Rovaniemen hovioikeus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rovaniemen hovioikeus
Rovaniemi hovrätt
Perustettu 1979
Tehtävä Tuomioistuin
Ministeriö Oikeusministeriö
Päätoimi­paikka Valtakatu 10-12
Rovaniemi
Valtio Suomi
Presidentti Jyrki Kiviniemi
Alaisvirastot
Aiheesta muualla
Sivusto
Osa artikkelisarjaa
Suomen politiikka
Suomen vaakuna
Rovaniemen hovioikeuden tuomiopiiri käsittää Pohjois-Suomen

Rovaniemen hovioikeus (ruots. Rovaniemi hovrätt) on Rovaniemellä sijaitseva hovioikeus. Se toimii muutoksenhakuasteena piirissään, johon kuuluu pohjoisimman Suomen käräjäoikeudet eli Lapin käräjäoikeus, Oulun käräjäoikeus ja Kainuun käräjäoikeus.

Hovioikeudessa on lainkäyttöasioita varten kaksi osastoa ja niillä omat osastokansliat sekä hallintoasioita varten hallintokanslia. Osastot jakaantuva kahteen lainkäyttötiimiin.

Rovaniemen hovioikeudessa työskentelee noin 50 henkilöä (2020).[1] Annettuja ratkaisuja oli 930 vuonna 2020.[2]

Hovioikeus aloitti toimintansa vuonna 1979.

Kainuun käräjäoikeus siirrettiin Rovaniemen hovioikeuden tuomiopiiriin vuonna 2014 Itä-Suomen hovioikeuden tuomiopiiristä.

Hovioikeuden ensimmäisenä presidenttinä toimi oikeustieteen tohtori Kaarlo L. Ståhlberg vuosina 1978–1988. Tullessaan nimitetyksi hovioikeuden presidentiksi Ståhlberg toimi asianajajana Helsingissä. Hovioikeuden toisena presidenttinä toimi Martti Leistén vuosina 1988–1997. Leistén siirtyi hovioikeuden presidentiksi Turun hovioikeudenneuvoksen virasta. Hovioikeuden presidentti vuosina 1997–2013 oli Esko Oikarinen. Oikarinen siirtyi hovioikeuden presidentiksi Kajaanin käräjäoikeuden laamannin virasta. Oikarinen on aiemmin hoitanut muun muassa Rovaniemen hovioikeuden hovioikeudenneuvoksen ja Kajaanin tuomiokunnan kihlakunnantuomarin virkaa. Lisäksi Oikarinen on toiminut oikeusministeriön käräjäoikeuskouluttajana. Vuonna 2013 presidentiksi nimitettiin hovioikeudenlaamanni, oikeustieteen tohtori Marianne Wagner-Prenner [3]. Vuonna 2022 presidentiksi nimitettiin Lapin käräjäoikeuden laamanni Jyrki Kiviniemi.[4]

Rovaniemen hovioikeus on profiloitunut tuomioistuintyön kehittäjänä. Rovaniemen hovioikeuspiirin tuomioistuinten laadunparannushanke voitti The Crystal Scales of Justice award -kilpailun. Palkinto jaettiin 25. lokakuuta 2005 Edinburghissa ensimmäisen kerran. Rovaniemen hovioikeuspiirin tuomioistuinten laadunparannushankkeen tavoitteena on tukea tuomioistuinten perustyötä ja kehittää sitä yhä paremmaksi niin, että oikeudenkäynti täyttää oikeudenmukaisuuden kriteerit, ratkaisut ovat perusteltuja ja oikeita ja tuomioistuimen palvelut ovat myös kustannuksiltaan ihmisten saavutettavissa. Hanke käynnistettiin vuonna 1999 ensimmäisenä tuomioistuinten laatuhankkeista. Se on toiminut esimerkkinä monille laatuhankkeille, joita nykyisin on meneillään kaikissa Suomen kuudessa hovioikeuspiirissä ja eräissä hallintotuomioistuimissa.

Suomen Asianajajaliitto palkitsi Rovaniemen hovioikeuden laatuhankkeen Vuoden oikeusteko -palkinnolla vuonna 2005.

  1. Rovaniemen hovioikeuden organisaatio ja henkilöstö Oikeus.fi - Hovioikeudet - Rovaniemen hovioikeus. Tuomioistuinlaitos. Viitattu 6.6.2021.
  2. Rovaniemen hovioikeuden toimintakertomus 2020 - Sivu 20 Oikeus.fi - Hovioikeudet - Rovaniemen hovioikeus. Tuomioistuinlaitos. Viitattu 6.6.2021.
  3. Oikeusministeriö: Rovaniemen hovioikeuden presidentiksi Marianne Wagner-Prenner (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Rovaniemen hovioikeudessa aloitti uusi presidentti Yle Uutiset. 1.8.2022. Viitattu 24.2.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]