Lapsiasiavaltuutettu (Suomi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lapsiasiavaltuutettu (ruots. barnombudsmannen) on oikeusministeriön yhteydessä toimiva itsenäinen ja riippumaton viranomainen, jonka tehtävänä on edistää lapsen edun ja oikeuksien toteutumista.[1]

Lapsiasiavaltuutettu seuraa lasten ja nuorten elinoloja ja arvioi heidän oikeuksiensa ja hyvinvointinsa toteutumista. Tehtävänä on lisäksi edistää eri tavoin YK:n lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen toteutumista. Suomen ensimmäinen lapsiasiavaltuutettu aloitti vuonna 2005.

Lapsiasiavaltuutetun nimittää virkaansa valtioneuvosto viideksi vuodeksi kerrallaan. Sama henkilö voidaan valita lapsiasiavaltuutetuksi enintään kahdeksi kaudeksi. Kelpoisuusvaatimuksena lapsiasiavaltuutetun tehtävään on virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja hyvä perehtyneisyys tehtäväalaan.[2]

Lapsiasiavaltuutetun tehtävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtuutetun tehtävänä on toimia lasten aseman ja oikeuksien vahvistamiseksi kaikkialla yhteiskunnassa. Lapsiasiavaltuutetun toiminnan perustana on YK:n lapsen oikeuksia koskeva yleissopimus.

Lapsiasiavaltuutettu toimii yleisellä tasolla ja edistää ja arvioi lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsiasiavaltuutettu ei tehtävämäärityksensä perusteella ratkaise eikä ota kantaa yksittäisten lasten ja perheiden asemaan.

Lapsiasiavaltuutettu on toimissaan muusta hallinnosta riippumaton ja hänelle on pyritty antamaan käyttöön asiantuntemusta eri hallinnonaloilta. Valtuutetulla on oma toimisto, joka toimii oikeusministeriön yhteydessä Jyväskylässä.

Valtuutetun tueksi on asetettu erilaista asiantuntemusta edustava neuvottelukunta, jossa on edustajina muun muassa kansalaisjärjestöjä.

Lapsiasiavaltuutettu antaa vuosittain valtioneuvostolle toiminnastaan kertomuksen, jossa hän arvioi lasten oikeuksien ja elinolojen toteutumista ja kehittymistä Suomessa. Lisäksi lapsiasiavaltuutettu antaa eduskunnalle kertomuksen toimialaltaan joka neljäs vuosi.

Lapsiasiavaltuutetut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laki lapsiasiavaltuutetusta Finlex. Viitattu 28.2.2021.
  2. Valtioneuvoston asetus lapsiasiavaltuutetusta 21.4.2005. Finlex.
  3. Lapsiasiavaltuutettu Aula irtisanoutui: "Työtä on arvostettu vain juhlapuheissa" 9.1.2014. Helsingin Sanomat. Arkistoitu 9.1.2014. Viitattu 4.2.2014.
  4. Tuomas Kurttila uudeksi lapsiasiavaltuutetuksi. YLE Uutiset 13.3.2014.
  5. Kiiski, Timo: "Lapset ovat suvaitsevaisia". Iltalehden Viikonvaihde, 8.6.2019. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]