 &&&&&&&&&&&04482.&&&&004 482 1991–1995, 1999, 2000–
Ruoho, VeeraVeera Ruoho Kokoomus Uusimaa 13 344,429 &&&&&&&&&&&02563.&&&&002 563 2015–
Ruohonen-Lerner, PirkkoPirkko Ruohonen-Lerner Perussuomalaiset Uusimaa 23 352,750 &&&&&&&&&&&03301.&&&&003 301 2007–2015 Siirtyi europarlamenttiin europarlamentaarikko Sampo Terhon (ps.) tultua valituksi eduskuntaan ja otettua vastaan kansanedustajan tehtävän.
Rydman, WilleWille Rydman Kokoomus Helsinki 18 678,400 &&&&&&&&&&&04524.&&&&004 524 2015–
Räsänen, JoonaJoona Räsänen Sosiaalidemokraatit Uusimaa 14 410,333 &&&&&&&&&&&05024.&&&&005 024 2015–
Räsänen, PäiviPäivi Räsänen Kristillisdemokraatit Häme 12 412,000 &&&&&&&&&&&07545.&&&&007 545 1995–
Saarakkala, Vesa-MattiVesa-Matti Saarakkala Siniset Vaasa 38 964,000 &&&&&&&&&&&08529.&&&&008 529 2011–
Saarikko, AnnikaAnnika Saarikko Keskusta Varsinais-Suomi 42 763,000 &&&&&&&&&&010510.&&&&0010 510 2011–
Salolainen, PerttiPertti Salolainen Kokoomus Helsinki 15 565,333 &&&&&&&&&&&04502.&&&&004 502 1970–1996, 2007–
Salonen, KristiinaKristiina Salonen Sosiaalidemokraatit Satakunta 27 631,000 &&&&&&&&&&&09560.&&&&009 560 2011–
Sarkkinen, HannaHanna Sarkkinen Vasemmistoliitto Oulu 29 580,000 &&&&&&&&&&&09582.&&&&009 582 2015–
Sarkomaa, SariSari Sarkomaa Kokoomus Helsinki 23 348,000 &&&&&&&&&&&07052.&&&&007 052 1999–
Satonen, ArtoArto Satonen Kokoomus Pirkanmaa 13 662,000 &&&&&&&&&&&05339.&&&&005 339 2003– 2. varapuhemies (22.6.2016–5.2.2018)
Savio, SamiSami Savio Perussuomalaiset Pirkanmaa 24 775,500 &&&&&&&&&&&05270.&&&&005 270 2015–
Savola, MikkoMikko Savola Keskusta Vaasa 67 333,000 &&&&&&&&&&&08476.&&&&008 476 2011–
Semi, MattiMatti Semi Vasemmistoliitto Savo-Karjala 12 750,000 &&&&&&&&&&&02140.&&&&002 140 2015–
Sipilä, JuhaJuha Sipilä Keskusta Oulu 106 581,000 &&&&&&&&&&030758.&&&&0030 758 2011– pääministeri
Sirén, Saara-SofiaSaara-Sofia Sirén Kokoomus Varsinais-Suomi 13 693,200 &&&&&&&&&&&04625.&&&&004 625 2015–
Skinnari, VilleVille Skinnari Sosiaalidemokraatit Häme 14 912,333 &&&&&&&&&&&05711.&&&&005 711 2015–
Soini, TimoTimo Soini Siniset Uusimaa 93 411,000 &&&&&&&&&&029527.&&&&0029 527 2003–2009, 2011– ulkoasiain- ja eurooppaministeri
Strand, JoakimJoakim Strand RKP Vaasa 25 388,500 &&&&&&&&&&010374.&&&&0010 374 2015–
Stubb, AlexanderAlexander Stubb Kokoomus Uusimaa 124 754,000 &&&&&&&&&&027129.&&&&0027 129 2011–2017 valtiovarainministeri (29.5.2015–22.6.2016). Siirtyi Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi
Suutari, EeroEero Suutari Kokoomus Oulu 13 544,500 &&&&&&&&&&&03303.&&&&003 303 2011–
Taavitsainen, SatuSatu Taavitsainen Sosiaalidemokraatit Kaakkois-Suomi 13 651,000 &&&&&&&&&&&05416.&&&&005 416 2015–
