Tietosuojavaltuutettu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tietosuojavaltuutettu (ruots. dataombudsman) on suomalainen viranomainen, joka valvoo henkilötietojen rekisteröintiä, käyttöä ja luovutusta. Hän voi antaa ohjeita rekisterinpitäjälle, mutta ne eivät ole sitovia. Jos rekisterinpitäjä ei noudata ohjeistusta, tietosuojavaltuutettu voi viedä asian tietosuojalautakunnan käsiteltäväksi. Tietosuojavaltuutettu voi kuitenkin antaa yksittäisissä tapauksissa sitovia määräyksiä, joihin kuuluu esimerkiksi rekisterin virheen korjaus.

Tietosuojavaltuutetun virka perustettiin vuonna 1987.[1] Suomen tietosuojavaltuutettuna on toiminut vuodesta 1997 Reijo Aarnio.[2] Hänen viimeinen viiden vuoden toimikautensa alkoi marraskuussa 2012.

Myös Euroopan unionin tasolla on ollut oma tietosuojavaltuutettunsa vuodesta 2001. Euroopan tietosuojavaltuutettuna on toiminut joulukuusta 2014 alkaen Giovanni Buttarelli.[3]

Tietojen tarkastusoikeus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa kaikki yritykset ja viranomaiset ovat velvollisia luovuttamaan rekisteröidyn pyynnöstä hänestä tallennetut tiedot hänelle itselleen tarkastettavaksi. Mikäli tiedot sisältävät virheitä, ne on korjattava. Tarkastusoikeutta saa käyttää kerran vuodessa maksutta.[4]

Tietosuojavaltuutetun apua saa, jos tarkastuspyynnöstä kieltäydytään tai rekisterinpitäjä ei korjaa virheellisiä tietoja. Jos tietojen luovutuksesta kieltäytyy, on yrityksen tai viranomaisen annettava kieltäytymisestä kirjallinen todistus. Todistuksesta on käytävä ilmi syyt, joiden vuoksi tarkastusoikeus on evätty.[4]

Joissakin poikkeuksissa, joissa tarkastusoikeutta ei rekisteröidyllä ole, kuten Poliisin salaisissa rekistereissä olevien tietojen kohdalla, tietosuojavaltuutettu voi tarkastaa rekisteröidyn puolesta talletettujen tietojen lainmukaisuuden.[4]

Tehtävät Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietosuojavaltuutetun tehtävät on määritelty henkilötietolaissa sekä laissa tietosuojalautakunnasta ja tietosuojavaltuutetusta.[5]

Tietosuojavaltuutetun tehtävänä on käsitellä ja ratkaista henkilötietojen ja luottotietojen käsittelyä koskevat asiat siten kuin henkilötietolaissa ja luottotietolaissa säädetään sekä hoitaa muut mainituista laeista johtuvat tehtävät. Valtuutetun kuuluu myös seurata näiden tietojen käsittelyn yleistä kehitystä ja tehdä tarpeelliseksi katsomiaan aloitteita. Lisäksi valtuutetun tulee huolehtia toimialaansa kuuluvasta tiedotustoiminnasta sekä henkilötietojen käsittelyyn liittyvästä kansainvälisestä yhteistyöstä.[5]

Lyhyesti tehtävistä:[5]

  • Antaa yleistä ohjausta ja neuvontaa sekä tekee yhteistyötä sidosryhmien kanssa
  • Tekee ratkaisuja
  • Ohjaa käytännesääntöjen laadintaan
  • Valvoo ja tekee tarkastuksia
  • On kuultavana ja antaa lausuntoja viranomaisille, syyttäjille ja tuomioistuimille
  • Tiedottaa, herättää yleistä keskustelua ja jakaa informaatiota
  • Toimii kansainvälisessä yhteistyössä

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.