Suomen europarlamenttivaalit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa artikkelisarjaa
Suomen politiikka
Suomen vaakuna

Suomen europarlamenttivaaleissa valitaan Euroopan parlamenttiin Suomesta europarlamentaarikkoja eli meppejä. Suomen parlamenttipaikkojen määrä on laskenut vaalikausien mittaan. Ensimmäisissä vaaleissa Suomesta valittiin 16 parlamentaarikkoa, vaalikaudelle 2004–2009 14 ja vaalikaudelle 2009–2014 valittavien määräksi asetettiin 13 parlamentaarikkoa[1].

Europarlamenttivaaleissa koko Suomi muodostaa yhden vaalipiirin. Ehdokkaita Suomessa järjestettävään europarlamenttivaaliin voivat asettaa rekisteröidyt puolueet sekä vähintään 2 000 kannattajan valitsijayhdistykset. Suomessa on käytössä suhteellinen vaalitapa, kunta- ja eduskuntavaaleista tuttu D'Hondtin menetelmä.

Kukaan Suomessa rekisteröityjen puolueiden tai valitsijayhdistysten ehdokkaista ei Euroopan parlamenttiin päästyään toimi siellä kansallisten puolueiden ehdoilla, vaan jokaisen ehdokkaan pitää liittyä monikansalliseen europarlamenttiryhmään tai jättäytyä itsenäiseksi. Itsenäiseksi jääminen heikentää edustajan saamaa taloudellista tukea. Euroopan parlamentin tarkoituksena on muodostaa yksi valtiollinen kokonaisuus, jossa parlamentin jäsenet työskentelevät 28 jäsenvaltionsa periaatteiden mukaan aatesuunniksi järjestäytyneitä sen lisäksi että edustavat vaalipiiriään.

Tätä varten Suomen Kristillisdemokraatit on toiminut ensiksi Suomen Keskustasta ja Ruotsalaisesta kansanpuolueesta valittujen Euroopan parlamentin jäsenten kanssa samassa Euroopan parlamentin ryhmässä. Myöhemmin kristillisdemokraatit siirtyivät samaan ryhmään kuin missä Kansallisen Kokoomuksen piiristä ehdokkaiksi asetetut ovat toimineet. Ryhmä, jossa Suomen Sosialidemokraattinen Puolue on toiminut ja toimii, on Euroopan sosialidemokraattisen puolueen toimintaan liittyvässä ryhmässä. Perussuomalaiset mepit kuuluvat Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään. Vasemmistoliiton ehdokaslistalla olleet Euroopan parlamentin jäsenet ovat olleet kolmannessa Euroopan parlamentin ryhmässä.

Äänioikeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa järjestettävissä europarlamenttivaaleissa ovat äänioikeutettuja kaikki Suomen kansalaiset jotka ovat vaalipäivään mennessä täyttäneet 18 vuotta sekä muiden Euroopan unionin jäsenmaiden 18 vuotta täyttäneet kansalaiset joiden kotikunta on Suomessa. Kukin äänestäjä voi äänestää kuitenkin vain yhdessä unionin jäsenmaassa. Vieraiden maiden kansalaisten tulee ilmoittautua äänioikeusrekisteriin saadakseen äänioikeuden asuinmaassaan. Rekisteriin ilmoittautuminen johtaa äänioikeuden menettämiseen äänestäjän kotimaassa.

Europarlamenttivaalien tulokset Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oikeusministeriö: Europarlamenttivaalit (Arkistoitu – Internet Archive). Vaalit.fi. Viitattu 30.8.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]