Taimela, KatjaKatja Taimela Sosiaalidemokraatit Varsinais-Suomi 20 417,500 &&&&&&&&&&&06017.&&&&006 017 2007–
Talja, MarttiMartti Talja Keskusta Häme 12 006,667 &&&&&&&&&&&03941.&&&&003 941 2015–
Talvitie, Mari-LeenaMari-Leena Talvitie Kokoomus Oulu 27 089,000 &&&&&&&&&&&04556.&&&&004 556 2015–
Tanus, SariSari Tanus Kristillisdemokraatit Pirkanmaa 13 553,000 &&&&&&&&&&&02592.&&&&002 592 2015–
Tavio, VilleVille Tavio Perussuomalaiset Varsinais-Suomi 25 406,500 &&&&&&&&&&&06847.&&&&006 847 2015–
Terho, SampoSampo Terho Siniset Helsinki 40 583,000 &&&&&&&&&&010067.&&&&0010 067 2015– kulttuuri- ja urheiluministeri (5.5.2017 alkaen)
Tiilikainen, KimmoKimmo Tiilikainen Keskusta Kaakkois-Suomi 30 897,000 &&&&&&&&&&&09193.&&&&009 193 2003– ympäristöministeri (5.5.2017 alkaen), maatalous- ja ympäristöministeri (29.5.2015–5.5.2017)
Toivakka, LenitaLenita Toivakka Kokoomus Kaakkois-Suomi 19 473,500 &&&&&&&&&&&05028.&&&&005 028 2007– ulkomaankauppa- ja kehitysministeri (29.5.2015–22.6.2016)
Toivola, JaniJani Toivola Vihreät Uusimaa 52 034,000 &&&&&&&&&&&06557.&&&&006 557 2011–
Tolppanen, MariaMaria Tolppanen Sosiaalidemokraatit Vaasa 12 988,000 &&&&&&&&&&&05476.&&&&005 476 2011–
Tolvanen, KariKari Tolvanen Kokoomus Uusimaa 24 950,800 &&&&&&&&&&&06531.&&&&006 531 2011–
Torniainen, AriAri Torniainen Keskusta Kaakkois-Suomi 12 358,800 &&&&&&&&&&&05412.&&&&005 412 2011–
Torsti, PilviPilvi Torsti Sosiaalidemokraatit Helsinki 11 174,800 &&&&&&&&&&&03451.&&&&003 451 2017–
Torvinen, MattiMatti Torvinen Siniset Lappi 8 866,500 &&&&&&&&&&&02269.&&&&002 269 2017–
Tuomioja, ErkkiErkki Tuomioja Sosiaalidemokraatit Helsinki 55 874,000 &&&&&&&&&&011154.&&&&0011 154 1970–1979, 1991–
Tuppurainen, TyttiTytti Tuppurainen Sosiaalidemokraatit Oulu 22 433,000 &&&&&&&&&&&07661.&&&&007 661 2011–
Turunen, KajKaj Turunen Kokoomus Kaakkois-Suomi 17 235,667 &&&&&&&&&&&06929.&&&&006 929 2011–
Tölli, TapaniTapani Tölli Keskusta Oulu 53 290,500 &&&&&&&&&&&09369.&&&&009 369 2003–
Uotila, KariKari Uotila Vasemmistoliitto Uusimaa 22 698,000 &&&&&&&&&&&03152.&&&&003 152 1995–2007, 2008–
Urpilainen, JuttaJutta Urpilainen Sosiaalidemokraatit Vaasa 29 024,000 &&&&&&&&&&011627.&&&&0011 627 2003–
Vahasalo, RaijaRaija Vahasalo Kokoomus Uusimaa 10 396,167 &&&&&&&&&&&03484.&&&&003 484 1999–2015, 2018–
Vanhanen, MattiMatti Vanhanen Keskusta Uusimaa 59 749,000 &&&&&&&&&&011304.&&&&0011 304 1991–2010, 2015–
Vartiainen, JuhanaJuhana Vartiainen Kokoomus Helsinki 31 130,667 &&&&&&&&&&011436.&&&&0011 436 2015–
Vartia, AnteroAntero Vartia Vihreät Helsinki 22 602,000 &&&&&&&&&&&06859.&&&&006 859 2015–
Vehkaperä, MirjaMirja Vehkaperä Keskusta Oulu 17 763,500 &&&&&&&&&&&05420.&&&&005 420 2007–2018 Siirtyi europarlamenttiin.
