Lapsen oikeuksien sopimus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lapsisotilas Yhdysvaltain sisällissodasta.

Lapsen oikeuksien sopimus (CRC, engl. Convention on the Rights of the Child) on ensimmäinen laillisesti sitova kansainvälinen juridinen instrumentti lapsen täysimääräisten ihmisoikeuksien takaamiseksi kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa. Lapsen oikeuksien sopimus määrittelee lapsen kansalais-, kulttuuri-, talous-, poliittiset ja sosiaaliset oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus laadittiin vuonna 1989[1] siitä lähtökohdasta, että lapsen ihmisoikeuksissa tulee kyetä painottamaan erityistä hoivaa ja huolenpitoa, jota aikuiset eivät tarvitse. Tästä lähtökohdasta laadittiin Lapsen oikeuksien sopimus (Convention on the Rights of the Child)[2], jonka myös Suomi on ratifioinut. Sopimuksen ulkopuolella on ainoastaan Yhdysvallat.[3]

Lapsen oikeuksien sopimus koostuu 60 artiklasta ja kolmesta lisäpöytäkirjasta. Se määrittelee lapsen perusihmisoikeudet kaikkialla ja kaikissa tilanteissa. Sopimus on yleisesti hyväksytty käsitys siitä, mitä oikeuksia kaikilla lapsilla pitäisi olla "ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittisiin mielipiteisiin, kansallisuuteen, etniseen tai sosiaaliseen alkuperään, varallisuuteen, vammaisuuteen tai syntyperään" katsomatta.

Sopimuksessa on neljä läpileikkaavaa yleisperiaatetta. Syrjimättömyysperiaate kieltää lasten asettamisen eriarvoiseen asemaan esimerkiksi uskonnon, ihonvärin tai vammaisuuteen perustuen (artikla 2). Kaikissa lapsia koskevissa toimissa on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu (artikla 3). Lapsella on oikeus kasvuun ja kehitykseen (artikla 6). Lapsen näkemyksiä on kunnioitettava. Lapsella on tähän liittyen oikeus tulla kehitystasonsa mukaan kuulluksi (artikla 12).

Sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Artikla 38 suojelee vain alle 15-vuotiaita lapsia osallistumiselta sotatoimiin. Vuonna 2000 laadittu Lapsen oikeuksien sopimuksen lisäpöytäkirja Lasten osallistumisesta aseellisiin konflikteihin nostaa alaikärajan 18 vuoteen. Se astui voimaan 12.2.2002. Sopimuksen ovat ratifioineet kaikki Yhdistyneiden kansakuntien jäsenvaltiot, Yhdysvaltoja ja Etelä-Sudania lukuun ottamatta.[4] Toinen lisäpöytäkirja käsittelee lapsikauppaa, lapsiprostituutiota ja lapsipornografiaa. Se astui voimaan 18.1.2002.[5]

20. marraskuuta 1989 tehtyä sitovaa sopimusta edelsi yleisluontoinen Lapsen oikeuksien julistus (20. marraskuuta 1959).

Lapsen oikeuksien sopimus on vaikuttanut monilla tavoin kansalliseen lainsäädäntöön. Erityisesti lasten osallistumismahdollisuuksien lisäämisessä sopimuksen vaikutus on ollut iso sekä ajattelun että käytännön toiminnan tasolla.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tänään vietettävässä Lapsen oikeuksien päivässä korostetaan yhdenvertaisuutta 20.11.2010. Helsingin Sanomat. Viitattu 20.11.2010.
  2. Convention on the Rights of the Child Unicef
  3. Suomen Unicefin tiedotussivu
  4. CRIN - Child Rights Information Network - Resources - Treaties - Convention on the Rights of the Child
  5. UNICEF, R. Hodgin, and P. Newell, Implementation handbook for the convention on the rights of the child - fully revised edition. 1998/2002, Geneva: Atar SA (United Nations Children's Fund)
  6. Feldman-Wojtachnia, Gretschel, Helmisaari, Kiilakoski, Matthies, Meinhold-Henschel, Roth & Tasanko.: Youth Participation in Finland and in Germany 2010. Nuorisotutkimusseura. Viitattu 3.2.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.