Vehviläinen, AnuAnu Vehviläinen Keskusta Savo-Karjala 35 286,500 &&&&&&&&&&&08924.&&&&008 924 1995–2003, 2007– kunta- ja uudistusministeri
Viitanen, PiaPia Viitanen Sosiaalidemokraatit Pirkanmaa 27 110,000 &&&&&&&&&&&08472.&&&&008 472 1995–
Vikman, SofiaSofia Vikman Kokoomus Pirkanmaa 54 648,000 &&&&&&&&&&&09473.&&&&009 473 2011–
Viljanen, EerikkiEerikki Viljanen Keskusta Uusimaa 14 937,250 &&&&&&&&&&&02902.&&&&002 902 2015–
Virolainen, Anne-MariAnne-Mari Virolainen Kokoomus Varsinais-Suomi 17 116,500 &&&&&&&&&&&07169.&&&&007 169 2007–
Vähämäki, VilleVille Vähämäki Perussuomalaiset Oulu 13 476,333 &&&&&&&&&&&03798.&&&&003 798 2011–
Väyrynen, PaavoPaavo Väyrynen Kansalaispuolue Lappi 21 646,500 &&&&&&&&&&&06889.&&&&006 889 1970–1995, 1999, 2007–2011, 2015, 2018–
Wallin, HarryHarry Wallin Sosiaalidemokraatit Vaasa 14 512,000 &&&&&&&&&&&04608.&&&&004 608 1999–2007, 2014–
Wallin, StefanStefan Wallin RKP Varsinais-Suomi 34 233,000 &&&&&&&&&&&09787.&&&&009 787 2007–
Wallinheimo, SinuheSinuhe Wallinheimo Kokoomus Keski-Suomi 19 776,000 &&&&&&&&&&&05483.&&&&005 483 2011–
Yanar, OzanOzan Yanar Vihreät Helsinki 13 561,200 &&&&&&&&&&&04196.&&&&004 196 2015–
Zyskowicz, BenBen Zyskowicz Kokoomus Helsinki 46 696,000 &&&&&&&&&&015395.&&&&0015 395 1979–
Östman, PeterPeter Östman Kristillisdemokraatit Vaasa 14 076,000 &&&&&&&&&&&06577.&&&&006 577 2011–

Muutokset kokoonpanossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päiväys Lähtevä Tuleva Puolue Vaalipiiri Syy
27. huhtikuuta 2015 Paavo Väyrynen Mikko Kärnä Keskusta Lappi Väyrynen jatkoi europarlamentissa.[2]
4. toukokuuta 2015 Pirkko Ruohonen-Lerner Leena Meri Perussuomalaiset Uusimaa Siirtyi europarlamenttiin europarlamentaarikko Sampo Terhon (ps.) tultua valituksi eduskuntaan ja otettua vastaan kansanedustajan tehtävän.[3]
21. kesäkuuta 2016 Carl Haglund Veronica Rehn-Kivi RKP Uusimaa Siirtyi Sunshine Kaidi New Energy Groupin varatoimitusjohtajaksi.[4]
1. helmikuuta 2017 Olli Rehn Paula Lehtomäki Keskusta Helsinki Siirtyi Suomen Pankin johtokuntaan.[5]
9. helmikuuta 2017 Paula Lehtomäki Pekka Puska Keskusta Helsinki Jatkoi valtiosihteerin tehtävässä.[6]
9. kesäkuuta 2017 Nasima Razmyar Pilvi Torsti Sosiaalidemokraatit Helsinki Siirtyi Helsingin apulaispormestariksi.[7]
30. kesäkuuta 2017 Hanna Mäntylä Matti Torvinen Siniset Lappi Siirtyi Euroopan neuvoston sihteeristöön.[8]
30. heinäkuuta 2017 Alexander Stubb Pia Kauma Kokoomus Uusimaa Siirtyi Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.[9]
1. maaliskuuta 2018 Elsi Katainen Eero Reijonen Keskusta Savo-Karjala Siirtyi europarlamenttiin.[10]
5. maaliskuuta 2018 Outi Mäkelä Mia Laiho Kokoomus Uusimaa Siirtyi Nurmijärven kunnanjohtajaksi.[11][12]
10. huhtikuuta 2018 Sanna Lauslahti Raija Vahasalo Kokoomus Uusimaa Siirtyi Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi.[13]
12. kesäkuuta 2018 Mikko Kärnä Paavo Väyrynen Kansalaispuolue Lappi Väyrynen palasi eduskuntaan.[14]
14. kesäkuuta 2018 Susanna Huovinen Riitta Mäkinen Sosiaalidemokraatit Keski-Suomi Siirtyi Keski-Suomen ensi- ja turvakodin toiminnanjohtajaksi.
18. kesäkuuta 2018 Mirja Vehkaperä Eija Nivala Keskusta Oulu Siirtyi europarlamenttiin.[15]
25. kesäkuuta 2018 Eija Nivala Hanna-Leena Mattila Keskusta Oulu Valittiin Ylivieskan kirkkoherraksi.[16]

Loikkaukset ja erottamiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perussuomalaiset Sosiaalidemokraatit
22. kesäkuuta 2016
Tolppanen loikkasi hallituspuolue perussuomalaisista opposition sosiaalidemokraatteihin 22. kesäkuuta 2016 protestina hallituksen harjoittamalle sosiaalipolitiikalle.[17]
Perussuomalaiset Siniset
13. kesäkuuta 2017
20 perussuomalaisten kansanedustajaa ilmoitti perustavansa uuden eduskuntaryhmän sen jälkeen kun Jussi Halla-aho valittiin puolueen puheenjohtajaksi puoluekokouksessa kesäkuussa 2017.[18]
Perussuomalaiset Sitoutumaton Perussuomalaiset
13. kesäkuuta 2017 27. kesäkuuta 2017
Juvonen erosi myös perussuomalaisten eduskuntaryhmästä 13. kesäkuuta mutta liittyi siihen takaisin kaksi viikkoa myöhemmin.[19]
Perussuomalaiset Sitoutumaton Kokoomus
16. kesäkuuta 2017 30. kesäkuuta 2017
Ruoho erosi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä 16. kesäkuuta ja liittyi kokoomuksen eduskuntaryhmään 30. kesäkuuta 2017.[20][21]
Siniset Perussuomalaiset
22. kesäkuuta 2017
Elomaa palasi takaisin perussuomalaisiin 22. kesäkuuta 2017 ilmoittaen tehneensä ”hätiköidyn päätöksen” erotessaan 13. kesäkuuta.[22]
Kokoomus Sitoutumaton Liike Nyt
19. huhtikuuta 2018 26. huhtikuuta 2018
Harkimo erosi kokoomuksesta 19. huhtikuuta 2018 kertoen syyksi olevansa pettyneen tapaan, jolla puoluetta johdetaan.[23] Myöhemmin Harkimo perusti Liike Nyt -eduskuntaryhmän.[24]
Siniset Kokoomus
24. huhtikuuta 2018
Turunen loikkasi sinisistä kokoomukseen 24. huhtikuuta 2018. Hän kertoi harkinneensa asiaa jo perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen kesällä 2017.[25]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eduskunta: Eduskunnan voimasuhteet. Päivitetty 11.8.2018. Viitattu 11.8.2018.
  2. Väyrynen jatkaa europarlamentissa, Mikko Kärnä tilalle TS.fi. 27.4.2015. Turun Sanomat. Viitattu 27.4.2015.
  3. Pirkko Ruohonen-Lerneristä tulee europarlamentaarikko 4.5.2015. Yle.fi. Viitattu 4.5.2015.
  4. Kiinalaisyritykseen siirtyvä Haglund ei sulje paluuta pois: "Koskaan ei tiedä, miten asiat voivat muuttua" Iltalehti. Viitattu 3.8.2016.
  5. Kansanedustaja Paula Lehtomäki jätti jo eronpyynnön eduskunnalle Maaseudun Tulevaisuus. 1.2.2017. Viitattu 1.2.2017.
  6. Pekka Puska palasi eduskuntaan – ”A-oluen tulo kauppoihin olisi turmiollista” 9.2.2017. Yle.fi. Viitattu 11.2.2017.
  7. Laitinen, Joonas: Pilvi Torsti kieltäytyi Helsingin pormestarin paikasta ja päätyi ”puolipakolla” kansanedustajaksi – ”Politiikassa tapahtuu paljon asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa” Helsingin Sanomat. 9.6.2017. Viitattu 13.6.2017.
  8. Talvitie, Marjukka: Matti Torvinen eroaa perussuomalaisista Yle Uutiset. 30.6.2017. Yleisradio. Viitattu 30.6.2017.
  9. de Fresnes, Tulikukka: Alexander Stubb nousemassa Euroopan investointipankin johtoon – Pia Kauma eduskuntaan Yle Uutiset. 14.6.2017. Yleisradio. Viitattu 31.7.2017.
  10. Hautanen, Suvi: Elsi Katainen nousee Euroopan parlamenttiin, Eero Reijonen eduskuntaan Verkkouutiset. 16.11.2017. Viitattu 2.3.2018.
  11. Pukkila, Outi: Kansanedustaja Outi Mäkelä jättää eduskunnan – Mäkelä on valittu Nurmijärven johtoon Yle Uutiset. 20.12.2017. Yleisradio. Viitattu 20.12.2017.
  12. Summanen, Kasperi: Outi Mäkelä: Eduskunnan on siirryttävä tälle vuosituhannelle Verkkouutiset. 1.3.2018. Viitattu 2.3.2018.
  13. Sundqvist, Vesa: Eduskunta myönsi eron Mäkelälle ja Lauslahdelle Yle Uutiset. 14.2.2018. Yleisradio. Viitattu 2.3.2018.
  14. Väyrynen palasi eduskuntaan Eduskunta. 12.6.2018. Eduskunta. Viitattu 13.6.2018.
  15. Eduskuntaan palanneen Paavo Väyrysen tilalle Euroopan parlamenttiin lähteneen Mirja Vehkaperän tilalle eduskuntaan nouseva Eija Nevala tekee Suomen ennätyksen - kansanedustajan ura kestää vain kahdeksan päivää! Iltalehti. Viitattu 15.6.2018.
  16. Eduskuntaan palanneen Paavo Väyrysen tilalle Euroopan parlamenttiin lähteneen Mirja Vehkaperän tilalle eduskuntaan nouseva Eija Nevala tekee Suomen ennätyksen - kansanedustajan ura kestää vain kahdeksan päivää! Iltalehti. Viitattu 15.6.2018.
  17. Lehto, Mika: Kansanedustaja Maria Tolppanen loikkaa yllättäen perussuomalaisista SDP:n riveihin Ilta-Sanomat. 22.6.2016. Viitattu 13.7.2017.
  18. Tällainen on Uusi vaihtoehto – Nämä kansanedustajat jättivät perussuomalaiset Yle. 13.6.2017. Viitattu 13.7.2017.
  19. Liimatainen, Karoliina & Liiten, Marjukka: Arja Juvonen palasi perussuomalaisiin – ”Minun oli pakko selvittää, kenen puolella olen” Helsingin Sanomat. 27.6.2017. Viitattu 13.7.2017.
  20. Räisänen, Kari: Kansanedustaja Veera Ruoho jätti perussuomalaisten eduskuntaryhmän – ”Mietin jatkoasiaa kun jaksan” Helsingin Sanomat. 16.6.2017. Viitattu 13.7.2017.
  21. de Fresnes, Tulikukka: Veera Ruoho vaihtaa kokoomukseen – "Päätös oli raskas, kokoomus uskottava puolue" Yle. 30.6.2017. Viitattu 13.7.2017.
  22. Konttinen, Matti: Ritva Elomaa loikkaa takaisin perussuomalaisten eduskuntaryhmään – "Perus-Kike is back!" Yle. 22.6.2017. Viitattu 13.7.2017.
  23. De Fresnes, Tulikukka: Harkimo eroaa kokoomuksesta: "Olen keskustellut Orpon kanssa ehkä kaksi minuuttia vuoden aikana"– Yle seurasi hetki hetkeltä Yle. 19.4.2018. Viitattu 19.4.2018.
  24. Täysistunnon pöytäkirja 27.4.2018. Eduskunta. Viitattu 27.4.2018.
  25. Hakahuhta, Ari & Koivisto, Matti: Sinisten kansanedustaja Kaj Turunen loikkaa kokoomukseen –Sampo Terho: Tilanne on kiusallinen hallituksen sisäisen luottamuksen kannalta Yle. 24.4.2018. Viitattu 24.4.2018.